Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engellilerin günlük yaşamları nasıldır?

zehirliyaprak;

bu yazdıkların biraz ağır ve abartılı olmadımı kompozisyon yarışmasında değil ki bende yazarken dikakt etmiyorum piskyri bölümnde o okumasına rağmen ona psikoloji dersi veriyorsun üstelik o daha öğrenci sadece ödev hazlrıyo nefret etmeni gerektirecek bişey yapmadı ki bende kimya okuyorum 40 yıllık kimyagee birmiim daha doğru dürüst deney yapmasını bilmiyorum neyse yaa valla bu yazdıklarını hiç yakıştıramadım sana şunu anladım ki engelli olmadan engellidenn halinden anlamak çok zor ben olsam belki bende anlayamazdım ama bu kötü temennilerini hakedecek bişey yapmadı..

Nasibe hiç ağır değil. eğer böle bir hatayı ben yapsam ve beni biri aydınlatacak bilgiler yazsa. Ben teşekkür eder o insana ve verdiği bilgileri uygularım. Tamam öğrenci olabilir ama öğrenmekten yoksun biri. İnatla kendi bildiğini yapıyor ve milleti kendine güldürüyor. Ağır yazmam ise bu insanlar seni, beni veya bizleri güya tedavi edecek. Arkadaşım ben bu gibi insanların hem yeteneksiz olup, hem de öğrenmekten yoksun olması beni rahatsız ediyor. Biz bir işe girmek istesek bin tane vasıf soruluyor ama bu gibi insanlar bir diplomayla insanların hayatıyla çok rahat oynuyorlar.
Sizler de taktir edersiniz ki devlet hastaneleriyle en çok bizler içli dışlıyız ve karşılaştığımız durumları; Dr. hatalarını vs bizler daha iyi biliyoruz. Bu gibi durumlara tepki göstermem gayet doğal. Ayrıca ben ona insaflı da yaklaştım. Bu arada bu arkadaş Psikolog adayı vs de değil. Bunu da anlamanız gerekir. Ben bile bu bölümle ilgim olmadığı halde onun yapması gerekenleri biliyorsam. Bu kişi burada farklı bir amaçta.

yapmayın arkadaşlar engelli olmamızın acısını başkalarından çıkararak biyere varamayız çok ağır sözler bunlar arkadaş sadece bizleri tanımak istemiş veya ödevi hepimiz annemizden dorarken engelli doğmuyo sonradan engelli olanlarımız da var engellileri bizbile merak ettiğimiz anlar olmuştur bence engellinin günlük yaşamlarını hatta günümüzde dahada patavasızlaşıp başka şeyleride merak edenler var engelliler hakkında :) lütfen sizi yakışmıyo bence böyle kötü sözler

sayın editörümüz bence bu konuya ele atıp bukonuyu kitlese süper olur konu çok başka yerlere gitmeye başlamış

zehirliyaprak;

bende bir iğne yüzünden sakat kaldım ama her iğne yapandan yapandan nefret edemem okadar nefret ediyorsan doktorlardan hasta olduğunda doktora gitme raor almak içinde gitme tamam teşkkür etti neden kızdığımızı anlamaya çalıştı ödevi varmış fikir aldı.biz yardıma ihtiyacımz olduğunda insanlardan yardım görmek onlar tarafından anlaşıklam istemiyormuyuz kensini bizim yerimize koymasını stemiyormuyuz şimdide biz koyalım kendimizi onn yerine bir sağlam gibi düşünmeye çalışalım ne kadar başarıcaz sen çok ön yargılısın sanki seni sakat bırakmış gibi beddualar ediyorsun sorarak öğrenmeye çalışıyo işte bende ilk soryu okuduğumda tepki verdim ama geçti bitti açıklama yaptı bende düşündüm hak verdim bizim dünyamızı bilemez hep pskolok diye sabır taşı değil yaa çok gidildi üstüne yapmayın derim

