Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engelde ÖTV indirimi için rapor oranı önemli mi?

Konular
12
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar bu konu hakkında bir karışıklık var.

Şimdi benim %40 engelli raporum var ve engelli kadrosunda çalışıyorum. Ama her engelli raporu olan bu ÖTV indiriminden faydalanamıyormuş ''ORTEPEDİK BİR ENGEL'' gerekiyormuş ÖTV için.

Eşimde de ortepedik bir engel var ama ona %25 verdiler.
TOYOTA bayine gittim sordum. Benim %40 raporum da ortepedik bir durum olmadığı için siz yararlanamazsınız dediler.
Ama eşimin %25 raporu olsa bile onda ortepedik durum olduğu için %40 sınırı önemli değil hastane sağlık kuruluna ehliyet için başvurun ortepedik durumuna istinaden sadece otomatik vites araç kullanır raporuyla ÖTV için vergi dairesine başvurun dediler.

Yani bu ÖTV de %40 önemli değil
%25 te olsa ortepedik durum mevcutsa ÖTV indirimi olur dendi. Ben %40ta şart diye biliyordum.

Nedir ne değildir bu iş bilgisi olan var mı ?

öncelikle 2019 yılından önce alınan raporlar geçersiz aksini iddia eden var ama ispatlayan yok sağlık kuruluna başvursun eşiniz ehliyeti varsa özel tertibatlı araç kullanabilir diye dilekçe verecek kendi kullanabilecekler için rapor yüzdesi önemi yok gerekli olan özel tertibatlı araç kullanabilir raporda yazması yeterli

Ortopedik engellilerde ÖTV'siz araçlar için alınacak raporların % ORAN önemi yok, ancak raporda Tertibatlı veya otomatik vites araç kullanabilir ibaresi yazmalı akabinde Tertibat kodları yazmalı.

ahmetönerge

Merhabalar, 2019 öncesi raporların önemi yok demişsiniz. 2018 tarihli raporumda %5 ortopedik oranım var. %50 icd kalp pili %10 böbrek ten oranım var toplamda %57 yapıyor balthazar ile.

Bu durumda yorumunuz ne olur ötv indirimli araç için

Siz Alamazsınız eşiniz özel kodlu ehliyet alabilirse ötvsiz araç alabilir

eşiniz alabilir şartlar uyarsa

bedensel olması gerekir el yada ayak

arkadaşlar her zaman en son aldığınız rapor geçerlidir rapor tarihinin bir önemi yoktur....lakin 2019 ÖTV siz araç alım şartları değişmiştir...
Buna mütakip raporunuzda mutlaka ''sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir''yazmalıdır

Yine buna mütakip yeni sınıf B ENGELLİ kodlu ehliyet olmak zorundadır bu tamammen şarrttır..

Ötv siz araç sadece raporla alınmıyor kodlu ehliyet rapordan daha önemlidir

raporunuz 2015 ya da 2016 olsa dahi açıklama kısmında tertibatlı araç kullanabilir yazması ve B sınıfı engelli kodlu ehliyet araç alımına engel değildir

Forumda çok fazla bilgi kirliliği var aklına soru takılan bana yazabilir ya da bedensel engellilerden oluşan ENGELLİ TERTİBATLI grubumuza katılabilir...bana yazmaları yeterli

ya da burdan bilgi veririm

Bende sağlık kurulundan randevu aldım ötv indirimli rapor için %48 sol diz üstü 2015 yılında almış olduğum sürekli durum bildirir raporum var ötv indirimi raporu için neler yapmam lazım hangi belgeler isteniyor b sınıfı engelli ehliyetim var 2016 yılında aldım yeni tip kodlu neler yapmalıyım belge vs olarak yardımcı olabilir misiniz?

2019 öncesi raporlar kabul edilmiyor diye bir şey yok. Yeter ki rapor sürekli olsun. Ve sisteme işlenmiş olsun. Eğer raporunuz e-devlette görünmüyor ise hastane ile görüşerek sisteme işletilmesini sağlayabilirsiniz. Zaten vergi dairesi raporu sistemede görmez ise ilgili hastaneye yazı yazıyor ve raporu teyit ettiriyor. Eğer hastane arşiv kayıtlarında bir sıkıntı çıkmaz ise rapor sisteme işleniyor ve sorun ortadan kalkıyor.

