Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Maliye araç alımı ile ilgili olarak yeni yazı mı yayınladı?

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 17)

Kanun Numarası: 4760
Kanun: ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU
Resmi Gazete Sayısı: 33232
Resmi Gazete Tarihi: 22.04.2026

MADDE 1- 18/4/2015 tarihli ve 29330 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1.1) bölümünde yer alan “(II/C/1.3)” ibaresi “(II/C/1.3.1)” olarak değiştirilmiş ve “Yerli katkı oranı” tanımından sonra gelmek üzere aşağıdaki tanım eklenmiştir.

“Sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporu: 2918 sayılı Kanunun 41 inci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenen raporu,”

MADDE 2- Aynı Tebliğin (II/C/1.3) bölümüne “1.3. Engellilik Derecesi %90’ın Altında Olanların Taşıt Alımlarında İstisna” başlığından sonra gelmek üzere “1.3.1. Bizzat Kullanma Amacıyla Engelliliğine Uygun Hareket Ettirici Tertibat Yaptıranların Taşıt Alımlarında İstisna” başlığı eklenmiş ve “1.3.1” bölümünden sonra gelmek üzere aşağıdaki bölüm eklenmiştir.

“1.3.2. Ortopedik Engel Oranı %40 ve Üzeri Olan ve Sürücü Belgesi Alamayanların Taşıt Alımlarında İstisna

Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin (c) alt bendi uyarınca, (II) sayılı listedeki kayıt ve tescile tabi ve yerli katkı oranı en az %40 olan mallardan, Türk Gümrük Tarife Cetvelinin,

• 87.03 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dâhil bedeli 2.873.900 TL’nin altında olan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon, vb. taşıtların,

• 87.04 tarife pozisyonunda yer alan, eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,

• 87.11 tarife pozisyonunda yer alan, motor silindir hacmine bakılmaksızın, motosikletlerin,

engel oranı %40 ve üzeri olan ortopedik engellilerden ortopedik engelleri nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına karar verilen malul veya engelliler tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.

ÖTV mükellefleri, bu istisna kapsamındaki taşıt tesliminde hesaplanan ÖTV tutarını, fatura bedeline dâhil etmez, ancak fatura bedeline dâhil edilmeyen bu tutarı düzenlenen faturada “ÖTV Kanununun 7/2 Maddesi Kapsamında Hesaplanıp Fatura Bedeline Dâhil Edilmeyen ÖTV Tutarı ................ TL’dir.” şerhi ile gösterir.

İstisna uygulanarak ilk iktisap kapsamında teslim edilen taşıtlar için de mükellefler tarafından (2A) numaralı ÖTV Beyannamesi verilir, ancak beyannamede ÖTV hesaplanmaz.

Beyannamenin verildiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar bir dilekçe ekinde;

• Alıcının (malul veya engellinin), maluliyet veya engel durumu itibarıyla ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olduğu belirtilen ve ortopedik engeli nedeniyle hakkında sürücü belgesi alamayacağına dair değerlendirmeyi içeren engellilik sağlık kurulu raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği),

• Ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alınamayacağının engellilik sağlık kurulu raporuyla tevsik edilememesi durumunda, bu değerlendirmenin yer aldığı sürücü adayları ve sürücüler için sağlık raporunun bir örneği (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneği),

• Satış faturasının, aslının aynı olduğu işletme yetkililerince imzalanarak ve kaşe tatbik edilerek onaylanmış fotokopisi,

mükellef tarafından, beyannamenin verildiği vergi dairesine verilir.

Vergi dairesince beyanname ve söz konusu belgeler incelenerek, engellilik sağlık kurulu raporundaki ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olduğu ve kişinin ortopedik engeli nedeniyle sürücü belgesi alamadığı tespit edilir.

Ortopedik engel oranı, malul veya engellinin sadece ortopedik engeli bulunması halinde, engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen orandır. Malul veya engellinin ortopedik engeli dışında başka engeli bulunması halinde, istisnadan yararlanılabilmesi için engellilik sağlık kurulu raporunda yer alan ortopedik engel teşhisinin karşısındaki engel oranının %40 ve üzerinde olması gerekir.