Psikolog Adayı; yazdıklarımdan ders almamışsın belli. Canım, hoca sana araştırma ödevi vermiş, sen de ilkokul çocukları gibi netten çıktı alıp götürmeye çalışıyorsun. Gerçekten çocuksun. O üniversiteyi de şikeyle vs kazanmış olmalısın belli. Psikologluk bırak yüz yüze konuşmayı, gizlik ilkesi vardır. İncelemeye aldığın kişiyi koşullara uygun bir oda da sorular sorarak, bakışlarından, hal ve hareketlerinden... Çözmeye çalışırsın. Burada ben açık yazdım ama millet özelini kaç bin kişinin önünde neden yazsın ki. Çok hatalısın bir de kalkmış kendini savunmaya çalışıyorsun ki buna da hakkın yok. Her ne olursa olsun cevap vermemek senin görevin. Ama belli senin psikolojin bozulmuş. BU İŞTE BAŞARILI OLAMAZSIN. ANCA MİLLETİN PARASAL OLARAK KANINI EMERSİN.

senin gibi yeteneksiz kişilerin psikolog, tıp okumasına da şiddetle karşıyım. Çünkü burada ki bir çok insan Dr. hatasından ya da yanlış tedaviden sakat kaldılar. Sizlerden nefret ediyorum. Anlamadığın gibi öğrenmeye de çalışmıyorsun.

İnşallah bu işe nasip olamazsın. Harbi uyuz oldum sana.

YAZDIKLARINDAN ders almam için diploman?bölümün?statün ne??ben ilkokul çocukları gibi netten araştırmıyorm normalde de gidip araştırcam çünkü eleştirlmekten araştırmaya sıra gelmedi..Gerçektn çocuk oldugumu anlmn için sorduğm bır soruyla yargılycak kadar olgunsun)o üniversiteyi şikeyle kazandım yök başkanı babam olur..Millet özelini yazsın demedım ben genel anlamda sormustm ki bura da gayet gizli sanal bir yer.Cevap vermemek gibi bir görevim oldugunu hocalarımdan duymadım ama senden duydum..Psikolojm bozulmadı çok üzgünm hayal kırıklıgı yaşattysam)sorunumz falan mı var blmedgm??inşallah bu işe nasp olamazsn falan ne bıcım konusmalar bunlar?? ben sana uyuz bile olmadım .

Herkese teşekkürler:)

Zehirliyaprak, lütfen üsluba biraz daha dikkat edelim. Yazısını, tarzını vs. beğenmeyip eleştirebiliriz. ama bedduaya varacak kadar ileri gitmemeye özen gösterelim, lütfen...
psikologadayı, haftalardır forumda dolaşmışsınız ama boş zamanlarda aklınız başka yerdeyken baktınız galiba.
Bu site, başka forumlar gibi değil, nasıl anlayamamışsınız bunu?
Diyorsunuz ki;
Millet özelini yazsın demedım ben genel anlamda sormustm ki bura da gayet gizli sanal bir yer.
Yanılıyorsunuz!
Burada pek çok kişi sizin zannettiğiniz gibi sanal değil. Pek çok arkadaşımız kendi resimleri ile, kimlikleri ile burada üye.
Üyelerin pek çoğu defalarca buluşma organizasyonlarına gelmiş, birbirlerini tanıyan kişiler. Yakın il ve çevrelerde oturanlar, sürekli birbirlerini görüyor, ziyaret ediyor. Bu forum sayesinde, birbirini tanıyıp evlenenler, eş dost olanlar, iş yapanlar, aile dostluğu kuranlar, birbirini her gün görmeden yapamayanlar var.
Sanal ve gizlilik, adı sanı belli olmayan, kendisini saklayan (mesela siz) arasında olur.

2. Sayfada kendinizi yalanlıyorsunuz:

Ben zaten baktım çoook inceledim) siteye üye olmadan haftalar öncede sürekli bakıyorum foruma daha özel olarak sormak istediğim için açtım bu konuyu
teşekkürler..

Demek ki, bizlerin özelini merak ediyorsunuz!
Ne kadarını acaba?
İlginç...

Tamam kimse hiç bir şey yazmasın hatta konu kapatılablrde üyelııgımde silinsn kımsenın hiç bır seyını merak etmiyorum.

Yazık size gerçekten, Bir insan bizleri tanımaya geliyor ve şu yazdığınız saçmalıklara bakın.
Kusura bakmayın bir daha altını çizmek zorundayım, Biz Engellilerin en büyük sorunu sizin gibilerin bizleri yanlış tanıtacak davranışlarda bulunmanız, biz yapıyoruz, Siz yıkmak için uğraşıyorsunuz, afferin böyle devam edin.

