Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyeti net fiyatı 70 bin TL'ye kadar olan araçları kapsayacak

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu konuda o kadar çok %90 ve üzeri engellilere yapılsın bu sınırlama arabalar bizim ayaklarımızdır falan şeklinde cahilce ve bilinçsizce üstelik diğer engellileri ötekileştiren ve dışlayan yorumlar okudum ki sadece pes diyebildim arkadaşlar. Bu yapılacak olan düzenlemede bile birlik olamıyorsak birbirimizi dışlayabiliyorsak biz engellilere her şey müstehaktır ve bu yapılanlar da azdır.

Neden %90 ve üzeri engellilere kısıtlama yapılmasını istiyorsunuz da %90 ve altına yapılmasına karşı çıkıyorsunuz sizin ayaklarınız ayakta onlarınki değil mi bu nasıl bir düşüncedir?

Bu kısıtlama engel oranı farketmeksizin hiç bir engelliye yapılmamalı ancak hükümet diyorsa ki bu konu çok istismar ediliyor 300-400 bin TL'lik araçlar alınıyor diyorsa yapılması gerekiyorsa da mesela 200 bin TL ve üzeri araç alımlarında % 40 ötv indirimi değil de 20, 300 bin tl ve üzerine de % 10 ötv indirimi yapılmalı yani kademeli ve adil bir sistem uygulanabilmelidir.

Şurayı iyice anlayalım: %90 ve üzeri engeli olup da ehliyeti olanlara değil ben ve benim gibi düşünenler. Otomobili kendi kullanacak ise hiç bir engelliye değil. %90 veya %40'a takılmayın. %40 olup da otomobil kullanmayacak olanlar da vardır.

Otomobili kendi kullanmayacak olanlar için (Genelde %90 ve üzeri) fazla bir donanıma ihtiyaç olmadığı gerekçesi ile (Otomobili engelsiz bir kişi kullanacak) "Arabam benim bacaklarım." söylemi.

Bu konuda Nazmiye Güçlü'nün "Araba Aldım Kadın Oldum." kitabını okuyabilirsiniz.

Otomobili kendi kullanmayacak olanlar için (sadece misal) şöyle bir şey düşünülebilir: Engelli kişi otomobilde değil ise otomobil trafiğe çıkamaz koşulu konabilir. (Vs.)

Burada engellileri ayrıştırmıyoruz. Önemli olan suistimallerin önüne geçebilmek. Örneğin; otokontrolümüzü sağlayamadığımız için yürüme engeli olmayan ama engelli otomobiline sahip olan kişi, otomobili sırf engelli otomobili olduğundan engelliler için ayrılmış park yerlerine park edebiliyor.

Life

90% ve üzeri engellilerin en çok araca ihtiyaç kesimdir,fakat teyzesinin,amcasının üzerine araç alınıp,kurban olduğum o teyze ve amca aracın yüzünü görmese!

2018 den önce alınan araçlara %40 değil eski vergi oranları geçerliymiş ancak 2018 de alınacak sıfır araçlar için mtv Oranına %40'lık artış geliyormuş,eski araçların aynen vergileri olduğu gibi eski haliyle ödenecekmiş.
Eypv2z.jpg

Son düzenleme:
A_GEYiK

Otomobili kendi kullanmayacak olanlar için (sadece misal) şöyle bir şey düşünülebilir: Engelli kişi otomobilde değil ise otomobil trafiğe çıkamaz koşulu konabilir. (Vs.)

Bu konu orana endeksli olmamalı, ayrıca "engelli kişi otomobilde değil ise otomobil trafiğe çıkamaz koşulu konabilir" demişsin bu da uygun değil ne demek engelli otomobilde değilse araç trafiğe çıkamaz böyle bir yasaklama çağ dışıdır, farz edelim felçli biri %100 engelli ve yatağa bağlı kişiye 1. derece yakınlarından biri engelli kişiye kişisel ihtiyaçlarını almak için arabayı kullanması gerekti bu kişi ne yapacak engellisini güzelce paketleyip koltuğa oturtup arabaya koyacak ve alışverişe de böyle mi gidecek, bu iş olacak iş değil.

Sevgili A_GEYiK kardeşim, yıllardır bu forumun üyesi olarak seninde yazılarını okumuş birisi olarak seninde aslında yasaklara ve çağ dışı düşüncelere karşı olduğunu biliyorum ve söylediklerini de %90 engellileri dışlayalım anlamında söylemediğini biliyorum. Forumda fikir alışverişi yaparak birbirimizin yazdıklarının da eğirisini doğrusu yanlışını göstererek ve eleştirerek doğruları bulmalı ve bizlere koyulması düşünülen bu yasaklamalara ve sınırlamalara karşı çıkmalıyız.

