Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı almanın şartları ve izlenilmesi gereken yol nedir?

Evet ablam her ay aslında 3 ayda 2450 yazıyor bunu aya bolmuşler ama aslında öyle almıyor vergiye gidiyor aldı ikramiye 3 ayda 1700

Neden vergiye kesilenide sayıyor lar ve 2700 yazan maaş bile 1950 aslinda

Ve ablam 700 lira kira da gözüken evden bile biz 1 kuruş almıyoruz krediye gidiyor

vergi kesintisini de mi dahil ediyorlar diyorsun? hesabı herhangi birine mi yaptırdınız? yetkili bir kişinin yaptıgından emin misiniz?
senede 3 ayda bir ikramiye mi alıyorsunuz? senede 4 defa yani.
bu durumda aldıgınız ikramiyenin aylık ortalaması bulunur ve üçe bölünür. burası doğru. ben de aylık ortalamasını bulmak için zaten ikramiyeyi her ay mı alıyorsunuz diye sormuştum.

Evet kesilen vergiyide koyuyorlar kuruldan bi adam heyete gelen öyle hesapladılar

Sevgi hatice ablacım bordroya göre "net ödenen" miktarın hesaplanması lazım gelir hesabı yapılırken. ama sen diyorsun ki kesinti yapılan miktarı da hesapladılar. bu yanlış bir hesap. ben öyle biliyorum.
en iyisi sen bordronu alıp aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bir git. oradan müdüre çık ve bordronu göster bu hesabı nasıl yaptıklarını sor ve beni gelişmelerden haberdar et.
bu arada elinde bordro ile alo 183'ü ara aynı soruyu onlara da sor. alo 183 haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz hizmet verir.
gelişmeleri sonra bana da anlat. sonra durum degerlendirmesi yaparız.

Ablam şöyle soylim aldı aylık 2700 gözüküyor ama eline geçen 1950 ordada yazıyor vergiye kesildi hangisi olması lazım ablam ikramiye bile 3 ayda 2450 yazıyor ama aslında o bile 3 ayda 1700 alıyoruz gerisi vergiye gidiyor ama onlar 2450 den hesaplıyor

ablacım dediğim gibi yap. istersen şimdi alo 183'ü ara. eline de bordronu al. orada gelir toplamı, kesinti miktarı, net ödenen miktarı görevliye soyle ve hangisinin evde bakım aylıgı gelir hesabında dikkate alındıgını sor.
aynı şekilde il müdürlüğüne de gidip sor.
sonra gelişmelerden beni de haberdar et. çünkü ben de emin olamıyorum sen anlatınca şüpheye düştüm. benim bildiğim net miktar hesaplanır. ama emin olamıyorum, mevzuata bakmam lazım. sana verile n cevaplarıduruma göre ben de degerlendirrim, cevaplardan mutmain olmazsam mevzuata bakarım rahat bir zamanda. şimdi elimde dayanak olmadan sana ne yazsam boş.
sen dediklerimi yap ablası.
hatta bir üçüncü seçenek daha soyleyim. alo 150 BİMER'i ara ve bilgi edinme kapsamında aynı soruyu sor.
yalnız alo 150 BİMER hattı hafta içi mesai saatlerinde hizmet verir, ona göre ara.
BİMER'in sayfasına yazılı olarak da sorabilirsin. yazdıgın yere bordronda yazılan bilgileri de eklersin.
3 koldan bu soruna nasıl cevap verdiklerine bakalım bir.

Şuan bodrom yok ablam sosyal hizmette kaldı eşim yarın bi getirsin bodro ordan sorim inşallah ablam haber veririm

Tamam ablam şuan bodro yok elimde olanda sosyal hizmette kaldı yarın eşim bodro getirir akşam öyle sorarım haber veririm

Melek Hanım merhaba,
Benimde bir sorum olacak. Babamın bakım maaşı için başvurduğumuz sağlık raporu %66 olarak çıktı. Ancak; bulunduğum ilde ki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı müdürlüğüne gittiğimde gelir testini geçemeyeceğimi söylediler.

