Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ortopedik engelde ÖTV indirimi için rapor oranı önemli mi?

turan1977

Evet benim ortopedik benim rapor da 2017 den İlimdeki vergi dairesinde de Engelliler biriminde bu işe bakan birim var oraya gösterdim alırsın dediler ondan sonra ehliyetimi değiştirip araç aldım

2013 te ki raporum yeterli olur mu yani. % 40 sadece ehliyetmi değişecek.kurula girmeyecekmiyim.

ben ortopediden engel oranı için sağlık kuruluna çıktığımda beni fizik tedavi bölümüne sevk etti fizik tedavi bölümü yüzde 4 verdi.Ortopedi fizik tedaviye katılıyoruz yazmakla yetindi oran vermedi.Onkoloji yüzde 60 üroloji yüzde 10 verdi.Bu durumda fizik tedavinin yazmış olduğu oranla araç almam mümkün mü ?

Bide avukat olucaksın bence sen mevzuatları iyice ezberle..

Al sana ısbatı bak bu devletin mevzuatı..

https://www.gib.gov.tr/sites/defaul...ebligler/OTV_Kanunu/otvteb_2sayili_guncel.pdf

Bak burada ne yazıyor:

"....(Ek paragraf. RG-10/8/2019-30858) 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

(Ek paragraf. RG-10/8/2019-30858) Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı vb.) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Bu tebliğ hükmü burada dururken o tarihten sonra düzenlenen ancak tebliğdeki ibare yer almayan bir raporla gidip vergi dairesinden ötv istisna beyannamesini onaylattır ben de ruhsatımı iptal edeyim.

İstisnayı uygulayacak olan vergi dairesidir ve vergi mevzuatındaki düzenlemelere bakar.

Bizim insanımızdaki boş özgüven kimsede yok.

turan1977

Bakın söylemek istediğim ilinizdeki vergi dairesine gidin elinizde ki raporu orada gösterin araç alıp alamayacağınızı sorun ona göre hareket edin raporda ortopedik durumunuz açık net ifade edilmişse araç alma ihtimaliniz var ama dediğim gibi raporunuzu maliyeye gösterin yeni rapor isteme ihtimali her zaman var araç için ama eğer raporda sorun olmaz alırsınız derlese o zaman ilinizdeki il sağlık müdürlüğünde komisyona gireceksiniz ama ilk etapta aile hekimine gidip rahatsızlığınıza hangi bölüm bakıyorsa o bölüme sevk alacaksınız daha sonra devlet hastanelerinden birine gidip mutlaka danışmaya söyleyin ehliyet için diye belli bir ücret ödeyip muayene olacaksınız eğer muayene sonucunda komisyona sevk edilirseniz sağlık il müdürlüğüne gidip komisyon için gün alacaksınız

Ortopedi fizik tedaviye katılıyoruz yazmakla yetindi oran vermedi.Onkoloji yüzde 60 üroloji yüzde 10 verdi.Bu durumda fizik tedavinin yazmış olduğu oranla araç almam mümkün mü ?

Ortopedik rahatsızlığınız nedir ona göre cevap verelim her ortopedik rahatsızlığa araç verilmiyor

benim sağ ayak polio sekeli var 3-4 cm topuktan kısalık var. 1996 dan beri b ehliyetim var.26 senedir düz vites araç kullanıyorum.hiç sorun olmadı..pirinç almaya giderken evde ki bulgurdan olmayalım.

Mümin Çelik

hacettepe hastanesi bacagında kemik büyümesi var demişti oda ete baskı yapıyor.Ağrı yapıyor.Gülhanede sağlık kurulu tomografi kontrolünde ise kemik kırığı ve buna bağlı olarak kireçleme olduğunu söyledi.

Hüseyin İlik

Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP] 20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz. (Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858)[SUP](29)[/SUP] Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

bak kırmızı ile yazdığım yeri anlayamıyorsun galiba bundan bir önceki postunda 2019 TARİHİNDEN ÖNCEKİ RAPORLAR SAYILMIYOR DEMİŞSİN.

2019 tarihinden önceki raporlar bu uygulamaya göre sayılıyor ama sen hiç sayılmıyor şeklinde açıklaman var ve ıspat eden yok diyorsun be mevzuat 2019 tarihinden önceki raporların GEÇERLİ OLDUĞU ve bazı kırıiterlerin olduğunu gösteriyor.

hem öyle bile olsa;

ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ

HAKKINDA YÖNETMELİK liğinde ;

Kazanılmış haklar

MADDE 15 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

ifade bulunuyor.

