Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Monoküler sürücüler için yeni yönetmelikte ne tür değişiklikler oldu?

@OturanBoğa Mesela ilerde tam gören gözümüz uzagı yakını görmemeye başladı ozamn ne olacak ehliyet iptal mi olacak gözlüklü mü olacak

Her yıl alınan rapor yanınızda yoksa trafik nasıl bi uygulama yapıyor cezası ne ehliyet monüküler raporu yenilemedim

@Erdinc1234
Monoküler ehliyet sahibiyim. Yeni tip ehliyetler çıkar çıkmaz aldım. Yeni tip ehliyetle hem gündüz hem de gece trafik polisi tarafından durdurulmuşluğum var. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ehliyeti veriyorsun. Telsizden sorguluyor ve yoluna devam ediyorsun. Şimdiye kadarda hiç sağlık raporum sorulmadı. Ancak bu sağlık raporu almayacağız nasılsa sormuyorlar anlamına gelmez. 2009'dan bu yana düzenli olarak alıyorum ve ruhsatımda taşıyorum.

rgunay1
Ehliyetsizmiş gibi işlem görme ihtimalin yüksek.

ByTosa

Ozel hastaneden alınca sıkıntı olmuyor mu hocam raporu alip bir yere isletmeye gerek yok diyorsunuz
AYDALT

Raporu aldığınızda biryerde vize gibi guncelleme mi yapyorlar

Ehliyet işlemleri nüfus müdürlüğüne devredilmeden önce trafik şubede raporu kaydettirmek gerekiyordu. Nüfus müdürlüğüne devrolduktan sonra yanında bulundurmak yeterli oluyor.

Eski ehliyeti yenisi ile değiştirmeye basvurdugumuz zamanonukuler disinda arkadaşın biri gibi o kodlar yazili olucakmi yazdirmak istemiyoruz desek nufus git doktordan bu ibareli rapormu al der yoksa raporda olmasada nufus kendimi sistemde onu zorunlu tutup yapıyor

Aynısını bana da yaptılar doktor belirtmemesine rağmen nasıl olacak yani şimdi ? Kime nasıl itiraz edeceğiz ya da bir sorun yaşanır mı

Merhaba her yıl alınan rapor için önce aile hekimine gidip hastane sevki hazırlıyorlar göz muayenesi için hastaneye gidip özlük işlerine başvuruda 50 tl ücret karşılığı hemen dr muayene edip nüfus dairesine uygun yazısını yazıp kaşeliyor işmiz bitiyor snr nüfus dairesine götürüp aslını veriyorsunuz fotokopisi ni ruhsatınızda taşıyorsunuz başka sorun kalmıyor gece sürüşü yasak değil renk körlüğü uzak görme sıkıntısı olmadığı sürece
Benim bi sorum var OturanBoğa bize madem araba da engelli tarzıysa niçin bizler vergiden ötv den yararlanamıyoruz illa ortapedi %1 olsa raporda işlenmesi gerekiyormuş teferruat lı ve yarı indirimli araba alabilmemiz için emniyetten ve hastaneden bunları öğrendim bizlerde yararlanabilmemiz için ne yapmamız gerekiyor tşk ler

appuk77
%1 tanımı lafın gelişi. %1 oranla kimse ötv muafiyetli ehliyet veya rapor alamaz. önemli olan arabanın gaz fren şanzıman sisteminde fiziki bir tertibatın olması. gözü görmeyen için aklına gelen bir tertibat varsa haklısın :)

fatih_123

tertibat ne olur biliyor musun aracı alırsın bi yakını onun gideceği yere götürür getirir. nasıl %90 ve üstü raporlular da bu işlem yapılıyorsa aynısı olabilir

bu işler arafta kalan arkadaşlar gibi %01-%39 rapor almış. kendi çalışırken zorluk çeken vatandaşların başına gelen olay gibi; iş yeri ben seni çalıştırıp verim alamam, engelli değilsin seni engelli kadrosunda da çalıştıramam demesi gibi

Merhabalar geçen yaz askerlikten muaf tutuldum , sol gözümde kazaya bağlı tembellikten dolayı .

Geçenlerde normal b sınıfı ehliyetimi emniyetten almak için sürücü kursuna başvurdum ceza puanından kaptirmistim.
Sürücü kursu benden sağlık raporu da istedi.Saglik ocağına gidip rapor alıp verdim.sistemden moleküler ehliyet dair bir şey çıkmadı , benim mi söylemem gerekiyordu, bu şekildemi devam etmeliyim bilgisi olan var mı acaba?

Yahuda
Tabi ki sizin söylemeniz gerekiyordu, dışardan bakınca hemen anlaşılan bir şey değil.
Rapordan önce beyan formu imzalıyorsunuz, orada belirtmediğiniz her rahatsızlık asılsız beyana girer ve siz sorumlusunuz.

