Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Klima kışın evi ya da odayı iyi ısıtır mı?

Mononoke

Üye
Konular
21
Reaksiyonlar
34
Kendimi bildim bileli soba yakıyoruz. Normalde bu yıl taşınacaktık ama olmadı. Çünkü evler çok pahalı. Özellikle de doğalgazlı ve kaloriferli olanlar. Bizimkiler ''madem bu yıl taşınamadık, soba yakmayalım. Klima gibi bir şey alalım''. Mantıklı geldi. Çünkü sobayla hiç uğraşılmıyor. Pisliği ayrı, fiyatı ayrı, taşıması ayrı dert. Ayrıca annem astım hastası. Kömür onu çok rahatsız ediyor. Ben de klimaları araştırmaya başladım. Bu konudaki tavsiyeleriniz neler?

Arkadaşım, klima hangi şehirde, hangi iklimde yaşadığınıza göre, evinizin mimarisine göre işlevsel olabilir de, olmayabilirde...

Eğer Antalya veya İzmir gibi bir yerde oturuyorsanız doğru seçilmiş klima(lar) gayet rahat işinizi görür. Erzurumda 2 katlı müstakil evde oturuyorsanız elektrik faturasından yandım allah dersiniz.

Klima odada ki nemide alıyor...astım hastasıligi olan anneniz için sorun olabilir....yani iyi araştırın bence... İzmir deyim ben klima açınca nem icin cihaz da çalıştırıyorum...

@MeTePe,
Trabzon'da yaşıyorum. Evin içi öyle çok da geniş değil. 1.katta oturuyoruz. Altımızda dükkan var. Apartman 4 katlı. Cadde üzerindeyiz. Bayağı bilgi verdim sanırım :)))

@sevals,
Yeter ki evin içini ısıtsın. Nem için cihaz da alırız artık. Peki sizin evi iyi ısıtıyor mu?

Isıtmasına ısıtırda elektrik faturanız çok gelir Trabzon o kadar da sıcak bir yer değil. Yağışı, serinliği olan bir bölge.

Trabzon'da yaşıyorum. Evin içi öyle çok da geniş değil. 1.katta oturuyoruz. Altımızda dükkan var. Apartman 4 katlı. Cadde üzerindeyiz. Bayağı bilgi verdim sanırım :)))

Eğer odalar ayrı 3 oda bir salon 100 m2 evdeyseniz Trabzonda klima ile ısınmanız zor. Eski tip, odaların salona açıldığı 2 oda bir salon 50-60m2 küçük bir daireyse belki...
Her halukarda bu iş size pahalıya gelir diye düşünüyorum.

40-50 m2 bir alanı ısıtmak için 24 bin BTU veya üstü klima gerekir. Bu klimalar da 40-50 bin liradan başlıyor. Eğer odalara da klima koyarsanız her birine 15-20 binTL ekleyin.

Üstüne bir de elektrik parası vereceksiniz.

Size ne kadarlık bir klima gerekeceğini şuradan da hesaplayabilirsiniz: Klima BTU Hesaplama - HESAPLAMA.NET

24 bin BTU klima saatte yaklaşık 2,5kw tüketir. Aylık 1800kw civarında olur. Bu da mevcut elektrik fiyatıyla 3000-4000TL arası elektrik bedeli demektir. Bu sadece salonu ısıtmak için. Ev bunun 2 katıysa rakama 2 ile çarpın.

@MAGİSTER HİSTORİA,
Bizim klima da iki özellik de var... ısıtma ve soğutma özelliği mevcut....ben genelde yazın kullanıyorum... kışın ise sabahları bazen açıyorum...baya ısıtıyor ama bizim ev büyük klimayi da ona göre aldık....eğer tek oda için düşünüyorsaniz baya ısıtır odayı...o konuda sorun yaşamazsınız...elektrik fiyatı için de elektriği az yakanları tercih edersiniz...

24.000 btu 125mt2 evi 7/24 çalışacak şekilde 27 derece sabit soğukta çalıştırıyorum. geçen ay 2700 tl fatura geldi. örnek olması açısından paylaşayım dedim.

@MeTePe,
Ev 2+1 ama salonu oda niyetine kullanıyoruz. 3+1 diyebiliriz. Tek odayı ısıtsa bile yeter. Ama elektrik fiyatı gözümü korkutuyor. Siz de zaten açıklamışsınız. Elektrikli soba desek o daha da beter. Ne yapacağımı şaşırdım..