Şöyle ki; Babamın evinde yaşayan annem ve kardeşim var, babamın emekli maaşı var yaklaşık 1.650tl civarında, kardeşimde çalışıyor onun da maaşı asgari ücret. toplandığında 1.650+1.404 =3.054 evde yaşayan kişi sayısı 3 3.054/3=1.018.
Soracağım soru da tam bu noktada, kardeşimin çalıştığından dolayı babama bakamadığından, evli ve ayrı evi olan ablam bakım için her gün gelir bakımını yapar ve gider. Şimdi bakım maaşını ablam adına alacağız, ve sanırım maaş onun adına açılacak hesaba ödenecek..? Gelir hesabına neden takılır anlamış değilim.? Madem gelir hesabına takılıyor, o zaman maaşı alacak kişiyi de hane halkına dahil etmeleri gerekmiyor mu.? Bu konuda ki mevzuat nedir, bu konuda bilgi verirseniz memnun olurum. Malum kurumlarda konuya hakim personel yok denecek derecede az, olan ise tek cevap ile tüm sorularınıza yanıt verdiğini sananlarla dolu.

Alavere dalavere yapıp, farklı adres ve ikamet gösterip hile hurda yapmak yerine bu konuda hakkımıza düşen neyse ona razı olmak en doğrusu. Neticede hile yapacağımız devlet bizim devletimiz, içinde bizler yaşıyoruz. Ama devletimizin de çıkaracağı yasaları da öyle şeffaf çıkarmalılar ki, kimsenin aklına hile'nin (h) si gelmemeli.

Saygılarımla,

Kayısı kent agır engelli sağlık kurulu raporu olan babanız için evde bakım aylığına başvurmuşsunuz ve talebiniz gelirden dolayı reddedilmiş.
hanede babanla birlikte 3 kişi yaşıyormuş. yaptıgınız hesaba göre de hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'den yüksek çıkıyor. bu durumda babanıza geliriniz uygun olmadığından dolayı evde bakım aylığı baglanmaz.
evde bakım aylığında gelir hesabına hanede yaşayan ve ikamet eden kişiler dahil edilir sadece. bahsettiğiniz ablanız babanızla aynı hanede ikamet etmediğinden dolayı evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilemez.

Melek hanım tşk ederim bilgi için.
Anladıgım kadarı ile bu işin başka mümkünü yok yani.?
mesela adres değişikliği ile, yegenim oraya ikamet etse bu sorun giderilebilir mi.? çünkü hakikaten absürd bir durum mevzuat..

Kayısı kent yegeniiz 18 yaşından büyükse ve geliri yoksa babanlara ikametini aldırsın ve babanlarla yaşasın. bu durumda yegeninle birlikte hane kişi sayısı 4 olur ve hane geliri uygun çıkar. gelir sorununu bu şekilde çözebilirsiniz.
ama gelir şartından başka 2 şart daha var.
babanın raporunda agır özürlü kısmının "evet" olarak işaretli olması lazım. ayrıca babanın bakıma muhtaç durumda olması lazım:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

gelir şartı uygun olsa bile, baban bakıma muhtaç durumda değil ise evde bakım aylığı baglanmaz. evde bakım aylığının baglanması için 3 şartın üçünde de uygun bulunmanız gerekir.

Melek Hanım merhaba,

öncelikle ilgi ile cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Konu ile alakalı size özelden bir mesaj attım. (biraz mahrem gördüm meseleyi) şayet cevaplayabilirseniz memnun olurum.

hayırlı ve sağlıklı günler dilerim herkese...

kalem hanım bakım aylığı ile ilgi benimde bir sorum var yardımcı olursanız çok sevinirim ben ağır engelliyi bakım aylığında faydalanıyorum 18 yaşını doldurmuş kızım şu an çalışmıyor işe girerse asgari ücretle bile olsa gelir kıriterini aşıyoruz 700 tl kadar çocuğumun ikametini aynı şehirdeki annemlere taşırsam 1 kişi eksilsek bile gelir kriterini geçmiyoruz bu şekilde 18 yaşını geçen çocuğumun ikametgahımızdan çıkarıp işe girmesiyle bakım aylığında bir sıkıntı yaşarmıyız ben kalem hanım yazdım ama konuyla ilgili firi bilgisi olan arkadaşlardanda cevap rica ediyorum

