Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Evde bakım maaşı almanın şartları ve izlenilmesi gereken yol nedir?

Herhangi bi nedenle sakatlanan ve tek başına birçok şeyi yapamayan hastalara devlet tarafından yakınlarına veya akrabalarına ödenen ücrettir.
2013 yılında asgari ücret bedellerinin belli olmasıyla birlikte 2013 yılında alınacak evde bakım maaşı miktarlarıda belli oldu.
Buna göre;
2013 yılı ilk altı ayında alınacak evde bakım maaşı miktarı: 700,58 TL

2013 İkinci altı ayında alınacak evde bakım maaşı miktarı:
731,29 TL olacaktır…
Evde bakım maaşlarındaki artışa parelel olarak 2013 yılında evde bakım maaşı almak için gelir kriteride değişmiş oldu. Bu bağlamda;
Bakım ücreti alabilmek için kişi başı gelirin 2013 yılı ilk 6 ayı için 467.00 TL, ikinci 6 ay içinse, 487.52 TL olmuştur
Aşağıdaki yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi elde edebilirsiniz.
Kapsama giren kişiler
Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme, içme, tuvalet ve temizlik vb. ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen kişilerden, “Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkındaki Yönetmelik” gereğince özürlü sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerden alacakları sağlık kurulu raporuyla “Ağır Özürlü” olduklarını belgeleyen özürlüler evde bakım ücreti kapsamına girmektedir.

Evde bakım ücreti için gerekli belgeler

Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için aşağıda belirtilen belgelerin hazırlanması gerekmektedir.
-Tam teşekküllü devlet hastanelerinden alınmış en az % 51 oranında özürlü olduğunu gösteren raporun aslı
-Evde yaşayan ve çalışan veya emekli olan herkesin maaş bordrosu
-Malvarlığı varsa evde yaşayan herkesin tapu veya ruhsat fotokopisi
-18 yaşını doldurmuş zihinsel engelliler için vasi kararı
-2022 sayılı Kanundan yararlanılıyorsa maaş bordrosu
-Tapu Sicil Müdürlüğünden evde yaşayan herkesin gayrimenkulleri olup olmadığına dair belge
-Tarla, bağ ve bahçeden dolayı tarımsal geliri olup olmadığına dair Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden belge
- Hane halkı için Nüfus Müdürlüğünden alınan yerleşim kaydı.
-Özürlünün varsa öğrenim durumunu gösterir belge
-Anne-babasının boşanma durumunda varsa boşanma kararı
-Özürlünün 2 adet vesikalık fotoğrafı
-Evde yaşayan herkesin kimlik fotokopileri ve vergi dairesinden alınacak sicil yoklama belgesi
-Vergi dairesinden sicil kaydı çıkanlar için muhasebecilerinden işletme hesap özeti ve vergi levhası fotokopisi
-SGK’dan alınacak ve evde yaşayan herkes adına sicil yoklama belgesi.
Özürlü ile bakıcı arasındaki yakınlık şartı

Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için özürlü kişiye bakıcılık yapacak olan kişi ile özürlü kişi arasında kan bağı olması gerekmektedir. Kan bağı olmayan kişiler bakıcı olarak kabul edilmemektedir.
Ayrıca, bakıma muhtaç özürlüye bakacak olan akrabasının veya akrabası yok ise vasisinin aynı adreste ikamet etmesi şarttır.
Ancak, bakıma muhtaç özürlüye bakacak kişinin bulunamaması halinde, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağına kanaat getirmesi şartıyla, bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adreste bulunan akraba tarafından da verilebilecektir.
Bu durumda, bakıma muhtaç özürlünün 24 saat içindeki tüm ihtiyaçlarının giderilmesi ve fiilen en az 8 saat bakıma muhtaç özürlü ile birlikte olunması gerekmektedir.
Bakım ücretinden yararlanmak için müracaat yeri
Yukarıda belirtilen şartlara haiz olunması ve gerekli belgelerin tamamlanmasından sonra bakım hizmetini verecek olan kişi tarafından bulunulan yerdeki Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne başvurulması gerekmektedir.
Özürlü kişinin kendisinin ayrıca müracaatta bulunmasına gerek bulunmamaktadır.
Müracaat alındıktan sonra kişinin durumunun incelenip, sonrasında da ev ziyareti yapılmasını müteakip uygun görülmesi durumda kişiye evde bakım ücreti bağlanacaktır.
Evde bakım ücreti için aile geliri şartı