@sevals,
Teşekkür ederim. Klima modellerine bakıyorum. Bize uygun olan varsa alacağız artık..

@m32t,
Anladım, teşekkür ederim. Kısacası yağmurdan kaçarken doluya tutulacağız..

@MAGİSTER HİSTORİA,
Merhaba,20 yıldır ısınmada da, serinleme de klima kullanan biri olarak sizin şartlarınızda (yaşadığınız yer, taşınma durumuzdan dolayı da)bence uzak durun. Ben İzmir'de(daha ılıman iklim) sadece oturma odamda (9-10m civarı) ,tahmini 10-12 saat kullanımda 1000 TL civarı ödüyorum.
Burada bilinmesi gereken çok şey var
Hava şartları, Kullanım alanı, gibi..
Eğer Trabzon da ortalama 70-80 m ısınacaksanız en az 3-4k 'yı gözden çıkaracaksınız. Bir de ilk maliyet var ( klima almak).yerine göre en az 20-30k
Eğer ileride taşınma gibi bir düşünceniz varsa ,hiç tavsiye etmem
Klimanın artısı çok ama Türkiye şartlarında(pahalılık olarak) ,elektrik kullanan(hatta elektriği içen :D) Isınma amaçlı bu cihazı ,kalabalık bir aile ve büyük alanlar için hiç tavsiye etmem.

termosifonu peteklerle kullanan bir sistem kurmuştu eski komşum.Onlara bakabilirsin. işini nokta atışı çözecektir. Elektrik faturasına hazır ol yeterli. Tüm odalara da petek çektin mi kombi gibi iş görür.

@MeTePe,
taşıması çok zor ton ton alıyorsun toplu ödeme yapıyorsun. üzerin batıyor ayrıca sobaya sabah akşam atman gerekiyor sabah işe gitmeden atıp gitmen lazım evde biri varsa sabahın korunde kalkıp

taşıması çok zor ton ton alıyorsun toplu ödeme yapıyorsun. üzerin batıyor ayrıca sobaya sabah akşam atman gerekiyor

Pelet sobası mı?
Baktığım kadarıyla pelet sobalarının hazneleri 20-30kg civarında. Yani 1 kez doldurunca tüm güne yakın yanması gerekir. Kömürle kıyaslayınca çok daha pratik görünüyor.
Kömürlü sobada 3-4 saatte bir kömür atıyorsun. Külü ve taşıması da ayrı bir dert.

@MeTePe,

stokerli kazanımız vardı fındık buyuklugunde komur zeytın posası yakıyordu. ve her torba 25-50 kg agırlıgındaydı tasımak gerekıyor her taraf batıyordu kürekle atmak için zaman ayırıp torbaları birşeye boşaltıp ondan atmak lazım o da hem zaman hem toz cıkarır bence ama klımayla olmaz dogalgaz gelene kadar en ıyısı pelet belkı daha temızdır borularla tum ev ısınabılır

@m32t,

Hocam 27 de çalışacağına hiç çalışmasın. Ben yalnız yaşıyorum 18 derecede çalıştırdım bir ay boyunca 1100 geldi fatura

stokerli kazanımız vardı fındık buyuklugunde komur zeytın posası yakıyordu. ve her torba 25-50 kg agırlıgındaydı tasımak gerekıyor her taraf batıyordu kürekle atmak için zaman ayırıp torbaları birşeye boşaltıp ondan atmak lazım

Dostum o bahsettiğin bayağı eski sistemlerden sanırım. :)
Şimdi satılanlar resmen kombi gibi, uzaktan kumandalı, otomatik çalışmalı vs...
Zaten ben arkadaş bir araştırsın dedim. Sonuçta kendi karar verecek.

daiwa-dp-10-somineli-pelet-pellet-sobasi-kaloriferli-soba-sicak-hava-uflemeli-ankara-fiyati-fiyatlari-en-ucuz-kaliteli-bayii.jpg

Önerileriniz için teşekkür ederim. Klimadan vazgeçtim. Maaşımın yarısını elektrik faturasına vermek istemem. Öyle bir şeyi göze alsaydım, direkt doğalgazlı bir eve taşınıp maaşımın yarısını verirdim. Para kaybedecek lüksüm yok. Durumumuz ortada. Sayın @MeTePe nin de dediği gibi pelet sobasını araştıracağım..
Ne hallere kaldık ya. Hiç rahat edemeyecek miyim ben :(

Bu arada önemli bir şeyi söylemeyi unuttum. Biz sobayı yatak odasına kuruyoruz. Evet, yanlış okumadınız. Çünkü oturma odasındaki baca kapatılmış. Daha önce o odada soba yakıldığında üst katları duman almış ve orayı kapatmışlar. Yani anlayacağınız pelet sobası da olmaz. Offffff....

