Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

MTV muafiyeti için hangi belgelerle nereye başvurmam gerek?

benm

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
1
İkinci el aracımı sakat statüsüne geçirdim. MTV muafiyeti için hangi belgelerle nereye başvurmam gerek?
mümkünse örnek bir dileçke verebilir misiniz?

Teşekkürler.

(foruma baktım ama bulamadım.Gözden kaçırmışta olabilirim)

Dilekçeye gerek yok. Vergi dairelerinde matbu bir form var...

Benimde ehliyetimde hiçbir ibare yok ve sağlık raporunun fotokopisini mühendise verdim.
Vergi dairesine muafiyet için nasıl bir dilekçe yazdınız.

benm;
Matbu bir dilekçe vermediler, özel tertibatlı aracından dolayı muafiyetten yararlanmak istediğini belirten bi dilekçe yaz ve sağlık raporunun fotokopisini ekle dediler, öyle yaptım...

"ÖZÜRLÜLER İÇİN
VERGİ REHBERİ
Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı (sakatlık derecesi)
%90’dan az olan malul ve özürlülerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet
hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi
adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların özürlülük haline uygun özel tertibatlı
taşıt veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıt olduğunu belirten “Motorlu
Araç Tescil Belgesi” nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile
Araçlar İçin Teknik Belge” ve “Proje Raporu”nun aslı veya noter onaylı
örneğini ilgili Vergi Dairelerine verilmesi halinde bu istisna hükmünden
yararlanabileceklerdir."

Arkadaşlar kusura bakmayın ama benim kafam karıştı bana bir yardımcı olabilirmisiniz.
Ben ruhsat işlemlerini tamamlayarak plakayı taktım şimdi sıra geldi maliyeye mtv muafiyeti için başvuruya ama kafa karıştı,bende yukarıda renkli yazan evraklar yok emniyette kaldı onlar tescilli ruhsat var raporum var gerekli evraklar diye bir yazı okumuştum forumda ama şimdi bulamıyorum o yazıyı mümkünse beni bilgilendirirseniz.

Araçlar İçin Teknik Belge:
Mühendisin çizdiği proje mi?
Tüvturk'ten alınan muayene kağıdımı?

Bence ÖTV muafiyeti uygulayan vergi dairesi ile aynı yere başvurmuşsan, ayrıca evrak istemeyebilirler. Sonuçta zaten ÖTV muafiyeti uygulanırken tüm evraklar kuruma teslim edildi. EK:1'deki form yeterli gelebilir diye umuyorum...

2 - Diğer Malûl ve Engellilere Ait Taşıtlarda İstisna Uygulaması
Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir.

3 - Malûl ve Engelliler İstisnası İle İlgili Bildirim
Malûl ve engelliler istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; genel tebliğ ekinde örneği bulunan (EK:1) "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" düzenlenerek istisnadan yararlanmak için gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili vergi dairesine verilecektir.

İnşallah öyle olur. (tahmince emniyetle papaz olucaz ben dosyamdan evrak isticem onlar veremeyiz dicek vs.vs.)
Teşekkürler.

Üstadım daha maliyeye gidemedim işlerim bu aralar biraz yoğun ama ilk önce sizin dediğiniz gibi yapıcam eğer maliye kabul ederse ne ala etmezse o zaman ilerleme hakkında yazıcam buraya...

Bugün kısmet olursa şu şekilde maliyeye başvurucam.
VERGİ DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜNE

Konu : Malül ve Engelliler adına kayıtlı araçlarda MTV istisnası.

“197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “İstisnalar” başlıklı 4’üncümaddesinin (c) bendinde, “Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar,” motorlu taşıtlar vergisinden istisnadır” hükmüne istinaden aracımın bu istisnadan yararlanması için gerekli belgeleri ekte bilgilerinize sunar;

Gereğinin yapılması hususunda bilgilerinize arz ederim.

