Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliyiz diye işyerinde ayrımcılığa maruz bırakılıyoruz! Ne yapabiliriz?

berkemeteatasoy

Yasaklı Üye
Konular
76
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar öğrenmek istediğim şu..biz 5 engelliyiz çalıştığımız yerde sağlam çalışanlar 3,500 alırken engelli çalışanlar 1,500 lira amaktadır. aynı işi yapmaktayız..engelli çalışanlar hep sağlamlardan ayrılmıştır.. aralarına kesinlikle almamaktadırlar .toplantı koktey yemek vs..gözle görülür bi ayrım söz konusu.. psikolojik baskı altındayız.ne yapmamızı önerirsiniz?

size tavsiyemi bir önceki konunuza yazdım .. normal çalışanla engelli çalışan arasında ayrımcılık diye bir şey yoktur..buna benzer bir dava memurun yaptığı aynı işi işçi kadrosunda olan kişide yaptığından aradaki ücret farkını talep eden işçi kadrosundaki arkadaşlar açtıkları davayı kazandılar.. kesinlikle o engelli bu engelsiz ayrımı die birşey yoktur..

size sormak istediğim aynı yılda işe başladığınız engelsiz kişiyle aranızda maaş farkı varmı?

soru bilinmez lerle dolu acmalısın...
özeldemi ,kamudamı???
örneğin sözleşmen varmı??
sendikalımsıın..?
vs vs....
odan sonra yardımcı olcaklar çıkacakdır...

evet var..6 aylık kişiler yani sağlam olanlar bizim 2 katı işe başlıyor.masalarımız aynı aynı işi yapıyoruz tahsilleri bile bizden az ama maaşları vazla..davayı çalışırken açsak nasıl olur acaba

dediğiniz o örnek davayı nasıl buluruz..hangi idare mahkemede açtılar acaba

şimdi mesai bitti .. ben size yarın bir bilgi veririm bizdeki arkadaşlarların ellernde dava dosyaları varsa örnek olarak faks..vs gönderebilirim..

arkadaşlar öğrenmek istediğim şu..biz 5 engelliyiz çalıştığımız yerde sağlam çalışanlar 3,500 alırken engelli çalışanlar 1,500 lira amaktadır. aynı işi yapmaktayız..engelli çalışanlar hep sağlamlardan ayrılmıştır.. aralarına kesinlikle almamaktadırlar .toplantı koktey yemek vs..gözle görülür bi ayrım söz konusu.. psikolojik baskı altındayız.ne yapmamızı önerirsiniz?

Bu nasıl bir insan davranışıdır ya okurken başımdan sanki kaynar sular döküldü.Maaşı bir kenara bırakıyorum hadi neyse de davranışlarına bakar mısınız?:(Siz orda nasıl çalışıyorsunuz bu şekil de psikoljik olarak çok etkileniyorsunuzdur: bu şekil de iş konusunda da verimli olmazsınız ki,insanı ayakta tutan yaptığı işidir ve bir üstleri tarafından övülmesidir.:( İnşAllah kısa zaman da konu iyi yönde açıklığa kavuşur...Allah cc.yardımcınız olsun.

5000 tl maaşı dr alıyormu ki?
Ne işle meşgulsünüz de tahsilsiz adamlara özel sektör 5000 tl maaş veriyor:)

sözleşmende ne yazıyosa o...
sendika yardımcı olmaz değil... olamaz..(sözleşmeyi sen yapmışısn sendika burada konu dışı)...
sen işe girerken işverenle sözleşme yapmışsın ..ona tabisin demektir..
ha cok diyorsan ila bir şey yapacam...
sözleşmenin örneğiyle bir avukata danış....sözleşmen dışı bir terslik varsa ozman hak sahibisin...
ama sanırsam sen daha cok sözleşmenin tertibi konusunda bilgi araştırması yapmalısın....
engeliye uygun sözleşmemi değilmi vs vs..
yoksa senin burda benim anladığım mesai alamıyorum..az para verıyorlar...
bende şunu derim..engelli olmadığını varsaysakta..
iş hayatı boyledir....
engeli olsanda olmasanda maaşlar ,;
kişilere göre ,
ögrenime göre ;
yetenege göre,
tecrübeyegöre,
hepsinden önemlisi SÖZLEŞMENE göre değişkendir...
devlet kurumu dedılkı belı standartı olsunn...
her şeyden önemlisi saten...
eşit olmadığınızı belirten en önemli şeyde..SÖZLEŞMELERİNİZ....
sen sözleşmenin ayrıntılarında yogunlaş...
yazdıklarından sana ayrımcılık değil imzaladığın sözleşmeden pişman olmuş havası anlaşılıyor...
sakına yanlış anlama..satece objektif okursak sordugun soruya;
cevabı saten kendin vermişsin...
engeli yada engelsiz..iş sözleşmesi yaptıysan.ona tabsiin...