karedyen kızınız tam olarak 18 yaşını doldurup 19 yaşından gün aldıysa evet annenize ikametini taşıyabilirsiniz. lakin bu yetmez. kızınız orada yaşamalı. sadece ikameti taşımakla olmuyor. eger kızınızın ikameti başka yerde olmasına ragmen sizle yaşadığı tespit edilirse kızınız hanenize dahil edilir. anlamazlar diye düşünmeyin. kimin yaşayıp yaşamadığını kesinlikle kendi yöntemleriyle çözerler.

eger dediğinizi yapar kızınızı annenize gönderirseniz hanedeki kişi değişikliğini en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle yükümlüsünüz. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır.
il müdürlüğü sizin bildiriminizden sonra tekrar hane gelirini gözden geçirir. ayrıca kızınızın sizle yaşayıp yaşamadığını da tespit etmeye çalışır. aylık kesmeyi gerektirecek bir durum yoksa aylığınız devam eder. aksi durumda kesilir.

kızınız gittikten sonra hanede kişi sayısı azalacak. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa evde bakım aylığı devam eder. aksi durumda kesilir.
tekrar edeyim kızınız ikameti ayrı bile olsa sizle yaşamaya devam ederse hane gelirine dahil edilir. çalışmaya başlarsa geliri hane gelirine dahil edilir.
özetle, elbette kızınız istediği yere taşınabilir ama bu göstermelik olmasın.

İlk red kararında bakıcının yetersizliği ve bakma yeteneklerinin(kendisi öz abim olur)olmadıgından diye kabul etmediler. Ne yapabiliriz dedim; bakıcıyı değiştir tekrar başvuruda bulun dediler( yengemi gösterdim). Tekrar başvurdum. Bu seferde, beyan edilen gelir ve yaşam standardının uyuşmadı kanaati oluştuğundan evde bakım ücretinden faydalanmanıza uygun bulunmamıştır dediler. Bu konuda ne yapabilir? Bu eve gelen 3-5 memur engellilik hakında ne biliyorlar. Kafalarına göre nasıl böyle farklı karar çıkartıp duruyorlar.

göker hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa kesinlikle red kararına itiraz edin ve farklı kişilerden oluşan bir heyet isteyin bunda. yaşam düzeyi lüks olabilir ama hane geliri sınırı geçmiyorsa kimse bir şey yapamaz. önemli olan hane gelirinin sınırı geçmemesi.
NOT: hane geliri hesabı yapılırken alınan evde bakım aylıkları gelir hesabına dahil edilmez. evde bakım aylığı haricinde her ne ad altında olursa olsun resmi ya da gayri resmi her türlü aylık gelir hane gelirine dahil edilir. mal, mülk varsa ve bunlardan gelir elde ediliyorsa (kira,satış vs) gelir hesabına dahil edilir. ama gelir yoksa (evde oturuluyorsa, araç binek olarak kullanılıyorsa ) hesaba dahil edilmez.

Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ediyorum. Zahmet verdim. Şunu demeliyimki; şartlara tamamen uyuyorum zaten red kararlarında tamamen efden püfden tanıdık olmamasından kaynaklanan sebepler. Keşki dediğiniz gibi haneye düşen gelir hesabında hata yapmış olsak ve bundan dolayı red kararı olmuş olsa. Benim sadece emekli aylığım var ve evde yaşayan 2 yetişkin ve 1 çocuk var ve hiç bir geliri olmadıklarını, bunuda evraklarları ile ibrazını yaptık. Burda ki problem onların kafasındaki ki bu nedir engelli sürünür rezil modundan biraz uzağım evet ama bununda sebebi babamdan kalma güzel bir evim olması ve arabam olması. Ama yanlış bilmiyorsam bu evde bakım parasının bağlanması için evi yada arabası olmıycak diye bir şart yok. Evet Melek hanım. Bu şartlar doğrultusunda nasıl bir yol izlemem hakkında size zahmet vermeden bilgilendirirseniz çok teşekkür ederim. Bimer e şikayet et dava aç gib yollar gözüküyor 30 gün içindede itiraz hakkımında oldugunu ama bu eve gelen memurların elinde oldugunu gördüm ve fark ettim. Bu memurlarla da ters düşüpde daha da işimi zorlaştırmak acıkcası beni biraz endişe etti ve inanınki gelecek o ödemeye ihtiyacım var. Teşekkürler

