Atama sistemi saçma değil.Gayet mantıklı. İzmir'de yaşayan önce İzmir'i, Balıkesir'de yaşayan öncelikle Balıkesir'i tercih eder. 1.sırada tercih ettiğiniz il en çok istediğiniz il değilmidir? Evet aynen en çok istediğiniz ildir. Bu durumda da o ili 1.tercih edenlerle yarışmanızda gayet mantıklıdır.
Diyelimki ilk 2000 kişi alınacak dediler. Bende Bursa-Afyon-Kütahya-Balıkesir-Çanakkale ve 6.tercihe evet şeklinde tercihte bulundum. Neden bu sıralama? Şu an Bursa'da yaşıyorum, Memleketim Afyon, Diğer iller şu an yaşadığım yere yakın. 6. tercih ayağıma kadar gelen bu fırsatı bir şekilde değerlendirmek için 6.tercihimde evet.
Ben diyelimki 86 puan aldım. Ama istediğim il olan Bursa'yı 5.tercihte yazdım(Neden istediği ili 5.tercihte yazar ki bir insan). Bu durumda 70 puan alıp 1.tercihi geçerli nedenlerinden dolayı Bursa olan birisinin Bursa'ya yerleşmesi gayet doğal. İlk 2000 giren, Bursa'da ikamet eden birisi çeşitli nedenlerden dolayı diyelimki Van'a atandı. Bu vatandaş evli ve çocuğu da var. Hatta şu an özel sektörde çalışıyor.Eşi de özel sektörde çalışıyor. Sizce herşeyi silip Van'a gitmeyi göze alır mı bu kişi. Bu da bir sürü kadronun boş kalmasına neden olur. Amaç daha fazla kişinin puan ve tercihine göre olabilecek en iyi yere yerleştirilmesidir. Bu miktarda bir alım daha önce yapılmadı. Bizde olayın herkese maksimum fayda sağlamasını düşünemli ve desteklemeliyiz. Eskiden kurumların yaptığı sınavlarda torpilden adaletsizlikten yakınırken şimdi de merkezi sistemin yaptığı sınavlardan şikayetçi oluyoruz(Sınavın ölçme derecesi düşük olabilir ama bazı kriterlerin daha net belli olması için bu tür bir uygulama şarttı.).Daha öncede bir mesajımda belirttiğim gibi torpil bu gibi yerleştirmelerde 1000de1'dir. Biraz mantık çerçevesinde olayları irdeleyip, kendi bencilliğimizden kurtularak herkese en yararlı olan neyse onun arkasında durmayı bilmeliyiz.