Merhaba soba kullandım evet cok zor ama verdiği tek oda ısısı hiç bir yerde yok 1 ton kömür yarım ton odun ile kışı cıkarır aynı evde kilima kullandım hiç ısınamadım elektirik faturası kol gibi geldi fakat dış cephe yoktu şuan evde dış cephe var kömürlü stokerli kazan var güzel ısıtıyor pislik dışarıya taşındı gecen sene az kış oldu 3 ton kömür ile kışı cıkardım tüm odalarda ısındı ben yaşadıklarımı anlattım tabikide en güzel ve temiz olanı doğalgazlı ev saygılar

@MAGİSTER HİSTORİA,
Eviniz kuzeye mi bakıyor yoksa güneye mi?

Güneye bakan evler yaz-kış güneş aldıkları için nispeten sıcak oluyor. Bu da klima veya doğalgaz ile ısınma maliyetini düşürüyor..

@Omerdursun10,
güneye bakan evler yaz-kış güneş aldıkları için doğalgaz, klima veya soba ile ısınma maliyetlerini azaltır.

Tek odada bir soba ile aileler kaynaşırdı. dibinde uyurduk. Üstünde hiç soğumayan çaydanlık ve gaz derdi olmadan yemeklerin haşlanması. Keyif için kestane mantar.
Şimdi herkes odasına çekilip telefonuyla kaynaşıyor. Isınıyoruz ama nasıl ısınıyoruz.

Klima soğutma içindir. Isıtma için ancak evinde hali hazırda klima bulunan ve Antalya gibi sıcak bölgelerde yaşayanlar için olabilir ki onlarda kombi, radyatör ve işçilik masrafı ile birlikte yüklü bir rakam ödeyip toplu masraf yapmamak adına tercih edebilir. Sonuçda mesele sadece ısınmak değil, ne kadara ısındığınızdır. Anlık ısı gerektiren durumlar için ufo, sürekli çalışması içinde yağlı radyatörlere bakabilirsiniz. 2. elde alabilirsiniz ama örneğin odalar için bile 11 dilim olan yani büyük boylarını almanız gerekir. Salonda ancak soğuğu kırar, belki son kademede çalıştırdığınızda ısıtabilir ama fatura artar. Tabi yine sobalı evlerde yalıtım çok umursanmaz. Pencere kapı vb gibi yerlerden gelen soğuk hava geliyorsa onlarda faturanızı artırır.

@HuYSuz79,

Yağlı radyatör ve konvektör arasında kaldım. Hızlı karar vermem gerekiyor. Havalar bir kaç güne soğur..

En ekonomiğini arıyorsan mum sobası kendin yapabilirsin.
Karavan hayalim vardı bir zamanlar. Transit bir aracı isitabilecek kadar işlevli ve nerdeyse bedava bir şey.
Yaktığın odayı iyi izole ettiğin müddetçe en azından zatürre olmazsın diyebilriim. Tabi yorgan kazak ve kahve çay olacak

@Sansarius, O kadar az bir ısı ile idare etme seçeneği düşünüldüğünde; bizzat parayı yakmadığınız sürece hiçbir şey çok da pahalıya gelmez ki :) Söylediğiniz şey kamp tarzı durumlarda olabilir. Çadır kursanız muhtemelen kendi nefesinizle bile ısınırsınız. Ama ev ortamında.. Gaz lambası kullan elektrikde ödeme demek gibi bu biraz :D

@HuYSuz79

Bunu bu kış yapacağım mesela ;) rica ederim.

bu arada dıaşrda -15 hatta -20 leri gördüğüm bir şehirdeyim. metabolizmamızı da düzenlerseniz sorun olmuyor. Kişiden kişiye göre değişiyor tabi. Hastası olan insanlar bunları yapamaz ama radyatör konvektör gibi seçenekler de bundan farklı değil. Hatta bu seçenekten pahalı. Yukarda termosifon+petek kombinasyonu önerdim ama pahalı gelmiştir kimseden ses çıkmadı ama Hastası olan ve metabolizması narin olan paraya da kıymalı bi zahmet.

Üst Alt