Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV ile ilgili olarak rapora yazılması gereken değerlendirme netleşti

Merhaba arkadaşlar. Yeni çıkan yönetmeliğe göre raporunu güncelleyip ötv indirimli araç alan oldumu?

2014 tarihli raporumuzla araç alabiliyor muyuz? Daha 2 yılım var ama durum böyleyse işimiz zor yani. Bende sol ayak polio sekeli var, otomatik vites araç kullanır raporu ile araç almıştım 2014 te.

abilerim 2012 senesinde özel tertibatlı araç alabilir raporuyla 2013de arac aldım seneye süresı doluyo aracın ehliyet değişimini derdimi anlatarak uygun kodlarıda alarak bitirdim ancak ehliyetımı değişim için karakola vermedım verılen rapor 2 yıl gecerlıdır yazdığı için

ilerleyen senede yapacagım ki ehlıyet 10 yıllık oldugu için sene olarak kazanayım diye ben şimdi hastaneden aldığım raporu da değişmelimiyim raporum sürekli olduğundan bıdaha uğraşmak istemıyom zorlu çıkarıyolar sağ ust alt ekstrm oldgu içn sıkıntı olabılıyor. raporu değişmden 2012 raporla alabılırmıyım. tk Sayg.

birkan01

Evet ben de bunu biliyorum ama ehliyete kodu veren il sağlık müdürlüğü bu konuda ısrarcı:) aksama durumum vs olmadıgı için kontrollerinin sonucunda oto vites yeterli diyorlar. ama ben kendilerine anlatamadım sorunu. vergi dairesi de hali ile kabul etmiyor.

01.01.2016 itibariyle özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirleme yetkisi il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona verilmiştir. Yeni ehliyetler bu raporla alınabilmektedir ancak yeni ehliyetlerde artık H sınıfı diye bir ehliyet sınıfı bulunmuyor. Maliye yönetmeliğinde ise ibraz edilmesi gereken belgeler arasında H sınıfı ehliyete atıfta bulunuluyor. Sağlık bakanlığı yönetmelik değişiklikleri ile eş zamanlı ve uyumlu oalcak şekilde düzenlenmiş değil. Bu nedenle ötv işlemleri için adım atmadan vergi dairesinde hangi sınıf ehliyet ile işlem yapılabileceğini öğrenmekte fayda var.

Bunun dışında yönetmelik veya tebliği değişiklikleri bahane edilerek mevcut engelli kurulu sağlık raporlarınız ile ilgili karşınıza problem çıkartılırsa ve değişiklik öncesi güncel , uygun formatta raporunuz varsa maliye yönetmeliğinde yer alan aşağıdaki madde ile itiraz edebilirsiniz.

18 Nisan 2015 Maliye Bakanblığından Özel Tüketim vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği ( Sayı:29330 ) resmi gazete yazısı ;

1. Malul veya Engellilerin Taşıt Alımlarında İstisna ( Sayfa 14 )
1.5. Ortak Hususlar
"Engellilere, engelli sağlık kurulu raporu verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir. " Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez. ( sayfa 15 )

merhabalar... ben de bu işte pes etmek üzere olanlardanım, 3 aydır birfiil ugraşıyorum bi çözüm önerisi olan olursa çok sevinicem... çift taraflı kalça çıkığım var daha önceden defalarca da ameliyat oldum, sol bacakta 0.5 cm kısalık var, normalde de otomatik vitesli araç kullanıyorum. ehliyet kurulu otomatik vites araç kullabilir raporu verdi ve ona göre ehliyetimi değiştirdim, hastanenin heyet raporunda özel tertibat yazıyor, tertibatın ne olduğu da belli değil. şimdi ben ne otomatik vites araç alabiliyorum ne de özel tertibatlı. var mı bana bir yol gösterebilecek olan?

gkc2017

hastane doğgru olanı yapmış "özel tertibatlı araç kullanabilir" demiş. Hastane ile işinin bitmiş yani. Bundan sonraki aşama İl Sağlık Müdürlüğü. Orda komsiyon kuruluyor sizin hangi tertibatı hangi kodlar ile kullanacağınızı onlar belirliyor. Yani elinizde iki rapor olması lazım.

1) Devlet Hastanesinin verdiği rapor (üzerinde özel tertibatlı araç kullanabilir yazacak)
2) İl Sağlık Müdürlüğünün verdiği rapor (üzerinde engelinize uygun kodlar yazılacak)

halilhal

İl Sağlık Müdürlüğünün verdiği raporda 102 ve 78 yazıyor. ticari araç kullanamaz ve sadece otomatik vites kullanabilir yani.elimde bu iki rapor var ve ne aparatlı araç alabiliyorum ne de sadece otomatik vitesli

gkc2017 özelgemi geldi size neden alamıyorsunuz. Tamam gibi işlemleriniz. İşinin ehli bir bayiye gidin. Yönlendirir o sizi.

gkc2017 halilhal Arkadaşın raporunda her iki ayakta da kalça çıkığı olduğundan dolayı otomatik vites bu arkadaş için özel tertibat yerine geçmemektedir. sağ ayağına da uygun bir tertibat yazmadıkları takdirde vergi dairesi onaylamaz ki zaten onaylamamak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Özelge de gelmedi.. ama tertibatli da alamıyorum bu sefer de ehliyet değişsin istiyorlar ama ehliyet komisyonuna zaten yeni girdim ve otomatik vites verdiler. Anlamadım gitti

gkc2017 mücadeleyi bırakmayın. İl Sağlık Kurulunun verdiği kodların yazılı olduğu rapora itiraz edin. Dilekçenizde olması gereken kodları yazın. Şu kodların da raporumda olması gerekiyor diye. Komisyona takrar alacaklardır. Orda güzelce izah edin ordaki mühendise zaten araba kullandığınızı anlatın. yinemi olumsuz geldi son verecekleri rapor ile vergi dairesinden özelge isteyin. özelgede mi olumsuz geldi dava açın. Sonuna kadar hakkınızı arayın.