@göker güzel bir eviniz varmış.o evde oturuyorsunuz anladığım kadarıyla. bu durumda ev gelire dahil edilmez. kira getirisi olan bir ev varsa kirası gelire dahil edilirdi. anladığım kadarıyla başka ev yok. bu durumda ev sorun olmaz.

araca gelince. elbette aracınız olabilir. aracı ticari amaçlı kllanıyorsanız sorun olmaz gelire dahil edilmez. ancak satış söz konusu olursa ya da ticari amaçlı kullanırsanız gelire dahil edilir. ticari amaçlı kullanmadığınız için araç da gelire dahil edilmez.
ev ve araç haricinde aylık gelirlerinizi toplayıp hanedeki kişi sayısına bölün. sonuç 847,16 TL altındaysa ret kararına itiraz edip farklı kişilerden oluşan heyet isteyin.

haneye giren gelirlerden eminseniz hakkınızı elbette arayacaksınız. memura tesr düşersem işimi yapmazlar engel olurlar diye korkmayın sakın. evde bakım aylığı şartlara uygun olduğu takdirde hak sahiplerine ödenir. hiçbir memur keyfi uygulama yapamaz. memurlar mevzuata uygun işlem yapmak zorundadır. aksi durumda sonuçlarına katlanırlar. kimsenin haddine değil mevzuatın dışına çkmak!

size inceleme için bakım hizmetleri değerlendirme heyeti gelmişti. onların kararına göre il müdürlüğü onay veriyor. gelen heyet de sanırım yaşam koşullarınızla beyan edilen gelir arasında fark görmüş ve buna göre beyan edilen gelirin az olduğunu farklı geliriniz olduğunu düşünmüş. bu yapılan mevzuata aykırı. eger yaşam koşullarınızla beyan edilen gelir arasında fark varsa aradaki farkı bulup tespit edecekler. tespit ettikten sonra da hane gelirini hesaplayacaklar. eger sınırı geçiyorsa olumsuz karar verecekler.
ama sizin anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla size gelen heyet sadece yaşam koşullarınızın lüks olmasına bakarak gelirinizin fazla olduğunu düşünmüş. bunlar kafadan olmaz. hesaplayacaklar.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmiyorsa gelirinizin uygun olduğu yönünde olumlu kanaat bildirecekler. aksi durumda olumsuz kanaat bildirebilirler.

eviniz lüks olabilir, harika eşyalarınız olabilir, aracınız pahalı olabilir. bunlar alınmış bitmiş. onları ilgilendirmez. onları ilgilendiren tek şey, haneye giren tüm gelirlerdir. oturup hanedekilerin hepsinin aylık gelirini hesaplayacaklar. hepsi bu.

uzun uzun anlattım konuyu bilmeniz için.

şimdi gelir sınırını aşmıyorsanız en kısa sürede gidip ret kararına itiraz edin ve farklı kişilerden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti talep edin. bunda farklı kişiler olsun aynı kişiler olmasın.
itiraz sonrası sorun çözülecektir. çözülmediği takdirde ona göre işlem yaparız. adım adım ilerleyelim. şimdilik itiraz edin ve gelişmelerden haberdar edin beni muhakkak.