Evde bakım ücretinden yararlanabilmek için özürlünün kendisinin ve/veya varsa bakmakla yükümlü olduğu kişilerin gelirleri toplamı ailede içindeki kişi sayısına bölünmektedir.
Buna göre, kişi başına düşen gelirin net asgari ücretin 2/3’ünden fazla olmaması gerekmektedir. 2012 yılı Temmuz-Aralık dönemi için baz alınan tutar 448,87 TL’dir. Bu hesaplama da asgari ücretin, asgari geçim indirimi öncesi neti esas alınmaktadır.

Evde bakım ücretinin miktarı

Evde bakım ücreti, asgari ücretin net miktarına göre belirlenmektedir.
Buna göre, 2012 yılı Temmuz- Aralık döneminde evde bakım ücretinin aylık tutarı 673,30 TL dir.

Bakımın bireysel bakım planı çerçevesinde yapılması

Bakıma muhtaç özürlüye verilen bakım hizmeti, bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin hazırladığı bireysel bakım planı doğrultusunda ve ihtiyaç duyulması halinde denetiminde yapılacaktır.
Birden fazla özürlüye bakım hizmeti verilmesi
Bir akraba, evde bakım hizmeti kapsamında bakıma muhtaç bir özürlüye veya bakmakla yükümlü olunan bireyler arasındaki aynı evde yaşayan bakıma muhtaç iki özürlüye bakım hizmeti verebilecektir.
İkametğahın değişmesi
Bakıma muhtaç özürlünün, ikamet adresinin değişmesi durumunda yeni ikamet adresi en geç 15 gün içinde Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirilmek zorundadır.

Bakıma muhtaç özürlünün ölümü

Bakıma muhtaç özürlünün ölmesi durumunda, bakım hizmetini üstlenen kişi tarafından en geç 15 gün içinde durumun Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirilmek zorundadır. Aksi takdirde hakkında hukuki ve idari işlemler yapılmaktadır

Merhaba arkadaşlar bakım parası için bilgi almak istiyorum.
ağır özürlü %61 sürekli raporum var evliyim bir çocuğum var aile şirketinde asgeri üçretten çalışıyorum
kendime ait otomobilim var işe kendim gidip gelebiliyorum otmobille :) evim yok babamın ikinci evinde eşim ve kızımla yaşıyorum
eşim bana baktığı için bakım parası alabilirmi?

başta bilgiler verilmiş ama ben genede vereyim buraya bakarak anlayabilirsin

Özürlü Evde Bakım Hizmeti Müracaatında İstenilecek Belgeler ve süreç
Evde bakım aylığı için özürlü bireyde şu üç şart aranır:
1. % 50 ve üstü "ağır özürlü" ibareli özürlü sağlık kurulu raporunun olması.
2. bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun bulunması.
3. Gelir kriterlerinin uygun bulunması.

Bu 3 şarttan birinde bile uygun bulunmasın evde bakım ucreti bağlanmaz.

Gelir kriterleri için şu linki dikkatle inceleyiniz:Kimler Bakıcı olabilir. Kimler gelir hesabına dahildir
Eğer kişi başına düşen aylık gelir 423 TL'yi geçiyorsa gelir açısından uygun bulunmaz.
Emekli olması, sigortalı olması vs gelir açısından sorun olmaz. Önemli olan kişi başına düşen aylık gelirin belirtilen sınırı geçmemesidir.

bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz. Evde bakım için başvuran özürlü birey bakıma muhtaç bulunduğu takdirde yani Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin bakıma muhtaç oldugu konusunda olumlu kanaat bildirmesi durumunda evde bakım aylığı bağlanır. Aksi takdirde baglanmaz.

