Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelliyiz diye işyerinde ayrımcılığa maruz bırakılıyoruz! Ne yapabiliriz?

ayrımcılık maalesef ailede çevrede iş yerinde devlette sevgilide aşkda kısaca ben her yerde uğradım..acaba yurtdışındaki engelliler nasıl ne haklara sahipler acaba...bide insan hakları avrupa hakları insan hakları mahkemesi ve kanunları..iş kanunu kitabını okudum..ama bizimkiler sadece yasa çıkarırı uygulayan çıkaran bile buna inanmaz..iş teftiş müfettişleri ne iş yaparlar acaba..

hala bekliyorum..yapmayacağınız şeyleri buraya yazmayınız...

sedat kardeşim örnek dava lazım varmı bildiğin

özgürlüğün tek düşmanı halinden memnun kölelerdir

Engelli cesur olmalı korkmayın

Merhaba..yıllardır bu sitede örnek bi dava aradım ama bulamadım davayı kendim açtım..ayrımcılık mobbing eşit işe eşit maaş..o kadar kariyer yapmış insanlar sakat engelli insanların bedeni kusuru ile alay edebilecek kadar basit bu okumuş insanlara karşı dava açtım hemde çalışırken...tüm engelli arkadaşlarımın haklı onurlu bi şekilde dava açmalarını istiyorum..korkmayın cesur olun..rızık allahtan asla aç kalmazsınız daha iyi yerlere girersiniz..ben yanmasam sen yanmasan karanlıklar nasıl çıkar aydınlığa...gelecekteki engelli kardeşlerimize birer umut oluruz belki..haklarınızı çalışırken arayınız.. Haksızlığa karşı susan, dilsiz şeytandır.(Hz. Muhammed)SAV
BASLIK ACIK ARKADASLAR ALTINA YORUM YAZMAMA BILE GEREK YOK!

Engelliye en büyük engel ayrımcılık - Türkiye Haberleri - Radikal

arkadaşlar şirkete dava açtım ayrımcılık+mobbing eşit işe eşit ücret geriye dönük ücret alacağı bana şans dileyin örnek yargıtay kararı bulamadım.buna benzer dava açılmamış..bakalım nolacak adelet kimden yana olacak

Eğer Özürlü Emeklisi isen emekli aylığından %30 destek primi kesintisi yapılarak çalışabilirsin

onu biliyorum yapılan haksızlığa karşı dava açtım.ondan bahsettim örnek dava arıyorum

arkadaşlar öğrenmek istediğim şu..biz 5 engelliyiz çalıştığımız yerde sağlam çalışanlar 3,500 alırken engelli çalışanlar 1,500 lira amaktadır. aynı işi yapmaktayız..engelli çalışanlar hep sağlamlardan ayrılmıştır.. aralarına kesinlikle almamaktadırlar .toplantı koktey yemek vs..gözle görülür bi ayrım söz konusu.. psikolojik baskı altındayız.ne yapmamızı önerirsiniz?
[FONT=Symbol]· [/FONT][FONT=&quot]Eşit İşe Eşit Ücret[/FONT]
[FONT=&quot]Eşit değerde olduğu saptanan işleri yerine getiren personele eşit ücret[/FONT]
[FONT=&quot]ödenmesidir. Burada söz konusu olan iş eşitliği, mutlak eşitlik olmayıp[/FONT]
[FONT=&quot]“eşdeğerlilik”tir. Bu ilkeye göre, hangi kurumda, yerde ve nitelikte olursa[/FONT]
[FONT=&quot]olsun; öğrenim, bilgi, beceri, deneyim, bedensel ve zihinsel çaba, sorumluluk[/FONT]
[FONT=&quot]derecesi ve çalışma koşulları açısından birbirine denk ya da eşit değerde[/FONT]
[FONT=&quot]olduğu saptanan işleri yerine getirenlere aynı ücret ödenir.[/FONT]

