Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım aylığı başvurusunda bulunduk. Maaş ne zaman bağlanır ve süreç nasıl işler?

bilgeadam merhaba benimde engelli raporum yeni çıkarıldı. Engell oranım %97 süresiz tam bağımlı
AÇIKLAMA KISMINDA :EMEKLİLİK,BAKIM YARDIMI,SOSYAL YARDIMİ,VERGİ İNDİRİMİ,BELEDİYE HİZMETLERİ,ENGELLİ KİMLİK KARTI,ÖTV,FTR VE EĞİTİM İÇİN.

Evde bakım ücreti için başvuru yaptık onaylandı. Ayrıca artık çalışmadığım için bende malulen emekliliğe başvuru yaptım raporlarım çıkarıldı sgk ya gönderildi. Babam kendi adına ÖTV indirimli 130 bin tl araba alabilirmi ?
Arabayı alırsa evde bakım ücreti kesilirmi ?

deasn12
halanızı niçin yanınıza almak istiyorsunuz.bakımını yaptıgı yerden aldıgı para gelır hesabında işleme dahil edilir

-mka ben malulen emeklilik için başvuruda bulundumya kardeşim 1 yada 2 ay a sonuçlanacak. en düşük de 1500 veya 1800 arasında emekli maaşı alacağım bu kesin. Şuanda ev geliri sadece 2650 TL emekli olursam biraz fark olacak gibi halamıda bizim ailede göstermek istiyoruz geliri 3 e bölmek için EBM kesilmemesi için.Ayrıca halamn ilgilendiği hasta bizim aileden değil zengin olan bir avukatın annesi. ona bakıma gidiyor 5 saat.

mka evde bakım maaşı babam adına yatmaya başlıyacak. halam adına değil. halamda evde bakım için bize gidip gelir sürekli. yemeğimize çamaşıra felan kendisi bakar.

deasn12
bakıcınız babanız.konuyu anladım.sizde şunu anlayın.halanızın ıkametını aldıgınızda yapılan kontrollerde ikametın göstermelık olarak sizde oldugu,halanzın bir başka yerde hastabakıcılık yaptıgı ortaya çıktıgında.oluşacak cezaya razı olacaksınız.
not:ikametı göstermelık almayıp tamamen halanız size taşınsa bile ikameti aldırdıgnızda halanızn aldıgı o bakımını yaptıgı yerden aldıgı para ve varsa eşinden dul maaşı onlarda sizin eve giren gelir olarak görünür ve gelır hesabına dahıl edılır.

-mka halam hasta bakıcılığına akşam 6 da gider gece 12 de işi biter. bakıcılık yaptığı hasta yaşlı bir insan ve resmi olarak birşeyi yok. ayrıca dul maaşıda almıyor kendisi. gündüzleri bize gelir haftada 2 yada 3 gün.

deasn12
bakımı resmı yapmasada öğrenılınce gayrıresmı aldıgı parayı sorarlar.resmi gayrı resmı değil adı ne olursa olsun eve giren gelıre bakıolar

.mka engin9 Ben engelli emeklilik için başvuru yaptım sonuç bekliyorum sadece. Babamla beraber aynı evdeyiz.Bakıcı olarak babam ilk maaş 1797 aldı. Ben emekli olursam en düşük maaş olan 2500 tl emeklilik maaş alıcam nasip olursa. Babamın emekli maaşı yeni zamla beraber 3292 TL oldu. Bende emekli olursam 2500 TL
3292+ 2500 : 5792 TL
Evde bakım geliri: 2835 x 2 : 5670
5792 - 5670 : 122 TL aradaki fark...

122 TL gibi bir fark olması evde bakım ücretine sorun yaratırmı ?

Böyle bi durumda evde bakım maaşında sorun çıkarmı ?

Son düzenleme:
deasn12

Kişi başına düşen geliri 1 tl dahi aşarsa evde bakım maaşı bağlanmaz.

Kişi başına dűşen gelirin 2835,60 tl olması tam olarak kesin mi acaba? Genelge henűz yayınlanmadı galiba değişme gibi bir ihtimali var mı?

Son düzenleme:
bilgeadam gelir belirlemesi için eve mi geliniyor ? ben şuanda evde bakım aylığı alıyorum. 2 ay sonra emekli olacam nasip olursa. Evde babamla beraber duruyoruz. ben emekli olursam gelir biraz yükseliyor ve arada 120 tl fark oluyor.
Bu fark sistem üzerinden takip edilmiyormu ?