Merhaba,yaklaşık 5 aydır evde bakım maaşı alıyorum.Bu ay sonu itibariyle gelir durumum değişecek ve emeklilik ücreti 2.549 tl olarak bağlanacak.Hanede üç kişiyiz.7 tl fark oluştu,buna rağmen maaş kesilir mi son derece meraktayım.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

@nihankut hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçerse evde bakım aylığı kesilir. bu sınırı isterse 1 TL geçsin yine de evde bakım aylığı kesilir.

gelir değişikliği olduktan en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirimde bulunun. aksi takdirde hakkınızda hukuki işlem yapılır. gelir sınırını geçmenize ragmen evde bakım aylıklarını almaya devam ederseniz ve bu durum tespit edilirse gelir değişikliğinin oldugu tarihten itibaren size ödenen evde bakım aylıkları faiziyle birlikte sizden geri istenir. aman bildirimde bulunmayı unutmayın.

benim tavsiyem, eger haneye birini almanız mümkünse geliri olmayan bir yakınınızın ikametini size alın ve sizle yaşasın. böylece gelir sorununuzu çözersiniz.

Cok teşekkür ederim @Kalem hanım,

şunu da sormak isterim;maaş bağlanma günü 01.07.2017 olarak görülüyor e-devlette,ancak toplu alınacağı için henüz biz emekli maaşını alamadık.Çekim günü de ay sonu görünüyor.Bu ayın evde bakım ücretini henüz almadım,geri istenmesi gibi bir durum olur mu?

merhabalar;

annemi %97 engelliraporu var,çalışmıyor fakat 3600 emeklilkiğinden faydalanmak adına bir esnafın dükkanında çalışıyormuş gibi sigorta yatırıyorum.

babamın şirketi var ama 3 yıldır zarar ediyor,evde 1 bağkur emeklisi ,görünürde annem v 1 askeri ücretli daha var,evde toplam 6 kişi yaşıyor,annemin üzerine dededen kalma tarlalar var ama para gelmiyor.bakım ücretine baş vursak şansımız var mı?

@nihankut emekli aylığınızın aylık başlangıç tarihinin 1 temmuz olduğunu ama henüz birikmiş ödeme ile birlikte emekli aylığının alınmadığını yazmışsın.

bu ay alacağınız evde bakım aylığı temmuz ayındaki bakım hizmetinin karşılıgıdır. yani bu ay temmuz evde bakım aylıkları ödeniyor. rahatlıkla bu ay yatırılan evde bakım aylığını çekebilirsin. bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. ince detaylar var çünkü burada. bir sorun çıkmaz.

emekli aylığı yatırıldıktan sonra da hemen evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gider bildirimde bulunursunuz (para yatırılmadan da bildirimde bulunablirsiniz hem içiniz rahat eder) . onlar hesabı yapar ve sınırı geçtiğinizi görürlerse evde bakım aylığını keserler. temmuz ayının evde bakım aylığı çektiğinizi de soylersiniz zaten. sorun çıkmayacaktır.

ama sınırı geçmezseniz evde bakım aylığı devam eder. sonuçta onlar evraga bakıp işlem yapıyorlar. dilerim aylığınız kesilmez devam eder.
gelişmelerden muhakkak haberim olsun lütfen.

@necotunca annenizin evde bakım aylığı alabilmesi için aşağıdaki 3 şartın üçünde de uygun bulunması şarttır:

1. annenizin rapor oranı % 97 imiş. ama bu yetmez raporda agır özürlü kısmının "evet" olarak işaretli olması lazım.

2. hanede kişi başına düşen aylık gelirin 847,16 TL altında olması lazım. annen çalışmadığı halde çalışıyor görünüyormuş. çalışan göründüğü için bir aylık yazılmıştır. almasa bile annen adına yazılan aylık gelir hesabına dahil edilir. hanedeki emeklinin emekli aylığı ve hanede çalışan herkesin aldığı maaş gelire dahil edilir. babanın şirketi varmış ve zarar ediyormuş. şirketin yıllık gelirine bakılır ve ortalama aylık geliri gelir hesabına dahil edilir. annenin üstüne tarlalar varmış. il tarım müdürlüğünden tarlalar için belge istenir. il tarım müdürlüğünün verdiği bilgiye göre işlem yapılır. gelir varsa tarlalardan elde edilen ortalama aylık gelir de gelir hesabına dahil edilir.

tüm aylık gelirleri toplarsın ve hanedeki kişi sayısına bölersin. sonuç 847,16 TL'yi geçerse geliriniz uygun çıkmaz. aksi durumda gelir uygun olur.