Şurda yazılanları görünce gerçekten engellilerin kendi içindeki engelleri aşamadıgını gördüm.
O kadar saçma konular açılırken, birbirine benzer konular açılırken kimse olumsuz bi şey yazmazken, dışardan bi kişinin gelip biraz bilgi almak istemiş kıza demediğiniz laf etmediğiniz hakeret kalmadı.
Kızın eğitimininden tut, yazım tarzına, karekterine kadar neler dediğiniz.

İnsanların hatalarını, yanlışlarını bulunca sizin kusursuz oldugunumz ortaya çıkıyor.
Yok efendim neden virgül koymamış, yok efendim niye böyle yazmış niye öyle yazmış.
Bakın bakalım yüzlerce konu açılmış binlerce yorum yazılmış kim türkçesine kim noktolama işaretlerine dikkat etmiş.
Siz kendinizi ön plana çıkarmak için , kendinizi bi şey biliyormuş göstermek için karşınızdaki insanı aşağılamaya hakkınız yok.
Zaten ben bu yazdıklarınızı görünce bi şey bilmediğinizi anlıyorum, bi çok kişide anlıyor.
Sanal ortamda popüler olmaya çalışan ergen çocuklara benziyosunuz resmen.
Konuyla ilginiz yoksa, alakanız yoksa, sırf insanları kötülemek için yazıcaksınız lütfen yazmayın.

Psikolog Adayı; neden engellilerle reelde arkadaş olup, onların nasıl yaşadığını gözlemleyip, yardımcı olmuyorsun. İşine bu geliyor dimi. Tabi ki de benim statüm seni yargılamaya yetiyor. Sen belki de yarın bir gün beni ailemden bir bireye sözde psikologluk yapacaksın. Kimse alınmasın ama gerçekler insanı rahatsız edermiş. Bence benim önerilerimi hocaların mutlaka söylemiştir ama senin aklın neredeydi onu da sen düşün. Bencilsiniz işinize gelince engellileri tanımaya çalışacak kadar bencil. Her ne iş yaparsan yap hakkını vererek yap. Ayrıca yazım kurallarını uygulamak ise doğru iletişimin en temel yoludur. Kendini ifade etmekten yoksun bir insansın. Olay bu kadar basit...

Zehirli yaprak söylemlerin nefret kokuyor.Bi çok konuda size hak vermekle beraber bu kadar ağır ifade kullanmanızı inan anlayamadım.Psikoloğ adayının psikolojiyle ilgisi olmadığı zaten yaptığı yorumlardan anlaşılıyor.Bu yaptığı anket daha çok sosyoloğ olacak birinin yapması gereken araştırma alanıdır..Çünkü psikoloji birebir yapılan bir meslektir.Kaldı ki psikolojide mimik hareketlerinin bile çok büyük anlamı vardır.Eğer bu mesleğe gerçekten saygılı bir psikoloğ net üzerinden psikolojinin anlaşılmayacağını çok iyi bilmesi gerekir.

YAZDIKLARINDAN ders almam için diploman?bölümün?statün ne??

Bu yorumda bana göre çok talihsiz bir yorum olmuş.Çünkü insanların birilerinden bişey öğrenmesi için diplomaya statüye hiç gerek yok.Bir insanın bitkilerden hayvanlardan bile öğrenecbileceği çok şey vardır.

Bence psikolog adayını ibrete alem olsun diye asalım sen ne cürretle engellilere engelli dersin, bu ülkenin tamamı mükemmel türkçe konuşurken sen ne cürretle imla hatası yaparsın, bunca insanı hatalı müdahale sonucu sakat bırakan sen değilmisin ne yüzle bu forma girebilirsin engelli engelsiz eşittir bizleri engelsizlerden nasıl ayırma cürretinde bulunursun (Ötv. kdv iş önceliği vs şeyler oldumu tabiki biz onlardan farklıyız yeterki işimize gelsin beleş benzin bile isteriz) arkadaşlar adresini alın gidip taşlayalım bu kızı memleketi hatta dünyayı kurtaralım eminm ekonomik krizin arkasındada psikolog adayı vardır......

gerçekten güsel bi yazı olmuşş :) devamını bekleriz ...