Bu konuda bir suistimal varsa ve bir sınırlama getirilmesi zaruri ise bu sınır 70 -100 bin gibi bir miktar ile sınırlanmamalıdır, bir sınır uygulanacaksa bu sınır kademeli ÖTV indiriminin uygulanması olmalıdır.

Şu anda engellilere uygulanan ÖTV indirimi %40 ise

200 bin üzeri araçlara % 30
250 bin üzeri araçlara % 25
300 bin üzeri araçlara % 20

gibi buna benzer bir şekilde ÖTV sınırlaması konmalıdır, ve hep birlikte buna benzer bir düzenleme hazırlayıp yetkili mercilere bu konudaki taleplerimizi duyurmalıyız.

Ayrıca bir başka konu da ticari araç olarak geçen araçlara %8 ÖTV indiriminin uygulanması, bu konuda da birlik olmalı ve ötv oranının %40'a çıkarılması için uğraşmalıyız. Engelliyi eşya olarak gören zihniyet vito,panelvan gibi araçlara ötv indirimini kısıtlamıştır, bu ve buna benzer kısıtlamalara hep birlikte karşı çıkmalıyız.

fahru

işte böyle bir suistimal varsa bunun önüne geçilmeli, %90 ve altına araba ne kadar gerekliyse %90 ve üzerine de o kadar gerekli, orana değil ihtiyaca endeksli bir durum bu.

Yeni düzenleme ile indirimli araç alımı!

Arkadaşlar merhabalar yeni düzenlemeyle birlikte 2018 den itibaren vergisiz bize gelen fiyatı 70 bin lirayı aşan araçları devlet bize vermiyor. yani vergiler dahil 130 bin liraya denk geliyor bu aylar önce burda gönderi paylaştım biz sustukça böyle devam eder bu imzalarımızı toplayıp şu işe baş kaldıralım artık gerçekten böyle devam ederse sonumuz hiç iyi değil bizim 130 bin liranın üstü araçlara layık değilmiyiz biz anlamıyorum bu işi gerçekten.

A_GEYiK

Yani diyorsunuz ki %90 ve üzeri engelli yakınınız varsa ve arabanın içinde değilse o arabayı kullanamazsınız. Gerçekten başına gelmeyen bilmez derler ya o hesap lütfen buradaki herkes kendi engel durumuna göre benim için bu durum çok iyi oldu diyebiliyorsa yazsın

herkes başka bi engelli için yorum yapıyor ama kimse bana uyar demiyor yani benim çocuğum %100 engelli onu hastaneye götürürken veya fizik tedaviye o zaman engelli aracını kullanabileceğim ama öbür çocuğumu götürürken dolmuş veya taksi kullanacağım öğlemi?

Tekrar ediyorum herkes kendi halini bilir lütfen kendi sorununuz için yorum yapın yok ona gerek yok buna gerek yok derseniz biryere varamadığınız gibi bumerang gibi döner sizi bulur

Ötv siz araç alımında kısıtlama geliyor

vetgisiz fiyatı 70 milyarı geçmeyecek şekilde kısıtlıyorlar çok bilenler..Halen bunlara destek verenlere kötü konuşurum.

Bu başlıkta yazdığım ilk yazım şimdi ki sıralamaya göre 2. sayfada. Diğerleri sırasıyla 8-9 ve 21. sayfalarda. İlk yazıyı okumadan diğerlerini okumanız yanlış anlaşılma potansiyelimi arttırıyor. "Beni bir kişi anlamış, o da yanlış anlamış."

Otomobil amaç değil araçtır. A noktasından B noktasına gitmeyi sağlayan araç. Tekerlekli sandalye de bir araçtır. Tekerlekli sandalyesini kendisi kullanamayan bir çocuğunuzu arkasından iterek siz kullanırsınız değil mi? Engelli çocuğun sandalyeyi kullanmadığı durumda engeli olmayan çocuğu sandalyeye oturtup sizin onun ulaşımını sağlamanız ne kadar etik olabilir ki. (Cümle içindeki "siz" şahıs olarak değil "genel" olarak kullanılmıştır.)

Genelde yazılarımı şahıs ya da kişisel olarak düşünerek değil de genel fayda sağlaması amacıyla yazmaya çalışırım. Toplam faydada verdiğim örnekler ilgili yazılarda da bahsedildiği gibi sadece birer örnektir. Bazı kavramlara çok takılmayınız. (Denildiği gibi onlar sadece misal ve bunları sizler de çoğaltabilirsiniz.)"Sığ" ve "basit" düşünmemeye çalışınız.

Ben sadece kendimi ve ailemi düşünsem bu başlığa yazı yazmama hiç gerek yoktu. (Sadece bu kadarı yeterlidir herhalde... Son satır özele girdiği için bir süre sonra kendini imha edebilir.)