3. annenin bakıma muhtaç durumda olması şarttır: https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

bakım hizmetleri değerlendirme heyeti annenizin bakıma muhtaç olup olmadığını bu linkteki kriterlere göre belirler. bu degerlendirmeyi yaparken de yaştan kaynaklı yapılamayanları değil raporda geçen hastalıklardan dolayı yapamadıklarını dikkate alır bilginiz olsun.

saydığım bu 3 şartın birinde bile uygun çıkmadığınız takdirde evde bakım aylığı baglanmaz. evde bakım aylığının baglanması için saydığım 3 şartın üçünde de uygun bulunmanız gerekmektedir.

T.c. İzmir Valiliği

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne

Ağır özürlü(%98 engelli), eşimin kardeşi Göker Yontar'ın bakımı için Evde Bakım Hizmetinden yararlanma talebiyle kurumunuza yaptığım başvurumun, 04/08/2017 tarihli 37044583-303.01.02-E.38944 sayılı evrak ile reddedildiği bildirildi. Başvurumun red edilmesinin gerekçesi, "beyan edilen gelir ve yaşam standardının uyuşmadığı kanaati oluştuğundan" olarak belirtilmiş.

Ne var ki, Göker Yontar, T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 30/07/2007-26244 tarihli yönetmeliğinin 2. Maddesinde belirtilen gelirin kesinlikle altındadır.

"Bu Yönetmelik, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık tutarı bir aylıknet askeri ücret tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlüleri, bu özürlülere verilecek bakım hizmetlerini, hizmetlerinin ücretlendirilmesini ve ücretlerin ödenmesini kapsar."

Ayrıca velev ki heyete gelirle ilgili olarak bir tereddüt oluşmuşsa, bu durumda başvurunun reddedilmesi değil, adı geçen yönetmelikde de belirtildiği gibi, ilave bilgi ve belge istenmesi ve resmi veya özel kişi, kurum ve kuruluşlarının bilgilerinden yararlanılması gerekirdi.
Sonuç olarak başvurumuz ilgili yönetmeliğin ve genelgenin ilgili tim maddelerinde öngörülen tüm şartlara uygundur ve evde bakım hizmetinden yararlanmamıza mani hiçbir durum da söz konusu değildir.

İş bu sebeple aynı yönetmeliğin 7.4 Maddesinin C bendinde (RG-16/3/2009-27171) belirtildiği üzere, itiraz hakkımın işleme konmasını ve yeniden bakım raporu hazırlanması için farklı personelden oluşan bakım hizmetleri değerlendirme heyeti görevlendirilerek işlem yapılmasını arz ve talep ederim.

Başvuru sahibi xxxx
Bakıma muhtaç özürlü xxxx
Adres xxxx
Tel xxxx
------
Yukarda da yazmış olduğum red kararına itiraz dilekçemi verdim. Dilekçeyi verdiğim memur bunu kim yazdı avukatmı yazdı, ilk defa böyle birşey başımıza geliyor diyerek bana tekrar sıfırdan başvuru yapmak için gerekli evrak listesini verdi. Benden tekrardan ki bu 2.kes yaptım ve 3 üncü defa aynı evrakları toplamamı söyledi. İtiraz dilekcem bir yana hiç yokmuş gibi sanki yeni başvuru imiş gibi davrandılar ve 2 defa red almışsın bunlardan ilki bakıcının yetersizliği 2. Si de yukarda yazdığım, bundan dolayı belki tekrar gelirler belkide gelmezler pek umutlanma dediler.

@Kalem şimdi benim ne yapmamı önerirsiniz, böyle bekleyerek yada evrakları tekrar götürmek ve bunların belki geliriz ile beklemekden 5 ay geçtim ve hiç bir yere varmadı bu konu. Bilgilendirirseniz çok sevinirim. Kolay gelsin

@göker sen itiraz dilekçeni ver.
yalnız yukarıdaki dilekçendendeki şu kısmı sil: "[SIZE=1]"Bu Yönetmelik, her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık tutarı bir aylıknet askeri ücret tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlüleri, bu özürlülere verilecek bakım hizmetlerini, hizmetlerinin ücretlendirilmesini ve ücretlerin ödenmesini kapsar."[/SIZE]
bu kısımda Kanun'a aykırı hükümler (hane geliri esas alınıyor kanuna göre çünkü) olduğu için uygulanamaz.

