Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kontrol muayenesi sonucu emekli maaşımı kestiler! SGK'ya dava açtım..?

yılmazince73

Açıklamaya göre şunu anlıyorum sizin engelinize göre aldığınız oran aslında %40 ın altında olmalıydı fakat hastane bişekilde %40 üzeri oran vermiş ,bu 1981 yönetmeliğine görede 2013 yönetmeliğine görede %40 ın altında kalan fakat hastanenin bi şekilde %40 ve üzeri oran verdiği şeklinde .. gibi bir açıklama yapılmış sanki.

arkadasım bende aynı davadan kaybettim mahkemeye verdim ..maliye bir sürü aynı sebelerle savunma yapmış ve bende kaybettim..davayı ..artık ortapedik engelliler engelli sayılmak tan çıkmış ..halk arasında engelli yiz maliye ve hastanede sapa sağlam oluveriyoruz.engelli kadrosunda calışıyoruz ..ümitle hayalle emekliliğimiz bekledik.. ve vergi indirmi alacaksınız zorunluluğu getildi..tamam alalım dedik lakin 40 olan sürekli raporumuz hopppp 32 düştü ne sağlam nede sakatız :)

senin gibi rapor magduru emin ol birmilyon gerçek engelli magdur var

arkadaşımız vergi indirimi alıp emekli olmuş hak kazanmış kanunlar geriye işlemez ancak tersi olmuş kontrol olayı vergi indirimine hak kazandığı tarihteki engellilik ölçütü geçerli olmalıydı örnek normal biri emekli oluyor devlette 5 yıl sonra emeklilik yasını yükseltim maaşınıda kestim çalış diyor mümkün değil böyle seyler umarım sayıştaydan dava döner

dönmez kardesim bu sistemde artık ortapedik engelliye hiç birşey geri dönmez

adam ayağı ampute bi ayagı dizden yok hüngür hüngür ağlıyo rapor oranı 32 vermişler

yeni rapor oranlarındaki oran düşmeleri biliyoruz burdaki önemli noktayı kaçırmayalım kontrol istendiğinde vergi indirimi alınan yıldaki engellilik ölçütü ile oran verilmesi yönetmelikler her zaman değişir emeklinin sucu ne yönetmelik değişikliği maduriyet yaratmamalı

yonetmelikte bakanlığın kararımı gecerli yoksa bağlı olduğu kurumlarınmı ?

yılmazince73

Nasıl böyle haksız bir karar verilir anlayamıyorum! Ben itirazınızın karşılık bulacağını ve mahkemenin kararının değiştirileceğini düşünüyorum. Aşağıdaki Danıştay kararını mutlaka emsal olarak gösterin:

10. Hukuk Dairesi 2004/12699 E., 2005/2212 K.

KONTROL MUAYENESİ

5663 S. KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNUNDA ... [Madde 1]

"ÖZET"

SAKATLIĞI NEDENİYLE YAŞLILIK AYLIĞI ALAN KİŞİLERİN KURUM TARAFINDAN YAPTIRILAN KONTROL MUAYENELERİNDE KONTROL TARİHİ DEĞİL BU AYLIĞIN BAĞLANMA TARİHİNDEKİ HÜKÜMLER ESAS ALINMALIDIR.

"İçtihat Metni"

Davacı, 15.06.1994-23.10.1999 tarihleri arasında fuzulen ödenen 2.019.351.377 liranın yasal faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.

Mahkeme, ilâmında belirtildiği şekilde davanın reddine karar vermiştir.

Hükmün, davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve tetkik hâkimi tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

Şanlıurfa Devlet Hastanesince tanzim edilen heyet raporunda yer alan bulguların Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü nezdindeki Merkez Sağlık Kurulu'nca "18.03.1981 tarih ve 8/2620 sayılı sakatlık indiriminden yararlanacak hizmet erbabının sakat derecesinin tespit şekli ile uygulaması" hakkındaki yönetmelik hükümleri uyarınca değerlendirmesi sonucu davalının çalışma gücünün %63'ünü kaybetmiş olduğunun saptanmasıyla vergi indiriminden yararlanması nedeniyle kurum sigortalısı olan davalıya 15.06.1994 tarihinden itibaren 506 sayılı Yasa'nın 60/G-b madde ve fıkrası uyarınca yaşlılık aylığı bağlanmıştır. Ancak daha sonra Kurumun, davalıyı kontrol muayenesine sevk etmesi neticesinde SSK Ankara Eğitim Hastanesince düzenlenen 10.12.1998 günlü sağlık kurulu raporunda davalı sigortalının %25 olarak belirlenen çalışma gücü kaybı; Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Merkez Sağlık Kurulu'nca 18.03.1998 gün ve 23290 sayılı Resmi Gaze-te'de yayımlanan 98/23290 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değerlendirilerek çalışma güç kaybının %40'ın altına düşmesi nedeniyle vergi indiriminden yararlanamayacak hale düşen davalıya bağlanan aylığın Kurum tarafından kesildiği anlaşılmaktadır.