Malul veya engellinin engel oranı %40’ın altında birden fazla ortopedik engelinin bulunması halinde, ortopedik engel oranları, Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik çerçevesinde belirlenen hesaplama yöntemiyle toplanır. Vergi dairesince, engellilik sağlık kurulu raporundan ortopedik engel oranının tespit edilememesi veya hesaplanamaması halinde raporu düzenleyen hastaneden ortopedik engel oranının %40 ve üzerinde olup olmadığı teyit edilir.

Bu tespitler ve engellilik sağlık kurulu raporunun geçerli ve malul veya engellinin haiz olduğu en son tarihli rapor olduğunun Sağlık Bakanlığının sistemi üzerinden elektronik ortamda teyit edilmesi (bu şekilde teyit edilemeyenlerin ilgili hastaneden/il sağlık müdürlüğünden teyit edilmesi) üzerine, istisna uygulandığını gösteren “ÖTV Ödeme Belgesi” mükellefe verilir.”

MADDE 3- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Arkadaşlar, 2008 yılında aldığım rapor e-nabız raporlar bölümünde tarih ve sayı olarak görünüyordu başka bir bilgi yoktu. Bugün baktım ekinde pdf görüntüsünü eklemişler. Bu çok iyi olmuş gerektiğinde raporumuz oradan teyid edilebilir.

Diyaliz hastasıyım mahallede engelli parkı başvurusu yaptım aracım kayıtlı ehliyetim engelli , park yapıldı ama hiç koyamadım mahallenin yarısında engelli aracı varmış malesef bir tane engelli yok hep başka şehirlerdeki akrabalarına kayıtlı komşum hemşire de bile başka şehir pkalalı araç vardı oda engelli kayıtlıymış

@hayat76, Şikayet edilecek bir şey yok, Devlet bunu öyle istiyor. Ruhsat sahibinin GSM Şebekesinden ve aracın oldugu şehirden bile istese fark eder ama devlet kendisi isteyip göz yumuyor.
Benim şimdi 8 tane yaşlı yakınım torunlarına ve oğullarına engelli aracı almak için hastraneden engelli raporu almaya çalışıyor alabillirlerse basit bir platin takıldı diye %40 engelli olup araç alacaklar. Devlet oy toplamak için Yaşlı ve Yaşlı yakınlarına jest yapıyor.

@barcan88 Siz deyince bende baktım. Evet rapor olarak PDF eklemişler.

Ama benim raporum değil. Başka birinin raporu ve üstelik kadın 😄.

Nasıl değiştireceğim bilen var mı?

@saatci35, YOK ARTIK YA, Bu kararı da fazla, engelinin üzerine bu kadarda yüklenilmez ki.
Biz engelliler olmasaydık, kim oy toplamak için, kim fırsatçılık için koşturacaktı acaba.
Gerçekten pes artık. Keşke yer değiştirme hakkımız olsa, onlar sakat. Bizler sağlıklı olabilsek, acaba o zaman ne hissederlerdi.

Valla ne diyeceğim bilemedim.
Cimer'e Sağlık bakanlığına yazdım. Oradan ilgili birim kimse, ona yönlendirsinler artık.
Muhtemelen benim raporda başka birinin pdf kısmında bulunuyor. 😡

Sevgili Kader arkadaşları

Rumuzumdan açmış olduğum konulara bakabilirsiniz çok önemli bilgiler paylaşacağım sizlere yol göstereceğim İnşallah

Özellikle engelli araç ÖTV muafiyett araç hk.

Cimer'den yazdığınız talebinizi veya şikayetinizi öncelikle iletişim başkanlığına göndereceksiniz

Metin yazdığınız bölümü üst bölümüne cumhurbaşkanlığı Özel kalem müdürlüğüne diye belirtin

Gelirler idaresi başkanlığı bürokratları yanlış tebligi yayınlayarak kanunu geriye doğru işleterek 10 yıl süresi bu kanuna haykırıdır bunların amacı hükümeti yıpratmak vatandaşı isyan ettirmek vatandaşı Bir nevi zulüm yapmaktır sizlerden Bu karari alan bürokratlar hakkında soruşturma açılmasını talep ediyoruz kendi bakanlığınızda hukuk hizmetleri genel müdürlüğüne hukukçularınıza bu konuyu danışın kim yanlış karar alıyorsa kim vatandaşa zulüm ediyorsa soruşturma geçirerek gereğini yapılması