zehirliyaprak;

kusura bakmada arkadaşım bence sen ne kadarda yazım kurallarına dikkat etsen de iyi bir iletişim için bu yetmiyor karşındakini anlamaya çalışmazsan iletişim kuramazsın için nefretlerle dolu sen herşeyden bu kadar nefret ederek mutlu ve pozitif olabilmeyi başarabiliyormusun acaba birkere çok kırıcısın insanlara karşı biraz daha nezaketle yaklaşsan empati kurpayı denesen kaybın diğil kazancıl olur okadar soğuk ve negatiftifsin ki okadar acımacısızca eleştiriler yapıyorsun ki yorumlarını okurken gerildim sen takma bu kadar noktaya virgüle göünüller bir olunca virgül bahane öyle armudun sapı üzümün çöpü çok abartma .

bence bu konu silinsin tartışmada bitsin derim ben...

engel yok herkes yaşamın bir parçası mesela ben işte hiç himse beni bir engelli oalrak bilmiyor işde fark burda

Ya arkadaslar böyle tartışmanıza gerek yok inanın insan hayatı yaşamayı sevsin kalbinden gelerekk herşey farklı olur bu isyan edenler benimle 10 gün takılsınlar hepsine sakatlıgını unuttururum.Ayrıca bende iş kazası geçirdimm beni sakatlayan bi arkadasımdı.Ama ben şimdiye kadar hiç aklımdan bile geçirmedim bana yaptıgını.

arkadaşlar bişey dikkatimi çekti bu soruya genelde ağır engelliler makul cevap verirken diğer engelli arkadaşlar sert yaklaşıyor DİKKAT !!! SALDIRACAKLARA ŞİMDİDEN BELİRTEYİM GENELDE DEDİM:eek:

Nasibegül, senin benimle ilgili yarumlarına saygı duyuyorum. Haklısın çok agresifim ama bu huyumdan zaten rahatsızım ve düzeltmeye çalışıyorum. Ama insanlarda biraz kendini düzeltse her şey daha güzel olur dimi. Neden bu kadar nefret doluyum biliyor musun?
Bizim bu acıma duygumuz, toplum olarak bizi yok etmiştir. İşini sırf para kazanmak için okuyan bireyler, hakkını vererek yapmayan şahıslar; devlet dairelerinde (işi bilmeyen ve yarım saat işimi halletmesini bekleyen benim), hastanelerde (Daha matematik vs gibi alttan dersi olan asistanlar), psikolog odalarında (öğrenme çabası olmayan Adaylar), okullarda (öğretmen olmak için yetersiz ve çağ geliştikçe kendini yenilemeyen sözde öğretmenler)... senin benim işimi sözde yapıyor değil mi? Demişsin ki Dr hatasından sakat kalmadım demişsin. Ben de kalmadım ama bu Dr. başarılı olmasından değil, akıllı bir hasta, olduğum için. Ayrıca en yakın arkadaşım Dr. hatasından kör oldu. Bu arkadaşım ki o insan yüzünde ne zorluklar çekiyor. Bana yardım eden bir derneğin kurucusu (Skolyoz tedavimi yaptıran kişi) Dr. hatası nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağımlı şuan ve 12 yıl hastaneden hiç çıkmadan tedavi gören bir insan. Ki bu insan benim en değer verdiğim kişilerden biri. Şimdi ben nasıl agresif olmayayım söyler misin? Ben zaten tek noktalamaya vs takmadım. 5 maddeye taktım. Orada o maddeler yazılı zaten. Bir şeylere üzülmek için, tepki göstermek için illa ki benim başıma gelmesine gerek yok. Benim annem 8 yıllıdır Kronik Böbrek yetmezliğinde tedavi görüyor ve ben olmasam annem şimdiye yanlış tedaviden dolayı çoktan ölmüştü. Öğle şeylerle karşılaştım ki... Daha Kronik Böbrek yetmezliği olan hastaya serum takılmayacağını bilmeyen Dr var. Bunlara bizler tepki göstermediğimiz için onlar var. Bak nihayetinde de çok üzgünüm sakat kalmışsın. Kusura bakma ama biz kendimi yetiştirmiyoruz diye eleştiriyorsak, bu zor koşullarda bir şeyler yapmaya çalışıyorsak, o bunu bizden daha iyi yapabilir. Yapmamasının tek nedeni, engellinin hayatına girmeden, Psikolojik olarak etkilenmeden engelliyi anlamaya çalışmak istemesi. BU ONUN MESLEĞİNE TERS inatla yazıyorum. Bu kadar sert olmamın nedeni de bu konularda çok hassas olmamdandır. hastanede ki Dr. Sağlık Bakanlığına şikayet ediyorsam o da bu eleştiriye alınmasın çünkü kimse benim sevdiklerimden (ailemden, arkadaşlarımdan) daha değerli değildir.