Arkadaşlar 2 gündür bu kanun taslağındaki 130 maddeye tek tek bakmaya çalıştım. Bu maddelerin hiç birinde enggeli kelimesi bile geçmiyor. Sadece sayfa 41 de "Engellilerin taşıt alımlarında uygulanan özel tüketim vergisi istisnasının yeniden düzenlenmesi" cümlesi var.

Ciddi manadan bilemediğim için soruyorum. Cahilliğimi mazur görün, nerede 70 bin TL sınırı var? Biz bu kanıya nereden vardık? Bilen varsa paylaşır mı?

Teşekkürler

8 milyon engelli istediğini yaptıramıyorsa yazıklar olsun.Verirsiniz oylarınızı bunlara.Lan ben zaten pahalı araç alursa kdv yi veriyorum...Sen salak gibi benden daha az para alacak düzenleme yapıyorsun.Ne salak bunlar ya

@cemocan33, hayır. [FONT=sans-serif]@[/FONT]Cango 'nun yazdığı mesajı anlamaya çalışıyorum. %40'lık bir artışı vicdan sahibi hiç kimse memuniyetle karşılamaz.

Evrakları dün yolladım bu gün alacağım aracın işlemleri bitecek inşallah.Benim anlamadığım şey,şeffaf demokratik bir sistemde bizi ilgilendiren bir kanun tasarısının taslağını neden göremiyoruz? 70 mi 80 mi 2018 demi başlayacak hiç bir bilgi yok.Şu an komisyonda ve hâlâ bir bilgimiz yok.

[FONT=sans-serif]ARKADAŞLAR KAMPANYAMIZ 125 KİŞİ OLMUŞ DAHA ÇOK AZ HERKES SOSYAL MEDYA HESABINDAN PAYLAŞSIN....
YASA DAHA MECLİSDEN GEÇMEDİ MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ. HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ..

[/FONT]
[FONT=sans-serif]ALTTAKİ LİNKİ TIKLAYARAK İMZA KAMPANYASINA KATILALIM.... [/FONT][FONT=sans-serif]

[/FONT]
https://www.change.org/p/www-maliye-gov-tr-engelli-otomobili-ve-%C3%B6tv-deki-70-000-tl-lik-limit?recruiter=802004371&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=share_petition

Son düzenleme:
İşin garip yanı ne biliyor musunuz?
Mercedes'in hiç bir modelini alamayacağız. Mercedes elden kullanma tertibatını kendi yapıp o şekilde arabasını satan ender firmalardan biri. Engelliyi bu kadar düşünen firma bir yana, engellinin haklarını büyük bir zevkle elinden alan bir ülke bir yana. Yazık!!

darkminer

bende tüm maddeleri okudum ve 70.000 tl sınırını göremedim.

70.000-tl sınırı MTV hesaplamasında gözüküyor.

Arkadaşlar ben de bimer ve cimer e yazdım.Arkadaşlar ben bu konuyu düşünürken aklıma 70.000-Tl nin yıllara göre değer kaybı olacağı ve aynı zamanda araç fiyatlarının artmasıyla alınacak araçların daha da ucuz ve kalitesiz olacağı aklıma geldi.Sahiden bu yasa böyle geçerse hem araç fiyatları artacak hem de 70.000-TL enflasyona göre düşecektir.
Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sky_Walker

Kanun taslağında 130 madde içinde engelli kelimesi dahi yok. Sadece gerekçeler kısmında geçiyor fakat orada 70 bin diye bir ifade yok.

Şimdi sorum çok basit biz bu 70 bin TL nereden biliyoruz.

kanun tasarısını bende madde madde okudum bende göremedim bu 70000 tl yi. Bakan yanlış bilgilendirilmiş olabilir.Sizde okuyun kanunu arkadaşlar adres bu "https://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.sorgu_yonlendirme". 70000 tl maddesini bulan lütfen buraya yazsın.

icengiz2005

Verdiğiniz linki kopyala / yapıştır yaptım. " Ulaşmaya çalıştığınız adres bulunamadı. Adres veya dosya yolunun doğru olduğundan emin olunuz." mesajı çıktı.

google a tasarı ve teklifler diyin arama yapın.tbmm nin sitesine girin arama yap idiyince orda kanun tasarı var komisyonda diyor.

maliyenin sitesi diğer haber siteleri ile aynı ama nedense kanun tasarısında tek cümle yok bu nasıl iş ben anlamadım.

Life

Haklısınız burada yazıyor fakat site içinde ki haber kısmında yazan şey kanun maddesinde yok. Bu ülkede artık kanun yerine duyurular ile yasalar uygulanıyorsa vay halimize. Kanunlardan haberi olmayan Mehmet Şimşek bunuda danışmanları söylemeli.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt