Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin günlük yaşamları nasıldır?

konunun cılkını çıkarmada üstümüze tanımam...noktalama işaretleri ne alaka...

Şöyle bir alaka olabilir.

Oku da adam ol, baban gibi eşek olma.

Oku da adam ol baban gibi, eşek olma.

Merhabalar;

ben ortopedik bir engelli olarak normal insanlardan bir farkım olmadığını düşünüyor, sadece arada sırada geçmiş ve geleceği daha çok düşünüyor olmam.

Geçmiş ve geleceği düşünmemi de kısaca özetlersem;
Eğer ki engelli olmasaydım şimdi ki hayat - yaşam tarzım da acaba ne gibi değişiklikler olurdu. olsa ne gibi değişiklikler olur ve bu şimdi ki hayat - yaşam tarzımın dan ne kadar değişik ve hangi açıdan olumlu yada olumsuz olurdu.

sadece bu..

1) Noktalama işaretlerine, cümle kurumuna, yazım yanlışlarına vs çok dikkat etmen gerek!
2) Eğer bir araştırma yapmak istiyorsan neler öğrenmek istediğini anket şeklinde sınıflandırarak sorman gerekir.
3) Eğer bir araştırma yapmak istiyorsan bunu Engelli Derneklerinde engellilerle yüz yüze gelerek yapman gerek.
4) Psikolog çok zeki ve leb demeden leblebiyi anlayacak yeteneğe sahip olması gerekir.
5) Eğer psikolog adayı isen burada yapılan tepkilerin aslında engellilerin psikolojik olarak nasıl yaşadıklarını veya düşündüklerini gösterdiğini anlaman gerek. Onlara her ne olursa olsun tepki veremezsin Çünkü bu senin mesleğinin vaz geçilmez ilkesidir. UNUTMA!
Bu gibi kurallara uymadığın için yanlış anlaşıldın ve bu meslekte pek başarılı olamazsın. Bunu seni küçümsemek için yazmıyorum. İnsan yetenekli olduğu işleri yapması gerekir. Okyanusta boşa kürek çekme derim.

Teşekkürler zehirliyaprak.
Nasıl toparlayacağım diye düşünürken, benim aklımdan geçenlere tercuman oldun.
Haftalarca gezdiğim dedin forumda, basit bir soruya cevap bulamadıysanız, vay sizin pisikologluğunuza...
Ne kadar yüzeysel, birazcık empati ile "bir kaç teknik işlemlerin dışında" nasıl bir gün geçirildiğini cevaplayabileceğin bir soru...
05.55: Sabah kalk
06.20: Otobüs geldi (durakta durdu, bi biiip)
06.45: Otobüs in
07.00: 2. otobüse bin
07.15: Dükkanda in.
07.20: Dükkan açıldı.

Hafta içi her gün değişmeyen rutin iş bu. Biri suikast falan düzenlese, eliyle koymuş gibi bulur, asla şaşmaz. 7.20 itibarı ile mecburi pc başında durma mesaisi başlar.
Eğer eleman ya da yeğen gelirse, 15:00 - 19:00 arası belirsiz bir zamanda eve git.
Yemek, dizi, çocukla boğuşma, kabak çekirdeği, mandalin gazozu, kim aradı, ne yaptın, nasıl geldin, kaç nefes aldın eşe rapor verme, en çok 23.00 cup uyku.

Ne kadannn değişik...
Kimseler bilemez, tahmin edemez.
Gerçek adını bilmek isterdim, ileride olur da bir gün pisikoloğa işim düşerse, kazara size denk gelmeyim.
Tüm eğitiminizi havanda su döğerek alırsanız, yazık ileride de kimseye faydanız dokunmayacak.
Demek ki, seansı 150-200tl arası ödedeğimiz pisikologlardan fazla medet ummayacakmışız.
Bütün olay, mezun olup para basmak, gerisi patates kızartmasına ketçap mı dökersin mayonez mi gibi eğitimden ibaret.

merhaba nasbe
yazdıkların için bir daha teşekkür ediyorum. benim anlatmak istediklerimi çok güzel ifade etmişsin

Amma baydınız be.