Ekler :
1) Sağlık Kurulu Raporu (Aslı Gibidir Onaylı)
2) Engelli Aracı Trafik Tescil Belgesi (Fotokopi)
3) Malûl ve Engelliler adına kayıt ve tescilli taşıtlarda
motorlu taşıtlar vergisi istisnası bildirim formu ( EK-1)​

Biraz önce emniyette trafik tescilde görevli memurla görüştüm kendisine benim mtv istisnası için maliyeye başvuracağımı ama mükerrer kayıt olmaması açısından trafik tescilin herhangi bir bildirimde bulunup bulunmadığını öğrenmek istediğimi söyledim.Bana verdiği yanıt;"kendilerinin EK-1 formunu maliyeye gönderdiklerini söyledi." Bu durumdadda benim maliyeye başvurmama gerek kalmadı dimi üstadım.(eğer böyleyse ilk defa bir işim sorunsuz yürüdü demektir.Şükürler olsun.)

Merhaba Arkadaşlar bu konuda takıldığım bir kaç yer var

1.Vergi Dairesine yazılacak dilekçede engeli %90 altındaysa mesala %50 Falan onun içinde ordaki % de oranınımı değiştirmek lazım bazı arkadaşlarda dilekçeye gerek yok demiş bunun en taze hali nasıl acaba yeni yaptıran varmı???

2 Burdaki sağlık kurulu raporu nasıl olması lazım heyete ne diyeceksin veya hastaneye ( Mesela ben 2.500 cc araç aldım MTV'den muafiyet için rapor istiyorum ) ayrıca sağ kolda protez var uzun zaman önce H sınıfı alınmış bir ehliyet var şimdi kalkıp demesinler senin ehliyetini alıyoruz kullanamazsın bu çekinceleri yaşayan bir arkadaşım var onun için soruyorum...

3.MTV Muafiyeti için araçta tertibat falan istemiyorlarmı burda öyle bir şey geçmiyor inşl istemiyorlardır yoksa raporda her hangi bir şeymi yazması lazım muafiyet olması için..

Ve son 2.el alınan motor hacmi fark etmiyr bir araç için en başından beri arabayı üstüne almadan önce açık ve net yapılması gereken işlemler nedir

1- Şu şekilde olsun: "Sakatlık dereceleri % 90 dan az olan malûl ve engellilerin bu durumlarını; tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri ve kendi adlarına kayıt ve tescilli olan taşıtların engellilik haline uygun özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilmiş taşıtlar olduğunu belirten "Motorlu Araç Tescil Belgesi"nin ilgili tescil kuruluşlarınca onaylanmış örneği ile "Araçlar İçin Teknik Belge" ve "Proje Raporu"nun aslı veya noter onaylı örneğini ilgili vergi dairelerine ibraz etmeleri halinde bu istisna hükmünden yararlanabileceklerdir" hükmüne istinaden aracımın bu istisnadan yararlanması için gerekli belgeleri ekte bilgilerinize sunar;

özel donanımlı araç kullanabileceğine dair bir rapor olması şart. Araca özel donanım taktırırken beyan ettiğin raporu trafik şubeden alıp noter onaylı bir nüshasını verebilirsin vergi dairesine. Ya da özel donanım ibareli yeni rapor çıkartman gerek.

Rapor şu minvalde olmalı: http://www.engelliler.biz/forum/oze...si-ile-vergi-muafiyetli-arac-alabilirler.html

bende bugünlerde takip ediyorum ufak bir tertibat yaptırısak arabaya h sınıfı ehliyeti olmadan vergi indirim raporuyla mtv de muaf olabilirmi

H sınıfı ehliyetiniz olmadan vergi indiriminden faydalanamazsınız..

b sınıfı ehliyetim var Engelliyim ama hiç bi tertibata ihtiyacım yok rapordaa öle b ibare yok engelim gece körlüğü zaten ibare oalcak bi durum yok aracım otomatik vites ben mtv den muaf olabilirmiyim... anladığım hayır ama bi ihtimal sorayım dedim..

Merhaba arkadaşlarım;

H sınıfı "Otomatik vites kullanır" ibareli (H sınıfı sürücü olur ve otomatik vites araç kullanır ibareli raporumda mevcut)
sürücü belgem ve raporum ile MTV istisnasından faydalanabilir miyim?