o sil dediğim yere sosyal Hizmetler Kanunu ek 7. maddesinin 1. fıkrasını ekle: "[SIZE=1]Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."[/SIZE]

sil dediğim yönetmelik hükmüne yaptığın atıfları da bu kanun'un 1. fıkrasına yap. diğer kısımlar aynen kalsın.

itiraz dilekçesini almak zorundalar. ciddi bir haksızlık söz konusu çünkü. bu kadar ayak diremeleri ve her işlemi yeniden yaptırmaları adil değil. madem gelirde sorun var. itiraz dilekçesini alsınlar ve ona göre gelirini tekrar gözden geçirsinler. ek belge vs istiyorlarsa onları götür sadece.

istersen gel bu itiraz dilekçesini BİMER üzerinden yap. daha etkili olur.

@Kalem
Gerekli düzenlemeleri yaptım ve gerekli kuruma 22.08.2017 tarihinde red kararına itiraz dileçemi teslim ettim. Tam 1 ay bekledim hiç bir gelişme olmadı. Sonucda aradım ve bana başka heyetlerinin olmadığını. Olan iki heyetinde size gelip birinde bakıcı yetersiz ve ikincisinde gelir düzeyi uyuşmama kaanatı getirip red edildiğini, oluşacak yeni heyetinde 2 ay süreceğini bu sürede yapılacak bir şeyin olmadığını söylediler.

Şimdi günde 1 defa BİMER e şikayet hakkım varmış. Hergün farklı şekillerde anlatarak şikayetde bulunmaya başlamayı düşünüyorum. Bu konuda veya şikayetlerimde yardım edebileceğiniz bir konu varsa çok sevinirim.

Not: Bimer şikayetinden sonra bir seçenek çıkıyor, bu şikayetiniz direk ilgili kuruma gönderilsinmi gönderilmesinmi diye. Ben bunu işaretlemedim. Hangisi doğru olur sizce.

İlginize şimdiden teşekkürler. Kolay gelsin.

Sevgili @Kalem Hanım,
Bu kadar geç yazdığım için kusura bakmayın lütfen.

Ağustos ayının son günlerinde toplu para yatırıldı.30 gün gelir değişikliğini bildirme süresine güvenerek Eylül maaşını da çekip Sosyal Hizmetlere gittim.

Memure hanım,benim gelir değişikliğimi bildiren dilekçemle incelemeye gireceğimi ve buna gerek olmadığını söyledi.Dilekçeyi 'kendi isteğimle maaşımın kesilmesi' olarak değiştirdim.Akabinde maaş kesildi.Herhangi bir problem yaşamadım.Belirlenecek yeni asgari ücretle umarım yeniden şansım olur.

Sevgiler

Melek abla kuzenim için bir şey sormak istiyorum. Kendisi %70 oranında gözden ağır özürlü raporu var bir şirkette asgari ücretli olarak çalışıyor. Çalışıyor olması bakım aylığı almasına engel midir? Bilgi verirsen çok sevinirim.

erckrgzl çalışıyor olmak tek başına engel değildir. önemli olan hane geliirnin uygun olması ve bakıma muhtaç durumda olmasıdır.

hanede kişi başına düşen aylık gelir 967,27 TL altında ise (1 Ocak 2018 tarihi itibariyle) hane geliri uygundur.
bakıma muhtaç olma kriterleri için bkz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bakım hizmetelri değerlendirme heyeti eger çalışıyorken de bakıma muhtaç olduğu yönde olumlu kanaat bildirirse, hane geliri de uygunsa evde bakım aylığı baglanır. aksi durumda bu şartlardan biri bile uygun bulunmadığı takdirde evde bakım aylığı baglanmaz.

nihankut 1 Ocak 2018 itibariyle evde bakım aylığı için hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 967,27 TL olmuştur. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir bu sınırın altında ise tekrar evde bakım aylığı için başvurabilirsiniz.

Üst Alt