5 yaşındaki bir çocuk kendisinden farklı insanlara şaşkınca bakar ama bir
uzvunun olmadığı bir insandan ürkebilir bu da son derece doğaldır.
o halde 5 yashindan daha önce sakatligi olan insanlarla karshilashma shansi taninmali cocuklara
... belki o zaman onlara bishiler anlatmaya gerek bile kalmaz
... hem sakatlardan korkmak o kadar dogalsa, sakatlik -dogasi geregi- görünce korkulmasi gereken bisheyse (neptune'nin dedigi gibi) neden korkmayan cocuklar da var?... anormal mi o cocuklar?...
Benim oğlum ilk engelliler basket maçını izlediğinde eve karnına ağrılar
girerek gelmişti. (ki tekerlekli sandaliye ye alışıktı.)
Bir dahaki sefere maça gitmek istemedi.
peki bashka sebepten dolayi karnina agrilar girmish olamaz mi... o kadar cok sayida sakati bi arada görmenin, (tekerlekli sandalyeye alishik olan) oglunun sindirim sistemine fazla agir geldiginden o kadar emin misin gercekten, yoksa tahmin mi yürütüosun?... hic mi bashka bi ihtimal yok?... konushtun mu kendisiyle, sordun mu inceledin mi gittin mi bu konunun üstüne?... bi dahaki sefere maca gitmek istemediyse maci (veya sandalyeyle oynanan versionunu) sevmemish olamaz mi?... o güne kadar (saglamlarin oynadigi) basket maclarina severek, kosharak gidio; gülerek, oynayarak mi dönüodu hep eve?...
peki, farz edelim ki gercekten o sebepten agridi karni; yegenim okula ilk bashladigi zamanlarda hergün karin agrisiyla okula gidip karin agrisiyla eve geliodu, hatta bi seferinde kusmushtu bile... sen yengemin ve abimin yerinde olsan ne yapardin, cocugum daha cok kücük, okulun önemini
anlatamiom bi türlü, psikolojisi msikolojisi bozulur yollamayiveriym okula mi derdin... bi süre karni agridi, sonra alishti, güle oynaya gitti geldi
(ha! belirteyim de; sinif arkadashlarinin da ögretmenlerinin de uzuvlari hep yerli yerindeydi, hicbiri sakat degildi )... sahi, oglunun gittigi anaokulunda/okulda bazi uzuvlari olmayan sinif arkadashlari olsaydi ne yapardin?... göndermez miydin cocugu, okulu mu degishtirirdin, uzvu olmayan cocuklara ille de protez giydirin diye tutturur muydun?... cocugunun "psikolojisini kurtarmak" icin nasi bi yol secerdin?... hadi farz edelim ki sakat cocuklari ve saglam cocuklari güzelce (usulünce) ayirdik ve kendilerine has okullara yolladik... sakat cocuklarin psikolojisini nasi kurtaricaz?... e, madem o kadar dogal, onlarin birbirinden ve ceshit ceshit sakatliklarindan korkmaya hakki yok mu?...
hayir hani, önyargilarimi kirmak icin soruyom bu kadar cok soruyu, yanlish anlashilmasin... ayrica, babenjimin ima ettigi gibi günah kecisi arayan var mi burda gercekten?... ortada yanlish bi davranish, yanlish bi tutum olduguna inanarak tepki gösterioruz kendimizce... yoksa günahlarimi sirtina yükleyebilicem birilerini bulma cabasinda degilim shahsen
(en azindan bilincli olarak yapmiom öle bishe )... ve bu mesele "engellilerin gücenmesine" indirgenicek kadar önemsiz deil, cok daha ciddi bi mesele bence... ... engelli bi anne olarak, tek kollu kadinin cocuk programi yapmasini istemeyen ebeveynleri desteklemen cokta fazla etkilemedi beni acikcasi, sevgili ciigdem kuyucak... eger onlar
engelli olmadiklari icin öyle davrandiklarini düshündügümü düshünüosan yaniliosun - bunu da söylemish oliym da
... engellilerin önyargi, ayrimci tutum gibi kötü alishkanliklardan uzak, incelikli, harika birer insan olduklarini hic bi zaman iddia etmedim, etmiom, etmem de!... kendimi de o alishkanliklardan uzak görme cesaretini -cok istesem de- bulamiom ve önyargilarimi kirmayi basharan herkese teshekkürü bi borc biliom
...
sevgiler
...