aynı konu olduğundan burayada ekliyim ama
sen önce sözleşmene aykırı iş mi yaptırıyorlar,sözleşmende ne yazıyor onları paylaşmalısın..
yoksa ben az maas alıyom diğerleri fazla alıyor deyıp,bunu engelli olmana baglaman pek mantıklı değil,,
bende engeli kadrosundayım..sözleşmem var..ordaki kuralara uymak zorundayım iş verende...benden önceki söleşmede alt taban olşşturulmuş..
benim girdiğim dönemdeyse alt taban düşük tutulmuş...
aynı işi yapan enegellier arasında bile maaş farkı var...
bunu ayrım cılığa bağlayııp...MORALİNİZİ BOZMADAN sözleşmenize iyiçe bakın...

saol tşk ederim..bunların hepsi üniversite mezunu güya kültürlü insanlar..daha çok şeyler var..pes etmiyorum sonuna kadar devam iş müfettişi çağırsak işten oluruz..mahkemeye versek gene oluruz..ama birileri buna dur demeli..YASA GEREĞİ MECBUREN ÇALIŞTIRDIKLARI İÇİN HEP FARKLI BAKIYORLAR

Selam..arkadaşım bi işyerine girmek için sana uzatılan sözleşmeyi imzalamak zorundasın yoksa işe girmen mümkün degil..yasaya işveren uymak zorunda ben degil..benim uymam çok zor

Amerikan şirketi finance

Yabacı firma finance

evet haklısınız dava açarsak kazanırız ama işimizden olacağımız kesin ama degişen bişe olmaz biz gideriz yerine başka engelliler gelecek ve onlara aynı şeyleri yapacaklar ayrımcılık içlerinde var..kafa degişmedikçe degişen bişeyler olmayacak

ben;
bizzat engeli olarak kendim işte çalışmaktayım..
iş hayatım tan menun muyum .eh işte allha şükür...
maaş ageri üçret..mesleğim yıldız teknik ünüversitesi inşaat..
çalıştırıldığım kadro;
düz mememurlukk...
bunda önce de özel sektorde normal ve engelı kadrolarında çalıştım...
maaş ve maaş zamları terfi ve kadrolar özel sektörde ,,
işveren yakınlığınla alakalı ..
en kurumsal firmalar bile..işe kendi tanıdık eş dost ahbanın alırlar..ve sistem ona göre işler..onarı arasında bile maaş farklerı sosyal farklar vardır...
gel gelelim biz engel,leri saten kanuni zorunlulukla aldıkları için (bir çoğu alamak ıstemez,)(sizin durumunuz nedir bılmıyorum)..
adımız üzerinde engeler tabiki olacak...ama varsın bu maaş konusunda olsun...
saygılarımla.selametle...

arkadaşlar ben 8 aylık devlet memuruyum.7 yıl özel sektörde çalıştım.5 yıla yakın bir süre yapı kredi emeklilikte çalıştım orda en ufak bir ayrımcılık görmedim.Daha sonra ücret ve kariyer olanağını için istifa ettim ve çok iyi bilinen bir ilaç şirketinin finans departmanında işe başladım.Şirkette işe başlayanların duyuruları yapılırdı intranette ama benimki yapılmamıştı sonra dikkat ettim işe başlayan hiç bir engellinin işe başlayış duyurusu yapılmıyor.Ve ücrete gelince ücret olarakta sonradan farkettim ki yarı yarıya değişiyordu 2 üniv mezunu olan benden 6 ay önce lise mezunu olarak işe girmiş birisinin 2 kat fazla aldığını ögrendim.Yaklaşık 1,5 yıl çalıştım daha sonra sağlık bakanlıgında memur olunca istifamı verdim ve yapılan ayrımcılığı ilk kez ayrılırken yöneticilere ilettim hakverdiler kal dediler ama iş işten geçmişti soğumuştum artık o şirketten.İstifamı verdim normalde insan kaynakları ayrılan personele neden ayrıldıgına dair anket yaptırır onu bile yapmadılar.3 kurumsal şirkette çalıştım sadece birinde ayrımcılık gördüm oda bahsettiğim ilaç şirketiydi.