Pandemi den önce senede 1 gelip evrak veriyorlardı onu doldurup teslim ediliyordu sınır 1 lira dahi aşsa bildirmeniz gerekiyor yoksa ceza lı duruma düşersiniz

deasn12

Resmi olarak 120 TL aşıyorsa sınırı bildirmelisin yoksa zaten ilk kontrol de tespit edilir faiziyle birlikte geri ödemek zorunda kalırsınız.

@idosente zaten benim bakımımla halam ilgileniyor günde 6 saat bize geliyor. Kendisi bekar çocuğu ile beraber duruyor. Sigortası olmayan bir işte çalışıyor. Halamı bizim ikametgaha aldırabilirmiyiz ? yada evde bakım ücretini babamın öz kardeşi halam üzerine alabilirmi ?

Kimler bakıcı olabilir onu kurumdan sorun devamlı kanunlar değişiyor yanlış bir şey yapıp cezalı duruma düşmeyin

deasn12

Halanız akrabanız bakıcınız olabilir ama sorun göstermelik ikamet aldırmanız olabilir. Gerçekten sizinle yaşıyacaksa sorun olmaz. Bakıcı sigortalı da çalışabilir gelir kriterini aşmamak yeterli size günde 8 saat bakım hizmeti vermesi yeterli bunun içinde sizinle yaşaması gerekir. Benim bakıcımda kız kardeşim sigortalı çalışıyor aynı evde yaşadığımız için sigortalı çalışması sorun olmuyor. Halanızı çalışmıyor gösterirseniz ve çalıştığı tespit edilirse bir şekilde ceza yiyebilirsiniz. Evde sigortasız çalışan varsa onun gelirinide beyan etmeniz lazım sözleşmede bunu belirtiyolar zaten. Halanızın asgari ücreti ile gelir kriterini aşmıyorsanız onu bakıcı göstererek maaş almaya devam edebilirsiniz. Ama çalışmıyor gösterirseniz hep bir risk olur çünkü tespit edilirse geriye dönük aldığınız bütün maaşlar faiziyle birlikte geri istenir. Hep devletin saçma gelir kriteri dolayısıyla böyle saçma durumlara düşüyoruz. Bu iş düzelene kadar yapacak bir şeyimiz yok bakıma muhtaç engelli varsa ver arkadaş maaşını sanane ailenin gelirinden benim kardeşimin bana hukuken bakma sorumluluğu yoksa onun gelirine bakamassın sadece engellinin gelirine bakılmalı bu durum kimsenin de umrunda değil en son bu önerge 3 yıl önce meclise teklif edildi bakmadılar bile. Allah yardımcımız olsun

idosente teşekkürler. o zaman biz direk halamızın üstüne aldırcaz evde bakım ücretini. ikametgahımıza aldırmaya gerek yok. kendi ikametgahında olup bize de günde 8 saat gelmesi yeterli sanırım. kısaca evde bakım ücreti babamın üzerine değilde halamın üzerine yatacak. halam çalışmıyor artık. evde sürekli hafta da 4 gün sabah saat 10 da gelir akşama doğru 4 te bizden gider. Nasip olursa önce bi emekli olayım sonra halam ile babam sosyal hizmetlere giderek gerekli bilgileri alırlar sorarlar.

deasn12

Evet 8 saat bakım vermesi yeterli ama ayrı evde olan bakıcı için gelir kriteri hesabı nasıl yapılıyor onu bilmiyorum onu bilen varsa yazsın. Sadece sizin ve bakıcının geliri hesaplanıyorsa sorun çıkmaz.

Kalem abla merhaba benimde sorum buna yakın bir soru olcak. evde bakım hizmeti ile şuanda babam ilgileniyor ve yorulmaya başladı biraz. halamla görüştük ve kendisi bizlere yardım etmeyi kabul etti evi çok yakın 1 km. günde 8 saat gelebilir rahatlıkla. Halam da kızı ile beraber duruyor ve eşinden ayrıldı çalışmıyor sigortası felan yok ev hanımı. Bizim evin gelirinde sadece babamın emekli maaşı olduğu için evde bakım aylığı hemen bağlanmıştı. Ben de nasip olursa 2 ay sonra emekli olcam ve ev geliri biraz yükselecek 130 TL gibi bir yükselme olcak. Çünkü hesap yapıyorum 2835 TL 2022 de çıkartılan hane geliri kişi başına düşen. Ben emekli olursam en düşük emekli maaşı 2500 TL olcak babamın emekli maaşı 3300 TL.
2835 X 2 : 5670 TL
3300 + 2500 : 5800 TL gelirimiz olcak.
Fark 130 TL

Halamın almasını istiyoruz bizde zaten biz almak istemiyoruz. Acaba Halamın üzerine alabilirmiyiz evde bakım aylığımızı ? Halam hane gelirine dahil olurmu olmazmı acaba ? Yada halamın geliri yeterli olurmu maaşı üzerine alması için ?