"Bu ülkede engelli insanlar hiç bir hakkı kolay almamıştır. Hep mücadele ile geçiyor hayatımız." Devam edin bence umutsuzluğa kapıplmayın.

Çok teşekkür ederim. Şansımı sonuna kadar zorlayacagım☺

hozel54

Hocam süreç nasıl tamamlandı, arabanızı alabildiniz mi? Şayet olumlu sonuçlandıysa nasıl çözüme kavuşturabildiniz.

Ankara ÖTV müdürlüğü özelge başvurusunu red etti ve bulunduğum ildeki vergi dairesine emsal özelge gönderdi. Buradaki vergi dairesi özelgemi kendi yazıp işlemi olumlu sonuçlandırdı .

Rapor ibare doktor hakkında?

Merhabalar. Sol ayak engeli olupda otomatik vites kullanması uygundur yazısını sadece ortopedi yada fizik doktorları mı yazabiliyor ? bende damar tıkanıklığı var kronik. Kalp damar doktoruna yazdırmaya çalışsam olur mu acaba ? teşekkürler.

Değerli tsunami_, Sen Muayene Sırasında Kalp Damar Doktoruna "Sol ayak engeli olup otomatik vites kullanması uygundur" ibareli birşeyler yazdırabilirsen. Ortopedi ve Fizik Doktorarıda Bunu Ciddiye Alıp Sana Yardımcı Olabilirler. Ama Bu İbare Yazma Konularında Genelde Ortopedi ve Fizik Doktorlarının Dediği Oluyor.
Hayırlı Günler

slm. benim sol extremiten kaynaklı %13 engelim var gelirler idaresi Ankaraya gönderdi ( istanbul) tam bir yıl oldu hala cevap gelmedi. özelge talep etmiş (Aksaray vergi dairesi) Gıcıklık mı yapmış olabilir.

1 yılmı yahu bunun bir yasal süresi vardır arkadaşlar bimer e yazın bence. kendinizde başvuru yapın interaktif vergi dairesinden bence.
Kanunen 21 iş gününde cevap vermeleri grekmez mi?

tsunami_

ortopedi veya fizik tedavi yazsa çok daha doğru olur. Ama doğrusu pratikte bir zararı olur mu, sanmıyorum

tsunami_

Otomatik vites kullanması uygundur daha doğrusu "78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesi sadece İl Sağlık Müdürlüğünün komisyonu ekleyebilir, o nedenle ehliyet için sorduğunuzu farzediyorum.
Hastanede kalp damar doktoruna gitseniz ve ve o sizi komisyona sevketse bile komisyondaki Ortopedi, Fizik Tedavi veya Nöroloji Uzmanları muayene ettiklerinde damar tıkanıklığına bağlı ciddi fonksiyon kaybı görmezlerse "Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir" ifadesini eklemezler. Sonuçta komisyonda ortak imza atılıyor ve hemfikir olup sorumluluğu paylaşmaları gerekli.

merhaba,
ortapedik engel ile (%13 sol extremite) araç hangi bayiden alabilirim. bir isim verebilen var mı? bu arada hala Ankaradan özelge bekliyorum( 27/04/2017 den beri. Aksaray vergi dairesi oraya göndermişti).

ibrahim GEREK1

arkadaşım bence interakif vergi dairesinden kendiniz başvurunuzu yapınız bu kadar uzun sürmez bir terslik var bu işte. Ayrıca özelgeler Ankaraya gitmiyormui bulunduğumuz ildekiler veriyorlarmış.

Arkadaşlar benimde bir sorum olacak.2015 aldıgım bir RAPOR VAR vergi indirimi için almıştım.ve şu an otv siz araç almak için nasıl bir yol izlemeliyim bilgi ve tecrubesi paylaşan dostlara şimdiden saygı ve sevgilerle

engelliler
Engeliniz ne, raporunuzda "otomatik vitesli/özel tertibatlı araç kullanır" ibaresi var mı, engelinize konu rahatsızlığın tanısı açık şekilde yazıyor mu, nasıl bir ehliyetiniz var?
Bu soruların cevabı sizin ÖTV muafiyetli araç alıp alamayacağınızı belirler.

Bu konuda ki kaynağa nerden ulaşabilirim veya cep telefonum 553 226 1990 beni ararmısın çünkü ben araba aldım rapordaki kod yanlış yazıldığı için araca tertibat takılamıyor sıkıştım kaldım ilsağlık müdürlüğü tse ve sağlık bakanlığı arasında
rica etsem bana geri dönermisin

Merhaba sağ kalça protezi ameliyatım var ötv indirimi için sağlık kuruluna başvurdum ve hareket ettirici aksamda özel tertibatlı araç kullanması gerekir yazıyor raporum sürekli ve ortopedik bu ibareyide ortopedi doktoru yazdı. Ehliyet için il sağlık müdürlüğünde 20 hazıranda kurula gittim ve bana engelli ehliyeti verdi fakat tertibat kodunu yazmadı. Kurulda beni kontrol eden kişi ile konuştuğumda size gerek yok dedi. Ben şimdi itirazımı yaptım tekirdağa gideceğim ordan da aynı yönde karar çıkma ihtimali yüksek mi bu durumda ne yapabilirim? Engelli ehliyetine karar verip kod vermeme gibi bir işlem yapabiliyorlar mı?

Üst Alt