herkese selam
benim engelli durum öncesi ehliyetim vardı sonradan engelli oldum elimdeki raporda "İŞ+ENGELLİ KİMLİĞİ+VERGİ MUAFİYETİ+2022 YASASI İÇİN uygundur şeklinde karar yazılmış sade

ve mevcut engelli raporumun içeriğinde kas ve iskelet sistemi bölümündeki oran %3 sol dizimle ilgili kusurum var. diğerleriyle birlikte %41 yapıyor sağdan soldan edindiğim bilgilere göre ötvsiz araç alabilme hakkından yararlanabilmem için önce mevcut ehliyetimi engelli ehliyetine cevirmem gerekliymiş. ehliyetimi otomatik vitesli araç kullanabilir şeklinde çevirebilmem için önce haseki sağlık kurulu randevusu aldım aile hekimi sevkedecek diye geri döndürdüler aile hekimimden sevk aldım salı gününe istanbul haseki sağlık kuruluna girmek için randevumu aldım sonrasında yapacaklarımı bilmiyorum

izlediğim yol doğrumudur bilgi verecek birileri olursa memnun olurum
marto1

Selam benide eklermisiniz

Bedensel engelli tertibatlı grubumuz için özel mesaj attım...

daha net bilgi vereceğiz size

yeni rapor alacaklar rapor açıklama kısmına MUTLAKA ''SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR'' Yazmalıdır...

geçmiş raporlarını var ise bu ifadeler yakın ifadeler bazı anadolu illerinde geçerldiir lakin istanbul vergi dairesi bedensel engellie zorluk çıkarmakatdır

Engelli Ehliyeti için başvuru dilekçesine ne yazıcam

Arkadaşlar merhaba eşimin her iki bacağı da ameliyatlı yani doğuştan kalça çıkığı var.

İLK DEFA ehliyet için başvurucaz
Haliyle hastane de heyet gezicez

Ortepedik bir durumu olduğu için ehliyet konusunda ÖTV indirimi için de uğraşcaz.
Ama şu var İLK HEYETE BAŞVURURKEN sağlık kurulundan verecekleri dilekçeye ne yazmak gerekir
yani engelli ehliyeti için mi?
sadece otomatik vitesli araç kullanabilir raporu diye mi?(ÖTV için)

şunun için soruyorum ortepedi durumundan yola çıkcaz ama bazı doktorlara anlatmak zor oluyor kendimden biliyorum
başka bir deyişle dilekçedeki isteye bakınca ortepedi dokturunun ''HANGİ CÜMLELİ İBAREYİ'' düşmesi lazım ki ÖTVden yararlanabilelim. Eşim daha önce normal engelli raporu için başvurmuş 8 yıl önce %25 vermişler.
Bu sefer ehliyet için başvurcaz ÖTV de oran önemli değil deniyor. En az %40 mevzusu ÖTVde yokmuş yani. Ama ortepedik olması gerekiyomuş sağlık kaybının

marto1

Hocam ben üst üste 4 kez bel fıtığı ameliyatı oldum ve belime platin takıldı. Sol ayağımda geçmek bilmeyen uyuşma, kramp be belimde ağrı var. Manuel araç kullanamıyorum, çok zorlanıyorum. Benim rapor almam mümkün mü, ötv muafiyetli araç alabilir miyim.
Son olarak eğer mümkünse ilk nereye müracaat edeceğim. Sırayla yönlendirebilir misiniz?

Merhaba tarık bey,
öncelikle çok geçmiş olsun kalça çıkığı için araç almak mümkün görünmüyor doktor değilim lakin tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim ki bu işe çok bel bağlamayınız...Geçmiş gruplarda çok soran ve hüsrana uğrayan oldu...

İlla ben denemek i,stiyorum diyorsan sırayla yazıyorum

1-ilk aile hekimi randevu öncesinde e-devletten sağlık bilgi formu doldur
2-aile hekimi X devlet hast sevk eder
3-x devlet hastanesi sizi komisyon için uygun mu değil mi karar verir öncelik burda belli olur alıp alamayacağınız
4-komisyon size ayaklarda engel görürse kısıtlama kodu veriri bunlar 78 ve 10,02 kodları otomatik vites kodlarıdır
5-şayet böyle bir durum olursa en kısa sürede x devlet hastanesinde engelli ÖTV indirimi başvurusu yapacaksın..
6 başvuru nedeni Engelli rapor + ÖTV indirimi olacak
7-Raporun Açıklama kısmına SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI TAŞIT KULLANMASI GEREKİR.yazmak zorunda siz yazdırınız

Özetle budur bir gelişme olursada buraya bizlere yaz kardeşim

Sardonyx35

Ortopedik engeliniz nedir bu raporla alamazsınız ama ortopedik engelinizi yazarsanız ona göre net cevap verilir

Yukarıda verilmesi gereken bilgiler verilmiş ancak basitçe şu yöntemle durumunuzu tespit edebilirsiniz.

