Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Engelsizleri dövelim mi?

iremsu

Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
Ben yıllarca engelsiz yaşadım ...ama bu mücadele etmediğim anlamına gelmez ki. Savaş vermeden hiçbir şey önüme sunulmadı. engelliyken de keza aynısı....

İnsanların nasıl bir yaşam mücadelesi içinde olduğunun farkında değil misiniz arkadaşlar?
İki çocuk ev kira iş yok? patır patır intiharlar ... sakatlık bir sorun evet ama
bize göre onlara göre de sürüyle sıkıntı var?
Zihinsel özürlüye niye deli diyoruz... Biz deli kelimesini bıraksak ki son yıllarda bıraktık zihinsel engelli diyoruz o kelimeye alışacağız ve zamanla kavgalarımızda ya da engelsizler kavgalarında onu anlamayana çıkıp zihinsel engelli misin yahu diyecek... ne değişti
Ha işitme kayıplı Ha sağır.... topal aksak sakat... hepsi aynı kapıya çıkmıyor mu? özürlü engelli ?
Engelsizler hep sizi anlamıyor mu anlatıyorsunuz ...ya adamların sıkıntıları
kendilerine bile yetemediklerini düşündüğünüz olmuyor mu?
Kimseyi kim anlıyor ki?kim neyi anlıyor?
Eğer kafanızı kaldırıp birilerini suçlayacaksanız önce kendinizi suçlayacaksınız!acınmasını istemiyorsanız önce kendinize acınmayı bırakacaksınız. çözüm istiyorsanız siz çözümü bulacaksınız. ayağınıza gelsin hazıra konalım yok öyle birşey. bak engelsizde yaşam mücadesi veriyor? anlaşılmadığınızı düşünüyorsanın yılmadan ,bıkmadan anlatacaksınız!

Siz suçlu aramayı bırakın! bırakalım engelsizler düzeni bozan değil sistemsir. sistemi ne oluşturur siyaset... siyasetle ilgilenin demiyorum elbette
ama haklarınızla ilgilenin, şikayet edin, hakkınızı arayın

tüm bunların dışında çözüm bulamazsak engelsizleri döveriz son çare!!!!

Ben varım :D :D kim dövülcek listesi varmı :D

Kesinlikle katılıyorum bu yazıya... Mesela özürlü kelimesinin kullanılmasına çok kızan engelli arkadaşlarımız var ama bir çok engelli konu açarken bile özürlü kelimesini kullanıyor... Hoş ben hiç bir zaman özürlü kelimesini kullanmam... Bir ara geçenlerde bir arkadaş başlık açmıştı engelsizler neden üye oldu gibi bişiler... Neyse açıklamamı yaptım ama yine de sert bir cevap geldi...

Bu arada çözüm bulamazsanız dövme sırası bana geldiğinde beni es geçin lütfen... :)

hayatın her koşulunda mücadele vardır zaten engelli veya engelsiz diye birşey yok mücadele bittimi hayatımız söner.insanın bir amacı hedefi olmalı olmazsa olmazlardan bu nefes gibi su gibi hava gibi inandığımız şey için mücadele etmeliyiz.ben engelli değilim ama hakkım olanı almak için sonuna kadar mücadele ediyorum.

lütfen kendimzi sorgulayalım bizde hata yoksa mücadelemize devam edelim olur veya olmaz yılmak yok yola devam

ilk başta engelli veya engelsiz diye ayırımdan vazgeçmelisinz bende ayırım yokki bu siteye üye olmuşum engel yürekte olmasın.ben insanlara engelli veya engelsiz diye bakmam kişiliğine bakarım görüntü bile önemli değildir insan olsun bu bana yeter.

tüm engellilerin %98 i tembel aalişmişlar hazir lokmaya haklari için mücadele etmiyorlar kaç defa mail kampanyasi yaptm tınlayan yok nasil olsa başka engelli arkadaşlar mail atmiştir düşüncesi mevcut bu düşünce devam ederse var olan 38 bin kadro tek kalemde buhar olur...

