Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Gelir vergisinde engellilik indirimi sona erdi. Ya emeklilik!?

Engelli İstihdamı Teşviki
Özel sektör işverenlerinin çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret düzeyindeki sosyal güvenlik primi işveren paylarının tamamı (1.025,82 TL) Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanmaktadır.

Buradan anlaşılan engelli işçi çalıştıran prim ödemeyecek asgari ücret çalışana...

asgari ücreti aşan kısımdan veya sgk başka primlerden bu indirim avantajı devam ettirilmeli. Bunun için tbmm dilekçe komisyonuna ve cimer e yazabiliriz. Birde şu 2008 den sonra başlayanlar lafından nefret ediyorum ya. 2008 sonrası işe başlayan üvey de öncesi has evlat mı ? geçmişte kaymağını yedirdikleri vatandaşlar yüzünden bize tencerenin dibini gösteriyorlar.

Asgari ücretten vergi kalktığı için artık engellilerde erken emeklilik kalıyormuş doğ

Selamlar asgari ücretten vergi kalktığı için heralde engellilerde erken emeklilik de kalkıyormuş diye söylenti var doğrumu bilgisi olan yazarsa sevinirim teşekkürler.

sezerer

Merhaba, sanırım medya mercanın veya bir kişinin videosu ile yazınızı burada paylaşmışsınız.

Söylediğiniz gibi bir durum söz konusu değildir.

Asgari ücretten gelir vergisi alınmayacaktır ancak bu sadece Engelli Vergi İndirimi hakkımızın asgari ücret tutarı seviyesinde kısmen kullanamaması demektir.Asgari ücretin üstünden her tutarda gelir vergisi indirimi mevcut olması nedeni ile asgari ücretin üstünden Engelli Vergi İndirimi hakkımız vardır.

Bununla beraber Engelli Vergi İndirimi belgesi 2 önemli işleve sahiptir.Biri aldığımız maaşlardan Gelir Vergisi üzerinden her yıl belirlenen derece bazlı indirimlerimiz diğeri de Engelli Vergi İndirimi İle Emeklilik hakkımızdır.

Engelli Vergi İndirimi belgesi hala yasal olarak vardır ve kanunen kaldırılması ile ilgili ne bir çalışma nede kanun teklifi mevcuttur.

Buna göre Engelli Vergi İndirimi belgesi var olduğu sürece bahsetmiş olduğumuz 2 hakkı kullanmamız devam edecektir.

Ayrıca Engelli Vergi İndirimi hakkımız 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda 31. sayılı Madde ile belirlenmiştir.Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkımız 5510 sayılı kanunun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun Geçici 10. maddesi ile belirlenmiştir.

Engelli Vergi İndirimi 2 farklı işlevi 2 farklı kanunlar belirlenmesi nedeni ile 2 farklı kanun maddesi yürürlükten kalkmadan yada Engelli Vergi İndirimi Belgesi işlemleri ortadan kaldırılmadan bahsettiğiniz durumların olması mümkün değildir.

Her bilgiye sahip olduğunu iddaa eden kişiler ne yazık ki tahmini,göreceli veya hiç bir yasal,kanuni dayanağı olmayan altı boş fikirler ile biz vatandaşların aklını karıştırmaktadır.

Farkettiyseniz bu forumda adım Bilgi Hazinedir olarak yazmaktadır.En başta ben olmak üzere dünyada var olan her insanın herşeyi bilmesi mümkün değildir.Forum adımı kullanma nedenim hayatım boyunca her bilgi araştırmayı sevmek, öğrenmenin ve öğrenci olmanın bir ömürlük olduğuna inanmam sebebiyle kullanmaktayım.Benim şahsen tanıyan herkesin ilettiği tek cümle bu kadar bilgiyi nasıl kullanacağım olmuştur.Benim cevabım Güzel Ülkemiz ve Tüm Vatandaşlarımıza daha faydalı nasıl yardımcı olabileceğimi araştırabilmek adına kullanacağım olmuştur.

Bilgi bitmek bilmeyen tükenmeyen bir okyanus gibidir.Gazi Mustafa Kemal Atatürk ,büyük önderimiz yaklaşık 4.400 kitap okumuş,matematiğe bir çok terimin isim babalığını yapmış ve hatta dönemin İslam alimlerinin yoğun isteği üzerine kendilerine belli konularda danışmanlık yapmış önemli bir zattır.Ayrıca bildiğiniz üzere yurtdışında tüm ülkeler çerçevesinde saygı ve hürmetle anılmaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk o kadar engin görüşlü ve bilgili bir insan olmasına karşın okumakta ve araştırmaktan asla vazgeçmemiştir.Bu sebeple bizim farkında olmamız gereken sadece duyduklarımız ile değil,gördüklerimiz,okuduklarımız ve yazılı belgeler üzerinden yani ilim ,irfan üzerinden bilgiye,doğru ve geleceğe ulaşmamızdır.