Tamam hepiniz çok zekisiniz, Bu kızın Eğitimi haybeye geçmiş, Sanki bu forum Nobel ödüllü dahilerden geçilmiyomuş gibi boş boş konuşuyosunuz.

Empati dediğin şey tek taraflı olmaz, bu insan merak etmiş, sormuş, öğrenmek istemiş, belliki çevresinde fazla engelli insan yok ve tanımak istemiş, Siz de kendinizi çok güzel tanıttınız afferin size, Çakma forum dahileri.

İlla insanı çileden çıkartıyosunuz ya

Her engellinin engeline göre yaşadıgı zorlular var hatta şuna inanıyorumki engelli kişiler bile hep birlikde olacağına bananecilik yapanlar var buda işleri zorlaştırıyor.Birlik beraberlik yok denecek kadar az,kurum ve kuruluşlar sadece engelli ğünlerinde boy gösteriyorlar sırf meyda önünde küçük düşmemek için.Benim bu bahsettiğim konular sadece yaşadığım vilayet kırıkkale için yazıyorum diğer vilayetler hakkında pek fazla bilğim yok.Ama bir kaç vilayete ğitti örneğin ankara istanbul buralarda engellilere yönelik ğüzel şeyler var.Ama dediğim ğibi yaşadıgım yer olan kırıkkalede çok sıkıntılar çekmekteyiz.Özellikle kamu kurum ve kuruluşların engellilere bakış açısı çok değişik örnek:

X bankasında sıra aldım ve önümde 120 kişi var bende beklemedeyim tamda ğüvenlikcinin 2 metre önüde oturuyorum.Tahmini yarım saat sonra içeri içeri kucağında çocuğu ile bir bayan ğirdi benim 2 sıra yanıma oturdu ve 1 dakika sonra ğüvenlikci bayana gelerek yardımcı olmak istediğini söyledi ve işlemini gerçekleştirdi inanın bu beni çok ama çok mutlu etti.Aynı ğüvenlikciye bende rica ettim bana verdiği cevap ( yardımcı olamıyacagım sıranız geldiğinde işleminize yardımcı olabilirim dedi ) Sıram geldiğinde ben işlemim yaparım dedim ve teşekkür ettim.

Burada diğer okuyucuların düşüncelerini alabilirim.

işde kamu ve kurumlarda engelli ve bayatlamış bir zihniyet

ben 36 yaşından sonra engelli oldum ve inanın çok zorluklar çekiyorum ve bu işlere iğrençle bakıyorum.Kişiler kendi insiyatiflerine göre hareket ediyor bu ülkede engellileri gerçekden düşünen kişi ve kurumlar % 10 u geçmez.

sema erdem;

ne demek canm benm sen mutlu olacaksan ben hergün yazarrım böyle :)

ben ağır engelliyim L1 parapleji hayat berbat geciyor yıllarca çok rahat yaptığım ve hiçbir zaman kıymetini bilmediğim şeyleri yapamamak başkalarına muhtaç yaşamak bir odaya mahkum kalmak dünyaya açılan tek penceremin internet olması kısacası kendi bedenimde hapis yaşamam beni her saniye biraz daha bitiriyor gün boyu yaptığım tek şey geçmiş anıları düşünmek geçmişimle yaşamak gelecekle ilgili hiç bir hayalim yok aklımdan ölüm ve intehar hiç cıkmıyor hayat benim için sadece bir işkence bu günlerde bedenimi konturol edemediğim gibi beynimede hükmedemiyorum son 5 günümü pisikiyatri bölümünde geçirdim yine bir yığın ilaç ve eski dostum major depresyon... kısacası diğer engellileri bilmem ama benim günüm çok ama çok kötü geçiyor ben artık böyle yaşamayı kaldıramıyorum

arkadaşlar, bir çek yazdın önüne ve arkasına kapatma işareti koymayın da ben sizi göreyim bakalım. Bir virgül nelerin ifadesidir. Bilmediğiniz için ne alaka dersiniz.