Sen bence kendi hakkını savunamayacak durumdasın.

BU ŞEKİLDE ÖTV İSTNASINI UYGULAMAYACAK OLAN VERGİ DAİRESİNİN ALNINI KARIŞLARIM.

DAVA AÇARIM FAZLAYA İLİŞKİN HAKLARIMI ALIRIM.

KREDİ ÇEKER ÖTVSİNİ ÖDER KREDİ FAİZİNİDE ÖTV SİNİ DE İPTAL ETTİRİR FAİZİNİ DE ALIRIM.

2019 TARİNİNDEN ÖNCEKİ RAPORLAR GEÇERLİ YANİ.

Jungle

Sen önce okuduğunu anla da ondan sonra gir eleştiri işlerine.

İlk mesajımda yazdığımı bir daha (bu sefer yavaş yavaş) oku.:

"...Raporunuz 2019/Ağustos öncesi ise ve bu ifade yer almıyorsa, durumunuzdan ve rapordaki ifadelerden tertibat gereği açıkça anlaşılabilmeli...."

Neymiş? Engellilik durumu ve tertibat gereği kişinin durumundan ve rapordan açıkça anlaşılabiliyorsa 2019 önceki tarihli raporlar da geçerliymiş.

Durduk yere kendi polemiğe girdin sonra benim ilk mesajımda yazdığım şeyi yazdın. Ama muhtemelen bunun da farkında değilsin.

Hüseyin İlik

İfade ettiğin
"...Raporunuz 2019/Ağustos öncesi ise ve bu ifade yer almıyorsa, durumunuzdan ve rapordaki ifadelerden tertibat gereği açıkça anlaşılabilmeli...."

cümlesinin tamamı var bak devamında ne yazıyor..!,

"(Ek paragraf:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kodlarının uygunluğu belirlenirken engellilik sağlık kurulu raporundaki teşhis ve/veya bulgular esas alınır. Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumu ile sürücü belgesinde yer alan özel tertibat kod/kodlarının uyumlu olmaması halinde istisna kapsamında işlem tesis edilmez. [SIZE=3]Engellilik sağlık kurulu raporunda belirtilen engel durumundan, engelin hangi uzvu etkilediğinin açıkça anlaşılamaması nedeniyle tereddüde düşülmesi durumunda raporu düzenleyen hastaneden açıklama istenebilir.[/SIZE]

bu yeni rapor al demek olmuyor.

Jungle

Biz de herkese illa ki yeni rapor al demedik zaten. Dedik ki eski tarihli rapor varsa ve duruma göre tertibat ihtiyacı açıksa eski rapor geçerli. Ama bazı vergi daireleri eski raporu gördü mü ben "bu değerlendirmeyi yapmam, git bu ibareyi yazdır" diye geri çeviriyor dosyayı. Onun için alınabiliyorsa yeni rapor işleri kolaylaştırabiliyor. Burada dava açılırsa sonuç alınır ancak dava süreci bazen yeni rapordan daha uzun ve masraflı. Ben bu davaları takip eden ve sonuçlandıran bir avukat olarak söylüyorum bunu. Yoksa davaların kazanılması konusunda hiçbir tereddüt yok. Benim mesleğim bu ve bu işten para kazanıyorum ama herkes dava masrafını karşılayamıyor veya beklemek istemiyor.

Hüseyin İlik

Tamam Hüseyin Bey şimdi aynı frekansı yakaladık sanırım ben burda atarım aslında size değil.

Ama bazı vergi daireleri eski raporu gördü mü ben "bu değerlendirmeyi yapmam, git bu ibareyi yazdır" diye geri çeviriyor dosyayı.

şeklinde geri çeviren vergi memuruna tepkim bu tip memurlara masraflarını fazlaya ilişkin haklarıyla dava açılmalı.

Engelli ÖTV sini cebinden veriyormuş gibi mevzuata değilde kendi hükmünü uygulamaya çalışıyorlar sinir oluyorum.

turan1977

O yüzden danış diyorum zaten kısalık ile ilgili çok farklı yorumlar 5 diyen var 7 diyen var o yüzden en iyi yol danışmak

orhanakaldan

Çok büyük ihtimal ile alamazsın çünkü her hangi bir kısıtlılık yok kemik büyümesi araç kullanmana mani değil çünkü büyüme bende de var

Benim sol el 2.3.4 parmaklarım kokten yok oran yüzde 30 Maliyeye gittim adam dedi parmaklardan otv indirimi alamazsın dedin doğrumu bu

bzasiruzgar

Onu diyen maliyeci halt etmiş. O onun görevi de değil yetkisi de değil. Ehliyet ve raporu veren kurumların yani doktorların ne dediği önemli.

Araç Alımı Hakkında

Bugün raporumu teslim aldım.Yüzde 60 onkoloji yüzde 10 üroloji yüzde 4 fizik tedavi verdi.Ortopedi bölümü fizik tedavinin kararına katılıyoruz demiş oran vermemiş.Paporda kişinin engel grubu bölümünde ortopedik ve sınıflanamayan işaretlenmiş.Engel oranı yüzde 65 yazılmış.Bu durumda ben ötvsiz araç alabilirmiyim. ?

araç alabilirsem eğer hangi yollara başvurmam gerekir

orhanakaldan

evet alabilirsiniz ancak araba kullanma ile ilgili bir uzuvda engel olması gerekiyor? Komisyonun vereceği kodların karşılığı olarak bir ortopedik engeliniz varsa muafiyetli araba alabilirsiniz.

merhaba arkadaşlar...sol ayak kalkeneus kırığı oran%6 2021 yılında hep ehliyetimi hemde engelli raporumu müfredata uygun olarak aldım.engelli raporumun açıklama kısmında ,sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullaması gerekir yazıyor.ehliyetimin kodları 64 102 10.02 47 78 buna rağmen araç alımı için başvurduğumda yeğenbey vergi dairesi red cevabı verdi.sebep oran düşük kalıcı değil felan filan bişeyler zırvaladı.sizce nasıl bir yol izlemeliyim.saygılar

Suret

Kalkaneus anterospurolateral kesiminde 17.5x14.5x11.5mm boyutlarında kalkaneus ile arasındaki yüzeylerde skleroz artışı ve düzensizlikler seçilen kemik fragmanı izlenmiştir.(geçirilmiş fraktür ?).Kemik yapılarda dejeneratif değişiklikler izlenmiştir.

Raporda böyle yazıyor M25.67 Kodu

orhanakaldan

detaylı yazmışsınız ama benim o konuda bilgim yok ben uygulmadaki süreci iyi biliyorum. Burda bir konu başlığı daha vardı, ÖTV muafiyetli araç alımı ile ilgili... anahtar kelimeleri sorgulatarak bulabilirsiniz, orda da arkadaşlar çok güzel bilgiler paylaşmış...

öncelikle 2019 yılından önce alınan raporlar geçersiz

Neye göre kime göre 2019 öncesi raporlar geçersiz size göre ise göreceli kavram hee dersen ben devlet memuruyum keza bu bölümde çalışıyorum yada sgk avukat felanı iseniz anlarım.?
Kulaktan duyma bilgiler ile bilgi kirliliği yapmayın insanları telaşlandırmayın.! UNUTMA RAPOR 2019-2020 BİLE ALSAN SGK Tekrar rapor istese Yeni kurul ile rapor sonucu verirsin.! Bu 2015-2020 arası geçerli geçersiz diye bir KAVRAM yoktur heleki vergi indirimi onayı olan bir engellide.!
Daha geçen ay arkadaşım normal ortopedi olmayan 2017 engelli rapor ile emekli oldu vergi indirimi ile.!

ahmetönerge

Eski raporlar geçerli rapor tarihim 2017 sol dizim protez ve raporda ötv indirimi yok dün maliyeye gittim rapora baktılar ehliye baktılar işlemlere başla dediler ehliyetimi değiştirmiştim zaten 47 78 102 kodları var ve raporda ortopedi ne yazmış diye baktılar aslında ben de araç var 2018 de almıştım ama kaza yaptık pert kararı bekliyorum bende her ihtimale karşı araştırayım dedim ve dün işlemlere başla dendi o yüzden araştırmadan maliyeye danışmadan yeni rapor çıkarmayın

bak arkadaş önce ne yazdığımı oku üslüba dikkat edelim varsa emsal yapan yayınlarsın raporu bizde derizki eyvallah benim dediğim araba almak için karekodlu rapor istiyorlar ve eğer yeni rapor alırsan eski raporun geçersiz olur biz burda yardım etmeye uğraşıyoruz ben kimsye zorla rapor al demedim