Kasım 19, 2012 / 1 Comment
Title: İŞÇİYE EŞİT DAVRANMA İLKESİ
Reviewed by Av. Tuğsan YILMAZ on Nov 19
Rating: 5.0
Eşitlik ilkesi temelini anayasadan alan bir ilkedir. TC Anayasası’nın 10.maddesine göre “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” Eşitlik ilkesine ayrıca Anayasa’nın 55 maddesinde de atıf yapılmıştır. Ücrette adaletin sağlanması başlıklı 55.maddeye göre “Ücret emeğin karşılığıdır.Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.” Anayasa’nı bu hükümlerinin İş Kanunu’na uyarlanması 5. Maddesi ile olmuştur. İş Kanunu’nunda “iş ilişkisi içerisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım yapılamaz.” hükmü yeralmaktadır. Ancak bu ayrım sınırlı tutulmamıştır. Kanun hükmünde sayılan nedenler dışında veya bir neden olmadan yapılan ayrımda eşitlik ilkesinin ihlali anlamına gelir. İşverenin eşit davranma borcu olarak da adlandırılabilecek bu ilkeye göre işveren aynı işyerinde çalışan işçiler arasında haklı sayılabilecek objektif bir neden bulunmadıkça ayrım yapamaz. Bu ilke mutlak bir ilke olmayıp somut kriterlere göre aynı durumda olan işçilere eşit işlem yapılması anlamına gelmektedir. Eşitlik ilkesi sadece Türk Hukuku’nda değil uluslararası sözleşmelerde ve tavsiye kararlarında da ciddi bir yer tutmaktadır.
İş ilişkisinde işveren tarafının yönetme ilkesi gereği bazı işçiler arasında ayrım yapması doğaldır. Ancak bu ayrımın işçilerin somut yetenek ve nitelikleri doğrultusunda olması gerekir. Aksi takdirde tamamen aynı şartlar ve niteliklere sahip olan işçiler arasında herhangi bir nedenle ayrım yapılması 5. maddenin ihlali anlamına gelir.
İşyeri içerisinde eşitlik ilkesinin ihlal edildiğinin ispatı işçiye aittir. Ancak burada somut bir ispat aranmaz. Bunun yerine eşitlik ilkesine aykırı davranıldığına ilişkin güçlü bir kanaat yaratılması madde gereği öngörülen yaptırımları uygulamak için yeterlidir.
Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarında da eşitlik ilkesinin ne ölçüde uygulanacağı açık bir şekilde belirtilmiştir. Örneğin Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin E.2009/25544, K.2009/20996 ve07.07.2009 tarihli kararında “Eşit davranma ilkesi tüm hukuk alanında geçerli olup, İş Hukuku bakımından işverene, işyerinde çalışan işçiler arasında haklı ve objektif bir neden olmadıkça farklı davranmama borcu yüklemektedir.” demektedir.
Eşitlik ilkesinin uygulanabilmesi bazı şartlara bağlanmıştır. Bu şartlar; iş sözleşmesine bağlı olarak çalışma, aynı işyerinde bulunma, işyerinde topluluk bulunması ve zaman birlikteliğidir. Zaman birlikteliğinden anlatmaya çalıştığımız, işçi kendisinden önce çalışan başka bir işçinin iş koşulları açısından eşitlik ilkesinin ihlal edildiğini iddia edemez.
Eşitlik ilkesi ayrıca iş akitlerinden dolayı işçiler arasında yapılabilecek ayrımcılığı da bertaraf etmiştir. Yani aynı işyerinde eşit nitelikteki işçilerden belirli süreli çalışan ile belirsiz süreli çalışan arasında ayrım yapılamaz.
Eşitlik ilkesi ayrıca biyolojik farklılıklardan doğabilecek eşitsizlikleri de önlemeyi amaçlamıştır. Örneğin cinsiyet farklılığı veya hamilelikten dolayı yapılacak ayrım eşitlik ilkesinin ihlali anlamına gelmektedir.
İş Kanunu’nun eşitlik ilkesine ilişkin 5.maddesi emredici nitelikte olup aksi kararlaştırılamaz. Aksine ilişkin sözleşmelerde yeralan hükümler geçersizdir. İş akdinde böyle bir hüküm bulunması iş akdinin değil sadece o maddenin geçersizliği anlamına gelir.
Bu anlatılan eşit davranma yükümlülüklerine aykırı davranması halinde işveren ayrımcılığa maruz kalan işçiye 4 aylık ücreti kadar ücret ve yoksun kaldığı diğer haklarını ödeme ile yükümlü tutulabilir. Pratikte ayrımcılık tazminatı olarak da adlandırılan bu tazminat İş Kanunu’nda bahsi geçen diğer alacak türlerinden farklıdır. Ayrımcılık tazminatı alınması kıdem veya ihbar talebini engellemez. Ayrımcılık tazminatı başlı başına başka bir tazminat kurumudur. Yoksun kalınan haklarla anlatılmak istenen işçinin ayrımcılık nedeniyle alamadığı ücretler, primler, ikramiyeler, sosyal yardımlar vs.dir. Ayrıca işçinin ayrımcılık nedeniyle kıdem alamaması dahi yoksun kalınan haklar kapsamına girebilir.
Eşitlik ilkesini ihlal edilen işverene ayrımcılık tazminatının yanı sıra bir para cezası verilmesi de kanun tarafından kararlaştırılmıştır. İş Kanunu’nun 99.maddesine göre “İş Kanunu madde 5’te öngörülen ilke ve yükümlülüklere aykırı davranan işverene ve ya işveren vekiline her bir işçi için 110 TL idari para cezası verilir.” diyerek tazminatın yanı sıra idari para cezası da verilebileceğini kara bağlamıştır.
İşverenin eşitlik ilkesine aykırı davranması nedeniyle ödeyeceği tazminat ve idari para cezası hesaplanırken Sendikalar Kanunu’nun 31. Maddesinde belirtilen Sendikal Tazminat hükümleri ayrık tutulur. Yani işçiye yapılan ayrım sendika üyesi olmasından kaynaklanıyorsa ayrımcılık tazminatının yanısıra sendikal tazminata da hükmedilir.
Av. Halil İbrahim ÇELİK – Av. Tuğsan YILMAZ
· Eşit İşe Eşit Ücret
Eşit değerde olduğu saptanan işleri yerine getiren personele eşit ücret
ödenmesidir. Burada söz konusu olan iş eşitliği, mutlak eşitlik olmayıp
“eşdeğerlilik”tir. Bu ilkeye göre, hangi kurumda, yerde ve nitelikte olursa
olsun; öğrenim, bilgi, beceri, deneyim, bedensel ve zihinsel çaba, sorumluluk
derecesi ve çalışma koşulları açısından birbirine denk ya da eşit değerde
olduğu saptanan işleri yerine getirenlere aynı ücret ödenir.