Bu konuda benim herkesten naçizane ricam elindeki imkanlar dahilinde bir bilgi kendisine ulaştığında mutlaka doğrulamak adına ilim ,irfan ışığında araştırma yaparak veya belgelere ulaşarak konuyu açığa kavuşturmalarıdır.İnanın o zaman bu toprağın eşsiz insanlarının sırtı asla yere gelmez.

Tıpkı Çanakkale Zaferimiz gibi,tıpkı Kurtuluş Savaşı Zaferimiz gibi,Tıpkı dünyada ilk kez tanınan haklarımız(Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı) gibi.

Yukarı açık olarak bahsetmiş olduğum ve yazımın sonunda paylaşacak olduğum kanun maddeleri yürürlükten kaldırılmadan Engelli Vergi İndirimi belgesinin 2 ana işlevi ortadan kalkamaz.

Böyle bir durum olsa tüm medya organlarında zaten bahsetmiş olduğum kanun ve ilgili maddeler çerçevesinde herkesin haberin olacaktır.

İçiniz rahat olsun öyle bir şey söz konusu değildir.

İnşAllah daha iyi yarınlar Güzel Ülkemin Güzel İnsanlarının olacaktır.

Saygılar.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu 31. Maddesi (Engelli Vergi İndirimi Hakkımız İle İlgili Kanun Maddesi);

"Engellilik indirimi:

Madde 31 –

Çalışma gücünün asgarî % 80'ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabı birinci derece engelli, asgarî % 60'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ikinci derece engelli, asgarî % 40'ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabı ise üçüncü derece engelli sayılır ve aşağıda engelli dereceleri itibariyle belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.

Engellilik indirimi;

- Birinci derece engelliler için 440.000.000 lira (2.000 TL),
- İkinci derece engelliler için 220.000.000 lira (1.170 TL),
- Üçüncü derece engelliler için 110.000.000 lira (500 TL) dır.

Engellilik derecelerinin tespit şekli ile uygulamaya ilişkin esas ve usuller Maliye,
Sağlık ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarınca bu konuda müştereken hazırlanacak bir yönetmelik ile belirlenir."

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Geçici 10. Maddesi(Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik Hakkımız ile İlgili Kanun Maddesi;

"506 sayılı Kanunun malullük ve engellilik hükümlerine ilişkin geçiş hükümleri

GEÇİCİ MADDE 10- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce ilk defa sigortalı olanlardan, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 53 üncü maddesine göre
malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya engeli bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla
yaşlılık aylığından yararlanırlar.

Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya sonra engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan sigortalılar hakkında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 60 ıncı maddesinin (c) bendinin (b) alt bendi ve geçici 87 nci maddesine göre işlem yapılır.

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce engelliliği nedeniyle vergi indiriminden yararlananlardan yaşlılık aylığı bağlananların aylıklarının kesilmesi ve tekrar bağlanmasında bu Kanunun yürürlük tarihinden önceki hükümler geçerlidir.

Birinci ve ikinci fıkraya göre bağlanan aylıkların aylık bağlama oranı, 5400 gün üzerinden hesaplanan orandan az olamaz.Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce,malullük durumlarının tespiti için talepte bulunan ve bu Kanunun yürürlük tarihinden sonra malûl olduklarına karar verilenler hakkında 506 ve 2925 sayılı kanunlardaki diğer şartları da taşımaları halinde anılan kanunlara göre malullük aylığı bağlanır.
55 inci maddenin dördüncü fıkrasındaki malullük aylığı alt sınırı ile 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki ölüm aylığı alt sınırı 17/10/1983 tarihli ve 2925 ve bu Kanunla mülga 17/10/1983 tarihli ve 2926 sayılı Kanunlara göre bağlanacak malullük ve ölüm aylıklarında, aynı
kanunlar gereği bağlanan yaşlılık aylığı ile kıyaslanarak uygulanır.