Gibi yazıp gönderin bunu illaki birilerinden beklemeyin soruyu soruyorsunuz cevabı alıyorsunuz işini halleder bilgi bile paylaşmıyor artık elinizi taşın altına koyun bir şeyler yapmaya çalışın korkuyorsanız o zaman soru da sormayın bunu da korkulacak da bir şey yok cesaretli olun küfür yok hakaret yok bilmem anlatabildim mi

Uzun yıllardır engelliler bizi takip ediyorum daha önceki yıllarda şifremi unuttum rumuzu mu unuttum tekrar üye oldum 20 yılı aşkındır Bu sitenin takipçisiyim

@Engelli52, kim neden korkacak ki, ister şikayet olsun, ister talep, iletişim başkanlığına gönderseniz dahi, konusuna göre hemen yazının konusuna göre ilgili kuruma şutluyorlar, önümüze düşen yazıda kim cevapladı görevi ilgi alanı nedir onu dahi bilmiyorsunuz. Gelen yazılarda mesalenin anlaşılmaması, vatandaşın tekarar tekrar yazmamısı için okadar karmaşık yazılıyorki, şahsen 20 aşkın devlette memuriyet yaptım, uzun yıllar yönetici konumunda dahi çalışmama ragmen, CİMER"e attığım yazıların hiç biri net cevap olacak şekilde gelmedi.

Sizce şuan engellinin tek sorunu ÖTV mi? bilgilendirme dediğiniz yazılarınızın çoğu, ÖTV üzerine, örneğin benim ÖTV ile sorunum yok, ben 28 yıllık ehliyetimi geri istiyorum, neren bana sürücü olamaz diyorlar, baş boyun dönmüyorsa, ehliyet aldığımda da aynıydım ben, herhangibir değişiklik olmadıki,
Maden ÖTV ile ilgili kanun geriye işlemesin deniliyorda, ehliyeti alınanlara neren böyle denilmiyor. Ehliyet olmadan engelli yine başkasına muhtaç,
Artık yoruldum, çıkana, çıkarılacak olanada, yürürlükden kaldırılan kanunlarada artık pes diyorum, bayıl bayıl düş yani...

Kimse korkmuyor CİMER e yazmaktan, sadece muhatap bulunmuyor, hazır standart yazıyı yapıştırıp gönderiyorlar,

@hayat76, birincisi altıni cizrek söylüyorum iletişim başkanlığını seçtikten sonra açıklama bölümünun üstüne cumhurbaşkanlığında kurullar var hangisine göndermek istiyorsanız okulun adını yazın 2-3 satır boş bırakın derdinizi yazın talebinizi yazın

Bakanlığa gönderecekseniz bakanlığı seçtikten sonra açıklama yazılan yerin en üstüne konu hangi genel müdürlüğü ilgilendiriyorsa onu yazin

Çünkü bir bakanlıkta birden fazla genel müdürlük mevcuttur tecrübeyle sabittir gene de sizler bilirsiniz

Sürücü olamaz konusuna gelince itiraz etme hakkınız var mahkemeye verme hakkınız var eğer haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız mahkemeye vereceksiniz veya rapora itiraz edeceksiniz

İlgili yönetmelik ile mağdur olmuşsanız yönetmelikde güncelleme yapılmasını istiyorsanız ilgili genel müdürlükle iletişime geçip ve ilgili partilerin sosyal işler başkanlığı ile derdinizi anlatıp mail ile detaylandıracaksınız ilgili genel müdürlüklerin özel kalem müdürüyle görüşüp mailinizi atıp ayrıca ilgili genel müdürlüklerin mevzuat daire başkanıyla
Görüşüp konu ile iyice bilgi sahibi olup zaten bunlari yaptığınız zaman konu hakkında epeyce bilgi sahibi olmuş olursunuz bu işler maalesef bu şekil yürüyor Yok ben hiç uğraşmadan bu işler Hayırlı olsun diyorsanız sizin gibi mağdur olan birisi ya uğraşır ya da kabullenir.