Ne yazarsanız yazın bir daha cevap yazmam Herkese iyi günler.

zehirli yaprak aynı meslekten 1000 insanda hata yapsa bu o mesleği yapan herkesin aynı olduğunu göstermez ha şunuda söyleyim şahsen psikoloklara karşı benimde bir anti patim var ama hepside aynı diyemem tamam soruda hatalı sonuçta insanın yaşam şeklini belirleyen bedensel özründen ziyade meslek, aile, arkadaş, para gibi çevresel faktörlerdir kendi hayatımdan örnek vereyim ben bilgisayar mühendisliği mezunuyum Dz.K.K'lığında obi subaylığı yaptım maddi sorunum yoktu ama karşılaştığım olaylar benliğime o denli tersti ki hazmedemedim zihnim bulanmaya başladı kendi isteğimle psikiyatriye defalarca gittim benim anlattıklarımı adam umursamadı bile gittikçe bunalımım arttı iki bileğimide kesip intahar girişiminde bulundum hastaneye kaldırıldığımda psikoloğun bana söylediği şey ölmek isteseydin toplar damarı değil atardamarı keserdin oldu raporuda bu şekilde düzenledi ben tedavi olacağıma 2 ay hapis yattım daha sonrada başka pisokoloğa defalarca gittim yine umursamadı 6-7 ay kadar sonra bu defa sol kol dirseğimden atar damarı parcaladım beni suni solunumla hayata döndürdürmüşler adana ekrem tok akıl hastanesine yatırdılar orada gördüğüm muamele beni eskisindende beter etti bir köpeğin dahi maruz bırakılmaması gereken şeyler yaşadım ordan cıkardılar gataya yatırdılar oradanda verilen raporda intahar ettiğim için ben suçlu gösterildim ordudan atıldım hakkımda verilen raporlar doğrultusunda 3 dava açıldı en son kayseri asker hastanesine mahkeme yolladı oradaki psikoloğa olayları olduğu gibi anlattım adam beni ağlayarak dinledi onun yazdığı rapor sayesinde davalarım düştü şimdi benim başıma bunca derdi açalar psikologlar oldu ama kurtaranda psikolog oldu çoğunluk hata yapıyor diye tamamından nefret etmek hakkaniyete yakışmaz bu kardeşimiz daha yolun başında biz ona bu denli sert saldırırsak senin doktorlardan nefret ettiğin gibi oda bizlere karşı ön yargılı olmazmı

konuya bak ya nerden nereye dönmüş,yazık ya çok yazıkk :(...Herşey Allah cc.den gelen,kader de kısmette ne yazılmışsa onu yaşar ve görürüz..

Şahsen bir günüm: saat 6.30'da kalkarım. "Batsın bu dünya"yı dinlemeye başlarım. Kahvaltı fonum "batsın bu dünya"dır. Arabada "batsın bu dünya"yı dinlerim.............................................................Yatmadan Orhan GENCAY'a dua ederim.

Büyük bir kusur işlemişim. Düzeltiyorum: GENCEBAY

valla bende tuttum bu cevabı orhan baba hayata iyi gelir:)

[FONT=tahoma]Anamm neler neler yazılmış böyle yahu :) Bizim bu insanlarımız konuyu saptırmayı ne kadar çok seviyorlar :eek: Her neyse bende yazcam bende yazcam banane :eek:

Psikolog adayı .. insanların hayatını öğrenmek güzel valla çok güzel bi konu açmışsın bende severim bunları .. İnsanların düşünceleri ne ? Nasıl birileri ? İnsanları tanımak bunları öğrenmek güzel şahsen ben meraklı biri olarak severim :)

Peki ben neler yapıyorum ımmm :confused: Aslında büyüyene kadar normal bir hayat yaşıyordum ben .. Lise bitip üniversiteye başlayana kadar .. Ne zaman büyüdüm ozaman biraz daha gerçeğin farkına vardım diyebilirim .. Vardım ve hala hayatımı yaşamaya devam ettim .. Hayata her ne kadar 1-0 yenik başlasamda sonunda kazanan hep ben oldum ..