1/1/2000 tarihinden itibaren sigortalı olup, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce malullük aylığı bağlanması için tahsis talebinde bulunan sigortalılar ile ölen sigortalıların hak sahiplerine 17/7/1964 tarihli ve 506 sayılı Kanunla bağlanan aylıklar, 506 sayılı Kanunun geçici 89 uncu maddesinde belirtilen alt sınır aylığı esas alınarak aylık başlangıç tarihi itibariyle yeniden hesaplanır. Oluşacak farklar bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren dört ay içerisinde ilgililere ödenir.

Yukarıdaki fıkrada belirtilen alt sınır aylıklarının hesabında, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun mülga 92 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre belirlenen yarım aylıklar ile aynı Kanunun mülga 96 ncı maddesinin beşinci fıkrası hükmüne göre alt sınır aylığı uygulanmayan
aylıklar ile sosyal güvenlik sözleşmeleri gereğince bağlanan kısmî aylıklar dikkate alınmaz."

Arkadaşlar biz engellilerin süreklidir raporu ve süreklidir vergi indirimi olanların emekli maaşları kontrol muayenesi denen bir yöntem ile ellerinden alınıyor,
Yeni rapor yönetmeliklerle oranlar düşürülüp %40 gibi sınırda olan engelliler 36 hatta 39 gibi oranlar ile emekli maaşları ve engellilik durumları değiştiriliyor bunları konuşacağınıza indirimler ile ilgili basit konuları uzun uzun takip ediyorsunuz bana garip geliyor,
Gerçi site yönetiminin tavrıda çok farklı değil bir başlık bile oluşturulmamış işte demokrasi bu Korku Demokrasisi,
İyi Uykular Geç Oldu!

Mert79

mert79 bin tane yere yazdık aynı klişe cevaplarla döndüler her yere yazdım çizdim .... sonuç sıfır.

Yazdık çizdik ne mutlu hakkımızı savunduk ama sadece bir kaç kişiyle olmuyor eyt liler de zamanında 99 larda cılız sesler çıkardılar oda sendikalar ama sonra emeklilik zamanı gelipte anladılar şimdi kemik gibi oldular dernekler vs milyonlarca kişi oldular?

Tüm bu yazılanların sonunda anladığım tek şey hiç kimsenin engelli ve engelli çalışanın yanında olmadığı gıderek elındekı yasal hakları almaya çalıştıkları tam aksıne gerçek engelli çalışan ve çalışmayanlara pozıtıf ayrımcılık yapacaklarına nasıl yapsakta engellinin elinde kalan son hakları da alsak dıye yapılan bır takım düzenleme ve çalışmalar

şu 3 günlük fani dünyada 3 krş luk işlerin peşinde koşanlara yazıklarr olsun

Bu zamana kadar yaptıklerı en ıyı şey kendı yandaşlarına sahte rapor ıle işe sokmak maaş bağlayıp emeklı yapmak bunları çok ıyı yapıyorlar bu dünyada olmasada mahşerde HAKIMI ALLAH OLAN MAHKEME-İ KÜBRADA görüşmek üzere....

[FONT=Verdana]@Bilgi Hazinedir[/FONT]
madem çok iddialısınız bana iletişim numarası verin de size whatsuptan bordromu göndereyim. 1/4 ünde 22 yıl hizmeti olan mühendisim. ortalama 8000 tl son ay vergiden dolayı 7950 tl net ücretim ve 2800 tl taban aylığım var.

Hüseyin İlik
Hüseyin bey siz engelli hakları konusunda uzmanlaşmış bir avukat mısınız? Öyle ise not alacağım çünkü ileride gerekli olabilir.

murat220

Merhaba,size yazdığım yazı sonrası bir kaç memur arkadaşımla konuştum.Sizin söylediklerinizin aynısı bana ilettiler.

Haklı olduğunuzu buradan paylaşmak istiyorum.

Memur arkadaşlarımız için taban aylık tutarının çok düşük olması nedeni ile Gelir Vergisine konu olan asıl matrah tutarı da çok düşük kalmakta olması ve sizinde paylaşımda bulunduğunuz gibi aylık 638 TL gelir vergisine tutarına kadar olan gelir vergisi kesintisinin direk kaldırılması nedeni ile ve de AGİ-Asgari Geçim İndiriminin kaldırılması sonucu sizinde anlattığınız örneklem üzerinden memurlara hiç bir fayda sağlamayacağı gözükmektedir.

Bu bağlamda haber kanallarında sizin anlattığınız konunun paylaşıldığı ve yaşadığınız durumun her mecrada iletiğini belirtmek isterim.

Tekrar hakkınızı teslim etmek ve üzgün olduğumu belirtmek isterim.

Ancak sayenizde gerçekten vakıf olmadığım bir konu hakkında bilgi sahibi olduğum için size ayrıca teşekkür ederim.

Saygılar.

Vergi indirimi basvurularimiz bosa cikacak yani ne anlami kalirki onca ugrasmanin sadece emeklilikte ise yarar gerisi bos

Bilindigi üzere agi kaldirildi vergi alinmadigi icin biz engellilerinde bi avantaji kalmamis oluyor sanirsam.vergi olmayinca vwrgi indirimininde bi faydasi olmayacak galiba bu konu hakkinda net bilgisi olan var mi şimdiden teşekkürler.

Hüseyin bey siz engelli hakları konusunda uzmanlaşmış bir avukat mısınız?

Kendim de engelli olduğum için (tekerlekli sandalye kullanıyorum) öteden beri engellilerle ilgili birçok hukuki/fiili sorunla yüzleşmek durumunda kaldım. Ayrıca çok sayıda engelli arkadaşın çeşitli konulardaki davalarını takip ediyorum. Dolayısıyla bu konularda oldukça tecrübe sahibi olduğumu söyleyebilirim.

memurlar.net maaş hesaplama robotuna engellilik derecesini yazıp hesaplatınca maaşta herhangi bir değişiklik olmuyor.Asgari ücretin üstünde olan kısım için indirim alınması gerekmiyor muydu?

biraz saçma bir soru olabilir, özür dilerim. aklıma geldi de sorayım dedim.

şimdi: * asgari ücretten vergi kaldırıldı.

peki engelli, asgari ücretle çalışan veya prim günü, hizmet süresinin dolmasını bekleyen vatandaşlar, olmayan vergiden nasıl indirim alıp emekli olacak ?

yoksa bu uygulama ortadan kalkacak mı?

OturanBoğa şok şok şok... asgari ücretten vergi alınmadığı için engelli vergi indirimi kaldırıldı haberleri geziyor doğrumu bu ?

OturanBoğa

Yaşlılık aylığı için kesilecek diyorlar... Üstadım vergi indirimi kaldırıldı diye varmıdır böyle bişey vergi indirimi ile emekli olanlar için

vallaha siz öyle diyorsanız öyle olsun ama dediğim 30.ekim 2008 işe giris tarihli eski olmasına ragmen 4 yıl daha geç emekli oluyor 20 yıl 4400 gün ile ama 01 kasım 2008 de işe giren 16 yıl 3700 gün isteniyor bumu uydurma :)

Abil_04

Merhaba, sizin sorunuz üzerinden bu duruma net yanıt verebiliriz .Gelir İdaresi Başkanlığı 27.01.2022 tarihinde tebliğ yayınladı.İlgili tebliğin resmi gazete linkini yazımın sonunda paylaşacağım.

Gelir İdaresi Başkanlığı tebliğden alıntı metin şöyle ki; Tebliğ 4. Madde ( ) 8. Fıkrası

Asgari ücretle çalışan ve istisna uygulaması nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı da dahil olmak üzere 193 sayılı Kanunun 31 inci maddesi kapsamında vergi indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların engellilik indirimine ilişkin işlemleri ön-
ceden olduğu gibi Gelir İdaresi Başkanlığınca değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Asgari ücretli olarak çalışan ve bu nedenle ilgili ayda istisna nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan başvuruları üzerine şartları dahilinde emeklilik başvurularını yapabilecektir. Asgari ücretin üzerinde ücret alan ve vergi indirimine hak kazanan hizmet erbabının, gelir vergisi matrahının yeterli olması halinde, hem engellilik indiriminden hem de aynı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının
(18) numaralı bendinde düzenlenen istisnadan faydalanması mümkün bulunmaktadır

Bu bağlamda Gelir İdaresi Başkanlığı 319 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ gereği;

1- Engelli Vergi İndirimi belgesi her şart altında verilmeye devam edecektir,
2- Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemleri SGK kurumunda devam etmektedir.
3-Asgari ücretin üstünde maaş alan arkadaşlarımız Engelli Vergi İndirimi belgesi ile gelir vergisi iadesini almaya devam edecektir.

Umarım herkesin kafasındaki sorular yanıtlanmıştır.

Saygılar.

27.01.2021 tarihli Resmi Gazete Gelir İdaresi Başkanlığı 319 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ Linki;
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/01/20220127-5.pdf
Not:
Sizlerinde sorunuz olması nedeni ile bilgilenmeniz adına paylaşmak istedim.

