Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Otomatik Vites için verilen kod 78 ve kod 10.02 arasındaki fark nedir?

tvtvtv_1987

kardeş merhaba bende sol kol engelliyim bende otomatik kullanabilirim çok kısıtlı değilim epey kullanıyorum kolumu bende araba almak istiyorum şuan normal b ehliyetim var nasıl bir yol izlemem gerekiyor bilginiz var mı ehliyeti değiştirmem için ne yapmam gerekli vergiden muaf olmam için ne yazmalı ve sadece topuzu taktırıp muaneye mi giriliyor yardımcı olabilirmisin teşekürler

BLACKSAGAT
hocam sizi anladım yanlız şu da var şimdi doktorlar bakıyor ve gerekli kodları yazıyor zaten bu ko dışında bizden şunu söyle yapın deme hakları yok ki sonuçta bunlar muayene ile belirleniyor benim sol kolum çok kötü değil öyle sinyal falan verebiliyorum araç kullandım . sadece tek başına kavrama özelliği yok kolun .şimdi doktorlar bana bu kodu yazmamış soldakiler sağa diye kalkıpta benden soldakileri sağa al diyemezler çünkü yazılan herşeyi uyguluyorum .olmayan bir kodu benden istemeleri saçma bir durum zaten buna hakları da yok .

sizde neden öyle birşey istediler anlamış değilim sizinde mi sol kol engeli mevcuttu abi yazmayan bir kodu nasıl izliyorlar enterasan birşey ve benim sadece topuz yazıyor baktım , yani dediğiniz gibi kumandalı felan değil.

ysrkrdmr
hocam merhaba sizin iş baya uzun bir iş engelli raparu çıkartacaksınız sonra sağlık ocagından ehliyet için sevk isteyeceksiniz sağlık müdürlüğü falan diye gidiyor ama ben ilkkez rapor aldım sen ehliyetini engelliye çevireceğin için sende işlem sırası farklı olabilir daha detaylı bilgi verebilecek arkdaşalar vardır ben seni yanlış yönlendirmiyeyim bence bir konu aç yada açılan konu vardır iyice bak ki kimse yanlış yönlendirmesin seni. yalnız nasıl araç kullanacağına saglık müdürlüğü karar veriyor . sadece topuz yazmayabilir farklı kod da yazabilir.

tvtvtv_1987

söyledikleri sol bacak harici ortopedik engelliler aparatsız araç alamaz gibi bir mantık var. bendede 78 kod vardı başkada kod yoktu ama vergi dairesi müdürü 3cm kısalık var herşekilde alır diyince vergiden yırttık fakat maliye kabul etmedi. Sonra aparat taktırdık sola gaz tertibatı maliyedende geçtik. (maliye mtv ile ilgili ötv vergi dairesiyle ilgili). Birde önlerinde mevzuat diye birşey var onda sağ kol engelli şu aparatı kullanır sol kol bunu dediği için eliniz tam çalışsada mecburen o aparatları yaptırıyorsunuz. Başka türlü zaten ötv çıkmıyor.

BLACKSAGAT
abi iyide önlerindeki mevzuat nasıl birşey miş bende merak ettim ötv ile ilgi mevzuatta bizzat yazıyor sol kol engelliler için otomatik vites özel tertibat diye kabul edilir ve önceden sadece sol bacaktı şimdi sol kolu da eklediler zaten , yani tertibata gerek yok ki otomatik vites yeterli bir de şu var sağ kolda kesinlikle tertibat isteniyor diye duydum ama sol kolda bizzat bunu belirten mevzuat var

tvtvtv_1987
ve sağ bacakta engeli olnalardan da kesinlikle tertibat isteniyor diye duydum sizin engel sağ bacaktamı abi

Sol kol mantıken aparatsiz olmaz solda sinyal kolu var ve mutlaka bunla ilgili birşey vardır. Yani sinyal ve far olan topuz veriyorlar tahminimce.

BLACKSAGAT

işte bu dediğinin kodu var abi bunu doktarlar vermiyorsa kimsenin neden vermiyor veya buda olsun deme yetkisi yok ki bu doktarlara ait bir yetki ve sol kolda böyle bir mevzuat yok istersen bir araştır sol kolv ve sol bacakta otomatik vites özel tertibattır diye yazıyor .bir de abi az önce e sordum dikkat etmdiniz herhalde sizin engel neydi sağ kol veya sağ bacak mı

Merhabalar bende sağ kol brakial pleksus var yeni ehliyet alacağım kod olarak 78-102-47-40.11-35.03 kodları mevcut anladığım kadarıyla sadece otomatik vites yazdığı için bi tertibat gerekmiyor diğer kodlrdaki maddelerde ise özel tertibat sayılan bişey yok ben ötv muafiyetli araba alabilir miyim? Tam olarak anlayamadım cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

@mevlut.crk siz de vites koluna tertibatla ilgili bir kod yok. sadece otomatik vites kullanır kodu var. engelli sağlık kurulu raporunuzda otomatik vites kullanır ibaresi arıyor maliye. bu ifade varsa veriyor. yoksa sağ kol çok sıkıntılı. ÖTV siz araç alınamıyor.

