Selamlar.Ben şu an hasta yatağımdan yazıyorum.Kalça protez ameliyatı oldum.Bu foruma yazmanın boynumun borcu olduğunu düşünüyorum.Çünkü,yıllardır bu konuyla ilgili yazılan her kelimeyi okudum.Ama,gördüm ki,ne kadar yazı ,yaşanmış hikaye olursa olsun hepsi eksik.Sizde takdir edersiniz ki,bu konuyla ilgili yazılanlar yetmiyor.İnsani yön bizim için en önemlisi.Çünkü,yapılanlar,çekilen acılar aşağı yukarı aynı.Fakat ya duygular,çekilen korkular,soru işaretleri;hepsi çok önemli.Ben yaşadıklarımı yazıcam.İsimlerin baş harflerini kullanıcam.Korku veya başka birşey değil,sadece ön yargı oluşturmamak için.Yazdıklarım parça parça eklenecektir.Sorularınızı lütfen çekinmeden sorun.
Ben 38 yaşındayım.Sol kalçamda doğumsal kalça çıkığı var.Bebeklikte düzeltilebilecek problemim ne yazık ki,cahillik yüzünden ilerledi.Annemi babamı hiç suçlamadım.Şu anda bebekler çok şanslı.Bu yaşıma kadar tedavi denilebilecek bir operasyona girmedim.Sadece,sanırım 6 yaşımda Ankara'da bir bayan balıklı bir tedavi uygulamış.1 hafta ala balık sarmış ,sonra çekip yerine koyduğunu söylemiş ve sonra da 40 gün kum torbası ile ağırlık bağlayarak sırt üstü yatırmış.Eziyete bak
Genç kızlığım çok zor ve içe kapanık geçti.Fazla aksamıyordum ama,o yaşta bir sivilce bile problem biliyorsunuz.16 yaşımdan sonra ara ara ağrılı dönemler geçirdim.K'de devlet hastanesine bir ramazan günü gittik babamla.Doktor,filmlere bakarak ,"gelin hemen ameliyat edeyim"dedi.Fakat,o günkü kalça çıkığı ameliyatlarının sonuçları hiç de parlak değildi.Örnekler hep daha kötü sonuçlanmıştı.Böylece ameliyattan vazgeçtik,pişman değilim.Yıllar geçti ve ben ara ara ağrılı kısa dönemler dışında pek de zorluk çekmeden 30 lu yaşlarıma geldim.Kilo artmaya başladı.Hareket kısıtlanmaya,ağrılı dönemler artmaya başladı.Bacak kısalığı da cabası.Tam kısalığı bilmiyorum ama 4-5 cm dendi bana.Sırtımda ağrılar başladı,hemde inanılmaz ağrılar.Biliyorsunuz ki,protez ameliyatlarını mümkün olduğunca ileri atın diyorlar.2 yıldır çorap giymek benim için zorlaşmaya,hareket iyice kısıtlanmaya başladı.Yine de faal hayat sürmeye çalışıyordum.Çok ağrılı bir dönemimde B. T. hastanesine gittim.Film çekildi ve bana kalça başı kemiği(ismini hatırlayamadım,ama anladınız umarım.)traşlaması denen bir yöntemle yardım edeceklerini söylediler.Fakat konu şu ki,yine uzun süreli bir istirahat gerekliydi ve geçici bir çözümdü.2500tl Yine kararsızlık ve korkuyla bundan da vazgeçtim.Protez Ameliyat fikri son bir yılda kesinleştiİşte bu noktada nette ne bulduysam okudum ve doktor araştırmasına girdim.İlk önce özel hastanelere gittim.Biliyorsunuz doktor çok önemli bu konuda.Özel hastaneler bu tür ameliyatlarda SGK bağlantılı çalışmıyor.Yani ücret baya fazla.Bir de hastanede yatacağınız süre de önemli.M.P hastanesi 4500 tl istedi ve ek masrafları sormadım bile.Tabi muayene,film gibi ödemeleri saymıyorum.Doktor filme baktı ve ben bu ameliyatı gayet başarılı şekilde yapıyorum dedi.Ameliyatını yaptığı bir hastayla görüşme ısrarlarıma karşın bir çalışanına gönderdi beni.Ameliyatı olan bayanın istirahat döneminin uzunluğunun kendisiyle ilgili bir problem olduğunu söyledi.Bayan,genel olarak ameliyattan memnun olduğunu söyledi ama yine de pek de iyi durumda görünmedi bana.Fakat,ayağı daha önceden çok kısa olduğu için aksadığını bana söyledi.Hasta memnundu ama soru işaretlerimi gideremedi.B.D.hastanesine gittim,yine film çekildi ve doktor, ameliyatı nasıl yapacağını tarif etti,ama yine kafamda güvensizlik oluştu.Arkadaşlar,nedense gittiğim veya konuştuğum her doktor bu ameliyatı sorunsuz yapacağını söylüyordu.Fakat burada gördüğüm onca problem nasıl gerçekleşiyor anlamadım.En sonunda nette ve ameliyat olanlardan doktor Ö.B de karar kıldım.Muayenehnesine gittik.300 tl.Filmlere bakıp,muayene sonrasında,hareketin sıfır olduğunu ve ameliyata uygun olduğumu söyledi.Güveniyordum bu doktora,en azından örnekleri vardı.Fakat hemen ameliyat olmak istersem bunu özel olarak yapabilecekti ve doktor ve hastane parası 10000 tl kadar tutacaktı.Çünkü devlet hastanelerinde sıraya girerek uzun bir süre beklemem gerekiyordu.Bu parayı ödeme gücüm yoktu.Bu yüzden mecburen B hastanesinden randevu aldım.1 ay sonraya gün alabildim.Devamı sonra yazıcam arkadaşlar.Umarım sizi sıkacak gereksiz ayrıntılara girmemişimdir.