Burada engellilerin Büyük bir kısmı sorunlarını yazar çözümlerini başkalarından beklerler ya da bir olalım beraber hareket edelim derler
Sorunun çözülenlerin %99'u Cevap dahi yazmazlar

Günaydın arkadaşlar
1) ilgili birimde 5 yıl BİMER - CİMER yazılarına cevap verdim
A) yöneticiler sorunu anlamıyor zannetmeyin
B) birim amirlerinin yapabileceği bir şey yok zaten
C) cevapların anlaşılmama sebebi cevabı doğru yazma zorunluluğumuz yok . Cevap olsun diye yazılır.
D) bir güzel gaz çıkarasınız diye vardır ve yazanların % 60 ının ne sitediği belli değildir % 35 i komikden bir tık büyük istekleri vardır %5 i ise yapılabilecek birşey yoktur.
E) yazarsanız sadece memuru yorarsanız çünkü memurun yapabileceği bir şey yok yetkili kişilerin ruhu duymaz çünkü onlar bu işlere bakmaz
2) kanunlar geriye yürümez ilkesi bizim durumda doğru değil anayasa mahkemesi zaten bunu tescilledi.
Doğru yol pozitif ayrımcılık ilkesi ve şu an yeni çıkan düzenleme ile daha önemli ve avantajlı hale geldi.
3) arkadaşın dediği gibi sadece araç alma konusu değil ehliyet ve raporlar konusu çok önemlidir.
4) CİMER değil sosyal medya ve meclise yazılar yazılmalı
Saygılarımla

Sürücü olamaz için itiraz ederse Ankara da oturuyorsa Kırıkkaleye sonra Samsuna gönderilecek. Yol,Yemek Otel masrafı kişiye ait. Her iki hastane olur diyecek biri olur biri olmaz derse sürücü olamaz. futbol maşı gibi 1-1 değil 2-0 olması lazım.. Sürücü yönetmeliğinde açık açık yazıyor boyun dönme kısıtlılığı olan sürücü olamaz. bu maddeye istinaden mahkeme sürücü olamaz der büyük ihtimaal kurullar da öyle der. Bu madde değişmeden hiç bir çözüm olmaz.

Engelli Sürücü yönetmeliğinin değişmesi gerekir.. Adam 2 şehire gidecek masraf yapacak iş yerinden yıllık izin alacak ama büyük ihtimal sırf o madde yüzünden sürcü olamaz diyecekler.
@Engelli52,

@Engelli52, Arkadaşım öyle bir yazmışsın ki, sanki, CİMER in başındakiler yetkili veya ilettikleri kişiler her şeye yetkilide, biz istemeyi, soru sormayı bilmediğimiz için mağdur kalıyoruz gibi anlatmışsınz.
O işler o kadar basit değil, bizde iyi kötü 23 yılımızı devlette memuriyet ve yöneticilik yaparak geçirdik.
Evet Cimer'e yazılar gelir, ekrana düşünce ilk okuyan kişi konusuna göre ve kuruma göre ilgili yere gönderir, orası kendi ekranına gelen yazıyı okur, ilgili başkanlığa gönderir, ilgili başkanlığın evrak kayıt ekranına düşür, DYS sistemi olarak, evrak kayıt memuru veya şefi okur, sor ve ya cevap istenilen konular, eğer bulunduğu daire başkanlığında bir kaç servisin ortak karar vererek cevap yazması gerekiyorsa, Daire başkanına gönderilir, başkan okur, kendisi yorumlayarak, ister tek servise, isterse bir kaç servisin ortak bir yazı yazarak, tekrar iletişim başkanılığına gönderilmessini sağlar. Fakat bu yazılar hiç bir zaman çözüm odaklı olmaz, sadece kanun veya yönetmelik her neden bahsediliyorsa, o madde aynen yazılır ve yorum eklenmiz, sadece ilgili madde gereği mümkün değildir gibi gibi kelimelrele, tabiri yerinde olursa topu taça atma denir bu işleme.

Ben şahsım adına, defalarca CİMER den yazmadığım Bakanlık vz yerler kalmadı, ilgisi olmayan bakanlıklara dahi yazdım ki, ters ilgiyle göze batıp belki dikkat çekerim diye, bu durumu en az iki yıl yaptım, çoğu cevap dahi vermedi, verende, muzdarip olduğum yönetmeliğin maddesini kopyala yapıştır yaparak, sadece dilekçeye cevap verme zorunluğuna karşın cevap verdik demek için gönderilmiş yazılar.
Tanıdık siyasetçi, makam sahibi torpilli birileri de yok tanidığım, şimdi siz yazın ben daha ne yapabilirim.

Bilgiyorum burdah yazmak da sonuç olmuyor, en azından içimi döküyorum, öfkemi kusuyorum...

@hayat76,
Moralim bozulduğunda ,umudum azaldığında aşağıdaki duayı okuyuorum bana çok iyi geliyor.

