Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelir vergisinde engellilik indirimi sona erdi. Ya emeklilik!?

Konular
6
Reaksiyonlar
43
Arkadaşlar burada da bazı mesajlarda farklı değerlendirmeler olduğu için ayrı bir başlık açayım dedim. Bilindiği üzere asgari ücret üzerinden (henüz yasa teklifi bilinmemekle birlikte diğer ücretler için de asgari ücret kadar kısmı üzerinden) gelir vergisi alınmayacak.

Engellilik indirimi de gelir vergisi üzerinden alındığı için artık engellilik indirimi diye bir şey yok. 2022 yılından itibaren engelli çalışan ile engelli olmayan çalışan vergisel yönden aynı duruma geldi.

Engellilere sağlanan ve uzun yıllardır uygulanmakta olan bu avantajın sona erdirilmesi sosyal devlet açısından kabul edilebilir bir durum değil bence. En azından sigorta primleri üzerinden bu indirim devam ettirilmeli ve engellilerin az da olsa avantajlı durumu korunmalıdır.

Ama herhangi bir umudum yok. ÖTV istisnasından sonra gelir vergisi indirimi de elimizden alınmış oldu. Sırada emlak vergisi istisnası var muhtemelen :)

Yazık gerçekten.asgari ucreti tutarını aşan kısım için devam edermi peki vergi indirimi

PEki arkadaşlar bu vergi indirimiyle erken emekliligi etkilermi vergi indirim belgesi almak tarihmi olacak

Getirilen bu uygulama işçi kadrosu için mi yoksa memur için de geçerli mi?

Cüneyt 74

Eder ama aynı zamanda AGİ de olduğu için engellilik indirimine gelmek için yüksek ücretler alıyor olmak lazım.

nostaljik

İşçi için de geçerli memur için de. Medyada söylenen memur ve diğer ücretliler için de asgari ücret kadar olan kısım için vergi hesaplanmayacağı yönünde. Henüz ortada kanun teklifi olmadığı için kesin bir şey söylemek mümkün değil.

Şu an gelir vergisi ile ilgili bir genelge yayınlanmadı ama benim ve bazı ekonomistlerin görüşü asgari ücret gelir vergisinin üzerinde vergi kesilen, yani kurumsal işyerlerinde uzun yıllar çalışan engelli arkadaşlarımızın agi ve vergi indirim haklarının devam edeceği. Burda yeni oranlar ne olacak o merak konusu. Asgari ücretteki %50 artış indirim oranlarına yansırmı diye düşünüyorum.

ben emekli çalışanım %40 vergi indirimim var,maaşım asgari ücretin üstünde şimdi ben vergi indirim hakkım olmayacak mı artık ?

Hayir , maaşınızda ki vergi kesintisi ile alakalı bir durum oluşacak.
Yalnız bu gidişte erken emekliliği bizden de kaldıracaktır korkarım aklıma bu gelir

OturanBoğa

Oturanboga abi peki bundan sonra nasıl olacak devlet engelliden aldığı verginin bir kısmını iade ediyordu. Şimdi vergi sıfırlandı nasıl olacak bu işler

otomasyoncu
Eğer engellinin aldığı ücret asgari ücretin üzerinde ise (örneğin 8 - 10 bin TL) indirim devam edecek zaten orada bir tereddüt yok. Burada engelli olmayanlarla eşitlenen kesim, asgari ücret veya ona yakın ücret alan engelliler. Onlar için engellilik indirimi ortadan kalkmış oldu.

SGK Ay yıl prim günü dolunca Emeklilikte mi olmayacak
Herkes yaşımı bekleyecek

Hayır emeklilikle ilgili değişen bir şey yok

bu arada AGİ de kalkıyor. sadece evli ve coçuklu ise ödeme yapılacakmış.

Bu nasıl bı konu şimdi kafalar karıştı hep erken emeklilik kalkma durumu olursa önceden emekli olanlar nasıl oldu biz olamıyoruz konusu gündeme gelir

fasfor erken emeklilikte şu anlık bir durum değil, bu sadece maaştan vergi indiriminden yararlanamayacagimiz anlamına geliyor

Yeni Asgari Ücret ve Emekli olamama durumu

SGK Uzmanı Özgür Erdursun bey konuyu detaylı bir video ile açıklayacak bilginize.

"Asgari Ücretliler emekli olamayacak! Gelir Vergisinin kaldırılması çok büyük bir soruna neden olacak, %40 ve üzeri VERGİ İNDİRİM belgesi ile emekli olacak Engelliler, Asgari Ücretle çalışıyorlarsa “Vergi İndirim belgesi” alma hakları ortadan kalktığı için emekli olamaz!"

