Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kurumlar arası nakil talebim %3 engelli kotası dolu gerekçesiyle red edildi!?

Konular
17
Reaksiyonlar
6
Sağlık Bakanlığına kurumlar arası nakil talebinde bulundum ve "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun engelli personel çalıştırma yükümlülüğü başlıklı 53’üncü maddesi çerçevesinde Bakanlığımız için belirlenen %3 oranında engelli memur kontenjanı dolu olduğundan adı geçenin talebi hakkında işlem yapılamamıştır." şeklinde cevap verildi.

Bana göre burada önemli bir nokta var. Kurum tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 53. maddesi gerekçe gösterilerek “%3 engelli kontenjanımız dolu” denilmiş ancak bu madde incelendiğinde, kamu kurumlarının en az %3 oranında engelli personel çalıştırma yükümlülüğü düzenlenmektedir.

Yani bu oran, engelli personel istihdamı için bir alt sınır olarak belirlenmiş olup, “%3 dolduktan sonra engelli personel alınamaz veya kurumlar arası nakil yapılamaz” şeklinde bir kısıtlama getirmemektedir.

Nitekim Kamu Denetçiliği Kurumu’nun 2019/16255 başvuru numaralı tavsiye kararında da benzer şekilde, %3 oranının engelli personel çalıştırma yükümlülüğünün asgari seviyesi olduğu, engelli memurların kurumlar arası nakline engel bir üst sınır olarak değerlendirilemeyeceği yönünde görüş belirtilmiştir.

Bu nedenle sadece “%3 kota dolu” gerekçesiyle nakil talebinin değerlendirme dışı bırakılması konusunda hukuki açıdan tartışılması gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Benzer durumda olan veya bu konuda işlem yapan arkadaşların tecrübelerini merak ediyorum.

Üst Alt