1.)Öncelikle raporunuzdaki oran %90 veya üzeri mi ona bakacaksınız. Eğer öyleyse başka hiçbir şeye bakmadan ötv istisnası ile araç alabilirsiniz.

2.)Raporunuz %90'ın altındaysa aşağıdaki iki şartın gerçekleşmesi halinde araç alabilirsiniz (şartların ikisi de gerçekleşmeli. biri yoksa yine olmaz).

a)Engelli B ehliyetiniz olmalı, ehliyette kısıtlama ve/veya uyarlama kodları olmalı (sadece otomatik vites kodu (78 veya 10.02) de olur).

b)2019/Ağustos sonrası tarihli raporunuzda "sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşır kullanır (veya kullanması gerekir veya kullanması zorunludur)" ifadesi yazmalı. Raporunuz 2019/Ağustos öncesi ise ve bu ifade yer almıyorsa, durumunuzdan ve rapordaki ifadelerden tertibat gereği açıkça anlaşılabilmeli. Ancak sorun yaşamamanız için yeni bir rapor alıp yukarıdaki ifadeyi yazdırmanızı tavsiye ederim.

Ehliyet almadan ÖTV indirimi için rapor aldık. Ama???

Eşimin Raporu bugün EDEVLETE düştü.

Ortepedik engeli var.

Açıklama kısmında ''SADECE HAREKET ETTİRİCİ AKSAMDA ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKİR'' yazıyor.
Ortepedik durumda oran önemli değil deniyor.

bazıları ehliyeti neden önceden almadınız dedi
Ben de diyorum ki iyi de kardeşim normal ehliyet alabilecek bir raporu önceden alırsanız engelli durumunuzdan ötürü başvuracağınız rapor zaten olumsuz olur. Bizim durum zaten doğuştan.

Şimdi ben araç bayilerine sordum bu raporla olur diyorlar dediğim gibi ortepedik engellilerde açıklama kısmındaki cümle önemli ORAN önemli değilmiş ama yine de %24 oran yazılmış. Vergi dairesine danışıcam ama EHLİYETE bu hafta başvurucaz.

Ama bazı internet sitelerinde %40-%90 arasında olmalı engel oranı deniyor. Reklam olmasın bir araç bayi bu raporla olur dedi. İnce bir bilgi farkı var zannedersem. Bu sitede ortepedi de oran önemli değil deniyor.

Nasıl bir yol izlemeliyiz? ve Bu ''KOMİSYON'dan geçme olayı nedir şimdi kesin değil mi bizim durum'' Tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.:confused:

raporda sorun yok alabilirsin komisyon da ehliyet için herşeyi baştan yapsan sorun yok ters den başladığın için kafan karışıyor mesela ehliyet alamazsan rapor işe yaramıyor önce ehliyet alman lazımdı ama sonuçta sorun yok

marto1

ÖTV İNDİRİM TALEPLİ ENGELLİ RAPORUMUZ BUGÜN EDEVLETE DÜŞTÜ.

ENGEL ORTOPEDİK KALÇA ÇIKIĞI SAĞ AYAKTA 2CM KISALIK TESPİT ETTİ DOKTOR.

Açıklama da ''Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir yazıyor.''

Artık ehliyet için uğraşıcaz.

Yani 2 cm ayak kısalığı var geçmişte bir akrabamız aynı durumdan aldı.
Açıklama da gerekli ibarede yazıyor.
KOMİSYON olayını anlamadım KOMİSYON ne emniyet mi hastane mi heyet zaten hastanede gördü.
Raporda gerekli olan yazıyor buna rağmen komisyon hayır demez heralde derse de emsaller var karşılıklı uğraşırız yasal olarak.

muharremmer

siznle benzer durumda bir hanım arkadaşımız var forumda raporunda da yazıyor komisyon ehliyet 1 ci sınıf yani normal sürücü olur raporu vermiş...isterseniz bir görüşün kendisiyle

bir de komisyon size 78 ve 10,02 kodları versede vergi dairesinin red verme ihtimalide var bunları göz önünde bulundurmanız lazım çünkü istanbul ümraniye vergi dairesini ayakların 7cm şartı var bizim etrtibatlı engelli grubumuz var orda çok isyan eden var malesef olurda ehliyeti alırsan şansın çok fazla ama olurda vergi dairesi red verirsede şansını farklı illerde dene