Ariflerden birine;

"Bu hayatta nasıl bu kadar rahat olabiliyorsun?"
diye soruldu.

Şöyle cevap verdi:

"O, her işi düzenler" [Yunus 3] âyetini okudum.

Bütün varlığın işlerini düzenleyen Allah'ın c.c elbet benim de işlerimi düzenleyeceğine iman ettiğim için kendi elimden geleni yaptım,gerisini Ona havale ettim. O nasıl takdir ederse O'nun takdirine razı oldum.

"Her zorlukla birlikte muhakkak bir kolaylık vardır"
(İnşirah 5) âyetini okudum.

Bir zorlukla karşılaştığımda,
"elbette Rabbim bir kolaylık var edecektir"
diye düşündüm.

Geceyi gündüze, kışı bahara çeviren Rabb'imin zorluğu kolaylığa çevireceğine güvendim.

Artık her ne zaman zorlukla karşılaşsam, gök gürlemesinin ardından yağmurun beklenmesi gibi ben de kolaylığı bekledim.

"Kalpler ancak Allah'ı c.c anmakla tatmin olur"
(Ra'd 28) âyetini okudum.

Anladım ki kalbimi Allah'ı c.c anma dışında hiçbir şey tatmin edemez.

Eş ve dost, çoluk ve çocuk, mal ve mülk,servet ve şöhret kalbi tatmin etmez,yalnızca oyalar. Ben de Rabb'imi her daim zikrettim. Rabb'im de kalbimi tatmin etti.

"Allah'a firar edin"
(Zâriyât 50) âyetini okudum.

Anladım ki bir şeyden kaçacaksam Allah c.c dışında kaçılacak bir varlık yoktur.

Her ne zaman başım sıkışsa, gönlüm daralsa, içim kararsa Allah'a c.c iltica ettim.

Hangi dert var ki Kur'an ona derman sunmasın? Hangi hastalığa reçete olmasın? Hangi problem var ki Rabb'imizin kitabı onu çözmesin?

Rabb'imiz dermanı İslam'da,
şifayı Kur'an'da bulmayı bizlere nasip eylesin.

AMİN

@Engelli52, Allah razı olsun, iyi ki Müslüman ve Rabbime imanımız var, sizin okuduğunuz duaları, zikirleri Elhamdüllah bende okuyorum, namazlarımda dualarımı ediyorum.

Ama insanız, bazen nefse ve şeytana yenik düşüyoruz işte, Şükür ki kalıcı olmuyor, hiç birşey sebepsiz değildir amenna, dediğim gibi, arada yine insan bu çıkan yönetmeliği vs insanın insana zülmü gibi hissetmek ve algılamaktan da insan kendini alıkoyamıyor.

Rabbim isyan etmekten muhafaza etsin, her halimize Elhamdüllillah...

@hayat76, Amin inşallah

Engelli yaşlı hizmetleri genel müdürlüğü Bu bölüme bakan daire başkanıyla Bir görüşün ilgili yönetmeligi hazirliyan kurum vb. Konu Hk çalışma var mı ne durumda bu konuda şikayetler var mı vb. Engelli hizmetlere genel müdürlüğü daire başkanlığı listesi web sitelerinde mevcuttur Allah yar ve yardımcınız olsun Allah'a emanet olun

Bu gün toyota bayisi vergi dairesinin surucu raporunda ortopedik engeli nedeniyle sürücü olamaz yazısı istemiş.
Engel raporu sadece ortopedik orandan oluşuyor ise bunun anlamı varmi sizce

Sevgili Kader arkadaşlarım bir engelli arkadaşınız olarak kardeşiniz olarak sizlere buradan seslenmek istiyorum

Fatih Özkan bey bayağı bir mücadele veriyor kendisini tanımam sosyal medyada denk geldim paylaşımlarını takip ediyorum.