BU arada bimere başvuru yapıp EGM ye 10.02 ile 78 arasında ne fark var diye sordum. Çevirmelerde bu kodlara bakıp nasıl bir tertibat var diye bakıyorsunuz diye sordum. onlarda bana başvurunuz 22.06.2017 tarihinde TRAFİK UYGULAMA VE DENETLEME DAİRE BAŞKANLIĞI tarafından cevaplanmıştır: ....sayılı BİMER başvurusu.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde ;

"H sınıfı sürücü belgeleri, engellinin kullanmaya yetkili olduğu araç cinsine göre "A" veya "B" sınıfı sürücü belgesi ile değiştirilir. Değiştirme işlemi sırasında sağlık raporu istenir. Engelli kişinin kullanacağı araçta bulunması gereken özel tertibat, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmeliğe göre hazırlanan listeden belirlenerek kodu ile birlikte sağlık raporuna yazılır" hükümleri bulunmaktadır.

Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 29/12/2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu kapsamda 10.02. kısıt kodu sağlık durumuna ilişkin kısıt kodu, 78 kısıt kodu ise sürücü belgesi sınıfına ait kısıt kodunu ifade etmektedir.
diye cevap verdiler. soruya göre ne anlarsanız anlayın.

Sky_Walker

EGM cevabına göre 10.02. kısıt kodu sağlık durumuna ilişkin kısıt kodu, 78 kısıt kodu ise sürücü belgesi sınıfına ait kısıt kodunu ifade etmektedir.

EGM 10.02 yi engelsiz kabul etmiyor. 78 kodunu ise ehliyet kodu olarak görüyor. yani 10.02 engellilere verilen sağlık kısıt koduymuş. ;)

dyt

kardeşim şimdi benim anladığım bu yazıdan , emniyet 10.02 koduna mı dikat ediyormuş yani bu koda mı sıkıntı çıkarmıyorlarmış.

benim anladığım ehliyetinde iki kodu da olan sürücünün, aracının otomatik vitesli ve 10.02 gereği tertibatlı olup olmadığına bakıyorlar galiba..

tvtvtv_1987

teşekkürederim kardeşim sağ ol cevap için
benimde sol kol bende senin gibi kolumu kullanıyorum çokta kötü değil sinyal falan o tür işlemleride rahatlıkla yapıyorum sadece kullanım kısıtlılığı var işte zaten şuan normal araba kullanıyorum sıkıntım yok sadece bu engelimle yani oran 25-30 olsa bile araba alabilirmiyıim o önemli

ysrkrdmr

ortopedik durumda olduğun için oranın bir önemi yok yeterki doğru kodlar yazılsın ilk başta kendini ifade et sağlık kurulunda ,eğer seni sıkıntıya düşürecek kodlar yazarlarsa bunu tekrar düzeltmesi seni uğraştırır.

dyt

hocam ozaman çok saçma olur bende sadece direksiyon topuzu var bu da özel tertibat olarak geçmiyor kaldı ki zaten mevzuatta otomatik vites özel tertibat olarak adlandırılır diyor . eee bende şimdi 10.02 ve 78 kodu da var ama aracıma yapacağım tertibat yok ozaman biz engelli olmuyormuyuz araba alamıyormuyuz eğer emniyet karar veriyorsa bunlara neden aylarca hastane önlerinde sürünüyoruz gidelim adam filim seyreder gibi bize baksın sonra kendisi karar versin ne olacağına daha iyi :)

BLACKSAGAT
abi sorunu her yer çıkartabiliyor her kafadan bir ses çıkıyor .ama mevzuat diyor ki sol kol da otomatik vites özel tertibat olarak kabul edilir ondan dolayı benim raporumda yazmayan bir kodu özel tertibat olarak isteyemezler .işgüzar kişler isteyebilir mi ister özelge veya bimer diye birşey var yazı yazıldığı zaman zaten mevzuata göre olumlu cevap vereceklerdir.. kaldı ki ben adana da 2 vergi dairesine gittim bizzat raporuma baktılar sol kol engellisin otomatik vites ibaresi yeterli istediğin zaman aracını alırsın dediler.

dyt

Aslında benim yazdığımla paralel 78 sürücüye verilen bir koddur. Sürücü kısıt kodlarının AB'den 2006 yılına ait versiyonu, yani orjinalindeki açıklamadır.
Ve kesinlikle açıklama nettir. 10.02 aracın uyarlama kodudur, 78 ise sürücünün engeline göre verilen bir koddur. 78 kodu olan birine mutlaka 10.02 de verilmeli. Ama tersini düşününce, yani 78 kısıtı olmayan bir sürücü 10.02 maddesine sahip olabilir.

Özetle; sürücü için otomatik vites kısıtı isteniyorsa 78 mutlaka olmalı, 10.02 de buna ek olarak(kendiliğinden) verilmeli (çünkü 78 kısıtı olan sürücü zaten mecburen otomatik vitesli araç kullanmalı). Otomatik vites kısıtı olmayan bir sürücü için, 10.02 kısıtı bana saçma geliyor, keyfi yani (ya da manuel olan aracı otomatik yapma uyarlaması da olabilir).