Wilsonum
Eğer raporunuz 2019 sonrası ise alma şansınız zaten hiç yok. Tekrar heyete girip Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir ibaresini rapora yazdırmak zorundasınız aksi halde alma şansınız hiç yok. Yüzde 3 ortopedik rahatsızlığınız nedir her ortopedik engelli araç alamaz araç kullanmaya engel bir durum yoksa boşuna ehliyet değiştirmeyin

Hülya Tuğrul
Hülya hanım benimde sol dizim protez ve 2018 yılında araç aldım . Fakat sizin her iki diziniz protez büyük ihtimalle elden gaz tertibat verilir çünkü protezin kitlenme durumu olabiliyor maalesef bende oluyor sol diz olduğu için otomatik te sorun yok ama sizde sorun olabilir kararı komisyon verecek

orhanakaldan
Raporu yeni aldığınız için ötv indirimi almanız artık zor çünkü 2019 yılından sonra alınan engelli raporlarında Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir . İbaresi olmak zorunda yoksa hiç uğraşmayın yada rapora itiraz edip tekrar heyete girerken ötv indirimi isteğinizi mutlaka başvuru sırasında belirtin

Benim sorum havada kalmış galiba...

Demekki ortopedikte olsa oran önemli sanırım. İşin garibi 6 ay önce okey verilen rapora bugün olmaz dediler. Mahkemeye versem kazanırmıyım ki....

Başımdan geçen olayı anlatayım: 2019 Aralık ayında araç için anlaştım, ötv indirimli oran hesaplandı ve aracı ötv siz alacaktım. Araç firmasındaki satış müdürü gelip her ihtimale karşı raporunla yeğenbey vergi dairesine git ve teyit al dedi çok sıkıntılarla karşılaşıyoruz ve insanlar mağdur oluyor, çoğu raporu kabul etmiyorlar dedi. Bende 2014 yılındaki %48 lik ortapedik engelli raporumla başvuru yaptım, raporumda %48 ortapedik engelli otomatik vitesli ve tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olduğu için kabul etmediler raporun geçersiz dediler. Ehliyetimde o kadar kod yazmasına rağmen ve raporda bu ibare bulunmasına rağmen kabul edilmedi. Git istediğin yere şikayet et dava aç dediler. Nasıl ibare olması gerekir dediğimde ise kullanabilir,uygundur kelimeleri olmayacak kesin ve net ibare yazacak dediler yani otomatik vitesli ve tertibatlı araç kullanır ibaresi olması gerekiyormuş. Anlayacağınız raporunuzda olasılık bildiren ibare var ise o iş yaş kesinlikle kabul etmiyorlar. Hatta bunu yönetmelikte de yer vermişler:

20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile "Özel tertibatlı araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanabilir", "Otomatik vitesli araç kullanması uygundur" gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz.

İşin özeti ehliyetinizde kodlarda yazsa yukarıdaki ibare raporunuzda yer alıyorsa kabul etmiyorlar git rapor çıkar diyorlar.

Alk benim raporum 2017 ve kesinlikle ötv ile ilgili hiç bir yazı yok tertibatlı yazısı da yok sadece kas iskelet bölümünde sol diz rom kısıtlı sol el baş işaret ve orta parmak rom kısıtlı yazıyor. 2 gün önce vergi dairesine gittim rapora baktı sorun yok başvuru yapın dediler gerçi şuan arabanın perte çıkıp çıkmayacağı belli değil kararı bekliyoruz bende önden bir araştırayım ona göre gerekirse yeni rapor alırım dedim ama sorun çıkmayacak gibi o yüzden bazı raporlarda kesin net ifade varsa kabul ediliyor

Oran hiçbir şekilde önemlide değil. Eğer arabayı orijinal haliyle kullanamıyorsanız. Engelinizden dolayı ekstra aparat gerekiyorsa ya da engeliniz otomatik araç kullanmanızı şart koşuyorsa ve raporla belgeleniyorsa o zaman olur. Tabi ki sağlık durumunuz ehliyet almaya engel olmuyorsa. Benim gibi kas hastalığınız varsa ve ehliyetiniz varsa bulaşmayın derim. Var olan ehliyetinizi de kaybetme riskiniz var.

Üst Alt