cok hos bir yazi olms olmasinada iremcim sonradan engelli olan engelli sayilirmi bilmem
iyi egitim almislardir
cocukluklari tam olarak normal olarak gecmistir
bedensel her istediklerini yapmis
herseyi gormus
her istedigi gibi yurumus
her istedigi seyi gormus
her istedigi seyi duymus
egitimde en iyi okullarda okuyabilmislerdir
biz kucukten engelli olanlarda
sonradan engelli olanlari dovelimmi o zaman
engeliyle yasamak yasama tutunmak valla sapka cikaririm
amma kucukten engelliysen dunya daha zahmeti daha cok gibi bana gore

İyi ama Shukufe bazı kimseler içinde sonradan engelli olmak zor olabiliyor... Yani düşün bir anda damdan düşmüş gibi oluyorlar... Zor kabullenebiliyorlar bu durumu... Çünkü artık alıştıkları hayat yok...

Aslında tüm bunları boşverip herkes birbirine destek olmalı... Sonrası yada öncesi önemli değil...

:) :) :)

çözüm bulamıyacağımızı kim söyledi ki!!!bulamazsak dedik ütopyacım.....

Bence senden başlanmalı ütop ben anlamam:)

prenscim;
davranış bilimleri okuyanlar bilirler bu genel kurallardan birirdir
örnek;

100 kişilik sınıftasın hoca girdi sınıfa ve kürsüye geçti..baktı kapı açık kapıyı katasın biri dedi...herkes birbirine baktı nasıl biri gider kapatır diye
ama 10 kişilik sınıftasın o rica geldiğinde en az 2 kişi fırlar kapatmak için

Denis det desem... :D

Enişteye şikayet ederim bak...

shukufem sana yazıcam ama oğlum okuldan geldi açım diye bağırıyor lafını unutma:) (bu yemek işi bıktırdı beniyaaaaaa)

UTOPYA;

Burda bile 3 kere kullanmışsın özürlü kelimesini..:D

Hasan haliyle açıklama yapmak için kullandım!!...

iremsu bu yazıda anlatmak istediklerini örnekler üzerinden değil de genel olarak bir acıklar mısın? yani konuyu açarak yazdığın ilk yazı giriş yazısından ziyade birşeye cevap yazısı gibi geldi?

Boş boş duracağımıza dövelim. Hem dövelim, hem de sövelim. Uçabilenler uçan tekme, uçamayanlar sürünen tekme atsın. Ha, niye dövecektik? İlkokulda sıra arkadaşımızla kavga ederdikte sonra niye kavga ettiğimizi bilmezdikya o gibi olmasın ama.

Çok sıkıldım özürlü/sakat/engelli kavramı kompleksinden:eek:

Hepsi aynı kişiyi işaret etmiyormu sonuçta. Canı isteyen istediğini kullansın. Bir engelli/sakat/özürlü/dezavantajlı insan olarak engelli arkadaşlarımın yanında sakat/özürlü kelimelerini elalemin yanında :)cool:) engelli kelimesini kullanmayı tercih etmek zorunda kalıyorum.

Kendimden sakat diye bahsettiğimde annem dahil bütün sağlıklı arkadaşlarım bu kelimeden tiksindikleri için sırf onlar rahatsız olmasın diye kullanmamaya özen gösteriyorum. Kavram komlepksi olmayan sakat/engelli arkadaşlarım arasında içimden hangisi gelirse özürlü/sakat/dezavantajlı/yandan çarklı/kör/ağma :) hepsini rahat rahat kullanıyorum. Ya canları sağolsun dostlardan ama konuşurken/yazarken bile rahat yok :) Kendine öyle deme! O söz çok aşağılayıcı! vs. vs.

Kendime canımın istediği gibi hitap edebildiğim bir yer var mı bildiğiniz? :)

dövmeyin biz engelsizleri ya bizde sizin yanınızda olmaya çalışıyoruz belki sizi tam olarak anlayamayabiliriz ama çabamızıda görmezlikten gelmeyin arkadaşalar:)

yeraltı:hiçbirşeye istinaden yazmadığımı belirtebilirim...gün zamanlama konu başlığı eğer birşeylerle denk gelmişse wallla benim haberim yok!
sadece balkondan bakıyordum karşıdan karşıya geçmeye çalışan bastonlu birisini gördüm 3 kişi birden yola zıpladı ...yardım için.Dedimki engelsizlere haksızlık ediyoruz.İlla bir haksız kesim bulacaksak bu önce biz olalım(neden kör olduk diye değil tabi ki)sonra sisteme sistemi oluşturanlara olsun dedim isyanımız.sistemi oluşturanlar kimler ?...böyle gidiyor
yanıtlıyabildim mi?

