Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

sayın toros 42 ve acemi 61

arkadaşlar sap ile samanı karıştırmayalım
öncelikle maliye karayolları trafik kanununa bakmaz. o kanuna göre yorum yapmaz . yapılan yorumları mali kanunlara göre yapar . bu sebeple maliye sap karayolları samandır karıştırmayın
ikinci olarak polis bizi durdurunca maliye kanunlarına göre durdurmaz karayolları trafik kanununa göre durdurur ve o kanuna göre ceza keser kısaca herkes kendi işine bakar polisin mali durumlarda ceza kesme yetkisi yoktur
velvelev sizin dediğiniz oldu polis yazı yazdı maliyeye gönderdi . sizde maliyeye gider izehat verirsiniz olur biter suistimal yoksa sorun yok eğer suistimal varsa bu suistimali ne maliye ne de karayolları trafik sonuçlandırabilir bunu ancak mahkemeler sonuçlandırır
rahat oluuuuuuuunnnnnnnnnnn
saygılar

Son düzenleme:
%90 üzeri rapor var araç aparatlı diye maliye ek 1 olmaz diyor ek 3 olmuyor rapor doksan üzeri genelgede 90 üzeri ve aparatlı diye madde yok ek 1 deki kendim kullanacağım/kulanımım mümkün olmadığı durumlarda yazan yeri ya sadece kendim kullanacağım yada 3 kişi kullanacak diye yorumluyor maliye abi saçma sapan ve yarım yamalak bir genelge işin için çıkan varsa yorumlara buyursun

Sayın DADAŞ06 öncelikle konuya açıklık getirmek adına verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim. Lakin forumda yazılanlardan da anlaşılacağı üzere insanların kafası karışmış durumda. Suistimalden kastınız (maliyenin bakış açısıyla) engellinin eşi veya 1.derece yakınının aracı kullanması ise bu Karayolları Trafik Yönetmeliğinde hak olarak tanımlanmış. İşte mesele burada kilitleniyor. Böyle bir durumda insanlar neden mahkeme süreçleriyle uğraşmak zorunda kalsın. Böyle bir hak var ise konu neden mahkemeye intikal etsin. Bu sebeple maliye en kısa sürede bu konuya açıklık getirmelidir. Yeni araç alacak birisi olarak maliyeye gidip bizzat sordum. İlgili memurun verdiği cevap: "aracı engelli haricinde kimse kullanamaz, tespiti halinde ötv faiziyle birlikte geri alınır" şeklinde. İşte bizi tedirgin eden nokta bu. Yönetmelik hükmü açıksa neden böyle bir zorunluluk söz konusu.

fd137cc9-9456-47be-a79e-eccb33521117.jpeg

Yeni bir yazı gelmiş ama ortopedik engellilerden bahsetmemiş???
Tam karmakarıştı ortalık...

Cümleten selamaleyküm babamın %82 hareket ettirici özel tertibatlı taşıt kullanabilir açıklamalı raporu var ancak ehliyeti yok. Onun adına ben alabilir miyim yoksa ehliyet şart mı. Bu arada ortopedik engelli

Engelli52

Cimer, otomatik cevap gönderiyor, şahsen okunduğunu dahi inanmıyorum.

Biz ortopedik engelli ve üstelik bir çoğumuzun ehliyetleri yani sürücülüğü iptal edildi, ediliyorda sağlık kurullarınca,

hani kaç kişi bundan bahsediyor, hangi vekil veya devlet yetkilisi bir açıklama yapıyor, hiç rastladınızmı.

Bizim, burdan birlik olup bastırmamız gerek...

Gerekirse, dikkat çekecek proğramlara çıkmak, örneğin Müğe Anlı, inanın İstanbul da olsam hiç çekinmez çıkardım...

merhaba,

%90 altındaki ortapedik olmayan engelli oranına sahip kişiler de ötv indiriminden faydalanarak araç alabiliyor mu?
eskiden alınmadığını biliyorum ama bir engelli tanıdığıma (%70 psikolojik engelli bu kişi) otomobil bayisi alabiliyorsun şeklinde bilgi vermiş.