Şimdi evde bakım aylığı için başvuran özürlü bireyin çalışması durumuna bakalım...
Uygun raporu olan özürlü birey şu iki açıdan degerlendirilir:
1. Bu birey, çalışıyorken gelir kriterleirne uyuyor mu? Cevap "evet"se bu açıdan sorun yok.
2. Bu birey, çalışıyorken bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor mu?
Eğer çalışıyorken işe gidişte, işyerinde; bakıcısına ihtiyaç duymuyorsa (servis imkanı, İşyeri tuvalet ve bina erişiminin engelliye uygun olması, İşyerinde kendi özrüne uygun işini yapıyor olması vs imkanlar sebebiyle) Heyet, bakıma muhtaçlık açısından olumsuz degerlendirebilir. Çünkü evde bakım aylığı bakıcıya 7/24 saat karşılığı hizmeti karşılığı ödeniyor. Engelli birey günün 24 saatinin diyelim ki 8 saatinde bakıcısına ihtiyaç duymuyor. Bu durumda bakıcıya 7/24 saat bakım hizmeti karşılıgı ödenen bakım aylıgı ödenmez.
Ama çalışan engelli bireyin işe gidişinde olsun dönüşünde olsun bakıcının hizmet vermesi söz konusu ise ve evinde olsun olmasın gunun 24 saati ve haftanın 7 günü bakım hizmetini sağlıyorsa Heyet bu konuda rahatlıkla ikna olur ve olumlu kanaat bildirir.
Bir de şurası da önemli:
Engelli birey çalışıyor, işine servisle gidiyor ve işyerinde kimseye ihtiyaç duymuyor ama evinde olsun işyeri dışında ev ve sosyal yaşamında olsun bakıcısına surekkli olarak ihtiyaç duyuyorsa, bakıcısı gunun 24 saatlik bakımını yapıyor ve işyerinde başkasına bu yuzden yani bakıcısı bakım hizmetini zaten sagladıgından dolayı lüzum duymuyorsa bakım aylığı baglanır.
Bu konuda uygulama açısından çoğu yerde bakım hizmetleri degerlendirme heyetinin "Engelli birey zaten çalışıyor ve işte bakın, gunun 8 saatini bakıcıya ihtiyaç duymadan geçirior!" diye standart bir görüşe sarılarak bakıma muhtaç engellielri magdur bırakmasını dogru bulmadıgım gibi yasal da bulmuyorum. Böyle bir durumda itiraz edilmeli ve gerekirse mahkeme kapısına dayanılmalıdır.
Çünkü tekrar ediyorum bir bakıma muhtaç engelli gunun 8 saatini bakıcısı olmadan ama onun sagladıgı hizmetle dışarıda rahatlıkla geçirebilir. Burada 3. bir kişi yok çünkü. Sadece servisle gidiyor geliyordur diyelim hadi. Ama onun öz bakım hizmetleri olsun, hatta giydirilmesi olsun bu gibi çoğu ihtiyacı karşılanarak işe gonderiliyordur zaten. İŞte bunun gibi çoğu detay çalışan bakıma muhtaç özürlü için önemli ve dikkate alınması gereken kriterlerdir.
Bütün bunlar gibi bakıma muhtaçlık açısından önemli kriterleri yok sayıp çalışan engellinin bakıma muhtaçlıgını standart bir bakış açısıyla degerlendirmek, hakkaniyetle bagdaşmadıgı gibi eger durumu bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyorsa (çalışıyorken) ve sırf çalışıyor diye (3 şarta da uygun olmasına ragmen bile) evde bakım aylıgı baglanmıyorsa yasal da değildir.

evde bakım

ben teyzemi bakıyorum aynı sokaktayım teyzem aizermır hastası altını alıp mama besliyoruz teyzem ssk dan emekli ben aynı sokakta karşı evde kiracıyım. teyzeme bakıyorum bana aylık bağlanır mı eşim 1200 tl alıyor iki çocugum var cevap verirseniz sevinirim

aynı hanede olmalısınız hepinizin geliri kisi bası 540 tl yı gecmemelı

Merhaba Melek (Kalem) Hanım,

Benim abim %40,annem %81 ve babam %74 özürlü. Bakıcı tutuk. Bakıcımızı da anneme vasi atayacağım, aynı zamanda bakıcımız ikametgahını da taşıyacak. Bu şartlar tamamlandığında muhtaçlık kriteri de tutuyor.