shukufem;sen biliyormusun senelerce oku ıkı uni bitir...kariyer için elpençe dolaş çocukların ailen sonra sağır olarak onların düzenini etkile işini bırak(eğitim güme gitsin)...bu işin bir boyutu
diğeri seni hala duyordiye düşünüp telefonla aramadığıma alınan arkadaşlarım ,bilumum tüm gece dinleti ,yemek,eylence davetlerine
hayır demek,senelerce paranı yerken birden işsiz dolayısıyla maaşsız kalmak,yeni parçaları kaçırmak,kapıcının inşaat ustası tarzında kapıyı gümletmesi,kızımın aşk maceralarında ona destek olamam,oğlumla ...eşim
le eskisi gibi paylaşamamk ...
aynı gök gürültüsü ve şimşek gibi düşün!onlar konuşuyor gülüyor (şimşek çakıyor)sonra bana anlatıyorlar ben gülüyorum(gök gürlüyor)
ya kendim boyutu?keyifle dinlediklerini dinleyememen,fasılları özledim
kızımla saatlerce konuşmayı...gizli gizli onun telefonlarını dinlemeyi
yukarıda ki komşumun sifon sesini bile özledim.patatesleri tavaya attığında coss diyormuş ben ozaman yağın kızdığını anlıyormuşum şimdi etrafından boloncuk çıkınca yada yağı yakınca anlıyorum.
engelsizken nasıldım yukarı çıkamayan müşterim rica ederdi ben onun yanına inerdim...sağır müşterimde ve kekeme müşterimde olduğunca ciddi
panik yok ben seni dinlerim rahat olderdim...
ama hiçbir zaman tekerlekli müşterim niye portföyler yukarda yada rampanız yok asansör yok diye isyan etmediğinden ben genel yardımsever yaklaşımları sergilerdim.

makri;ben ısırıp cimcirsem olurmu?tekmede çok başarılı sayılmam :)

Hak arama konusunda katılıyorum. Bende her zaman tepki etki eşleşmensin varlığının hayatımızda olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca son çare dikkatimi çekti. Belki orada mizahi bir yaklaşım olabilir. Bu konuda tam emin olamadım. Dövmek nasıl bir çözüm oluyor bunun sonucunda ne kazanacağız merak ettim. Bastıramadığımız duygularımızı mı bastıracağız? İçimizdeki kini mi ku sa ca ğız? Engelli ve engelsiz ayrımını mı körükleyeceğiz? Ne yapacağız döverek elimize ne geçecek?

Böyle kısır döngülerle boşa kürek sallamak sanırım mizahdan öteye gidemez. Belki çözüm olarak burada bu yazıyı okuyanları biraz neşelendirirsiniz?

Ben engelliyim fakat burada mizahi bir yaklaşımda olsa engelsiz olarak bizlere sonsuz destek veren kişiler vardır. İsterseniz dövmeye onlardan başlayalım ne dersini?

Hatta ben olayı biraz daha ileriye götüreyim. Herkes ailesindeki engelsizlerden başlasın dövmeye bu daha mizahi olur sanırım.

tabii ya eshat iremsu zaten o dovmeyi mizahli anlayisla yazmis
kim kimi dovupte care olmus
hak aramak aramayi bilmek ama hakkimizida bilerek
engelliysek engelsizler bizim her seyimize katlanacak degilya

eshatcım evet tamamen mecazi anlamda kurgulanmış bir konu dövmek?
konu başlığını ilgiçlendirmek adına
katılımın sayısını artırmak adına....
yoksa ütopya ile bu konuya açıklık getirdik fark ettiysen

ama öte yandan asıl konuya olan odaklanmayı dağıttığından mizah etkisini yitirme yönünde :)

aslında insanların önce kendinden başlamalı
bu ne olabilir?yanındaki marketleri uyarabilirsin rampa adına,
apartman yöneticini
arkadaşlarını komşularını aydınlatırsın
hafif hafif bilinçlenmeyi oluşturursun?