Haklısınız, Ben de grupta arkadaşların çoğunluğunun yaptığı gibi yapmaya başladım ilgisiz davranıyorum hatta umursamıyorum bile çünkü bu sitedeki üye arkadaşları örnek almak gerekiyor, Sosyal Güvenlik kurumu'nda sürekli rapor ve sürekli vergi indirimi ile emekli olmuş engelli mağduriyetler i hakkında uzun yıllardır çalışma yapan birisi olarak grup yönetimi ve grup üyelerinden destek görmedik iki üç kişi dışında çoğu ilgilenmedi bile ben de bu konuyla ilgili maalesef ilgilenmek istemiyorum zor durumda kalan arkadaşlar ilgilensin burada empati yapmanızı istiyorum bana kızmadan önce

Bundan dolayıdır ki ben de bu konuyu sadece okuyorum daha önceki durumlarda olduğu gibi yani çoğunluğun yaptığı gibi herkes kendi sorunuyla ilgileniyor

Biz birlik ve beraber olmadığımız sürece bu sorunları hep yaşayacağız yaşıyoruz

Bu tür sorunlarla ilgilenmekten yoruldum artık kayıtsız kalma kararı verdim Her şeyin hayırlısı cümleten hayırlı cumalar

sayın toros 42

c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahilbedeli 200.000 TL’yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm³'ü aşanlar hariç) ve87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, [SIZE=5]bizzat kullanma amacıyla[/SIZE] engelliliğine uygun hareketettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,789

ötv 7.maddenin c fıkrası yukarıdadır ve kırmızı ile büyüterek yazdığım cümle neden bu taahhütnamenin istendiğine dair yasal gerekçedir. bu gerekçe maliyeyi bağlar .maliye bu maddedeki duruma göre hareket eder . karayolları trafik kanununun maddeleri maliyeyi bağlamaz . trafikte bu araçları kimin kullandığı maliyenin konusu değildir . maliyenin kanunları karayollarını bağlamaz .

ikinci olarak maliye olarak bir sürü konuda görüş yazısı bildiririz ve bir sürü yanlış işlem yaparız ve mahkemelerde açılan davalarda çok yüksek oranda kaybederiz . bu konuştuğumuz konuda çok büyük istisna olmazsa ve gerçekten suistimal yoksa maliye dava açmayı bırakın sözlü bir dilekçeyle bile konuyu kapatır . tekrar ediyorum pireyi deve yapmayalım. trafikte engelli araçlarını kimin kullandığına bakan maliye birmi yoktur ve bir şekilde maliyeye ulaşan şikayetler bir dilekçe ile bile çözülür kafnıza takmayın rahat olun sıkıntı yok
saygılarımla

Kafanızı takmayın rahat olun diyorsun da bu ülkede fabrika çıkışlı arabaları trafikten men ediyorlar. Kıl bi polise denk geldiğinde ne olacak. Söylenen cezaları ödeyebilecek engelli bireyler olsak zaten normal araba alır konuyu kapatırız ama öyle olmuyor. O yüzden Devlet tarafından net bir cevap gelene kadar kimse araba almasın sonra üzülür.

Sıfır araba alacaklara bayiler kağıt imzalatıyor . Bizzat kendım kullanacağım diye . Bilginiz olsun.

Cango

lımıt dahılınde tabıkı . Limit üstü aracı verıp kımse vergı kacakcılıgına gırmek ıstemez bayilerden . HEle kı bu donemde .

Arkadaşlar CİMER'e yaptığım başvurunun cevabı .Cevap maalesef olumsuz.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’ne yapmış olduğunuz başvurunuz 23.01.2023 tarihinde cevaplanmıştır*

Cevap Metni:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine yapmış olduğunuz başvuru incelenmiştir
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun (7/2) maddesinde malul ve engellilerin taşıt alımlarında ÖTV istisnası düzenlenmiş, söz konusu istisnaya ilişkin uygulama usul ve esasları Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde belirlenmiştir. Anılan Tebliğ metnine Başkanlığımız resmi internet sitesinden (www.gib.gov.tr) ulaşılması mümkündür.
Bu kapsamda, engellilik derecesi %90 veya üzerinde olan engellilerin söz konusu istisnadan yararlanması için, ilk iktisap edilecek taşıtta özel tertibat yaptırma ve taşıtı bizzat kullanma şartı aranmaz iken, engellilik derecesi %90’ın altında olan engellilerin söz konusu istisnadan faydalanmak için taşıtın özel tertibatlı olması ve malul veya engelli tarafından bizzat kullanması zorunluluğu bulunmaktadır. Dolayısıyla, engellilik derecesi %90’ın altında olan engellilerin taşıtını, başka bir şahsın kullanması mümkün değildir.
Bilgilerinize sunulur.