Size sormak istediğim bakıcımızın bir ailesi var onlarında ailemin yaşadığı eve ikametgahlarını almaları gerekiyor mu ?

Bilgilendirebilirseniz. Teşekkürler

Benim eşimin brüt maasi 1900 net maasi 1500 bankaya yatıyor hatta vergiler ve iskonto kesiliyor hangisiyle işlem yapılıyor ben bankadan belge alıp versem 1500 diye olur mu

DİLEKÇE
annenizin vasisi olursa evet bir yabancı da bakıcı olabilir. sadece onun ikametini size aldırmanız kafi. lakin bunu çok iyi düşünün. öncelikle anneniz evde bakım aylıgı için aranan tüm şartlara uygun mu? yoksa boşuna vasilik için mahkemelerde uğraşmayın.
1. annenizin raporunda agır özürlü kısmı evet olarak işaretli mi?
2. annenizin hanesinde kişi başına düşen aylık gelir 606,95 Tl altında mı?
3. anneniz bakıma muhtaçlık kriterlerine uyuyor mu? şulinki dikkatle inceleyin NOT kısmında yazanlara göre annenizi değerlendirin:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html

Yük.emel
net maaşı dikkate alınıyor.

Bakm Aylığı

Biz evde 5 Kişiyiz, Gelir/ Maaş 2.900 TL bize bakım aylığı bağlanamayacağı söylendi sebebi ise: Ben şuan başka ilde çalışıyorum (Ailem ve Annem yanımda tabi) babam rahmetli olduğundan memleketimizde ki tarlarlar bildiğim kadarıyla hisseli yani bölüşülmedi hala, köydeki abim ekip biçiyor biz hiçbirşeyinede karışmıyoruz. Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü senin hissene 35 Dk. Annene de 85 Dk Hisse gözüküyor bunların gelirlerinede katınca alamazsıanız denildi. Ancak ne ben nede annem tarlalardan hiç bir gelir elde etmiyoruz etmediğimizi de İl Gıda Tarım Hay Müdden aldığımız Gelir Tespit Raporuyla da belgeledik. Şimdi bildiğim kadarıyla bakım aylığında gelir önemli iken bizim sadece mirasçısı olduğumuz hisseli tarlalardan ekimine dikimine karışmadığımız bütün iş ve işlemlerini abimin yaptığı ilçe tarıma da verdiği dosyalardan da belli olduğu halde ; Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü buraları bize gelir gösterip maaşı bağlamayabilir mi ne gibi bir yol izlemem gerek. Şimdiden yardımlarınızdan dolayı tşkler

Son düzenleme:
nejat3250

babanız yeni rahmetli oldu ve onun adına kayıtlı tarlalar vardı. miras paylaşılmadı henüz diyorsunuz. miras hakkınız var ama? yoksa miras paylaşıldı da tarlaların tüm hissesi abinizde mi? yani miras hakkınızdan vaz mı geçtiniz?
eger tarlaların tüm hissesi abinize geçtiyse tarlalar sizin gelir hesabınıza tabi ki katılamaz. ama tarla hisseleri paylaşılmadıysa miras hakkınız saklıdır. çünkü kanunen ölen babanızdan miras alma hakkınız var. bu durumda miras payınız dikkate alınır elbette.

tarlaların geliri için Ziraat Odası'nın belirlediği gelir dikkate alınır. sizin tarlalardan bir gelir kazanıp kazanmadıgınız önemli değildir.

bakım

Kalem

Cevap İçin Tşkler. Yalnız sizlerden istirhamım bununla ilgili tebliğ kanun vs varsa tarih sayısını alabilirmiyim. Çünkü bildiğim kadarıyla burda asıl olan gelir, gelir elde etmediğim bir gayrimenkulden nasıl namıma gelir hesaplanıyor onu anlayamıyorum, bu işin yasal dayanağını merak ediyorum.