Twitter

DJ_BORAN bana saçmalamışsınız demişsin okumayı öğrenmek lazım ne yazmışım bir daha oku istersen cümleyi.

Açıklamayı kim yapacakmış?

fasfor Özgür beyin videosunu izlersen orada detaylı açıklayacağını belirtmiş.

Hüseyin İlik arkadaşım, bu söylediğin konu ile ilgili herhangi bir resmi açıklama geldi mi? kanaatime göre filan diye yukarıda yorumlar yazmışsın, devlette işler kanaate göre mi ilerliyor? insanları karamsarlığa sürüklüyorsun! bizi aydınlat eğer resmi bir açıklama varsa...

bu arada AGİ de kalkıyor. sadece evli ve coçuklu ise ödeme yapılacakmış.

bunlar nerede yazıyor???

Hüseyin İlik

Kamuda çalışan 657'ye tabi kadrolu devlet memuruyum.
Maaşım 4900 TL ve Prime esas kazancım 3904 TL iken gelir vergisi matrahım 2480 TL.
Gelir vergisi matrahı bakımından brüt asgari ücreti geçebilen memur çok çok azdır.

Vergi indirimi nin kaldırılması ile VERGİ İNDİRİMİNDEN KAYNAKLI ERKEN EMEKLİLİK UYGULAMASI farklı farklı şeyler dir. Anlayacağınız şekikde örnek vereyim; Engelliler Askerlikten muaf tutuluyor demek le, Zorunlu Askerlik Kaldıırlıyor demek arasındaki fark gibi bir şeyden bahsetmiştim. Ama SİZ BUNU DA ANLAMADINIZ.. Anlamak istemediniz zannediyorum

Hugo88

O kişi kendine uzman demesin bir zahmet. Bir kimse vergi indirimine esas oran belirleme talebinde bulunduğu zaman ister asgari ücret alsın ister farklı bir ücret alsın GİB merkez sağlık kuruluna sevk edilir ve vergi indirim oranı tespit edilir. Merkez sağlık kurulu "sen asgari ücret alıyorsun sana belge vermem" demez. Başka işe girer, ücretine zam gelir vs. vs. Yeni düzenleme sonrası bununla bir indirim hesaplanmasına gerek kalmaması ayrı konu, bu belgenin verilmemesi ayrı konu. Belge verilmeme diye bir şey yok. Sadece asgari ücret alanlar için vergi indirimi olmayacağı için çalıştığı sürece işine yaramayacak o belge. Emeklilik başka bir konu.

Suret
Burada yazıyor:

https://www.tbmm.gov.tr/Yasama/KanunTeklifi/305863

Asgari ücretten verginin kalkması demek, tüm vergi avantajlarının da kalkması demektir. Ortada vergi yoksa ona uygulayacağın bir engellilik vergi indirimi de olmaz. Hangi vergiye uygulayacaksın indirimi? Aynı şekilde AGİ de kalktı asgari ücretten. Bana inanmıyorsanız sosyal medyada konuyla ilgili olan diğer uzmanların mesaj ve yayınlarını takip edin.

Bu arada tekrar edeyim; bu düzenlemeye göre engelli emekliliği ile bir sıkıntı YOKTUR. Yine erken emekli olabilirsiniz yani.

şuursuzlar vergi nidiirmli emekliyi 7 yıl sonra çağırıp 2019 yılın mevzuatına göre değerlendirip yaşlılık aylığını durdurdular TANI AYNI AMA MEVZUAT FARKLI AYRICA AMAÇTA FARKLI BUNLAR ENGELLİ APTAL DEĞİL, HERKES FARKINDA, BU KONTROL DEĞİL ZULÜMDÜR, adamlarım yaşı olmuş 48-50... ki çoğu işsiz, çocuklu hasta ve GERÇEK ENGELLİ....SUSTUK MU HAYIR BEDELİ OLACAK, OLMALI....

diyelim 6200 TL brut alıyorsun..bunun 5004 TL sını cıkar kalan 1196 TL üzerinden gelır vergisi ve damga vergisi ödedıgın gibi engellılık indirimi ve vergi iadesini alıyorsun gibime geliyor.

Memurların avantajı olmayacak. ben 8000 maaş alıyorum. Vergilendirilen kısım ise en fazla 4000 tl agi de olduğuna göre hiçbir avantajı olmayacak

Üst Alt