Bohemian
Dün Avusturya Salzburg da Medel , Cochlear ve Avanced Bionic ve avusturyanin en ünlü doktorlarininda katimiliyla gerceklestirilen bir konferansa katildim. Gerci ben iyi dumuyorum ama birileri bana yine de bazi önemli aciklamalarda yardimci oldular.
Doktorlar ve Audioglar diyorlar ki ;
-Islemci takildikdan sonra robotik , mechanik sesler gelebilir bunun sebebi beynin henüz alismamis olmasi ve AYARLARIN ilk baslarda kötü ayarlaniyor olmasindan dolayidir. Kötü ayardan kastim , henüz herseyi aktiflestirmemis olmalaridir. Zamanla randövi aldikca daha iyi ayarlaniyor ve normale yakin ( o kadar mükemmel olmasada ) iyi duyuyorlarmis.
- Doktorlar ve Audiologlar kesinlikle diyor ki : Rehabilitasyon , Logopedi ve müzik terapisi oldukca önemliymis ve Implant yaptirdikdan sonra 1-2 sene zaten devamli gidiliyormus AMA sonrada sene bir kere gitmemizi tavise ediyorlar. Duymak kafa isidir. Eger sen rededersen basaramazsin ama kendine güvenirsen basarabilirsin DIYORLAR...
-Ayirca almanca bulunan harflerin seslerini ve bir kelimenin cikardigin sesleri normal kisi nasil duyar , beyin neleri analiz eder ( bu konuya solanda tam anlamadim ) bununda etkisi varmis. O yüzden logopedi ve rehabilistasyon merkezlerinde beyninin rahat kavrayabilecegi kelimeler devamli tekrarlandirilir falan.
- GÖZLER cok önemliymis , hem normal duyan insanlar da hemde implantili olan insanlar da GÖZLERIN duydugunu anlamaya büyük bir katkisi varmis.. Nasil mi ?
Salonda adam ORJINAL ve SES mekanik/robotik olan bir konusma sesi dinletti millete. Ses biraz uzun bir cümleydi. Öncei robotik veya mekanik ses cikaran bir ses dinletildi. Ardindan ORJINAL olan ses dinletildi.. Arada bariz fark varmis..
DAha sonra sesin ne söyledigini altyazi olarak okuttular ve mekanik sesi tekrar canlandirlar. Hem okuyup hem dinleyen mekanik sesi , ORJINAL ile arasindaki kaliteyi ayirt etmekte zorlandilar.
Bu nedenle doktorlar ameliyattan sonra kesinlikle 1 yillik Logopediye ve daha sonra rehabilitasyona ve müzik teparisine gitmemizi öneriyorlar. Aksi takdirde basari elde etmek zorlasiyor.
Simdi bu metni sevgili @
alidurmaz okusun ve kendi lehine kullansin , daha sonra gelsin bize cakal desin.