Son düzenleme:
nejat3250

babanız rahmetli olmuş ve tarlalar kalmış geriye. tarlaları abiniz işletip geliri o alıyormuş anlattıgınıza göre. ama TMK hükümlerine göre çocuklar 1. derecede mirasçıdır ve çocuklar eşit olarak mirasçıdırlar. miras paylaşılmadı dediniz. buna göre abinizin de değil tüm tarla hisseleri, o tek başına hak sahibi değil. o miras paylaşılacak. paylaşılınca hisseler sahiplerine verilecek. mirastan vazgeçip tüm hisseleri abinize verirseniz bilemem tabi. ama ortada miras varken, paylaşmayıp benim o tarlalarda hakkım yok demeniz mümkün değil. miras hakkınız var çünkü. üstelik 1. derecede mirasçısınız.

tarla gelirlerine gelince. tarlalar söz konusu oldugunda Ziraat Odası'ndan bilgi alınır. tarla gelirini Ziraat Odası belirler. bunu nasıl yapar gidip odadan ögreneceksiniz. il müdürlüğü tarla geliri için ziraat odasından alınan belgeyi dikkate alır.

sizin burada öncelikle yapacagınız iş mirası paylaşmanız. abiniz tek mirasçı değil çünkü.

evde bakım aylıgı ile ilgili Sosyal Hizmetler Kanunu ne diyor peki:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır.
..."

her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir resmi ya da gayri resmi her gelir evde bakım aylıklarında dikkate alınır. önemli olan gelirdir. gelirin türü ya da resmi ya da gayri resmi yolla kazanılması değil.

Oncelikle merhabalar, karslastigim bir problem var evde bakim hakkinda yardimlarinizi rica edecegim.Kaynanam . %97 ağır özür lu ve esimde annesine kendi evimizde bakiyor , kaynatam vasi ve kendisi antalya da ikamet ediyor , kaynanam bizimle yasiyor ikametgahida kocaeli . Uzun ve yanlis yonlendirmelere ragmen tum istenlen belgeleri toplayip kocaeli - golcuk kaymakamligina basvurumuzu yaptik.benim gelirim 1000 tl asgari ucret ve bodromu sundum baska gelirde yok esim calismiyor gelirde yok baska , kaynanam ise emekli ve 1.140 aylik geliri var baska geliri yok vede benim 3 yasinda bir kizim var ve tabiki geliri yok , ayni hanede ikamet eden 4 kisi ve tum gelirler 2.140 tl / 4 kisi =535 kisi basi fakat tum ugraslarimizin sonunda ve onca masraf , memur bize antalyada ikamet eden orda yasayan 67 yasindaki kaynatam (ayni zamanda kendisi vasi kaynanama ) emekli maasi 1.140 ta onun gelirini bizim hane halkina ekledi ve bizim aylik hane halki geliri 656 tl oldu vede bizim gelir 606 tl yi 50 tl geciyor diye evraklarimizi kabul etmedi son anda kaynatami dahil ederek 2 haftalik evrak toplama sureci basvuruya donmeden bitti.Ama forumda vede diger yerlerdeki arastirmalarim da ozellikle hane halkinin (ayni ikametgaha ) sahip 18 yas ustu bireylerin gelirini dikkate aliyor , konuyu bizmi yanlis anladik acil cvp lutfen mudurle dahi gorustuk oda antalyada yasayan kisiyi hesaba dahil ediyor , maille de cvp verirseniz cok seviniriz.

emrah4108

öncelikle kolay gelsin.bende eşimin vasilik kararını almak için ugraşıyorum.sanırım kayınpederinin üstündeki vasilik karararı yüzünden hane halkına dahil edilmiştir.şahsi düşüncem tabiki. bence bu vasilik kararını iptal ettirip veya eşinizin üzerine vasilik kararı cıkartmanız gerekli.ama bütün bunlar cok uzun bir zaman gerektiriyor.kaynatanın vasilik cıkardıgı sulh hukuk mahkemesine dilekce vererek vasiligi eşinizin üzerine yaptırabilirsiniz.veya kaldırabilirsiniz ama hakim yerine herhangi bir avukatı vasi tayin edebilir.bu ihtimalde var.en iyisi eşinizin üzerine aldırın vasiligi.o zaman kaynatanız gelire dahil edilemez.ama yinede sosyal hizmetler il müdürlügüne danışın.benim bilgilerim bu kadar allah yardımcın olsun.