Cimer'den iletişim başkanlığı bölümü seçilerek
Metin yazılan bölümün en üstüne cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları bölümüne gönderilmesini rica ediyorum 2 satır boş bırakıp istediğiniz taleplerinizi şikayetlerinizi gündeme getirirsiniz çok etkili olacağını düşünüyorum bizzat uygulanmıştır

Aynı zamanda sizlerin de bildiği gibi maliye bakanlığı bürokratları 10 yıl kuralıni geriye doğru işletmektedir burada maliye bakanlığı bürokratları yetkisi olmayan konuda hukuku çiğnemektedir bu bürokratlar hakkında soruşturma açılması gerekir aynı zamanda bunu bir örnek olarak verdim buna benzer Keskin yazılar yazarak hakaret etmeden yazarsanız çok faydası olacağına inanıyorum

Aynı zamanda iletişim başkanlığı seçmek şartıyla cumhurbaşkanlığı Özel kalem müdürlüğüne iletilmesini rica ediyorum iki satır boş bırakıp altına da istediğinizi yazın taleplerinizi sıkıntılarınızı yazın

Aynı zamanda maliye bakanlığı Özel kalem müdürlüğü'ne iletilmesini diye yazın

Bir elin nesi var iki elin sesi var herkes istediği şekilde yazsın aynı metini yazıp göndermenin bir anlamı yok sizlerden ricam görevini yapmayan bürokratların yalnız karar alan bir grupların görevden alınmasını soruşturma geçirmesini gibi şeyler yazabilirsiniz ya Allah ya bismillah

@Engelli52, Cimerden gönderdinğiniz bölümleri ve yazıları örnek ve cesaret vermesi babında burdan paylaşabilirmisiniz.
Sizin yazılarınız bir taslak olur, bizlerde onun üzerinde kendi sorunlarımıza göre yazar iletiriz.

@Engelli52, arkadaşım Fatih Özkan dediğin adam ve onun gibileri engelliler üzerinden rant kuranlar bizim üzerimizden geçinenler inan kendi ekmeği için mücadele veriyor. Bu kokukuşmuş sistemde herkez engelli üzerinden para kazanıyor yurt dışı araç getiren okadar çok kişi tanıdım faiş fiyatlar, gümrüklerde kurulunan düzenler ne ararsan var şimdi bahsettin adamlarda burda ekmekleri sekteye uğrayınca onlarda başlamış yurt dışı araç reklamlarına... geçen gün sosyal medyada paylaştığı aracın tanıtım videosu bile sahte bunu söyleyince engellediler beni yani anlıyacağın kimse kimseye yardım falan yaptığı yok herkez kendi ekmeğini düşünüyor. yazıklar olsunki sistemde bizi bunlara muhtaç ediyor.

Yeni düzenlemeden yararlanmak için "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu"nda şu ibarelerin net olması kritik önem taşır:
  1. Engel oranının en az %40 olması.
  2. Engelin "Ortopedik" olarak sınıflandırılması.
  3. Ehliyet alamayacaklar için "Sürücü belgesi alamaz" kararı, kendi kullanacaklar için ise "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanabilir" ibaresi bulunmalıdır.
  4. Bu şartlar dahilinde sürücü olamaz belgesi alıp başvuruda bulunan varmı.

@akın16, Facebook grubunda o kişinin grubunda yazı paylaşmıştım aynı yazıyı buraya da kopyala yapıştır yaptım haklı olabilirsin kendisini tanımıyorum sadece buradaki düşüncem engelli kardeşlerimize yol göstermektir aklımın erdiğince

@xmoje o kadar güzel yazmışsın ki insan düzeltmek istemiyor :)

ama işte şeytanda boş durmuyor, dürtüp duruyor.

Yeni düzenlemeden yararlanmak için "Engellilik Sağlık Kurulu Raporu"nda şu ibarelerin net olması kritik önem taşır:

Ehliyet alamayacaklar için
  1. Engel oranının en az %40 olması.
  2. Engelin "Ortopedik" olarak sınıflandırılması.
  3. "Sürücü belgesi alamaz" kararı,
Aracı kendi kullanacaklar için
  1. Açıklama kısmında "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanabilir" ibaresi,
  2. Ehliyette sağlık raporu ile uyumlu kodlar.
  3. Rapordaki engel oranının kesinlikle bir önemi yok.

@hayat76,
Konu sadece sizi ilgilendiriyorsa cimer'e yazmadan önce şikayetiniz olan kurumla ve sırasıyla en son müdüre gidecek şekilde yol izleyin kendinize haksızlık edildiğini düşünüyorsanız Allah'ın izniyle güzel bir anlatımla başaracağınıza inanıyorum.