Merhaba,
Benim B sınıfı ehliyetim var. 2018 yılında her 2 dizime protez takıldı. 2019 Mart ayında %44 engelli raporu aldım. Otomatik vites araba kullanabiliyorum. Ehliyetimi engelli olarak güncelledikten sonra, ÖTV indiriminden yaralanabilmek için alacağım araçta hiçbir değişiklik olmadan otomatik vitesli şartıyla araç alabilmem mümkün mü? Mümkün değil ve mutlaka arabanın bir aksanı değişirse kendi aracımdan başka araç kullanamıyor muyum? Herkes farklı şeyler söylüyor. Kafam karıştı. Yardımcı olabilir misiniz? Teşekkürler.

Ötv muhafiyeti

10.11.2021 tarihinde süresiz olarak engelli raporu aldım yüzde 8 ortapedik (sağ ayağım kalcadan çıkık ameliyat olmuyor) yüzde 40 da diğer iç hastalıklarımdan raporda açıklama kısmında hiçbir şey yazmıyor sadece üst tarafta başvuru nedeni engelli kimlik kartı için yazıyor emeklilik için sgk ya başvurdum evraklar ankaraya gitti sonucu bekliyorum ötv siz araç almak için bayiye gittim bana dedikleri tek şey engelli ehliyeti al gel kod yazması lazım dediler benim önceden aldığım normal b sınıfı ehliyetim değişecekmiş şu anki raporum iptal olur mu dediğimde olmaz emeklilik için ayrı ötv için ayrı rapor dediler daha önceden başına böyle bir şey gelen varsa yardımcı olursa sevinirim ötv için alacağım rapor şu an ki raporumu etkiler mi oran düşerse emeklide olamam yetkili mercilerden hiçbir cvp alamıyorum hepsi ayrı ayrı başka şeyler söylüyorlar şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim

Yukarıda verilmesi gereken bilgiler verilmiş ancak basitçe şu yöntemle durumunuzu tespit edebilirsiniz

Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP] 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz. (Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP] Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Bide avukat olucaksın bence sen mevzuatları iyice ezberle..

öncelikle 2019 yılından önce alınan raporlar geçersiz aksini iddia eden var ama ispatlayan yok sağlık kuruluna başvursun eşiniz ehliyeti varsa özel tertibatlı araç kullanabilir diye dilekçe verecek kendi kullanabilecekler için rapor yüzdesi önemi yok gerekli olan özel tertibatlı araç kullanabilir raporda yazması yeterli

Al sana ısbatı bak bu devletin mevzuatı..

Kazanılmış haklar
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm

hadi bye

Gökhan3453

Etkiler en son rapor neyse o ötv ile engelli raporu ayrı diye bir durum söz konusu değil ilk önce kalça çıkığı nedeni ile araç kullanmanı engelleyen bir durum var mı yoksa ÖTV indirimli araç alamazsın Ayak kısalığın var mı bunlar çok önemli eğer araç kullananı etkileyen bir durum yoksa boşuna ehliyetini değiştirme sorun yaşarsın birde engelli raporunu yeniden alman gerekecek çünkü 2019 sonrası alınan engelli raporlarında mutlaka tertibatlı araç kullanmalıdır ibaresi olmalı yani ehliyetini değiştirdikten sonra araç almak istiyorsan tekrar engelli raporu çıkarman gerekecek yoksa ehliyeti değiştirmen bir işe yaramayacak ona göre hareket et ötv için ayrı bir rapor yok

Son düzenleme:
benim 1995 yılından beri b ehliyetim var..% 40 ortopedi polio sekeli rahatsızlığım var..vergi indirimi ile emekli oldum..ehliyetimi çevirme işi mantıklımı acaba,rapor oranı düşük gelirse emeklliğin yanar diyenler var

turan1977

Ehliyet çevirme durumunun engelli raporu ile alakası yok fakat araç için başvuru yaptığında maliye rapor tarihi eski olduğu için raporu yenilemeni isteme ihtimalleri çok yüksek o zaman da oranın düşebilir

önceden oran yoktu ötv araç alımında benim raporum 2013 yılına ait.

turan1977
Raporunu vergi dairesinde engelliler biriminde maliye birimine raporunu göster alırsın derse işlemlere başla ben öyle yaptım

sizinde mi ortopedik,ve b ehliyetinizi mi değiştirdiniz..vergi dairesi farkedermi hangisine gitmeliyiz

Üst Alt