Açıkçası hastane (kurul)bana geçici rapor sonucu diye bir belge verdi orada gözümün durumu hakkında bilgi yoktu bana da gözündeki oran şudur vs denilmedi
Kurstan sağlık raporu istenince beyan formu doldurmadigimi hatırlıyorum , sağlık ocağına kurs için sağlık raporu lazım dedim yazıcıdan çıkartıp verdi hatırladığım kadarıyla
Şimdi bir iş görüşmem var plesiyer src istenmiyor ancak şirket aracını (şirket araçları binek)kullanıp müşterileri gezeceğim bir iş.
Açıkçası ikinci mülakata gitmeden bu durumu çözmek istiyorum havada kaldı biraz

Yahuda
Sürücü olur raporu talep eden herkes beyan formu imzalar. Sanırım şimdi e-devletten dolduruluyor önceden.
Ehliyet monoküler olursa şirket aracı kullanamazsınız, binek de olsa ticaridir.

kenan17
Bu yüzden her sene sağlık raporu almanız gerek. Bu raporu aile hekimi, kamu hastaneleri veya özel hastanelerden alabilirsiniz. Gören gözde ileride sorun meydana gelirse tabi ki ehliyet iptal olur. Ancak burada bahsedildiği gibi sorun olan göz de ileride düzelebilir. Bu durumda da monoküler ehliyetini iptal ederek normal ehliyete döndürebilirsiniz.

Bu arada monokulere çevrilmesi için gözümün tamamen mi görme yetisini kaybetmesi gerekiyor tamamen kaybetmiş değilim %10 görüyorsa yada15 gene molokuler mi ? Mevzuattan tam çıkaramadım açıkçası farklı farklı yazanlarda olmuş

Son düzenleme:
yahuda valla benim göz %10 görüyor-sağ- ben gittim normal ehliyet aldım raporu yanımda taşıyorum ama heyet raporu isteniyor sanırım artık, bir şey olmadı fakat dediğim gibi ehliyetim 2016'da alındı ve işlenmedi ehliyete "monoküler" diye, inşallah sorun olmaz

Ben özel bir şirkette işe başlayacağım. Flo’dan araba kiralayıp bana tahsis edeceklerdi. Bu yönetmelikte Gece araç kullanabilir ibaresi olmadığından dolayı araç vermediler bana.

eski yönetmelik o gece araç sürebilirsin cimere yaz geri dönüş yapıyorlar, hemen

Monoküler sürücüler artık gece de araç kullanabilirler! formda bununla ilgili yazılar var

Bu benim cimere yazdığım sorunun cevabı

2006 yılından önce monoküler kişilere sürücü belgesi verilmemekte iken 26/09/2006 tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliği ile monoküler kişilerin sürücü belgesi alabilmesi sağlanmıştır.
Bahse konu Yönetmelikte;
ç) Monoküler kişiler;
1) Birinci grup sürücü belgesi sınıflarından alabilir.
2) Ambulans, resmi veya ticari araç kullanamaz.
3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler kodu yazılır.
4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 adet ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz tabibinden sağlık raporu almaları zorunludur.
6) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.” hükümleri bulunmaktadır.
Danıştay 8. Dairesinin 14/05/2008 tarih ve E:2006/6384-2008/3514 no’lu kararıyla 26/09/2006 tarih ve 26301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğinin 5’ inci maddesinin onbeşinci fıkrasının (ç) bendinin 7 ve 8’ inci alt bentleri ile 11’ inci maddesinin 2’ inci fıkrasının iptaline karar verilmiş olup, 04/08/2008 tarih ve 134328 sayılı talimat ile Sağlık, Ulaştırma ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına, 81 İl Valiliğine ve Jandarma Genel Komutanlığına bildirilmiştir.
Bu kapsamda her yıl göz doktorundan rapor almanız gerekmektedir.
Mevzuat kapsamında geçerli sürücü sağlık raporunuzu araç kullanırken yanınızda bulundurmanız gerekmektedir.
Ayrıca, gece araç kullanmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
Sürücü belgesi işlemlerine ilişkin ayrıntılı bilgiye Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı internet adresi trafik tescil işlemleri bölümünden ulaşılabilmektedir.
Her bir trafik kuralının en az bir hayat kadar değerli olduğunu unutmamanız dileğiyle, İyi günler dileriz.
EGM Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

Monoküler sürücülerin gece araç kullanma yasağı ne durumda? Herkez 2006 yılındaki danıştay kararını gösterip yasak kalktı diyor ama 2017 yılında Danıştay 15. Dairenin aldığı karara göre sanki kalkmamış gibi! Karar burda okuyabilirsiniz.

B sınıfı ehliyetime A2 eklettim. Ehliyetim bugün geldi ve 61 kodu eklenmiş!

https://karararama.danistay.gov.tr/getDokuman?id=377365600&arananKelime=Monoküler

Çoğu AB ülkesi, çoğu ABD eyaleti, Avusturalya, İngiltere hatta Hindistan ve Fas’ta bile Monoküler görüş için aranan oranlar 0.5, 0.6, 0.8 gibi “İNSANCIL” iken bizde neden 1.0? Bu oran meclis kararına bile gerek olmadan diğer ülkeleri emsal göstererek Sağlık Bağanlığı mevzuat değişikliği ile düşürülebilir. Neden kimse bu konuda somut bir adım atmıyor? Ben Tıp Fakültesi okuyan doğuştan sol gözü görmeyen sağ gözü de lens/mercek düzletmesiyle 0.8 gören bir vatandaş olarak diğer ülkelerin kararlarına istinaden ehliyet sahibi olabilmeliyim diye düşünüyorum. Diğer ülkelerden farkımız ne? Yani aslında normal ehliyetin koşulu olan bir gözde en az 0.2 oranı karşılamayan aslında monoküler ehliyet alması gereken kişiler az da olsa görüşü olduğundan normal ehliyet dahi alabiliyorken, gece körü olup ehliyet alamaması gerekenler doktor umursamazlığı ya da farketmemesi ile ehliyet sahibi olabiliyorken bu oranın bu kadar katı olmasa can sıkıcı.

Son düzenleme:
Üst Alt