506 sayılı Kanun'un 60/C-b maddesinde 4958 sayılı Kanun'un 25. maddesiyle yapılan değişiklik kapsamında; sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması dolayısıyla yaşlılık aylığına hak kazanarak yaşlılık aylığı alanların Kurumca kontrol muayenesine tabi tutulabileceklerine ilişkin olarak verilen yetki gözetildiğinde; Kurumun sigortalıyı kontrol muayenesine tabi tutması yerinde ise de; Mahkemenin eksik incelemeyle hüküm kurulmuş olduğu görülmektedir. Zira; sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanan sigortalının çalışma gücü kayıp oranı (sonradan yürürlüğe konulan 18.03.1998 tarih ve 98/23290 sayılı yönetmelik hükümlerine göre değil) yaşlılık aylığı bağlama tarihi itibariyle yürürlükte olan 18.03.1981 tarih ve 8/2620 sayılı yönetmelik hükümleri esas alınarak belirlenmesi gerektiği gibi, yine bu çevre de, başlangıçtaki sakatlık indirimi oranının sonradan azalmış olup olmadığı hususunun açıklanan esaslar dahilinde incelenmesi gerekirken bu lâzimeye riayet edilmeden sonuca gidilmiş olması isabetsizdir.

Açıklanan maddî ve hukukî olgular gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.

O hâlde, davacı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle (BOZULMASINA), 07.03.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Şöyle bir açıklama getireyim ben 2002 yılında 1981 yönetmeliğine göre %40 rapor aldım 2005 yılında çalıştığım işyeri vergi indirimi için raporumu Ankara'ya gönderdi doğuştan çift taraflı kalça çıkığı Bilateral coxaroztanısına göre %51e çıkardı burada bir sorun yok 2005 yılında raporumdaki tanıya göre cetvel ne diyorsa oranı dahada yükseltmiş Ankara merkez sağlık kurulu.Hastane az bile vermiş.

Sayın Bülent Bey ben bu sizin emsaldavayıAvukata verdim hakim hanıma göstermiş bakmamış bile kafayı Orana takmış %40 ın altında olduğu için Red vermiş

yılmazince73

Halt etmiş! Üst mahkeme kararı bozacaktır ve bu karar hakimin karnesine bi utanç sayfası olarak eklenecektir.

Ama avukatınız bu kararı bir dilekçe ile eklesin mutlaka. Öyle şifahen iş yapmak olmaz. Danıştay içtihatına uymamak hakimin -çok çok çok istisna haller dışında- yapabileceği bir iş değildir.

Sayın Bülent Bey Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim beni bayağı rahatlattınız.Yalnız avukatım istinaf mahkeme süresini 6 ayı bulur dedi.Şimdi hakime hanımın gerekçeli kararını bekliyoruz.

insallah olumlu olur örnek davalar arasına girer sabırlar diliyorum

dava sürecini paylaşmaya devam edersiniz bilgi edinmiş oluruz

Sağ olun Mehmet Bey Allah razı olsun Yalnız ben bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Sürekli vergi indirimi sürekli raporu olup da emekli olan kişileri SGK kontrol muayenesine çağırmıyor ancak raporda sahtecilik veya hastane ile ilgili şikayet olduğu zaman sürekli süreli fark etmez kontrol muayenesine çağırıyor.

Mahkeme dava dosyasını okudum SGK nın müfettişin açtığı inceleme ve soruşturma dilekçesini okudum aynen şöyle yazıyordu vergi indirimi ile emekli olup raporlarında tanı uyuşmazlığı olan kişiler tespit edilmiştir vergi indirimi ile emekli olanların tekrar bir hastaneye gönderilerek rapor aldırılması na tanı uyuşmazlığı olan kişilerin savcılığa sevk edilmesine diye devam ediyor. Ben de tanı uyuşmazlığı çıkmadı 15 yıl önce aldığım rapor Neyse aynısı çıktı fakat oranımı yüzde 21'e düşürdüler. Oranım düşünce SGK devreye girdi.Maaşımı kesti,üç hafta sonra maaşımı açtı. Maaşımı kesip tekrar niye açtınız diye sordum ikinci bir hastaneye daha göndereceğiz dediler.

Yani savcılık benim tanı uyuşmazlığı olmadığını tespit edince maaşını açın bunların demiş. Oranı düşen leri SGK savcılıktan devralarak ikinci bir hastaneye gönderdi ve sıfırdan rapor verilerek oranımı yüzde 12'ye düşürdüler ve raporumu maliyeye göndererek onaylattılar maaşımı kestiler. Böylece hukuki sürecim başlamış oldu. Yani anlayacağınız inceleme ve soruşturma yüzünden başımıza Bunlar geldi. Tanı uyuşmazlığı araştırıyoruz dediler işi Orana döktüler Yeni yönetmeliğe göre de ortopedi oranları düştüğü için Maaşım kesildi. Inceleme ve soruşturma 2009 ve 2013 arasında emekli olanları kapsıyormuş. Allah kimseye böyle bir acı yaşatmasın.