Avrupa Birliğinin yayınladığı gibi bizimkiler de doğru düzgün açıklama yapsaydı, bu sorunlarla karşılaşılmazdı. ;)
İki kelime fazla yazınca sanırım adamların cebinden para çıkıyor :)
Elin gavuru nasıl da açıklayıcı ve net:)

10.02 araç uyarlama kodu, yani aracın özelliği.
78 yönetimsel bir kısıt, yani sürücüye verilmesi gereken kısıt kodu.

Aslında 78 kısıt kodu verilen birine 10.02 araç uyarlama kodu da verilmeli ama çoğu heyet bunu anlamadığı için vermiyor.
Sadece 10.02 kodu varsa kişi engelsiz olup, otomatik vitesli araç kullanabilir.
78 ise sadece engellilere verilebilen bir kod, kişi istese de başka araç kullanamaz.

dyt

Yani benim ötv muafiyetli araç alma şansım var mı? Bunun için kodlara 10.02 yi mi eklemem gerekir yoksa gidip saplık kurulu raporu mu almam gerekir

vallahi çok iyi soru. ama bence bunu maliye de EGM de bilmiyor..:D

eğer kodunuz 1002 olsaydı o sizin vergi dairesinin insiyatifine gircek ve alabilir yada alamaz olacaktınız çünkü 1002 bir engel kısıtlama kodu değildir. Yani otomatik vitesli araç sürebilir demektir ve yeni dönemde ehliyetlerin otomatik ve manuel olarak da ayrılacağı otomatik sürmek isteyen herkesde bu kodun olması gerektiği ile ilgili bir şey duydum. Şu anda insiyatif olarak 1002 ile araç alabilen kişiler ogün genel olacak bu kodla kesinlikle araç alamayacaklar diye söyleniyor. 78 kodu ise başlı başına bir engelli kodududur çünkü sadece otomatik vites kullanabilir diyor. Yani biz şu anda otomatik harici araç süremiyoruz. Ama şöylede birşey var 78 kodu varsa araba garanti alırsınız sıkıntı çıkmaz.

BLACKSAGAT

Hayırlısı bakalım yaa zaman ayırıp cevap verdiğiniz için sağolun

@dyt sizin de cevabınız için teşekkür ederim

Sayın Sky_Walker

Kişi engelli değil ise sadece 10.02 kodu neden veriliyor o zaman? Engelli değil özel tertibata gerek yok sürücü olabilir notu da düşülebilir herhangi bir kod yazmadan. Bence 78 yazılan kişiye 10.02 yazılmalı ya da tam tersi 10.02 yazılan bir kişiye 78 de yazılmalı.

Sayın Ndr;

Hâlâ bu konunun konuşulması bana vakit kaybı geliyor.
Artık çoğu emniyet müdürlüğündeki görevli, bu işi biliyor ve otomatik vites kısıt kodu alması gereken kişilerden 78 kısıt kodunu istiyor, sadece 10.02 kısıt kodu verilmiş olanları da 78 kısıt kodunun eklenmesi için geri yolluyor.

Üstteki mesajım çok net. Daha fazla açıklama yapmaya gerek yok.

Saygılarımla.

Ben vakit kaybı olarak düşünmüyorum şimdilik çünkü mantığıma sığdıramıyorum. (Tabii ki benim mantığıma sığmıyor diye yanlış olacak diye bir durum söz konusu değil anlamaya çalışıyorum)

Sınırlı kullanım kodları kısmında hiçbir şey yazmadığını varsayalım.

Raporun Araç uyarlama kodları kısmında

"Özel tertibatlı araç kullanmasına gerek yoktur"

yazan ile

"10.02"(Otomatik Vites)

yazan arasındaki farkı bana anlatabilecek var mı?

en iyisi bu konuda yardım almak. 10.02 kısıt kodu ile araç alan veya trafik denetiminden geçen var mı. varsa aracı nasıldı. polis nasıl istedi. bunlara cevap verebilecek var mı arkadaşlar...

Sadece 78 kodunu yazsalar ne olur acaba? Bana 78 yazıcaz dediler de 10.02'i sormayı unuttum

birkan01

her ikisinin de yazılması gerek. Aksi halde emniyet'te arıza çıkartırlar

bülent bey ydaha formlarda 78 ve 10.02 aynı denilmişdi bende yanlız 10.02 yazdızıldı emniyet tmm dedi bir sorun çıkar mı

ehliyeti yenisiyle değiştirirken bir sıkıntı çıkmadı. ama ötv siz araç alırken maliye veya aracı tescil ederken emniyet sıkıntı çıkarırsa bilmiyorum.

yani sağlılilmüdüğü raporunda 10.02 otomatik vites kullanır yeterli olmuyormu anlıyorum trafik gittdiğimde gecen sene tamam demişdi..

Üst Alt