P_A_L_A hanifeaydin
sezerer Aysero6842
Cüneyt 74 tb2nhf
turan1977 savcılı
Raymen Hugo88
fasfor Suret
packardbell İbrahim4160
Saygılar.

Hüseyin Bey Hüseyin İlik , Bülent Bey OturanBoğa Hakan Bey hozgul
Yazılarınızla verdiğiniz destekler için teşekkür ederim.

Saygılar.

Vergi indirimiyle emeklilik ortadan kalktımı

Malum asgari ücretten artık vergi kesilmiyorr buna istinaden vergi indirimi alıp emekli olmak ortadan kalktımı

tb2nhf

Bilemiyorum bu olayın artıları ve eksileri nelerdir? (ENGELLİLER AÇISINDAN)

tb2nhf

Merhaba,yazınızın bir üstünde açıklamamamı okuyamadınız sanırm.

Gelir İdaresi Başkanlığı 319 sayılı genel tabliğ -27 Ocak 2022 tarihli yayınladı.

Genelde açık olarak demektedir ki,

"Asgari ücretli olarak çalışan ve bu nedenle ilgili ayda istisna nedeniyle vergi ödemeyecek olan hizmet erbabı, engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan başvuruları üzerine şartları dahilinde emeklilik başvurularını yapabilecektir. "

Bu metnin tam açıklaması herkes ister asgari ücret alsın ister daha fazla alsın tüm vatandaşlarımız Engelli Vergi İndirimi belgesi başvurusu yapabilecek ve de Engelli Vergi İndirimi Belgesi ile Emeklilik işlemleri devam edecektir.

Kaldırılan veya iptal edilen hiç bir şey yoktur.Asgari ücret üzerinden gelir vergi ödenememesi nedeni ile gelir vergisi iadesi alamayacağımızı ancak asgari ücretin üzerinde maaş alan herkesin Engelli Vergi İndirimi almaya devam edeceği belirtilmiştir.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hala mevcuttur ve de devam etmektedir.

İlgili Gelir İdaresi Başkanlığı Genel Tebliğ Resmi Gazete ektedir.

Saygılar.

27.01.2021 tarihli Resmi Gazete Gelir İdaresi Başkanlığı 319 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğ Linki;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20220127-5.pdf

Not:

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hala mevcuttur ve de devam etmektedir.

Bilgihazinedir sonradan okudum bilgilendirmeleriniz icin cok sagolun aydınlatıcı oldu

2008 den önce sigortalı olanlardan vergi indirim belgesi isteniyor. Paylaştığın yazıda asgari ücretlinin vergi indirimi alamayacağı açıkça belirtilmiş yani kişi 2008'den önce sigorta girişi varsa ve vergi indirim belgesi almadıysa emekli olamaz. Yasada değişiklik yapılması lazım.

Bilgi Hazinedir

Sigorta başlangıcım 18.07.2003 5247 prim gün sayım.
İlçemizdeki vergi dairesine vergi indirimi için 04.01.2022 de tarihinde vergi indirimi dilekçemle başvuru yaptım 2 günde elektronik ortamdan Ankara vergi dairesine gönderildi 23 günde 27.01.2022 tarihinde vergi indirimi çıkartıldı. İş yerine gönderilmesini beklemeden ilçemizdeki vergi dairesine giderek raporun çıktısını aldım ve hemen SGK ya gittim emeklilik servisi sistem kontrolü yaptıktan sonra emekli olabilirsiniz dilekçenizi verebilirsiniz dediler.
28.01.2022 tarihinde dilekçem verildi.
Allah'a şükürler olsun Şubat maaşına yetiştik.

Son düzenleme:
DepresifLife

Merhaba, burada paylaştığım Gelir İdaresi Başkanlığı genel tebliğden sizin söylediğiniz kastememektedir.Kesiti aynen ekliyorum.

"engellilik indiriminden faydalanamayacak olmakla birlikte onaylanan başvuruları üzerine şartları dahilinde emeklilik başvurularını yapabilecektir. "

demektedir.

Yani Yönetmelik maddesi bu belge ile asgari ücretliye Engelli Vergi İndirimi hakkı kullandıramayacağım (Asgari Ücretten Gelir Vergisi kaldırınca iadeye konu olan vergi kaldırılmış buna bağlı olarak gelir vergisi indirimini sadece asgari ücretliye verememektedir)

Ancak asgari ücretliye engelli indirimi yapamasam bile Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkını saklı tutmakla birlikte bu hakkın kullanımın devam ettiği açıkca yazmaktadır.