Sorun genel bir sorunsa bütün engellileri veya o grup engelleri ilgilendiriyorsa aşama aşama tecrübelerimi size aktaracağım yaşadıklarımdan

Birincisi cimer'e yazınızı yazarken açıklama bölümüne hangi bakanlığa bağlı genel müdürlüğü yazarak oraya iletilmesini talep edebilirsiniz

Aynı zamanda cimer'den iletişim başkanlığını seçerek açıklama bölümünün en üstüne cumhurbaşkanından kurullar vardır hangi kurula göndermek istiyorsanız o kurulun ismini yazarsınız

Bir örnek vermem gerekirse
Açıklamanın en üst bölümüne cumhurbaşkanlığı hukuk politikaları kurula gönderilmesini rica ediyorum başka bir yazımda da Cumhurbaşkanımızın Özel kalem müdürüne iletilmesini rica ediyorum bunu başka bir gün yapıyorum aşağıda da kurum seçerken iletişim başkanlığı seçeceksiniz altını sizlere söylüyorum iletişim başkanlığını seçeceksiniz

Konu bütün engellileri ilgilendiren bir konu özellikle araç alacakları yasa çıktıktan sonra maliye bakanlığı bürokratları haksız hukuksuz olarak yasayı geçmişe uyguluyorlar Bu tamamen yanlış bir uygulama hukukçuların hemen hepsi bunu yanlış bulmakta bu konuyu incelemenizi ve bu kararı alan yetkililerin düzeltilmesini rica ediyorum vb

Diğer taraftan maliye bakanlığı seçiyorum açıklamanın en üst satırına özel kalem müdürü iletilmesini rica ediyorum diğer yazmış olduklarımın cevabı geldikten sonra bunu yapıyorum
Konuyu izah ettikten sonra bu kararı alan uygulayan bürokratların yanlış yaptığını burada amaçları siyaset yapmak olduğunu siyasi rant peşinde olduklarını engelliler üzerinden siyasete yön vermenin peşinde buna benzer düşüncelerimi yazarak ilgili buroklalarin soruşturma tabi tutulmasını görevlerini kötüye kullandıklarını vb.

Diğer bir yol mecliste partisi olan milletvekilleri ve Parti yönetiminin mail adreslerini ve ilgili bakanlık yetkililerin mail adreslerini konu ile ilgili görevli burokratlarin mail adreslerine ulaşarak açıktan topluca mail atıyorum yani tahminen 300'e yakın kişiye mail attım çok olmuştur mailler açıktan atıyorum ki herkes görsün burada siyasi partinin genel başkan yardımcılarının mailleri grup başkanlarının mailleri ilgili komisyon üyelerinin mailleri ve diğer milletvekilleri mailleri de var herkes maile bakar direk maili muhatabını ve bilgi bölümünü ona göre mailleri yazıyorum güzelce konuyu anlatıyorum kimseyi hakaret etmeden düşüncelerimi ve önerilerimi ve bu kişilerin siyasete yön vermek engellilere siyasilere karşı cephe aldırmakla ve benzeri şeyleri yazıyorum mailin En altına da adımı soyadımı cep telefon numaramı yazarak şunu da belirteyim mail kendi adım ve soyadımadır her şeyim şeffaftır.

Bunları yaptıktan sonra siyasi partilerin yetkili makamlarını arıyorum mailimin gelip gelmediğini okuyup okumadıklarını teyit ediyorum kısaca konuyu özet diyorum engelliler üzerinden siyasete ayar verilmek istendiğini sosyal medyada gündem oluşturularak ve benzeri şeyleri iletiyorum maillerin konusunu dikkat çekici merak uyandırıcı şekilde yazıyordum hep aynı metinleri göndermiyordun içerinde güncellemeler yapıyorum konu aynı konu ama içerikte değişiklik yapıyordum ve haftanın 2-3 günü maillerimi iletiyordum

Sonuç olarak milletvekillerinden arayan oldu çok az da olsa
bakanlıklardan arayanlar oldu tam olarak ne istediğimi soranlar mailini anlamayanlar veya iyi anlatamadığın bölümleri soranlar oldu aynı zamanda genel müdürlüklerden de arayanlar oldu kısa bir zamanda sonuç alınamıyor çok yorucu bir iş insan yıpranıyor her gün onlarca kişiyi aramaya çalışıyorsun sırasında telefon kaç lira kısa kesiyor vesaire şeyler oluyor ama sonuç alınabiliyor Yeter ki mücadele edilsin söyleyeceğim bunlar
Bu arada bu çalışma yaparken engelli arkadaşlarımla sosyal medyadan iletişim kurup mağduriyetleri dinliyorum Google'dan uzun süre araştırmalar yapıyorum engelli sivil toplum örgütleri ile görüşerek konu hakkında detaylı bilgiler ediniyorum yani anlayacağınız bıkmadan usanmadan mücadele etmeye çalışıyordum