Sağlıklı insanlardan farklı değiliz,"sadece merdiven çıkamıyoruz,sandalyede oturuyoruz,vs,vs" diye başlayan cümleler.Şu başlığa bakan biri kendimizle ne denli çeliştiğimizi o kadar net gösteriyor ki,ne kadar alıngan olduğumuzu,ne kadar insanlarla iletişimsiz olduğumuzu,kısaca sağlıklı insanların vermeyeceği tepkileri verdiğimizi.
Sadece kendimizi kandırıyoruz.
Arkadaşı bir dövmediğiniz kaldı yok engelli demiş,yok uzaylı muamelesi yapmışmış,yok şu yok bu...
O kadar anlayışlıyız işte...
Yine söylüyorum boşver arkadaş sen bu sakatları.
Kendisini anlamak,tanımak isteyen bir insana bile bu kadar tehammülsüz bir kitleyi bırakacaksın kendi haline.
Emek,saygı duyana verilir.

karakaya;

cidden önemlı deıl:) herks istedıgını söyleyeblr ama bu kadar tepkiye şaşırdım ki sanal ortamda bu kadar tepki gösteren bır kesım normalde bır dernege gtsem ordan sağ çıkamam herhalde..
teşekkürler

psikolog adayı;

bende bir daha soru sorarsan cümlelerinde kafiye istiyorum :) :) :)

nasibe gül hanım sen soruyu yanlış anladın sanırım sız fızıkı açıdan engelli deılsınız ama o piskolog adayı arkadaşımızın bslattıgı konu elbetteki doğru bir başlık dogru bir secım bence bende engelli bır bayan olarak engelli arkadaslarımıza katılıyorum tabiki biz engelliler saglıklı ınsanlar gıbı her istedıgımızde sokaga cıkamıyoruz araba kullanamıyoruz parka gıdemıyoruz gezmeye gıdemıyoruz kısacası hanı sendedınya gezıyoz eglenıyoz sabah kahvaltı yapıyoz dıye işte bizler saglklı ınsanlarkadar her istedıgımızı yapamıyoruz engelli ınsanlar elbette gunun yarısını ınternette gecırıyor tv ızlıyor yemek içmek dışında baska yapcak neyımız varkı saglıklıların her istedıgı yere dıdemesekte halımıze bınlerce kere şükür beterin beteri var ıyıkı bu ınternet ıcad olmuş yoksa neyapacaktık olmuyanlarada almaları için allah yardım etsin umarım anlatabılmışımdır

iş devletten her hangi bir indirim, iş, vergi indirimi vb. olunca biz engelliyiz bizi nasıl olurda sağlıklı insanlarla bir tutarsınız dersiniz ama biri cıkıpta özürlüler gününü nasıl geçirir vb. şeyler dediğinde bizim sağlıklı insanlardan ne farkımız var dersiniz

SUDE-06;

bana engeli değilsin demeden önce bi profilimi incele istersen ne yazıyor orda...

kendi adıma cevap vereyim. omur ilik felciyim ve tekerlekli sandalyedeyim. sabah kalkıyorum, yemeğimi kendim hazırlayıp yiyebiliyorum, tuvalete tek başıma geçip idrarımı yapabiliyorum. yani bunları düşününce evde tek başıma kalabiliyorum ancak ne yazık ki 1. katta oturuyorum ve apartman girişinde bulunan merdivenlere her seferinde seyyar rampa kurulması gerekiyor evden çıkmam için. neyse ki haftaya düzayak bir yere taşınıyorum bu sorunum da ortadan kalkacak. evdeyken film izlerim, playstation oynarım kitap okurum. haftada 3 gün fiziktedaviye gidiyorum, arada yüzüyorum. haftada en az birgün de dışarı çıkıp arkadaşlarımla buluşup içmeye gidiyorum. aman şimdi içmekten falan bahsettik forumdaki dindar arkadaşların hedefi olmayayım kaçayım en iyisi :D daha önce laf yedik ne de olsa :D

Hepinize teşekkürler beni eleştirenler ,uzaydan geldk bız dıyenler,anormal gördgumu dusunenler,sorma tarzımın yanlıs oldugunu söyleyenler,sen nerden anlarsn dıyenler vs. yanı bır sey sordum olay halıne getrdnz hata varsa cevap vermeseydınız bu kadar kompleks yaptınız bunalım halıne getrdınız kımseye zorla cevap verdrmedım konuyu dağıtmazsanız daha fazla iyi olur sıze uygun değilse sorum, sorus tarzım ,ıcerıgını beğenmedysenız yanıtlamayabılırsınız bu kadar ba sit.