Toros42

Az önce aynı şekilde Trafik Tescil Büro MAirliğince bilgilendirildm... Maliye ile tam entegre sistemleri olduğundan ruhsatta yazan bilgileri dışında biri kullnadıgında anında maliyeye dusuyor dedı. Ortopedik engellilerde kendisi dısında kullanım ysaka tamammen dedı...

Bu nasıl bir işgüzarlıktır Allah aşkına yahu. Ben şimdi 16 saat yol gidicem. Aracı eşime dahi veremeyeceğim için belkide kaza yapıp ölücem öyle mi?

Hem kendi kullanması mecburi hemde limit var iyice batırddılar bu işi.

Bu resmen engellinin hayatını zorlaştırmaktır. Bir engellinin eşinin aracı kullanmasının neresi suistimal. Lütfen yetkili mercilere yazarak sesimizi duyuralım.

Aradım iptal ettim kına yaksınlar,sandıkta görüşeceğiz.

%90 altına da otomatik vites de dahil bu yazıya anladığım kadarı ile.

%90 altına da en azından 1. derece yakını olan bir kişi eklenmelidir. Engelli birey hastanede yatarken araba da bahçesinde yatacak. Engelli bireye yardım edecek eşi, çocuğu onun arabasını kullanamayacak. İmkanı olan bir araba daha alacak, olmayan sıkıntı çekecek. Burdan anladığım devlet her eve 2 araba şart diyor .

Arkadaşlar aile ve sosyal hizmetler bakanlığı konuda düzeleme yapılmasına yönelik görüş bildirecekmiş diye bir şey duydum. Bilgisi olan var mı ? Cimer den, bakanlıklara, il teşkilatı başkanlarına varıncaya kadar hepsine konu hakkında bilgi verdim. İnşaallah düzeltilmeye gidilecektir. Sizlerde yazın çekinmeyin. Birlikte sesimiz daha güçlü çıkar.

%90 üstü engeli, bekar, anne baba ehliyeti yoksa aynı ildeki kardeşleri aracı kullanabilir mi?

Kamu Denetçiliği Kurumuna da yazılabilir. Nihayetinde Maliye, halen yürürlükte olan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 53. Maddesine aykırı bir işlem tesis etmiş.

Toros42

Hocam obdusmanlığa başvuru için idari yargı yollarını bitirilip başvuruda bulunulması lazım. Şayet benim eşim kullandı diye ceza alacak olursam dava açacağım. İş nereye kadar giderse gitsin. aynı evin içinde yaşayan 1. derece ve eş ne akla hizmet kullanamıyor. Bu apaçık hak ihlali.kanunlara anayasaya aykırı bir genelge. Engelliye pozitif ayrımcılık nerde ? sosyal devlet anlayışı nerde ? Arabanın ötv tahsili üstüne birde ceza kesilecek yok öyle bir yaptırım. Sanki şirket kurup devleti soymaya kalkıyoruz. Bunların hepsini yazdım ben. Sayın devlet büyüklerimizin bu konuda haberi olsa eminim bu kararı düzetirirler. Maliye kendince vergi ziyanını önlemek amaçlı bir genelge yayınlamış. Ama bunu engellilerin normal hayatlarını düşünmeden yapmışlar. Engelli olmadıkları için yazması kolay oluyor. Ben hakkımı sonuna kadar arayacağım.

obdusmanlığa başvuru için idari yargı yollarını bitirilip başvuruda bulunulması lazım.
Tam tersi, idari yargı yollarına henüz başvurmadan KDK'ya başvurmak gerekir. Önce idareye yazılı başvuru, sonra red alıp ondan sonra KDK ve gerekirse idare mahkemesi yolu takip edilmelidir.

hozgul

Hocam dediğiniz doğru ama daha yeni farklı bir konu hakkında başvuruda bulundum. Bana gelen cevap konunun idari başvuru sürecinin tamamlanıp yargı süreci sonrası değerlendirmesinin yapılacağı yönündeydi. Bu benim konumla ilgili olabilir. Doğrusu sizin dediğiniz gibi idari başvuruların tamamlanıp red kararları sonrası kdk başvurusu yapılmasıdır. Red kararlarının örneğinin de obdusmalığa sunulması gerekli diye biliyorum. Her türlü yere başvuruda bulunmamız gerekli. Bu haksız bir karar.

Üst Alt