Bu çalışmalarımı yaparken engelli yaşlı hizmetleri genel müdürü ile beni kendi cebinden aramıştın çünkü arama ihtiyacı hissetti gerekli yerlere sürekli yazıyordum

Aynı zamanda cumhurbaşkanlığında cumhurbaşkanlığı danışmanları ile görüşmelerim oldu birden fazla telefon ile Yeter ki insan azim ile uğraşsın Allah'ın izniyle geç de olsa güç de olsa bıtkımnlık verse de sonuca ulaşabiliyor

Sürücü belgesi alamaz kararı mevcut olan engelli raporunda yazmaya bilir,çünkü engelli raporları belirli amaçları kapsamıyor olabilir bu sebep itibarıyla sürücü olamaz raporunu alabilmek için ASM den sevk alarak ilgili poliklinik izlenimi sonrası harici belge hazırlanıyor diye biliyorum ki ilgili poliklinik bunda karar veremez ise İL SAĞLIK KURULU komisyonuna sevk eder ve nihayi karar verilir.

@hayat76,

ÖTV muafiyeti ile alinan araçlarda Aralık 2024'te yeni kanun çıktı süre 10 yıla çıkarıldı bunda bir sorun yok ama maalesef vergi dairesi iş tebligatı uygulamasin da bu süreyi geçmişe dönüp de 10 yıl olarak işletiyor sosyal medyada hukukçuların hepsi yasa geçmişe dönük işletilemez demektedir bunu hatta dava açıp davayı kazananlar bile mevcut bu konuda AK Parti engeller koordinasyon merkezi başkanı hukukçu sayın Cemal Donat bey'e de sorabilir misiniz maliye bakanlığı bürokratları yasaya aykırı işlem yaparak bu yanlış karari uygulayarak ne yapmaya çalışıyor engellileri AK Parti'ye ve cumhurbaşkanımıza karşı küstürüyorlar ilgili bürokratlar düşüncemiz odur ki siyasete müdahale ediyorlar dolaylı olarak siyaset yapıyorlar.

Buradan sizlere soruyorum AK Parti'nin hukukçu kurmaylarına sorabilirsiniz Cumhurbaşkanımızın hukuk politikaları kuruluna sorabilirsiniz Bu uygulama çok yanlış AK Parti maalesef bu ve benzeri olaylarda çok pasif kalmakta Cumhurbaşkanımızın yükünü hafifletmek yerine cumhurbaşkanımıza yük olmaktadır engellilere görülmemiş hizmet eden cumhurbaşkanımız ve AK Parti bu basit hatalar yüzünden yıpranıyor bir vatandaş olarak bir engelli olarak bunu bilerek yapıyor maliye bakanlığı bürokratları yasaya aykırı olan bir durumu ısrarla uyguluyorlar amaçları ne siyasetçiler bunun hesabını neden sormuyor sonuçta olan siyaseti oluyor bürokratik bir şey olmuyor bu da bir nevi siyasete müdahaledir AK partili yetkililer bunu da mı cumhurbaşkanımızdan bekliyorsunuz bunu da mı Cumhurbaşkanı mı çözsün diye bekliyorsunuz çok üzülüyorum çok üzülüyorum böyle basit hatalar yüzünden davamızın zarar görmesine engellilerin AK Parti'ye ve cumhurbaşkanımıza küstürülmesine çok üzülüyorum

Bu yanlış karari bilinçli olarak alan ve kapalı kapılar arkasında siyaset yapan burokratların hakkında soruşturulma açılmasını ve görevinde yanlış yapıp siyasete ayar vermeyi hedefleyen böylece diğer art niyetli bürokratlara da bir ders olur

@Engelli52, arkadaşım o bürokratlar, reisinizin haberi ve onayı olmadan tuvalete bile gidemezler, çocuk bile doğuramazlar. Sen ne diyorsun. Tamamen zenginlere akıtan bir sistem kurmuşlar, garibanlara da dava diye yutturmuşlar.

Üst Alt