Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı almanın şartları ve izlenilmesi gereken yol nedir?

yakamoz_sulo

Yeni Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
Merhaba.Engelli vatandaslar bu bakıcı parasından nasıl faydalanmaktadır?Emeklı olan yada calısan engellı kişiye bakan kişi ailesinden yada ailesinden olmayan bakıma muhtac engellı ınsanlar bundan nasıl yararlanabılır. Nereye nasıl bavurmamız gereklıdır.Tesekkurler

http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html
Evde bakım aylığı için özürlü bireyde şu üç şart aranır:
1. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunun olması.
2. Bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması.
3. Gelir kriterlerinin uygun bulunması.

Bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmasın evde bakım ucreti bağlanmaz.

Gelir kriterleri için şu linki dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Eğer kişi başına düşen aylık gelir 423 TL'yi geçiyorsa gelir açısından uygun bulunmaz.
Emekli olması, sigortalı olması vs gelir açısından sorun olmaz. Önemli olan kişi başına düşen aylık gelirin belirtilen sınırı geçmemesidir.

Bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz. Evde bakım için başvuran özürlü birey bakıma muhtaç bulunduğu takdirde yani Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bakıma muhtaç oldugu konusunda olumlu kanaat bildirmesi durumunda evde bakım aylığı bağlanır. Aksi takdirde baglanmaz.

Şimdi evde bakım aylığı için başvuran özürlü bireyin çalışması durumuna bakalım...
Uygun raporu olan özürlü birey şu iki açıdan degerlendirilir:
1. Bu birey, çalışıyorken gelir kriterleirne uyuyor mu? Cevap "evet"se bu açıdan sorun yok.
2. Bu birey, çalışıyorken bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor mu?
Eğer çalışıyorken işe gidişte, işyerinde; bakıcısına ihtiyaç duymuyorsa (servis imkanı, İşyeri tuvalet ve bina erişiminin engelliye uygun olması, İşyerinde kendi özrüne uygun işini yapıyor olması vs imkanlar sebebiyle) Heyet, bakıma muhtaçlık açısından olumsuz degerlendirebilir. Çünkü evde bakım aylığı bakıcıya 7/24 saat karşılığı hizmeti karşılığı ödeniyor. Engelli birey günün 24 saatinin diyelim ki 8 saatinde bakıcısına ihtiyaç duymuyor. Bu durumda bakıcıya 7/24 saat bakım hizmeti karşılıgı ödenen bakım aylıgı ödenmez.
Ama çalışan engelli bireyin işe gidişinde olsun dönüşünde olsun bakıcının hizmet vermesi söz konusu ise ve evinde olsun olmasın gunun 24 saati ve haftanın 7 günü bakım hizmetini sağlıyorsa Heyet bu konuda rahatlıkla ikna olur ve olumlu kanaat bildirir.
Bir de şurası da önemli:
Engelli birey çalışıyor, işine servisle gidiyor ve işyerinde kimseye ihtiyaç duymuyor ama evinde olsun işyeri dışında ev ve sosyal yaşamında olsun bakıcısına surekkli olarak ihtiyaç duyuyorsa, bakıcısı gunun 24 saatlik bakımını yapıyor ve işyerinde başkasına bu yuzden yani bakıcısı bakım hizmetini zaten sagladıgından dolayı lüzum duymuyorsa bakım aylığı baglanır.
Bu konuda uygulama açısından çoğu yerde bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin "Engelli birey zaten çalışıyor ve işte bakın, gunun 8 saatini bakıcıya ihtiyaç duymadan geçirior!" diye standart bir görüşe sarılarak bakıma muhtaç engellielri magdur bırakmasını dogru bulmadıgım gibi yasal da bulmuyorum. Böyle bir durumda itiraz edilmeli ve gerekirse mahkeme kapısına dayanılmalıdır.
Çünkü tekrar ediyorum bir bakıma muhtaç engelli gunun 8 saatini bakıcısı olmadan ama onun sagladıgı hizmetle dışarıda rahatlıkla geçirebilir. Burada 3. bir kişi yok çünkü. Sadece servisle gidiyor geliyordur diyelim hadi. Ama onun öz bakım hizmetleri olsun, hatta giydirilmesi olsun bu gibi çoğu ihtiyacı karşılanarak işe gonderiliyordur zaten. İŞte bunun gibi çoğu detay çalışan bakıma muhtaç özürlü için önemli ve dikkate alınması gereken kriterlerdir.
Bütün bunlar gibi bakıma muhtaçlık açısından önemli kriterleri yok sayıp çalışan engellinin bakıma muhtaçlıgını standart bir bakış açısıyla degerlendirmek, hakkaniyetle bagdaşmadıgı gibi eger durumu bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyorsa (çalışıyorken) ve sırf çalışıyor diye (3 şarta da uygun olmasına ragmen bile) evde bakım aylıgı baglanmıyorsa yasal da değildir.
...
Kimlerin bakıcı olabileceğine dair de yine şurayı okuyunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

suan ben calısıyorum ve 24 saat kardesim yanımda ve ona ıhtıyacım var.
onun maas alması ıcın sartlar kısa ve oz nedır? cunku bana bakıyoo. yada ıllakı akraba olması sart mı bu bakıcının...
tssekkurler

