Herkese merhaba ,
Sol ayağımda 8 cm kısalık ve kas atrofisi olan bir engelliyim. Sol ayağım hiç tutmuyor ve bastonsuz yürüyemiyorum . Otomatik vites ibareli H sınıfı ehliyetim var. Eylül 2017 ye kadar tertibatsız otomatik vites engelli aracı kullanıyordum . ÖTV-2/2010-3 sirkuleri ile sol ayak engelliler için rahat kullanabileceğimiz bir araç alma imkanı sağlanmıştı . Ben de bu şekilde 2012 de ilk engelli aracımı alabilmiştim .
Eylül 2017 de aracımı sattım ve yeni araç almak istememle birlikte kabus geri döndü. Engelli rapor formatları değiştiği için daha sonra sorun yaşamamak adına 2013 yılında güncel yönetmeliğe uygun formatta raporumu yenilemiştim %55 .
Aracımı değiştirmeye karar verince de yine eski tecrubelerden sorun çıkar endişesiyle yeni ehliyet için il sağlık müdürlüğünde sadece otomatik vites kullanabilir tertibat ve sınırlama kodları olan sürücü belgesi için raporumu aldım .
İstediğim aracı belirledikten ve anlaştıktan sonra maalesef vergi dairesinde ilk sorun çıktı . Bayii raporumun kabul edilmediğini belirtti . Nasıl olur diye şaşkınlıkla ben kendim gittim ve imza atmayan müdür 2014 de yönetmelikte değişiklik olduğunu engelli raporumda otomatik vites ifadesi olması gerektiğini söyledi. Elimde otomatik vites ibareli ehliyet olmasına rağmen bana ben senin nasıl bir araç kullanabileceğini nerden bileyim dedi . Sanki üstüne vazife .
İlerleyen süreçte nasıl bir sistemsel hukuksuzluk içinde olduğumuzu gördüm. Muhtemelen yazılı olmayan bir talimatla tüm vergi dairelerinin engellilere ellerinden gelen her türlü zorluğu yaşatmak , anormal prosedürler çıkartarak ötv muafiyetli araç almalarının mümkün olduğunca önlenmesi ve süreci uzatmaları amaçlanmış durumda .
2014 de maliye yönetmeliğinde bir tebliğ ile otomatik vites ifadesi zorunlu kılınmış.
"âEngellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporu, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermeli ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olmalıdır.â
2016 sağlık bakanlığı yönetmeliği ile engelli raporlarında otomatik vites ifadesi yasaklanmış .( 5.1.2.3 )
Açıkça yazmıyor ama otomatik vites kastedilerek tertibat kodları il sağlık müdürlüğünce verilen sürücü belge raporlarında belirtilecektir diyor . Özel tertibat kodları da aynı raporda belirtilmesine rağmen engelli raporunda özel tertibatlı araç kullanması gereklidir veya kullanmasına gerek yoktur ifadelerinden birini zorunlu kılmış. Bunlarla tezat şekilde ötv işleminde engelli raporları sürücü belgesi veya raporu ile birlikte değerlendirilecektir diyor (5.1.2.2 ) .
Madem engelli raporu yeni sürücü sağlık raporu veya tertibat kodları içeren yeni ehliyetle değerlendirilecek o zaman engelli raporunda neden nasıl bir araç kullanacağı ifadesi üstelik eksik bir şekilde şart koşuluyor. Tertibatlı yazdırabiliyorsun ama otomatik yazdıramıyorsun .
Biraz önce bu forumda okuyunca şok olduğum bir nokta , maliyenin engelli raporunda benden şart koşulan otomatik vites ifadesini içeren başka bir arkadaşın raporunu da kabul etmeyip yeni yönetmeliğe göre tertibatlı araç ifadesi gerekir demesi. Halbuki bizi sadece kendi yönetmeliklerimiz ilgilendirir modunda işlerine geldiği noktada sağlık bakanlığı yönetmeliğini umursamaz durumdalar.
Devlet hastanesi, raporum sürekli olduğu için sağlık durumunda bir değişiklik olmadan raporunu yenileyemezsin demişti. Bu nedenle mevcut rapora ek rapor çıkartarak tertibatlı araç kullanması gerekli ifadeli sağlık raporu da çıkarttım. Maliye bunu da kabul etmiyor. Otomatik yazsa da kabul etmeyebiliyor. Benim için devlet muhatap olduğum devlet kurumudur , devlet hastanesindeki doktordur , emniyetteki polistir , vergi dairesindeki memurdur. Bu yaşadıklarımdan sonra devletim bana eziyet etmeyi görev edinmiş diye nasıl düşünmeyebilirim.
Raporum 2013 tarihli ; 2014 maliye ve 2016 sağlık bakanlığı yönetmeliklerinden önce alınmış geçerli sürekli ve güncel bir rapor. Maliyenin bu raporu kanunen işleme alması gerekli. Şu anda vergi dairesi kanuna aykırı davranış içinde; Bir anlamda suç duyurusu yapıyorum.
"3. Malul ve Engellilerin Taşit Alımlarına İlişkin Ortak Hususlar
3.3. İbrazı Zorunlu Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İlişkin Hususlar
Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi
halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli
sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir."
Yönetmelikler tebliğlerin üstündedir . Maliyenin sağlık bakanlığı yönetmeliğindeki 5.1.2.2 maddesine göre tebliğine göre değil daha güncel yönetmeliğe göre haraket edip raporumu kabul etmesi ehliyet veya yeni sürücü raporumla birlikte işlem yapması zorunlu . Ancak kanuna aykırı şekilde davranmakta.