@psikolog adayı;

Sen bakma burdakilere, burda herkes kendini engelli olarak görmeyen, hepsi yüksek okul mezunu herşeyi çok bilen , görmüş geçirmiş insanlar...
Sen burda anya dersin o inatla konya der...

sabah kalkıp bi biniyom arabaya işe gidip 5 te çıktımı nere gitcem ne napcam hiç belli olmuyor :D

SpeadGonzales
ben sadece kullandığın ajitasyon kelimesi için öyle dedim ajitasyon Türkçe değil bilirsin ayrıca Türkçe polisliği yapmak gibi bir niyetim de yok bir de küçük emrah demiştin biraz da ona kızdım tamam ben de gereğinden fazla abartanlara kızıyorum ama tepem attı birden neyse sen de görme engelliymişsin Allah şifa versin sanırım beni daha iyi anlarsın

Kaç gündür bakmak istiyorum fakat işlerden dolayı fırsat bulupta bakamadım,uygun olmuşken bir göz gezdireyim dedim,yorumlara baktım da;MaşAllah burda da yok yok,bir konu başlığı olarak açılmış ama her konuyu kapsamış yorumlar,bu kadar takıntılı olmasak hayat daha ne güzel olacak :)
Saygılar,

pisikologadayı; söze başlarken hepinize teşekkür ediyorum diyor, sonra da kompleks yaptınız, bunalımlısınız, konuyu dağıtmayın, beğenmediysen yazma gibi seçtiğiniz mesleğe ve şu an bulunduğunuz üniversite öğrencisi konumuna yakışmayan tavır sergiliyorsunuz.
Yani sizin için iyi cümleler kuran herkese kapın açık, negatif yazanlara hadi gölge etme diyebiliyorsunuz.
Bazı arkadaşlar da, kraldan çok kralcı çıkıyor, amma baydınız haaa, çileden çıkartmayın üleeeyn diye askercilik oynuyor.
İstiyorsunuz ki, forumda başlık açtığınız zaman, herkes gelip "beğendim" mesajları yazacak. Bütün kibritler aynı boy olacak, bir tane kısa yada uzun çöp geldimi tahammül yok. Hemen beğenmediysen yazmasaydın kardeşim tepkisi.
Bir arkadaşta demiş ki, burada Nobel ödülümü alacak.
Hayır kardeşim, Nobel almayacak!
Ama Türkçe'yi bu kadar katlederek yazan birisi, üniversite öğrencisi olursa, birileride yakıştırmayacak, neden zoruna gidiyor ki?
Sanki inadına, hazır burdakiler hatalı yazılara takmış üstlerine gideyim der gibi, yazabildiği kadar kötü yazıyor.
Ben sorunun sığ ve işe yarar veri toplamayacağını bıraktım.
Bir üniversite öğrencisinin bu kadar özensiz, bu kadar bozuk Türkçe kullanarak yazmasına,
Açmış olduğu başlıkta kimse aksi fikri yazmasın tahammülsüzlüğüne tepki veriyorum.
Daha yaşın oldukça genç, hayatın boyunca düşüncelerine ve tarzına tepki verenler çıkacak. Burada "yazmayın o zaman gidin kardeşim" demek kolay, reelde bu şans yok.

Not: Burada her kes konuya kendi içinden geçenleri yazabilir, olumlu yada olumsuz. Ama lütfen katılmadığınız fikre, baydınız, çileden çıkartmayın tarzı mahalle arası serseri kavgası cümleleri yazmayalım.

