OturanBoğa;
Bülent bey bakıyorum sizde ticaret hayatına atılınca kapitalist olmuşsunuz...
ben buraya iddaaa ederek yazıyorumki eğer bu cihaz konya sanayinde yapılmak istensin ne kadar sayıda yapılırsa yapılsın en fazla 10.000 tl gibi bir rakama dört dörtlük halledilir...
dünya elektronik,metal ve teknoloji sanayisinin bu kadar ucuzladığı bir dönemde bu cihazı 27.000 tl'ye satmak sadece uyanık geçinmektir kimse kusura bakmasın...
sırf yüzde yüz yerli diye o parayı verebilecek bu ülkede engelli bir babayiğit olduğunu sanmıyorum...
Buna belden aşağıya vurmak denir!
Ben bu ürünü beş senedir biliyorum. İlk gün de sorulsa aynı şeyleri yazardım. Ticarete atılınca değişeceğimi düşünmek/iddia etmek, hele de eski bir üye tarafından, bence ağır bir itham. Bir daha düşün derim...
Hakkında hiç bir şey bilmediğin bir ürün hakkında "iddia ederek yazmak" ne kadar nesnel, bilemiyorum. Bu ifadeyi de bir daha düşün derim... Ama, malzeme açısından 10 bin liraya üretildiğini varsayalım. Bu ürün için 5 senedir çalışan onca kalifiye insan (koca mühendislik şirketi vs.), bugün ürünün kişiye özel üretimini sağlayacak onca insan, işin tıbbi değerlendirmesini yapacak onca insan, ürünün pazarlanması ve satışı ile ilgilenecek ayrı bir firma (ve doğal olarak onun karı) vs.vs.vs. tüm bunları üst üste koy, 10 bin liraya ham üretilen bir malı "27 bin liradan" aza satmayı başar, ben de bu forumu senin üzerine devredeyim!
Sıradan bir otomobilin maliyeti nedir? Sıradan bir cep telefonunun? Bilgisayarın? kazağın, gömleğin, ayakkabının? 15 bin liraya tekerlekli sandalye, 70 bin liraya ayağa kaldıran sandalye, 100 bin euro'ya akülü sandalye oluyor da, bu ürün neden 27 bin lira olamıyor? Hem de "konya sanayi'de ancak 10 bin liraya üretilebiliyorken"? Bence arkanıza yaslanın ve bir daha düşünün: Bu ürün Türkiye'de değil de Avrupa ya da Amerika'da üretilseydi, sizce 50 bin liradan aza satılır mıydı?
Ha, amacın ticaret değil de hayrına, kar amacı gütmemek olur, babanın parası çoktur, alırsın ondan, tüm masrafları cebinden dökersin, "gönlümden koptu, fiyatı da 2000 lira" dersin, bilemem; ağanın eli tutulmaz!
Son olarak, yineleyeyim: bir ürünün maliyeti, üretim sayısı ile doğrudan ilişkilidir. Senede 100 tane üretilebilen bir ürünün fiyatı ile senede 1 milyon tane üretilen bir ürünün fiyarı asla bir olamaz. İlk cep telefonları çıktığında 2500 dolar verip alınırken, bugün o rakamlara eşşek gibi bi bilgisayar alınıyor. Neden? Çünkü işin argesi daha oturmuştur, üretim aşaması oturmuştur, piyasası genişlemiştir vs.vs.vs.
Dilerim bu robotu üreten ve dünya patentini alan arkadaşlar 10 yıl sonra bunun uçan modelini yaparlar ve tanesini de 100 liradan satarlar...