Yaşadığım sürece yapamadığım hiç birşey olmadı sanırsam .. Ufak tefek engelim yüzünden çocukluğum sırasında eksikliklerim vardı elbet .. Bisiklete binmek yada kar topu oynamak gibi :) Ama tüm hedeflerime ulaştım önüme çıkan her engele rağmen ..

Üniversiteye başlarken en çok zorlanmıştım hatta gitmeyecektim ama ailem sağolsun iyiki hep varlar ısrarları sonucu gittim ve iyikide gittim diyorum şimdi .. Zaten çevresi geniş bi insandım .. üniversitede dahada geniişledi .. İnsanlarla muhabbet etmek yeni insanlar tanımak çok güzel birşey bunu herkese tavsiye ederim ..

Hayatımı yaşamaya gelince .. Hiç bu zamana kadar ben hayatıma küsmedim .. Elbet bunalıma girdiğim ufak tefek zamanlarım olmuştur ama hayatımı yaşamak için çok ama çok sebebim var .. Bunları en başındada Ailem geliyor tabiki .. Gülmeye çok şey borçluyum .. Hayatta ne olursa olsun yüzündeki o gülücüğü bırakırsan hayatta sanırsam seni bırakıyor ben böyle düşünüyorum ..

Şuan her ne kadar monoton bir hayatım olsada oda çalışmadığımdan dolayı .. Malum yaşadığım yerde pek iş imkanı yok işte sınavlara çalış evde otur arkadaşlarınla gez şu nu yap bunu yap vs vs diye geçiyor günler ..

Kurduğum hayaller umutsuzluğun tam göbeğine kurulup sefasını sürdürmeye devam ettikçe inanın pek yaşanılır değildi bu hayat ama bir şeylerin olmasını herkesin her şeyi fark etmesini isteyecek kadar masum kalabildim bu hayatta. Bu yüzden hiç bi zaman hayal kurmaktan vazgeçmedim ve en sevdiğim şeyde hayal kurmak olabilir ..

Hayatı bir fotoğraf makinesi objektifi gibi görüp her karesinde rahat kendinden emin güvenilir şekilde gülebiliyordum ve hayatında en büyük korkuları, endişeleri, yalnızlığı gülüşümle saklayıp içime akıtıyordum ..

Dediğim gibi herkes gülmekten asla vazgeçmesin ne olursa olsun hep gülsün .. Gülücükleri ile cevap versin ..

Ha bide mısırsız bir yaşam düşünemiyorum düşünmekte istemiyorum :eek:[/FONT]

valla tek kelime ile ZOR'dur.. bizim ülkemizde engelsiz insanlara göre daha zordur.. hem engeliniz hem mimari şartlar hemde farklı düşünceler sizi engeller durur.. hem engellenirsiniz, hem çalışmanız gerekir.. ama pek bi kolaylık olmaz.. ama yurtdışında engelli olsanız bu kadar zor olmaz diye biliyorum, yurtdışında yaşamadım ama 99dan beri engelliyim.. bir çoğunuz yaşamışsınızdır; aynı zamanda öğrenci hayatı, aynı zamanda iş hayatı, aynı zamanda sosyal hayatı ve engelli hayatı birarada yaşamanız gerekir.. ee sonra okula devam etmek lazım ama para kazanmak da lazım.. ee psikolojiniz için birazda sosyal hayat lazım, ee sonra neye zaman kalmıyor; engelliliğinizin gerektirdiği egzersizleri, doğru beslenmeyi vb şeyleri atlıyorsunuz..

birde işin en kötü kısmı engelli olarak güne başlamak; eğer yardıma ihtiyacınız olan anlar varsa bu en yakınınız eşiniz, anneniz yada evladınız da olsa.. o kişi aslında size değil kendi kendine tavır yada surat yapıyorda olsa siz üstünüze alınıyorsunuz ve güne kendinize, kaderinize söylenerek başlıyorsunuz.. gün içinde de bu tarz bir sürü şey yaşamaya devam edince pek de hoş hissetmiyor insan kendini.. bazen okulda bazen iş yerinde bazen sokakta defalarca yardım istemek zorunda kalınca.. düşünün..