Kardeşin bakıyor di mi sana? Yani akraban? Doğru anladıysam evet, kardeşin bakıcın olabilir.
Bunun için baglı bulundugunuz il/ ilçe sosyal hizmetlere (eski adıyla bu) başvurun:http://www.engelliler.biz/forum/evd...racaatinda-istenilecek-belgeler-ve-surec.html
Evet bakıcının akraba olması şart:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Kişi başına düşen aylık geliriniz 423 TL'yi geçmiyorsa ve diğer şartlara da uygun bulunursanız aylık baglanır. Aksi takdirde baglanmaz.

ama onun calısmamısı gerekıyor herhal de demi...oda benım yanımda calısıyor...
vallahı bu ısı nasıl hallaedecegız bılmıyorum...bır arakadasın annesı var o ev hanımı o na soyledım olur dede ama ıllakı akrabamı olması gerekıyoo?

benim babam yüzde 70 bedensel özürlü raporu var ben kızıyım ve eşimden ayrıldım erkek kardeşim annem babam birde ben evde yaşıyoruz babamın maaşı 1 milyar erkek kardeşim bekar yanlız erkek kardeşimin üstünde plakalı taxi bulunmakta babama ben bakıyorum ben babama bakım bakım parası alabilirmiyim ? evimiz kira babamın malı mülkü yok .babam emekli emekli sagdigindan emekli teşekkürler.

babanızın maaşı ve erkek kardeşiniz üzerinde ki ticari taksinin aylık geliri toplamı 4x423=1692 tl yi geçerse evde bakım ücreti için belirlenmiş orandan fazla geliriniz olduğu için alamazsınız. kira giderleri vs. dikkate alınmaz.

babanızın maaşı belli,kardeşiniz taksiden aylık ne kadar kazanıyor?

Arkadaşlar kayınpederim 5 ay önce felç oldu.Sağ eli, ayağı tutmuyor.Konuşamıyor da artık.Hayatını tek başına idame ettiremez.Sorum şu:Kaynanam evde bakım maaşı için başvuru yapabilir mi?Kaynanam "Başvuru yapabilmek için en az 8 ay geçmesi gerekir." gibi bir şey duymuş bir yerden.Bu duyumun aslı var mı?5 aydır el ya da ayakta hareket yok.Kayınpeder 900 tl emekli maaşı olan biri idi.Bir de kirada evleri var.300 tl civarı geliri var.O da düzenli değil.7-8 aydır kirayı vermiyormuş sanırım.Resmi kaydı da yok kiradaki evin sanırım.Saygılar...

Arkadaşlar ben /87 vergi indirimiyle emekli oldum. üstüme kayıtlı özürlü otom var..şu an çalışmıyorum ve 720 tl aylıktan başka bi gelirim yok.3 çocuk sahibiyim.Eşim evde bakım maaşı için baş vursa onaylanırmı..ve Nereye muracat etmesi gerekiyor.cvp yazarsanız sevinirim.

krmygtr, öncelikle bulunduğunuz il aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurun.
Kurum, sizi yetkili bir hastaneye sevkeder. Tabi bunu özürlü sağlık kurulu raporunun olmadığını düşünerek yazıyorum.
Eger % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporu alırsanız bu anlamda bu şartı sağlamış olursunuz.
gelir kriterleriniz degerlendirilir. Kişi başına düşen aylık miktar 467 lirayı geçmiyorsa gelir açısından da uygun bulunursunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Bakıma muhtaçlık kriterleri açısından degerlendirilirsiniz. Bu konuda da sorun yoksa aylık baglanır.

Yukarıda saydığım 3 şarttan birinde uygun bulunmayın aylık baglanmaz.
başvurunuz alındıktan sonra bakım Hizmetleri Degerlendirme heyeti hanenize ziyarette bulunur. Yukarıda saydığım şartlar açısından degerlendirir ve bakım raporunu hazırlar. heyet olumlu kanaat bildirmişse aylığınız baglanır.

Mehmetcan, % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunuz varsa bulunduğunuz il aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvuracaksınız.

Kişi başına düşen aylık geliriniz 467 lirayı geçmiyor olması gerek:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
En önemlisi de bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunmanız ve bu yönde Bakım hizmetelri Degerlendirme heyetinin olumlu kanaat bildirmesi gerek aylık almanız için.
Saydığım 3 şarttan birinde bile uygun bulunmazsanız evde bakım aylıgı alınamaz.