günaydın arkadaşlar davaya sıkı sıkı hazırlanıyoruz..bildiğiniz eşit işe eşit ücret+ayrımcılık+mobbing+geçmişe yönelik ücret alacağı buna benzer engellinin açmış olduğu yargıtay kararı yada mahkeme sonucu arıyorum..uzun süre oldu bulamadım

kardeşim inşallah hayırlı bir sonuç alırsın vakti zamanında bende çok ayrımcılığa ugradım senin gibi hakkını sonuna kadar aramadan ötürü tebrik ediyorum korkmak, sessiz kalmak, içine kapanmak, ben güçsüzüm engelliyim deyip hiç bir şey yapmamak yerine mücadele edip hakkınızı arıyorsunuz helal olsun. ayrıca burdaki insanların bu konuya ilgisizliğini kınıyorum siz sessiz kalmaya devam edin zaten seçim de yaklaşıyor

saygılarımla

allah razı olsun kardeşim..o kadar çok ayrımcılık varki..bana dokunmayan bin yaşasın diyorlar..sonrada o yılanlar büyüdükten sonra sokmaya onlardan başlayacaklar..zaten bu atasözü yahudi atasözü...bizdeki öyle degil..haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır denilir

malesef bu şekil ayrım her yerde oluyor. bir örnek vermek istiyorum.
ankarada bir ilçe belediyesi özürlü mühendis alımı yapacağını duyurdu, başvuru yaptım, göüşmeye çağırdılar kalktım gittim. 1 elektirk mühendisi, 1 makine mühendisi, 1 bilgisayar bie de inşaat mühendisi mülakatı bekliyoruz. bu arada belirteyim her mühendisten bir kişi alacaklar zaten. bizden başka başvuran yok yani hepimiz işi almışız neredeyse. neyse mülakata tek tek aldılar bizi, sordular cevapladık konuştuk falan. ne deseler beğenirsiniz sizi "işçi kadrosuna" alacaz dediler. ayrımcılığa bakarmısınız işçi kadrosuna mühendis alıyorlar. yani mühemdis işi yaptıracaklar işçi maaşı verecekler. yaklaşık 1000 lira fark var arada. biraz tartıştıktan sonra görüşmeden çıktım. sonra aradılar işe kabul edildiniz diye. ben de dedimki siz işe kabul ediyorsunuz ama ben işi kabul etmiyorum. kapattım telefonu.
mesele uzun özet olarak geçtim.
iyi forumlar.

Günaydın.
arkadaşlar dava açmıştım yerel mahkemede davamız reddedildi.Temyiz için yargıtaya göndereceğim okadar çok delil şahit vardıki ama şahitlerde engelli idi..%100 kazanırız diye bakıyordu avukatımız ama süpriz bir karar çıktı.kaybettik..Adalete artık inanmıyorum.inancımı yetirdim.Eger Türkiyede HUKUK TÜKENİRSE..Avrupa İnsan Haklarına iş davasını götürebilirmiyiz.bilgisi olan varmı arkadaşlar

Siz 5 kişi de ayrı bir grup kurun,etkinlik yapın, onları çağırmayı ve birbirinize destek olun. Onlari hiç umursamaz, umursayinca dikkate alınca daha çok uğraşırlar.

Üst Alt