evet dediğiniz gibi sürekli vergi indirimi alarak emekli olmuş kişilerden tekrar rapor istenildiği pek görülen bir sey değil şikayet usulsüzlük soruşturma gibi seyler olursa sgk kontrol isteyebiliyor sizinkisi kötü talih olmuş yönetmelik değişince iyice arap sacına dönmüş ben davanızın sayıştaydan olumlu yönde olacağı kanısındayım allah doğrusunu versin hakkınızda

benim de var başımda sıkıntı 9 aydır çile çile

Mehmet Bey benim için yapmış olduğunuz olumlu düşünceleriniz için Sağ olun Allah razı olsun iyi akşamlar

Sayın Mehmet Bey benim gerekçeli kararı daha açıklamadı lar Yalnız bu sabah evime SGK dan bir kağıt geldi kağıtta şunlar yazıyor konu vergi indiriminden yararlanarak bağlanan aylık müfettişliği olan bir inceleme soruşturma ile ilgili olarak 1 11 2017 Çarşamba günü saat 9.30 da aşağıda yazılı müfettişlik adresine müracaat etmenizi Aksi takdirde ifade vermekten imtina etmiş sayılacağını hususunu tebliğ ederim başmüfettiş

Bu benim için önemli bir gelişme olabilir mi Bir buçuk yıl önceden beri süren bir konu Şimdi neden böyle bir duruma geldi

insallah olumlu bir haberdir neticeyi paylaşırsanız seviniriz

Inşallah tabiki paylaşırım.Mahkemenin red vermesiyle ilgili değildir inşallah.

avukatınızdan bilgi alışverişinde bulunun ifade ile ilgili

Mehmet Bey iyi akşamlar hakime hanım benim gerekçeli karar açıklamış. oranının %40 ın altına düştüğü için emekli aylığından yararlanamaz diye

bu arada müfettişin çağırdığı gün gittim kendisi burada bir takım karışıklar yaşanmış enkaz oluşmuş bu soruşturmayı başlatan müfettiş paralelden içeri alınmış buradaki işleri yarım bırakıp gitmiş Bu şahıs sizin raporlarınızı bir Hastaneye götürmüş doktorlara teslim etmiş o Doktorlarda Neye dayanarak sizin raporlarınızı ayırdığını daha çözemedim dedi bana 15 yıl önce raporu vergi indirimini nasıl aldığımı sordu Ben de anlattım Ondan sonra tutanağa hiç kimsenin etkisi altında kalmadım bana Kimse yardım etmedi raporu alırken diye kendisi yazdı oku ve imzala dedi Ben de imzaladım

kendisine bir ümit var mı dedim fazla ümit vermek istemiyorum şu an kesin olan bir şey yok araştıracağım dedi son aldığın iki raporda da oran farklılıkları var bir tanesi yüzde yirmi bir vermiş öbürü yüzde 12 vermiş arada yüzde 9 luk fark var büyük bir fark Ben de kendisine oran düşmesi ile emeklilik elden alınamaz hastalık sakatlık ortadan kalkmışsa emekli maaşı durdurulur dedim ama benim son verilen raporlarında sakatlığının sürekli olduğu yazıyor kazanılan hak elden alınamaz dedim kendisi iş kanununda kazanılmış hak diye bir şey yoktur dedi

sizin bu konu hakkındaki düşünceleriniz nedir

yılmazince73

"....[FONT=sans-serif]iş kanununda kazanılmış hak diye bir şey yoktur.." mu dedi? Bu ne demek yahu? Aramızda iş hukukuna vakıf olan var mı?

Yılmaz bey, avukatınıza bahsettiniz mi bu görüşmenin içeriğinden? Keşke görüşmede avukatınız da bulunsaydı yanınızda ...[/FONT]

Görüşme içeriğini konuşmadık avukatımla Sadece imzaladığım tutanağı almamı söyledi İş Kanunu'nda kazanılmış hak yoktur derken kendinden bir şeyler örnekler verdi Anlayamadım pek ilgilenmedim kulak asmadım ortada bir şeyler dönüyor ama bir türlü anlayamadım

Evet haklısınız Doğru söze ne denir yalnız 2002 yılında çift taraflı kalça çıkığına yüzde kaç oran veriliyordu çok merak ediyorum bunların yapmak istediklerini ben bir türlü anlayamıyorum yine söylüyorum madem bana %40 fazla verildi 2005 yılında vergi indirimi neden % 51 olarak Ankara'dan Merkez sağlık kurulu bana bunu verdi bunun cevabını çok merak ediyorum

yılmaz bey o yıllarda çift taraflı kalça çıkığına %40 ve üstü veriliyordu allah hakkınızda hayırlısını versin biz ne dersek boş .emekliliğiniz müfettiş arastırması ve sayıştaydan inşallah olumlu bir sonuç çıkar siz ve aileniz için kendinize iyi bakın allah sağlık versin gerisi boş saygılar

Doğru söylediniz sağolun.Kaderimiz böyleymiş söylenecek birşey kalmadı.Hoşçakalın.

ortapedik engellilerin engelleri gözle görülmesine ragmen hakları paramparca edildi ..bir allahın kulu bir dernek bir siyaside bu engellilere engelli gözüyle bakmadı

Üst Alt