engelsizlerin seni anlayamadığından yakınıyorsan
sen anlatış şeklini değiştireceksin
taki doğru anlaşılana kadar?
yılmak pes etmek gibi şansın yok ...çünkü sen önce kendin sonra kendin gibi olanlar adına mücadele ediyorsun.

bakıyorum etrafıma duymadığımdan herkes kendini paralıyor anlatmak için
beni sosyalleştirmek adına ortam yaratıyorlar...
ozaman sorun engelsizlerde değil
sorun sistemde
ama sen bunu ifade edemezsen!yara kngrene dönüşür...ya kesit atarsın yada acıyla yaşamayı denersin
bizim böyle bir şansımızda yok

Hak aramak konusunda zaten insanlarımızın bir bilinçsizliği söz konusudur. Birçok yerde insanlarımız çok küçük gördüğü haklarını yok sayarak veya bu hakkı alamam mantığıyla olayı gözünde büyüterek olaylara dar bir alandan bakmayı benimsemişlerdir.

Bizim öncelikle bu zihniyeti değiştirerek insanları belli aşamaya getirme gayretinde olmamız gerekmektedir. Bunun mücadelesini verirken bile insanlarımızın hala “neme lazım” ve ”bana ne” mantığı gütmeleri bilinçli bir toplum oluşturmada atılan adımların amacına ulaşmasının önündeki en büyük manilerden birisidir.

Birçok konuda engelli hakları göz göre göre alınırken, engelli insanlar adeta kaderlerine terk edilirken bizim hala “bana dokunmayan yılan bin yaşasın” dememiz olayın vahametini bir kere daha ortaya koymaktadır.

Kaybedilen bir hakkın geriye dönüşünün artık neredeyse imkânsız olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Bunun için illaki kaybolan haktan bizim mağdur olmamızı beklemeden, elimizden giden hakkımızı n savunmasını hakkıyla yapmak gerekir. Zira birçok haklarımız bunu yapmadığımız için heba olup gitmedi mi?

İremsu paylaşımının başlığını ve içeriğini okudum tamda benimle aynı düşünceleri paylaşan bir arkadaşım diye düşünürken beni hayal kırıklığına uğrattın payleşımın finali hiçte uygun olmamış biz kimseyi dövmeyelim aksine onlara çiçekler verelimki bizlere daha fazla saygı göstersinler yanılıyormuyum?... :)

ben kucukken duymadigimda benim arkamdan onumden gulen cocuklara
derslerinde tembel olup bilmedigi matamatik odevlerini bana yaptirip sonrada sagir diye gulen cocuklara
yeni gelen ogretmenin duymadigimi dikkate almadan sordugu soruyu bilmedigim zamanneden dersi dinlemedin diye kizan ogretmene
duyuyoda dikkatsiz sey biras dikkat etse ya diyen buyuklerime
bankada merdivende arkamdan seslenen duymadigim zaman habersiz kolumdan cekip beni topluma rezil eden korumaya
hic cicekler vermek gelmiyor icimden adminbozkurt
ama simdi buyudum kistasa kistas

Seni gidi kıstasa kıstascı seni, birde kısasa kısascı olsan tarih kitaplarımızda bize öğretilen 2. dünya savaşının başlama nedeni martavalı gibi bir nedenden ötürü numaralı dünya savaşı çıkartacaksınız.

shukufe;

Sevgili arkadaşım yaşadıklarına bakarak seni anlamamak mümkünmü? ama inan bana senin yaşadığın sıkıntıların aynısını olmasada benzerlerini bizlerde yaşıyoruz o zaman gidi bize bu tür aşağılayıcı hareket edenleri döverek komayamı sokalım? çiçekte vermeyelim ama dövmeyelimde bizlere kavga yakışmaz çünkü bizler bu toplumun en medeni düşünen bireyleriyiz engelliler olarak yanılıyormuyum yoksa? ;);)

adminbozkurt;
"bizler bu toplumun en medeni düşünen bireyleriyiz engelliler olarak yanılıyormuyum yoksa? ;);)"
Evet adminbozkurt,
çok medeniyiz çok, çok madeniyiz çok...

Üst Alt