Savaskoca oncelikle cvp icin tesekur fakat sosyal hizmetler vasilik konusunu dahi bilmeden kaynatam sag olmasi ve anneme bakmakla yukumlu diye hane halki gelirine dahil ediyorlar vasilik onlari pek ilgilendirmedi acikcasi , benim merakim ayni ikametgah ve hane halki esas degilmi bu gelirin hesaplanmasinda. eger boyle degilse tum yakin akrabalar esimin diger erkek kardesi veya kiz kardeside bu gelir hesabina dahil edilir sonucta onlarda kanunda bakmakla yukumlu sayiliyor,hane halki geliri Mi yoksa baska ilde yasayan kaynatam da dahil edilmsi dogrumu konu hakkinda bilgisi olanlardan acil cvp ltfn .

evde bakım maaşı

ş_i_f_a

merhaba,

benim annem engelli. evde annem , babam ben ve 2 kardeşi,m yaşıyoruz. ben çalışıyorum ve annemle babamın da emekli maaşları var. şu durumda biz bakıcı maaşı almaya hak kazanıyor muyuz acaba?

1-öncelikle annenizin %51 ve üzeri ağır engelli raporu şartı var.

2- ([FONT=sans-serif]1.7.2015- 31.12.2015 döneminde geçerli olmak üzere hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı [/FONT]606, 95 TL olmuştur.)

evde 5 kişi olduğunuza göre toplam gelirinizin 5*606,95= 3.035 tl yi aşmıyor olması ikinci şart. gerisi memurun insafına kalıyor.

arkadaşlar bugunlerde evde bakım aylığı almak için başvuru yapacağım izlemem gereken yolu tam olarak bilen varmı yoksa forumun başında verilmiş yol doğrumu ilk rapor almak için başvurucam ama önceden bi kuruma gidip oradanmı beni rapor için yonlendirecekler yoksa direk hastaneye gidip ben evde bakım aylığı için ağır engelli raporu almak istiyorum diye muracaatmı edeceğim raporun ücret nedir bilenler varmı

kalem cevap alabilirmiyim sizden

http://www.engelliler.biz/forum/evd...artlari-ve-izlenilmesi-gereken-yol-nedir.html

bu linkin başında verdiginiz evde bakım aylıgı alma yolu doğrumu yoksa bir değişiklik varmı acaba evde bakım aylıgı için sıfırdan bir başvuru yapacagım izlemem gereken yol nedir ilk hastaneye gidip ben agır engelli raporu almak istiyorum diye muracatmı yapmalıyım yoksa bi kuruma gidip valiik kaymakamlık aile bakanlıgı maaşı neresi baglıyacaksa once oraya gidip onlarmı bizi hastaneye yonlendiriyorlar acaba bir bilginiz varmı bu konuda birde bu raporun ücret varmı varsa ne kadar ankara numunede alacağım

Herkese iyi günler benim eşimin annesi %90 engelli kayınpederim vefat edince yanımıza aldık ve kayınpederinin maaşını alıyor eşim ewde çalışmıyor bu durumda eşime bakıcı aylığı alabilirmiyim?

Herkese iyi günler benim eşimin annesi %90 engelli kayınpederim vefat edince yanımıza aldık ve kayınpederinin maaşını alıyor eşim ewde çalışmıyor bu durumda eşime bakıcı aylığı alabilirmiyim?

