Slm ,
Bana 03/OCAK/2013 tarihinde ICD takıldı (MEDTRONİC MARKA) ve 10 gün sonrada dikişlerim alındı , operasyon yaklaşık 1.5 saat sürdü ameliyattan sonra ayağa hemen kalktım ve bir sonraki gün sabah hastaneden çıktım . . . Şiddetli ağrım ,sızım olmadı , şu an gayet iyiyim . . . Haftaya yeni heyet raporu için hastaneye başvurmayı düşünüyorum . . .
Daha önceki rapor oranım HİPERTROFİKKARDİYOMİYOPATİ ' den % 50 oranım vardı . . .
Kalp pili ve ICD konusunda bilgi ve uygulama yöntemi konusunda kısa bir bilgi . . . Netten buldum belki faydası olur . . .
KALICI KALP PİLİ ve ICD (ŞOK CİHAZI) TAKILMASI
Kalıcı Kalp Pili Takılması
Kalbin sağ üst odacığında bulunan ve adına sinus düğümü denilen merkezden çıkan uyarılar kalbin üst ve alt bölgelerini birleştiren ve adına atriyoventriküler düğüm denilen ara bölgede kısa bir bekleme süresinden sonra özelleşmiş iletim yolları ile alt bölgelere yayılır. Böylece ana merkezde üretilen elektriksel uyarı tüm kalp kası hücrelerine iletilerek kalbin kasılması sağlanmış olur. Bu elektriksel uyarı ve ardından meydana gelen kalp kasılması yaklaşık dakikada 60 – 100 defa olacak şekilde sürekli devam eder.
Kalp Piline Neden Gereksinim Duyulur?
Uyarı merkezinin yeterli hızda uyarı oluşturamaması veya uyarı iletim yollarında giderken herhangi bir kesinti olması durumunda kalp atışlarının durması veya aşırı yavaşlaması söz konusu olacağından hastanın normal yaşamını sürdürebilmesi için gerekli kalp hızını sağlamak üzere kalp pillerine ihtiyaç duyulur.
Kalp hızının aşırı yüksek olduğu ritim bozukluklarında da kalbin ritmini ve hızını normale çevirmek için ICD denilen ve pil özelliği de olan şok cihazlarına gereksinim duyulur.
Kalıcı kalp pilleri ve şok cihazları ileri derecede gelişmiş teknoloji ürünleri olup kalbin çalışmasını sürekli hissederek gereğinde devreye girerler. Bazı türleri hastanın kalp hızının artması gerektiğinde bunu hissedip hızlarını ihtiyaca göre artırabilirler. Böylece hastanın kalp hızı yavaşlamasından dolayı bayılma, fenalık, baş dönmesi, nefes darlığı gibi yakınmaları ortadan kalkacağı gibi yaşam niteliği de düzelir.
Kalp Pili Takılması İşlemi Nasıl Yapılır?
İşleme genelde hastayı uyutmadan bölgesel uyuşturma yöntemi ile pil takılacak bölgenin uyuşturulması ile başlanır. Sağ veya sol köprücük kemiğinin 1-2 cm altındaki cilt altı bölgesine pili içerisine alacak kadar genişlikte cep açılır. Kalbe giden büyük toplardamarların içinden elektrod denilen ve kalp ile cilt altına yerleştirilecek jeneratör arasında iletiyi sağlayacak olan ince teller kalp odacıklarından birine veya her ikisine yerleştirilir. Daha sonra bu elektrotlar cilt altına yerleştirilecek olan jenaratöre bağlanır. Bu işlem yaklaşık 30–60 dakika sürer ve hastanede yatış süresi yaklaşık 2–5 gündür.
Kalp Pili Takılması İle İlişkili İstenmeyen Olaylar Söz Konusu Olabilir mi, İşlemin Riski Nedir?
Kalıcı kalp pili uygulaması küçük ölçekli bir cerrahi işlemdir. Dolayısıyla uygulamada bazı komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Ancak bu işlemlerde komplikasyon riski oldukça düşüktür ve çoğu kez hayati önem taşımaz. Uygulama sırasında ortaya çıkabilecek istenmeyen durumlar arasında damara girerken akciğer zarının yırtılması, toplardamar yerine iğnenin atar damara girmesine bağlı kanamalar ve ritim bozuklukları sayılabilir. İşlemden sonra yara yerinin mikrop kapması da olasılıklar arasında olmakla birlikte bu seyrek görülen bir durumdur. Bunu önlemek üzere koruyucu antibiyotik tedavisi verilecektir. Uzun sürede bazen elektrod tellerin uygulandığı toplardamarlarda tıkanma ve buna bağlı sorunlar (yüzde, kollarda şişme; göğüs ön kısmında toplardamar ağlarının görünür hale gelmesi gibi) oluşabilir. Yine nadiren kalp pili takıldıktan bir süre sonra, pil jeneratörü veya kablolar kendiliğinden cilt dışına çıkabilir. Bu durumda kalıcı kalp pili cebinin yeniden açılarak onarımı gerekebilir.
Uygulamadan sonra 24 saat yatmanız gerekebilir. İşlemden 6–10 gün sonra dikişler alınacaktır. Kalıcı kalp pili yerleştirildikten sonra genelde yaşamınızda önemli bir değişiklik olmayacaktır. Ancak kalp pilinizi olumsuz etkileyebilecek davranışlar ve çevre koşulları ile ilgili olarak hekiminiz sizi bilgilendirecektir.
Hastalar pil takılıdıktan sonra 6 ayda bir pil kontrolüne çağırılır ve gerektiğinde bu kontroller daha da sıklaştırılabilir. Kalp pilinin ömrü ortalama 6–7 yıl kadardır. Her pil kontrolünde pilin ne kadar ömrünün kaldığı belirlenebilir Pilin değiştirilme zamanı geldiğinde pilin sadece jeneratörü değiştirilir ve tellere dokunulmaz.
Kalp pili uygulaması hastayı kısıtlayan bir işlem olmayıp aksine hastanın yaşam kalitesini artıran ve hastanın kalbini destekleyen bir tedavi yöntemidir. Yaşamsal önemi olabilecek kalıcı kalp pili uygulaması gereken hastalarda bu tedavinin yerine geçebilecek bir tedavi yöntemi yoktur.