Sizin kastettiğiniz konu Asgari Ücretli arkadaşlarımızın Engelli Vergi İndirimi yani Gelir Vergisinde Engellilik İndirimi ise ne yazık ki Gelir Vergisi istinası ile beraber bu konu sadece Asgari ücretli arkadaşlarımızın aldığı istinayı ortadan kaldırılmıştır.

Bu konuda yasa değişikliği yapılması için bununla beraber ortadan kalkan Asgari Geçin İndirimi (AGİ) içinde yapılması gerekmektedir.Çünkü AGİ aynı engelli indirimi gibi gelir vergisinden iade edilerek tüm vatandaşlara ödenen bir iade sistemi idi.

AGİ 'yi kanundan kaldırırken dayanak olarak bahsettiğim konuyu yani "Gelir Vergisi İstinası (kaldırılması) nedeni ile AGİ(Asgari Geçim İndirimi ) için iade edilecek ana konu gelir vergisi ortadan kalktığı için AGİ kullanımı imkansız hale gelmiş ve ijtiyaç kalmamıştır." denildi.Bu sebeple Asgari ücret üzerinden engelli indirimi hakkı ile birlikte aynı dayanak konusu ve tüm halkı ilgilendiren AGİ nin de geri gelmesi konusu ortaya çıkacaktır.Bu konuya tam destek vermem ile birlikte yorumu tüm ülkeyi kapsamaktadır.

Bunların dışında buradan asıl belirtmek istediğim yazımda ekli olan tüm arkadaşların medya organlarında duyduğı Asgari Ücreti Engelli Vergi İndirimi İle Emekli olamayacak yada daha genişletilmiş şekilde Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik kaldırılmıştır söylemlerinin doğru olmadığını ilk günden beri söylediğimiz ve buradanda resmi makamlarca Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerinin tüm hak sahipleri için devam ettiğinin resmi yazı ile kanıtı paylaştım.

Bu konuda Ocak 2022 ayı içinde Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik için vergi daresine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesini alıp 24 gün içinde Engelli Vergi İndirimi belgesi ile SGK kurumuna emeklilik için başvuran ve de 1 Şubat 2022 tarihi ile emekli olan arkadaşımız deasn12 yazılarınıda okuyarak Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik işlemlerinin eskiden olduğu gibi hala devam ettiğini herkese anlatmaya çalışıyoruz.

Sizin bahsettiğiniz Asgari ücretli arkadaşlarımızın Engelli İndirimi durumunun ortadan kalkması ise öncelikle ya Gelir Vergisi her basamakta geri gelecek( bu en kolay yöntemdir.Çünkü hazineye yük teşkil etmez) yada sizinde söylediğiniz gibi yasa değişikliği gerekir ki bahsettiğim gibi o zaman tüm ülkeyi ilgilendiren AGİ (Asgari Geçim İndirimi) hakkıda bu konuya aynı kaynaktan ve aynı yöntem ile iade edilmesi sebebiyle dahil edilir.İşte orada nasıl bir ilerleme kaydedilir inanın bilebilmek mümkün değildir.

Saygılar.

Not:

Yazınızı biraz daha okuyunca sizin kastettiğiniz konuyu anladım.

Ben belgemi 2019 yılında aldım ve aynı yıl emekli oldum.İlk sigorta girişim 2008 yılından çok öncedir.

Burada herkes belki daha fazla kişi 2008 yılından önce ilk kez sigortalı olmuş ve daha sonra 2008 yılından sonra Engelli Vergi İndirimi belgesi alıp hakları geldiği zaman emekli oldular.

Yazımın içinde paylşatığım arkadaşımız deasn12 2022 Ocak ayı içinde hem Engelli Vergi İndirimi belgesi aldı hemde SGK emeklilik işlemlerii tamalayıp emekli oldu.

Sanırım siz metni yanlış yorumluyorsunuz.Söylediğiniz doğru olsa en başta ben ve burada hiç kimse ve dahi en yakın örnek deasn12 arkdaşımız emekli olamazdı.

Bu bağlamda sizin zannettiğiniz durum bu ise bir sıkıntı yok veya problem yoktur.

İlk defa 2008 yılından önce sigortalı olan her vatandaşımız son 1.261 prim günü 4A-İşçi statüsünden SGK kurumuna ödenmiş ise ne zaman isterse istesin Engelli Vergi İndirimi belgesini alabilir ve haklarını tamamladığı andan itibaren ne zaman isterse SGK emeklilik servisine başvurabilir.

Saygılar.

Üst Alt