Şimdi bende bir engelli olarak yaptıklarımı yazıyım buraya.Tekerlekli sandalyede yaşayan biri olarak yapmadıgım hiç bişey yok koşup yürümek dısında.Arabayada binebiliyorum motorsikletim var her gün istediğim yere gidiyorum.Konya trafik olarak o kadar sorunlu olmadıgı için her yere gidiyorum alışverişimi bile yapabiliyorum.Örnek olarak bi marketten büfeden bişey alacak olsam sagolsun insanlar bu anlamda duyarlı davranıyor el işareti yaptıgım zaman hemen geliyorlar istediğimi soruyorlar yardımcı oluyorlar.İstediğim alışverisi yapabiliyorum.İş anlamında yaptıgım şeyler de var maddi boyutuna bakmadan yorularak yaptıgım işler oluyor sürekli aktif haldeyim.Malum bu aralar soguk kıs günleri pek dısarı çıkmıyorum ama güneş göründüğü an hemen çıkıyorum inanmazsınız engelli oldugumu bile düşünmüyorum hayatla barısık olmak kalben ve ruhen o kadar güzelki olumlu bakmak gerek her şeye yapacagımız şeylerde engelimizi düşünmek yerine yapmaya çalışmak gerçekten çok güzel.

benim günüm şöle geçiyo:

uyan - işe git - işten dön - tv - yemek - uyu

böle bi kısır döngü şeklinde :)

haftasonları sadece işe git - işten dön kısmı yerine uyu kısmı daha uzun oluyo hepsi bu :D

Jem size katılıyorum adam Türkçeciyim diyor acayip kelimeler kullanıyor psikopata falan bağlıyor bir de bana Türkçe polisliği yapma diyor biz adamı kırmayalım derken adam ha bire yükleniyor gerçi ateş olsa cürmü kadar yer yakar ya neyse bu tarz adamlarla o kadar uzun uzadıya tartışmamak lazım

Psikolog Adayı; yazdıklarımdan ders almamışsın belli. Canım, hoca sana araştırma ödevi vermiş, sen de ilkokul çocukları gibi netten çıktı alıp götürmeye çalışıyorsun. Gerçekten çocuksun. O üniversiteyi de şikeyle vs kazanmış olmalısın belli. Psikologluk bırak yüz yüze konuşmayı, gizlik ilkesi vardır. İncelemeye aldığın kişiyi koşullara uygun bir oda da sorular sorarak, bakışlarından, hal ve hareketlerinden... Çözmeye çalışırsın. Burada ben açık yazdım ama millet özelini kaç bin kişinin önünde neden yazsın ki. Çok hatalısın bir de kalkmış kendini savunmaya çalışıyorsun ki buna da hakkın yok. Her ne olursa olsun cevap vermemek senin görevin. Ama belli senin psikolojin bozulmuş. BU İŞTE BAŞARILI OLAMAZSIN. ANCA MİLLETİN PARASAL OLARAK KANINI EMERSİN.

senin gibi yeteneksiz kişilerin psikolog, tıp okumasına da şiddetle karşıyım. Çünkü burada ki bir çok insan Dr. hatasından ya da yanlış tedaviden sakat kaldılar. Sizlerden nefret ediyorum. Anlamadığın gibi öğrenmeye de çalışmıyorsun.

İnşallah bu işe nasip olamazsın. Harbi uyuz oldum sana.

Her engelliyi bir tutmamak lazım.Zaman şartlar, mekan,mimari engeller, azimlilik ,eğitim bu yaşam tarzını değiştirebilir.Normal sağlıklı insanlarda olduğu gibi bedenen sağlamdır hiç bir engeli yoktur lakin, gün boyu yatar tembellik eder, benim tanıdığım ağır engelliler var çoğu insandan yaşam kalitesi yüksek ,işlerinde başarılıdır ,mali olarak güçlü oldukları için ,çoğuda çapkındır sölemesi ayıp:)Konuyu tek cümleyle bağlayım kendimden, mevsim malum kış ,hava karlı, ortapedik engelliler için dışarı cıkmak zor, kayıp düşme korkusu malum.

Üst Alt