Sorularınız için alo 183'ten de bilgi alabilir aklınıza takılan her şeyi sorabilirsiniz.

anneme evde bakım maaşı için rapor alcağız ilk başvuracağımız yer il aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne dilekçe yazıp onlarda bizi bizi hastaneye mi sevk yapacaklar

kardeşim halen 630 tl alıyor.700 die açıklanmamışmıydı bakım maaşları?

murat

evde bakım maşı manka matikla çeke çeke bilirmiyiz acaba

meb abla benim ağır özürlü raporum var maş aliyorum adıma araba alırsam maşım kesilirmı acaba yardımci oolursan sevinirım tşkler

Temmuz zammında maaş tututyor fakat başvuruyu ne zman yapmalıyım

kalem abla bizim evde bakım icin sadece eve giren anneannemin 400 milyon maaş başka yok evde 5 kişiyiz

400 de yurt dışı maaşı dul maaşı

evde bakım aylığı içinn memurlar hafta sonu geliyorlar mı merak ettim ?

rapor %80 ağır özürlü ibareli değilmi ya %50 mi %80 mi

babam 75 yaşında 15 yıldır sağdan felçli altı bezleniyor konuşamıyor yürüyemiyor.yemeğini biz yediriyoruz.evde 4 kişiyiz annem babam erkek kardeşim ve ben .babama bakım maaşi bağlatmak istiyorum ben başvurucam .babamın malulen emekli aylığı var erkek kardeşim çalışıyor ben evdeyim bekarım.baş vursam bakım parası alabilirmiyim?

evde bakım öcteri almanız için evde oturan ikşi başı 430 tl yi geçmemesi lazım ancak babanız maaş alıyorsa kardeşiniz çalışıyorsa resmi geliri varsa 4 kişi için kişi başı 430tl yi geçiyor olması lazım yada kardeşiniz asgari maaşla çalışıyorsa babanızın maaşı düşükse yani 4x430=1840 eder yani resmi geliriniz 1840 tl yi geçmiyorsa alabilirsiniz ayrıca babanızın sağlık raporunun ağır özürlü evet ibaresi bulunması lazım saygılarımla.

babamın maaşı 1100 civarı kardeşimde asgari ücretle çalışıyor

Canfeda 20 evde bakım sınırı kişi başı 487 liradır 430 lira değildir

ben en son n430biliyordum ama 487 lira daha iyi 487x4=1984 yani kardeşinin maaşı 803+11001903 eder bu drumda alabilirsiniz baş vurmakta yarar var babanızın ağır özürlü ibareli raporum varsa hiç zaman kayıp etmeden başvurunuzu yapın

para vermemek için önümüze onca set çıkaranlar 1 krş alacagı olsa yakamıza yapışırlar :p

Merhaba;

Babam ALS hastası ve biz de bakım maaşına başvurmak istiyoruz. Ancak annem ve kardeşlerime ek olarak dedem de bizle birlikte yaşıyor. Gelir hesabında dedemin de dahil olması gerekiyor mu acaba?

maaşa başvurdum

evde bakım maaşına başvurduk 1 hafta oldu eve bakmaya gelecekler dediler.. ne kadar sürede gelirler acaba ?

merhabalar benim babam emekli 1100 lira gibi maaş alıyor eşinin geliri yok ancak maaşından vergi borcundan dolayı 270 lira gibi bi kesinti oluyor eline 830 lira civarı geçiyor evi kira ve 2 sene kadar sürecek bu kesinti gelir hesaplanırken bu kesinti kayda alınırmı yoksa 1100 lirayımı baz alırlar bi bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim ilginize şimdiden teşekkürler.

merhaba ; ben emekli memurum , 83 yaşında diabeti (günde 4 kez insülin yapılıyor) ve idrar problemi olan (hastanın altı bağlanıyor) kayınvalideme bakıyorum.bir oğlu var emekli astsubay ancak annesine bakmıyor hatta sağlık karnesi bile çıkartmadı çok ilaç kesintisi oluyor diye.bende 2022 yeşil kart çıkarttım ve bakıyorum sadece 65 yaş üstü maaşı alıyor kendisi 3 aylık 376 tl..şimdi devlet bana sen bakmakla yükümlü değilsin senin üzerinden bakılamaz dedi ancak evde bakım için müracaat edersem sanıyorum gelir kontrolune sokuyor.
1450 tl maaş alıyorum.eşime evde bakım parası için müracaat edeyım dedim ancak siteden takip ettğimde çocukların eşleri de gelir kontroluna sokuluyor .bu durumda sanıyorum biz evde bakım parasına müracaat etsek bile olumsuz olacak.evde kayınvalidem ben ve eşim var toplam 3 kişiyiz. nasıl bir yol izleyeyim sizce .
saygılar.

Üst Alt