Konu ile ilgili yorumum ise özel sektörde ücret farkları olur kimi zaman eğitim durumu kimi zaman yabancı dil kimi zaman performanstır bunun sebebi mantıksal olarak böyledir tabi.Özel şirketin maaş politikasının mahkemeye verilerek düzenlenebileceğine açıkcası pek mümkün görmüyorum.Mahkemeye verilse dahi işverenin elinde işe başlarken brüt ücretinizin ne kadar olduguna dair tarafınızca imzalı iş sözleşmesi vardır mutlaka.Ve çok basit bir şekilde işveren performansı öne sürerek ücret farkını böyle açıklayabilir.Allah yardımcınız olsun özel sektörde özürlü olmak ne kadar donanımlı olsanda performansın iyi olsada zorla kötünün iyisini seçme psikolojisi ile seçildiğimiz için ücrete yansıttıramayız başarımızı.Buna sebep olarak ise ben aylık engelli çalıştırmama cezasını görüyorum 1,552 TL olan cezayı geçmeyecek şekilde maaşlarımız belirleniyor.Bilmiyorum ama özel sektörde çalışan engelli arkadaşların maaşının 1,550 tl nin üstünde olan kısmı sanırım çok azdır.(10 yıl üstü aynı işyerinde çalışanlar hariç )

yine iş azınlığın çoğunluk altında ezilmesine geliyor onlar orada çoğunlukta olduğu için bizler gibilerini ezmekte ve kendi egolarını tatmin etmektedirler

Evet kardeş aynen dediğin gibi 5.iş yerim sadece 1 işyerinde ayrımcılık olmadı.3 iş yeriyle mahkemelik oldum kazandım ama işten çıkarıldım...biz aynı yerdemi çalıştık acaba

İsim vereyim o halde abdiibrahim ilaçta bütçe raporlamada çalıştım arkadaşım.1 şubat 2011 de istifa ettim.

Bir iş yerine girildiği taktirde baştan seviyeyi iyi korumak lazım,kimseye taviz vermemek lazımm,yoksa bir ipin ucunu bir kaçırırsak çorap söküğü gibi gider...

Berke
sen 1,500 aldığını söylüyorsun ben 1000 tl alsam yatıp kalkıp dua edecem bende özel sektördeyim bizim sektörde yönetmen yardımcıları 1,500 alırlar ama ben alamıyorum sadece engellilere değil su duruma bakılacak olursa engellilr arasındada baya bi ayrımcılık var demekdr

tabi var..hakkımızı arayalım dersek işten çıkarılıyoruz..genede birşeyler yapmak lazım

aynı pozisyon..aynı dep.istifa edersen tazminat alamazsın başka bi yol bulmak lazım.

Berkmeteatasoy kardeşim.Size ufak birkaç öneri.
1-) Herzaman dik duracaksın
2-)İşini her zaman mükemmel yapacaksın.
3-)Asla antipatik olmayacaksın
4-) efendiliğinle, centilmenliğinle,kendini bilmez iki ayaklı yaratıkları utandıracaksın
5-)Kendine engelliyim diye bakma,önce sen bakma ki başkalarıda bakmasın
6-)Para her şey değildir.Hatırın sayılıyormu,memnunmusun ona bakacaksın.
7-) sadece işini yap mızmızlanma.Haksızlık yapıldığına eminsen gereğini yapacaksın.amma kar amma zarar.
:cool:Şükretmek iyi birşeydir. Bazı iki ayaklılar gibi herkesle kavgalı olma( kendinle bile)
9-)Çevrene ne kadar faydalı isen okadarlık bir insansın unutma.Kendinlede,insanlarlada barışık ve pozitif örnek bir insan ol.
Kerdeşimize haddimiz olmadan birkaç öneri. umarız bir nebze faydamız olur. saygılar.

benden sana bir tavsiye "ağlamayan çocuğa meme verilmez" hakkın için hep talepkar ol ama talepkar olurken de altında sağlam delillerin, vizyonun, duruşun olsun ve fark yarat:)

mavikalem34
6-)Para her şey değildir.Hatırın sayılıyormu,memnunmusun ona bakacaksın. demişsin...

