raistlin_majere
Merhaba,
Elimden geldiğince sorularınızı cevaplamak isterim.
1- Evet kanal içi cihazlar dediğiniz gibi biraz görselliğe oynuyorlar. Sorununuz kısa cevabı ise kulak içi cihazların extra bir özelliği olmadığıdır. Sadece cihazın küçülmesidir.
Özellik olarak kulak arkası olanlardan bazı noktalarda ayrılıyorlar. Fakat bu sorunuzun en profesyonel yanıtını yine işitme merkezlerinden öğrenebilirsiniz. Ben kendi tecrübeme dayanarak sadece bir kısmını ileteyim. Mesela, benim kullandığım kulak içi cihazın kulak arkası modelinde bluetooth ile telefonlara bağlantı vardı. Fakat kulak içi istediğim için bu özellikten feragat ettim.
2- Kulak arkasındaki modellerin alt, üst ve yüksek modelleri bulunmakta. Ayrım bu özelliklerde ve fiyatlarda söz konusu. Mesela alt modellerde kanal sayısı veya bazı özellikleri kısıtlı geliyor. Dediğiniz gibi marka marka cihazlar değişmekte. Belli başlı markalar saydığınız değerleri yapmakta.
3- Bu saydıklarınız doğru fakat en önemli noktalardan biri odyometristin sizin işitme kaybınıza ve sorunlarına göre cihaza ayar yapması. Cihazı almadan önce mesela 2000 tl lik cihaz ile gayet iyi duyarsanız gidip 10 binlik cihazı almaya gerek yok. Birde burada bazı noktalar ön plana çıkıyor. Bluetooth özellikli isteyebilirsiniz veya teknoloji yakalamak için son çıkmış cihazların özelliklerine bakıp o cihazları tercih edebilirsiniz.
4- Bu soruyu kendi mantığım çerçevesinde cevaplıyorum. Sağlam olan kulakta bence herhangi bir cihaz kullanmaya gerek yok. Önemli olan duymayan kulak.
5- İşitme cihazları işitmeyi iyileştirmez veya tembelleştirmez. Temelinde daha iyi dıuymanızı sağlar. Fakat kullanmazsanız o zaman sesi alamayan kulak kötüye gider. Sesi işitme eşiği dedikleri kavram şunu açıklar aslında; Eğer sesleri duymazsanız zamanla duyulan sesler farklı algılanır. Mesela elma diyen birisinin sözünü armut olarak anlarsınız. Bu yüzden geç alınan işitme cihazları zamanla burayı düzeltir fakat sesli kitap okunması önerilir.
Benim tavsiyem üç beş markayı gezip karar vermenizdir. Ben 6 senedir resound marka kullanıyorum ve memnunum. Fakat değiştirmem gerekiyor, eski performansı alamamaya başladım. Şimdi araştırdığım için Oticon, yeni çıkan OPN serisi özellikle iyi görünüyor.
Yinede dediğim gibi deneyip, test edip ve bütçenize göre karar vermeniz en sağlıklısı.
Yanlışım var ise okuyup bilgili olanlar hatalarımı düzeltebilirler.
Geçmiş olsun.