çok haklısınız. engelliler derken sanki biz engellilerin çok değişik bakış açımızın olduğu, engeli olmayanlar dışında bizim normal bir hayat yaşayamadığımız sanılıyor. bu düşünce çok yanlış. engelliler de tıpkı engeli olmayanlar gibi normal bir hayat yaşıyorlar. sadece bir takım sorunlarla karşılaşıyoruz biz engelliler. yoksa bizim de hayatımız gayet normal. biz kendimizi engeli olmayanlardan ayırmıyoruz. size hak veriyorum...:eek:

herseyden evvel bitip tükenmeyen bir birey, yani kendiniz olma savaşının içine doğuyor ve ömrünüzce ağır cekim bi hayat sürüyorsunuz. bedensel engelinizin yansıması yüzünüze toplumlumsal engel olarak yasamızın her anı tokat gibi carpıyor. ne yaparsanız yapın daima eksik olduğunuz hissettiriliyor. kendi engeliniz bir yana birde engelleniyorsunuz ve insanlar sizi engellemeyin kendilerinde hak olarak görüyor. zira size kendi yasamınızda söz hakkını ve kendi özlemlerini layık göremiyor, eşitlik talebinizi ise kendilerine hakaret görüyor. bunu kırmak atomu patlatmaktan zor: öyle yerlesik bi önyargının bilinçalı yansıması bu... aslında ırkcılık ötesi bi yasam, hastalıklı bi anlayış...

neden mi çünkü bağımlıyız ya, örneğin benimde kalbim var diyemeyiz vs. işyerime klozeti 5 yılda yaptırta bildim vs. böyle saçma bi savaş. onlara göre yılıp duvarlarımızın ardına dönmemiz beklenen. koca bi ömür gözlerinin içine bakıp olayan viçdan dilenmek. yoksa adın haklarını istedin ve insanlığımı verin, dedin diye asiye çıkıyor da iyice pskolojik savaş acımasızlaşıyor felan...

ben engelli bi yazarım yıllarım doğrudan yada dolaylı engeli ve engellenmeyi yazarak toplumsal bi farkındalık oluşturma cabasıyla gecti. cahil ve hakir bi kalabalığa dahili, arkamı dönüp baktığımda bir arpa boyu yol gitmişiz: ama ömür bitti, bitiyor içim yanıyor, nasıl anlatılabilinir hangi psikolog kavrayabilir meculüm... bu açıdan unutmayalım ki biz engellenenler, sizin mesleğinize en çok ihtiyaç duyanlarız. bu bakimdan yanımızda ve bizi anlamaya calışıyor olmanız değerlidir, sağolun...

ama önerim, öyle uzaktan ahkam kesmeniz değil içimize inip yüreğimize dokunma cesaret ve erdemini gösterebilmenizdir, ki bence burdaki engellenen dostlarımızın bilinç altı tepkiside bunadır derim: lütfen engellenme ve tecrit edilme psikolojisi yasayan topluluğumuza bu tepkiyi çok görmek yerine çözümleyin... unutmayalım ki (c)esaretle cesaret arasındaki fark tek harftir!

ve kendinize de şunu sorun, (doğrusu bu da bizlerin merak ettiği sorular) psikoloji bilminin temsilcilerinin gözünde engelli nereye oturur? engelli kimdir? dahası engelli olmak mı zordur, engellenen olmak mı? sizce toplumda yerimiz neresi? neden bunca örseleniyoruz? evet uzaydan gelmiş olabilir miyiz? niçin bu kadar tepkili ve içimizi açmakta ürkeğiz? bunda sizlerin hiç mi payı yok?... uzatmak mümkün zira hem doluyum hemde yazmak benim işim... ama sorarım hiç bi engelli içini döküp sizden medet umarken, canı gönülden dinleyip ellerini tutarken aslında içine dokunma ateşiyle tutuştunuz mu? evet, öyleyse siz bir insan, bir psikiyatris daha da önemlisi cana can, yare yarensiniz: mesleğinize özünüzde cevher bulmuş erdemle...

yolunuz acık olsun dost...
not: özelden isteminiz halinde konuyla ilgili yazılarıma ulaşabilirsiniz!
bir de şahsi merakım şu ki, psikoloğa gittiklerimde edindiğim bir imaj, sorudur:
psikiyatri bilmi tek tip insan yaratmak için mi vardır?

Üst Alt