Evet para herşey değildir ama insan haksızlığa tahammül edemez, etmemeli. Ama tahammül etmek zorunda kalıyoruz tabii ki.
Ben en azından dile getiriyorum

hocam işyeri neresiymiş yazabiirmisin 3500TL maaş bana cazip geldi bi başvuru yapmak istiyorum :)

berkemeteatasoy;

berkee allah cızırtını vermesin emi :d bütün bu isynın 3,500 içinmi yaw allah askına göstersene bana 3500 tl maaş alan kac engelli var

teşekkürler

isyan ayrımcılığa tabi..her alanda var alışamadım.babasının hayrına almadılar işe..yasal zorunluluk o zaman gereğini yapmaları gerek

bi amerikan firması adını yazmim sonra işten oluruz ön hazırlık yapmadan

memnunum sosyal haklarımız güzel..ama ayrım var işte o dokunuyor

bankadamısınız

Sevgili Neri,
Aslında alabilen olması lazım, ki vardır muhakkak, ama birçoğumuz ne gerekli eğitimi alabiliyor ne de iş imkanı veriliyor... Ne yazık ki..

Berkemeteatasoy arkadaşımız da yazmış, 2 üniversite bitirmiş olmasına rağmen 1500 liraya çalışıyor, oysa ki aynı işi yapanlar 3500.
Onun isyanı aldığı paradan ziyade yapılan ayrımcılığa haksızlığa... Kendisini destekliyorum, ancak durumu değiştirmek için yapabileceği çok fazla bir şey yok maalesef

Evet landish kardeşim.malesef biz ileri demokrasiye sahip bir ülkede yaşıyoruz.Anlattığına bakılırsa ya tahammül edeceksin,yada kapının önünde yerini kapmak için sırada bekleyenleri bile bile,istifa edip ben bu şartlarda çalışamam ulen diyeceksin.tabi onlarda tekrar işe geri dönmen için kapında nekadar yatarlar bilemem.Ama attığın hava bile yeter yahu!.

Bence izlenecek en iyi yol şu:
Eğer ki istifa edip başka bir yere geçmek istemiyorsanız, işinize dört kolla sarılacaksınız, fima için o pozisyon için vazgeçilmez olmaya çalışacaksınız, o işi başka birinin sizden daha iyi yapamayacağını düşünmelerini sağlayacaksınız. Bu ortamı yarattığınız zaman da çıkıp karşılarına tek tek yapılanları, haksızlıkları söyleyeceksiniz. Eğer eşitsizliği gidermezlerse daha fazla devam edemeyeceğinizi söyleyeceksiniz.
Not: walla ben yaptım ve istediğimi elde ettim :) ama her zaman işe yaramayabilir tabii ki:)

berkemeteatasoy;

evet bankadayım sosyal haklarında varmıs ne güzel ama sunuda gercekten unutmamak lazım en azından bi işimiz var senin bide amerikan firması dediğine göre maaşın böle ucuk olması normaldir
valla benim basıma da senin durum geldi ama ben diyemedim maas konusunu insaflı biri seni görecekte maaşını yükseltecek bize vekaleten bi müdür gelmişti ve maasım cok cok azdı % 100 zam yapıldı ve maasım iyilesti ama yinede düşük
sen sunu dene insankaynakları bölümünde engellilerle ilgilenen birim olması gerekir o birimle görüş derim ben

Arkadaşlar engelliyiz diye her gelen üstümüze binsin öylemi ne yapsın arkadaş eşit işe farklı maaş daha sonra da ülkemizde mobbing varmı yana yana araştırsınlar hem de daniskası var kanun var yönetmelik var uygulama sıfır arkana baktın mı seni destekleyen hiç kimse kalmamış ama yapacak çok şey kalmıyor caydırıcılık olmadığı için. Sıfıra sıfır elde var sıfır birde bakmışsın ki hakkını ararken kapıya konulmuşsun olmayacak şey değil bunlar o yüzden arkadaşım adımlarını atarken ilerisini de düşün...​

Üst Alt