Başta söylediğim gibi sistemsel bir hukuksuzluk var. Engelliler derneklerinin mevzuatlardaki çelişkileri görüp , forumları takip edip ortalığı ayağa kaldırmaları gerekirdi.
Vergi dairesi başkanlığına başvurdum ve özelge dışında bir seçenek tanımadılar. Bu uzun bir süreç dedim. Ankara'da tanıdığınız varsa hızlandırabilirsin dediler. 2 aydır özelge sonucunu bekliyorum , hala bekliyorum . Hızlandırma imkanı yok . Bilgi alma imkanınızda yok . Bir şekilde telefonla ulaşabilirseniz sorduğunuz basit sorulara bile cevap veremeyiz , söyleyemeyiz , bilgi veremeyiz dışında cevap alamazsınız.
Bimer e 3 defa yazdım . Direkt maliyeye yönlendiriyorlar . Muhtemelen orada da bir stajyere işinize yaramayan cevaplar yazdırılıyor. Cimerden cevap bile gelmedi . İşlevi olmayan veya çoktan işlevini kaybetmiş mekanizmalar.
Yine bu forumda okudum , bir avrupa ülkesinde engelliler hiç bir şeyle uğraşmadan devlet ücretsiz araç temin ediyormuş . Öyle bir talebimiz de yok ama parasıyla bile alamıyoruz. Madem engelliler için ötv muafiyeti diye bir şey çıkardınız , bin pişmansınız ve utancınızdan da geri adım atamıyorsunuz bari engelli park yeri imkanını ötv muafiyetli araçlarla sınırlandırmasalar. Özellikle de taşra vergi daireleri bu konuda bırakın imza atmayı konuşmaktan bile çok korkuyorlar amagaliba Allah'tan korkmayı unutmuşlar.
Aslında durum bu kadar karmaşık değil ;
Engelli raporu durumunuzu anlatır , işlevi budur . Engeliniz nedir , fonksiyon kaybınız nedir.
Sürücü belgesi nasıl bir araç kullanacağınız belirler .
Umarım saçma sapan engellerle uğraşmak yerine mutlu olduğumuz daha iyi günlerimiz olur.
Saygılarımla
""Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır""
Bu ifadelerin yönetmelikte yer alması vergi dairelerinde tamamen keyfi bir uygulamaya sebep olmuştur. 5.1.2.2 nolu madde ile engelli raporlarının sürücü belgesi veya sürücü belge raporu ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Yeni sürücü belgelerinde otomatik veya özel tertibat ile ilgili kişiye uygun olan tertibat kodları zaten belirtiliyor.
5.1.2.3 maddesi ile otomatik vites ifadesi yasaklanırken özel tertibatlı araç kullanması gereklidir veya kullanmasına ihtiyaç yoktur ifadelerinden birisi zorunlu kılınmış durumda . Tertibatsız otomatik vites araç kullanabilen sol ayak engelliler için bu ifadeler otv indirimli araç almalarını engelleyen bir yönetmelik maddesi olarak keyfi şekilde artık kullanılabilmekte.
Vergi dairesinde 2014 yılında yayınlanan bir tebliğ ile sol ayak engelliler için eğer raporlarında yazmıyorsa otomatik vites ifadesi isteniyor. 2016 sağlık bakanlığı yönetmeliği ile yasaklanmış bu ifadeyi isteseniz de yazdıramıyorsunuz . Yani bir bakanlığın şart koştuğu bir ifade diğer bakanlıkça yasaklanmış durumda. Vergi dairesi , sağlık bakanlığında birlikte değerlendirilmesi gerekli diye belirtmesine rağmen bizi kendi tebliğimiz ilgilendirir diyerek ehliyet ve ehliyet raporundaki otomatik vites ifadesi veya kodlarını dikkate almıyor.
Şayet engelli sağlık kurulu raporunuzda otomatik vites ifadesi varsa bu sefer sağlık bakanlığı yönetmeliği kayda değer hale geliyor ve aracınızda özel tertibat olmalı denilerek işlem yaptıramıyorsunuz . Raporunuzu bu şekilde çıkartmanız durumunda da ( otomatik vites araçlar sol ayağını kullanamayan engelliler için tertibatlı araç statüsündedir ) araçta tertibat olmalı denilerek yine işlem yaptıramıyorsunuz . Otomatik vites aracına kullanamayacağı, gerekli olmayan bir tertibat uyduran bir arkadaşın yazısına bu sitede rastladım . Rahat kulllanabileceğiniz otomatik vites bir araç alamaz duruma düşürülüp manuel vitesli tertibat eklenmiş bir araç aldınız diyelim , sadece otomatik vitesli araç kullanır ibareli veya tertibat kodlu ehliyetle trafik kontrollerinde emniyet görevlilerine nasıl bir açıklama yapılabilir bilemiyorum .
Aklı selim durumunuzu anlatan engelli raporu , nasıl bir araç kullanacağınız tarifleyen ehliyet ile birlikte değerlendirilmeli diyor. Sadece bu kadar . Ehliyetini ibraz etmeden engelli aracı alabilen bir arkadaş var mıdır ? Fakat vergi daireleri dosyaya ekledikleri ehliyet içeriğini diikate almak istemiyor ya da bu şekilde talimatlandırılmışlar. Her şekilde özelge başvurusuna zorlanıyorsunuz
Aylarca süren eziyet. Sonuç belirsiz . Ne bayide anlaştığınız araç kalıyor ne de alabileceğiniz fiyatlar .
Bu problemi ne dinlemeye ne de çözmeye niyetli bir kişi veya kurum var ortada .