Rapor oranı: %56

Teşekkürler

Merhaba,

Bugün Bostancı Vergi Dairesine M.T.V. İstisnası müracaatı yapmak için gittim, bana ruhsatın değişmesi gerektiğini söylendi Vergi Dairesi Şefliği tarafından.

Sol diz altı ampütasyon lusu ve maliyeye kaydı olan bir yakınım için gitmiştim.
Ümraniye Merkez Nakil Vasıtalar Müdürlüğüne gitmem gerektiği söylendi,

1) Şimdi ne yapmam gerekli tam olarak.
2) Ruhsatın niçin değişmesi gerekli?

Teşekkür Ederim.

% 40 raporum var..sağ ayak polio sekeliyim.mtv ve ötv den yararlanabilirmiyim..şu an B ehliyetim var..ne yapmam gerekiyor..mtv için illa ehliyet değiştirmek gerekiyormu..vergi inidirimim var.

Arkadaslar bu konuya en yakın benim herhalde iki ay once dört senedir kullandığım ve bu zamana kadar Mtv odedigim engelli plakalı aracimi Mtv den muaf ettirdim ve bu zamana kadar ödediğim paraları geri aldim.elinizde sadece1) Özürlü oldugunuza dair rapor aslı ve aslı gibidir olanı (aslı gibidir olani aliyorlar)2) engelli aracınızın ruhsatı3)ehliyetiniz ve fotokopisibu evraklarla bağlı bulunduğunuz motorlu taşıtlar vergi dairesine basvuruyorsunuz.size bir hazır dilekçe imzalatiyorlar (en azindan Pendik'te öyle)Evrakları teslim ettikten 10 dk sonra aracınız vergiden düşüyor. Odediklerinizi almak için ayri bir dilekçe yazıp teslim ediyorsunuz yaklaşık 15 gün sonra geri ödeniyor. Eğer trafik ceza borcunuz varsa oraya yatıp borçlarınız kapatılıyor kalan meblağ hesabınıza yatiyor.

Bencede prosedür bu şekilde olmalı ama bana ruhsatın değişmesi gerektiği söylendi böyle bişi duymadım.

Sevgili hrnalbyrk arkadaş ;

2005 tarihli sağlık kurulu raporumda : otomatik vitesli araba kullanabileceğim belirtilmiştir.

ÖZÜRLÜK durumu ( sol el 2,3,4,5 parmaklar MP eklemden ampute.
Bilateral sensörinöral işitme kaybı.ODYO:Sağ-55 DB,sol 65 DB) özür oranı %55

Ben şimdiye kadar otomatik vites araba kullandım.Trafikten her hangi bir sorunla karşılaşmadım.Son çıkan sol el özürlülerle ilğili olarak ÖTV. muafiyetli araba alabilme imkanım yok.

Şu anda mevcut kullanmak da olduğum aracım için MTV.sinden muaf olabilme durumu ve şartları nelerdir.

Teşekkür ederim.

oturan boga

1-%45 engelli raporum var
2-raporda sol bacağım ile ilgili aksaklık ıbaresi var
3-otomatik vitesli aracım var
4-B sınıfı ehliyetim var

aşağıda alıntısını yaptığım kanunun ilgi maddesine istinaden B sınıfı ehliyetimi değiştirmeden aracımı mtv den muaf tutabilirmiyim

Engellilik derecesi % 90 dan az olan malul ve engellilerin adlarına
kayıt ve tescilli taşıtlarda engelliliklerine uygun bir tertibat bulunmaması halinde bu taşıtlar için motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanmamaktadır. Buna göre, otomatik vitesli taşıtlar, sağ ayağında veya sağ bacağında engelliliği bulunanların engellilik hallerine uygun özel tertibatlı olması halinde motorlu taşıtlar vergisinden istisna olacaktır.Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin engelliliklerine göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) engelliliği olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik
vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir

TESEKKUR EDERIM

oldboy
MTV muafiyeti için aracın engelli aracı olarak tescil edilmesi şarttır, bunun için de H sınıfı ya da otomatik vites kodu bulunan engelli B sınıfı ehliyetinizin olması gerekir.
Aksi halde hiç bir otomatik vitesli araç sahibi mtv ödemezdi.

Üst Alt