Kalem merhaba biz ekonomik red aldık tekrar basvuru yaptık ve bakıcı değişikliği istedik 4 ay sürer dediler değişikliğin nedeni amcamda bizde yaşıyor o engelliyle kan bağı bulunmadığı için kabul edilmiyor ancak oda bizde yaşıyor ve geliri yok sizce bağlanır mı?

kunta evde bakım aylığı için rapor almak istiyorsan ve ucret ödemek istemiyorsan sana tavsiyem önce aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne git ve evde bakım aylıgına başvurmak istediğini söyle. raporun da olmadıgını soyleyince zaten onlar seni yetkili bir hastaneye sevk ederler. rapor oranın en az % 50 ve ağır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli olmalı. eger bu şekilde % 50 ve üstü, ağır özürlü engelli sağlık kurulu raporu almazsan evde bakım aylıgı baglanmaz. il müdürlüğüne gidince onlar sana rehberlik eder zaten.

Ayışığı48 kayınvalideniz vefat eden eşinden dul aylıgı alıyormuş. bu aylıgı alması evde bakım aylıgına engel değildir. evde bakım aylığı için şu 3 şart aranır:
1. % 50 ve üstü, ağır özürlü ibareli engelli sağlık kurulu raporunun olması. sizin raporda oran uygun. ama bu yetmez. raporun agır özürlü kısmı "evet" olarak işaretli olması lazım. ağır özürlü rapor şart.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında olmalı.
3. bakıma muhtaç olmalı: http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
yukarıda saydığım 3 şarttın birinde bile uygun değilseniz evde bakım aylıgı baglanmaz. evde bakım aylıgı için bu 3 şarta da uygun olmanız gerekmektedir.
eger agır özürlü ibareli engeli sağlık kurulu raporunuz varsa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip evde bakım aylıgı için başvurunuzu yapın.

Onurarikan ekonomik red almışsınız bir de bakıcınız onay almamış anlaşılan.
raporda ve bakıma muhtaç kriterlerinde sorun yok anlaşılan. bu durumda eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 784,97 TL altında ise ve bakıcı değişikliğini aynı haneden bir akraba ustune yaptıysanız evde bakım aylıgı onaylanacaktır. ama aksi durumda yani hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı aşarsa, hastanız bakıma muhtaç bulunmazsa evde bakım aylığı onaylanmaz.

hastamız bakıma muhtaç %94 ağır engelli felç hastası yatalak yani bu durumda ekonomik gelire bakılmaması lazım çünkü %100 bakıma muhtaç biz hastamız için özel koşullar yaratıyoruz müstakil eve çıkıyoruz kira ödüyoruz paramız aşıyor ama o parayla hem hasta hemde kendi ihtiyaçlarımızı karsılayamıyoruz..

Bakım aylığı

Ben 2000 TL kayın validen 1117 TL maaş alıyor evde ben asım kayın validen ve 15 aylık kızımız var ağır engelli%95 raparumuz mevcut bu durumda evde bakım aylığını hakedermiyiz? Kalem

Merhaba annem yatalak hasta bakıma muhtaç ben bakmak istiyorumben ev hanimıyım eşim memur annem şuan üç ayda bir özürlü maaşı alıyor eğer ben bakarsam bakım maaşı alırmıyım ve üç aylık maaşı kesilirmi kesilmez mi bunu bilmek istiyorum not. Evim yok arabam yok 4 örencim var yani 4 yavrum okuyor

Onurarikan maalesef gelir şartı var. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'den yüksekse, isterse yuzde yuz agır engelli olsun evde bakım aylıgı baglanmaz.

