hakancan06
Şimdi ben bu konuda çeşitli kereler forumda yorum yaptım. Koalisyon hükümeti sırasında, yani 2000-2002 yılları arasında "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" diye bir proje hazırlandı. Temel olarak AKP'nin iktidara geldikten sonra yürürlüğe koyduğu ve halkın büyük memnuniyet duyduğu bu projedir.
Bu proje genel olarak sağlıkta devlet, ssk, emekli, memur, gariban, özel gibi ayrımları kaldırmakla kalmıyor daha etkili ve daha iyi altyapısı olan bir sistem de getiriyordu. Kabullenmek gerek ki ilk yıllarda bazı değişiklikler dışında AKP bu projeyi harfiyen uyguladı, hatta daha da ileri götürdü.
Ancak özellikle 2010'lardan itibaren ekonomide olduğu gibi bu sistemde de hızlı bir yozlaşma başladı. Bu iş, sağlık hizmetinden çıkıp ekonomik bir parametre olarak değerlendirilmeye başladı. Kasa da boşalınca içinden çıkamaz oldular.
Karşımızda Tabibler Birliğini terör örgütü olarak gören bir zihniyet var. Uzun süre sağlık sektörü Fetö himayesindeydi. Şimdi başka bir cemaat ele geçirmiş durumda. Yani ortada liyakat falan değil siyaset var.
Sistemin eskiye göre çok sayıda iyi tarafı var. Ama şu anda hem yürüyemez durumda, hem de suistimale fazlasıyla açık.
Şehir hastaneleri konusunda fikrimi defalarca belirttim. Dünyanın terk ettiği, çok hantal, verimsiz, vatandaşa bedeli çok yüksek ve sırf bir kişinin tatmini için yapılan hastaneler. Buradan bazı şahıslar para kazanacak. İşin aslı bu! Devlet şu anda medikal malzemenin parasını ödeyemiyor ama bu hastanelerin kirası tıkır tıkır ödeniyor. Başka söze gerek var mı?