Önce babanla halan sosyal hizmetler e gidip durumu olduğu gibi anlatsın zaten emekli olunca maaş kesilecek ikameti aldırmaya gerek olmaz bence gelir kriteri uyuyorsa sıkıntı olmaz büyük ihtimalle halanın gelirini eklerler haneye oda olmadığı için alır maaşı zaten her halükarda bildireceksiniz emekli olunca direkt gidip konuşun.

Evde bakım maaşı birkaç sene őnce kesilen birinin yeniden başvuru yaparken tűm belgeleri tekrar mı kurumu teslim etmesi gerekir acaba?

Fatma8i
evet.adres değişmiştir gelir değişmiştir hanedekı kişi sayısı değişmiştir.o yüzden yenıden işlem ederler.

.mka idosente merhaba. babamla halam gidicekler sosyal hizmetlere. ikametgahı aldırmaya gerek yok ise eğer maaş halamın üzerine yatacak değilmi artık. babam üzerine yatmıcak

.mka

Teşekkűr ederim. Gelir sınırını aşması nedeniyle kesilmişti de gelir sınırının değişmesi dışında o zaman ki başvurudan farklı hiçbir şey olmadığı için sormuştum.

Fatma8i
yenıden gelır kontrolu için sizi ilgili kurumlara gönderırler aradan 3 5 yıl geçmiş.diğer şartlar aynıysa ve (rapor ve engel durumu) gelire takılmazsanız ebm baglanır

.mka idosente merhaba arkadaşlar tekrardan kusura bakmayın birşey kafama takıldı onu soracaktım sizlere. Öz halamın 1 tane kızı var öğrenci olarak devam ediyor hayatına kendisi 21 yaşında ve herhangi bir geliri felan yok. Artık bizimle beraber bizim evde yaşamaya karar verdi. Annesinin evi öğrenciliğini devam ettirebilmesi için pek uygun durumda değil. Babamın öz yiğenini benimde hala kızımın ikametgahını bizim eve aldırsak sorun olmaz değilmi. İkametgahı bize alındıktan sonra ve yaşamaya bizim evde devam ettiği süre boyunca Gelir sınırına halamın kızı da eklenirmi ?

.mka

Çok teşekkűr ederim. Bir de bir arkadaşım için şunu sormak istiyorum. Evde bakım maaşı gelir aşımı nedeniyle kesilen ve geri ődemesi olan biri yeniden bakım maaşının bağlanmasına ne zaman hak kazanır acaba?. Ődemesinin tamamen bitmesi mi gerekir yoksa bir yandan geri ődemesini yaparken, geliri tutmaya başlayan yılda başvuru yaparak bakım aylığını alabilir mi? Eğer bu konu da bilginiz varsa veya bilgisi olanlar varsa yol gősterirlerse çok sevinirim.

Fatma8i maaş ne zaman kesıldı
normalde maaşı kesılen biri .tekrardan şartları tuttuo andan itibaren başvuru edebilir.şartı tutuosa başvuru yapsın

.mka

Bir sure once kesilmiş maaş ama gelir aşımı nedeniyle geri odeme yapılmasına kararı verilmiş, eger odenmeye başlanırsa bir yandan da tekrar şartları tutuğu için başvuru yapıp tekrar bakım aylığı alabilirler mi?

Aslında durumları da odemeye elverişli değil. Ódeme durumu olmayan kişiler valilere yonlendirilebiliniyormuş, af için galiba bu affı bekleme surecinde de başvuru yapabilirler mi?

Kalem abla sende bilgilendirirsen sevinirim. Biraz acil de.

Fatma8i

Eklenir ama gelir kriteri tutsun diye ekleyecekseniz şüphe çeker , gelir kriteri tutuyorsa halanın kızı olmadan da ozaman sorun olmaz.

Üst Alt