Ayışığı48 evde dört kişi kalıyormuşsunuz. tüm gelirlerinizi toplayıp dörde böl. sonuç 847,16 TL'den azsa geliriniz uygundur demektir. yüksek çıkarsa evde bakım aylıgı baglanmaz.

bedia2172 anladıgım kadarıyla anneniz sizle kalmıyor. ama size ikametini aldırmayı düşünüyorsunuz. eger anneniz size taşınırsa ve annenizin önceki adresi başka ilçedeyse bir kere 2022 aylıgı durdurulur, bunu bilin. ama aynı ilçedeyseniz adres değişikliği sorun olmaz. ama hanenizdeki gelir yuksek çıkarsa sorun olur. hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL üstünde çıkarsa annenizin aldıgı 2022 aylıgı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesilir.

evde bakım aylıgına gelince. anneniz sizde kalırsa elbette bakıcı olabilir ve evde bakım aylıgı alabilirsiniz. evde bakım aylığı için şu 3 şart gerekiyor:
1. % 50 ve üstü ağır özürlü rapor. raporda agır özürlü kısmının kesinlikle "evet" olarak işaretli olması lazım.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altında olacak.
3. bakıma muhtaç durumda olacak. bu konuyla ilgili şu linki dikkatle inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az ikisinde kısmen bir başkasının bakımına sürekli olarak ihtiyaç duyuyorsa bakıma muhtaç demektir. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti bu kriterlere göre engelliyi degerlendirir. degerlendirme yapılırken sadece rapora konu olan engelinden dolayı yapamadıkları dikkate alınır. siz de hastanızı bu bilgiler ışıgında degerlendirin lütfen fikriniz olsun.

eger bu saydıgım 3 şartın birinde bile uygun bulunmasın evde bakım aylıgı baglanmaz.

Evde bakım

Arkadaşlar benim eşim belediyede çalışıyor bodroda 2700 aylık ve aylık 808 lira ikramiye çıkıyor aslında bu kadar para elimize geçmiyor vergiye kesiliyor 700 liradakira var ,5 kişilik aileyiz kızım otizm yüzde 80 raporlu ben bu maaştan yararlanabilirmiyim

Sevgi hatice kiradasınız galiba. ödediğiniz kira ve vergi kesinleri giderden düşülmez. net geliriniz dikkate alınır sadece. masraf ve giderler asla gelirden düşülmez. verdiğiniz bilgilere göre geliriniz uygun. gelirde sıkıntı yok.
evde bakım aylıgının baglanması için gelirinizin uygun olması yetmez. Ayrıca;
1) % 50 ve üstü agır özürlü ibareli engelli sağlık kurulu raporu olacak
2) bakıma muhtaç durumda olacak:http://www.engelliler.biz/forum/evd...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
linkte sayılan A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam veya en az iki bentte kısmen bir başkasının bakımına ihtiyaç duydugu takdirde bakıma muhtaç sayılır. bakıma muhtaçlık değerlendirilirken yaşından dolayı yapamadıkları değil rapora konu olan engelinden dolayı yapamadıkları dikkate alınır. bakım hizmetleri degerlendirme heyeti bu değerlendirmeyi yaparken çocuk olmasından dolayı yapamadıklarını değil engelinden dolayı yapamadıklarını dikkate alacaktır bilginiz olsun.
eger tüm şartlara uygun bulunursa evde bakım aylıgı baglanır. ama birinde bile uygun bulunmasın evde bakım aylıgı baglanmaz.
agır özürlü raporunuz varsa aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne gidip başvurunuzu yapınız. şartlarnız uygun bulundugu takdirde baglanacaktır.

Ablam kızım zaten yüzde 80 ağır engelli yazıyor 2 yıllık biz baş vurduk gelir fazla dedi ama aralık ayı 840 lira olarak hesapladılar şimdi dilekçe verdim tekrar heyet gelicek olurmu acaba

Kira değil kira geliri var 700 lira

Sevgi hatice gelirin uygun ama sınırda ablası.
bordronda net aylık ne kadar? 2700 mü?
bir de her ay mı 808 TL ikramiye alıyorsunuz?

bunları sormamın sebebi şu. hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı olan 847,16 TL 1.1.2017-31.12.2017 tarihlerinde geeçrli. yani 1 yıl boyunca gelir sınırı değişmeyecek. ama aldıgınız maaş değişecek ki bu durumda da 1 temmuzdan sonra hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçecek. böyle bir riskiniz var. yani baglansa bile sınırı geçince aylıgın kesilmesi gerekecek.

Üst Alt