Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

ÖTV muafiyetli araçları kullanabilecekler değişiyor

Adnan007

Ben alacağım aracı iptal ettim(kaporomu geri aldım) ama hala bildiğim her yere yazmaya devam edeceğim inanıyorum bu haksızlığı bitirecekler artık araç alacak veya almış olan arakadaşlara faydası olur belki.

Merhaba arkadaşlar,
İki ay önce kapora verdiğim araç için dün arandım. Evrak işlemleri için aradıklarını söylediler. Bayiye gittim yüzde 90 altı raporum olduğu için ilgili belgeye imza attım. Haftaya aracım gelecekmiş. İmza atmamak için uğraştım fakat bu şartlarda satış yapamayacaklarını belirttiler. Bende bayiden çıkar çıkmaz otobüste cimere şikayet ettim. Bakalım ne çıkacak.. Birlik olup ilgili yerlere sesimizi duyurmamız lazım. Bazı arkadaşlar Akp li millet vekiline ulaşalım demiş ama bence muhalefete ulaşmak lazım. Muhalefet bu konuyu meclis gündemine taşırsa çık hızlı çözülür diye düşünüyorum. Geçmişte çok örneğini gördük.

Keşke iptal etmeseydiniz. Bu genelge saçma illaki düzeltilecektir. hadi diyelim uygulamada yakalanıp ceza yazıldı. Bu şuan hali hazırda içinde çelişki barındıran normlar hiyerarşisine uymayan bir genelge. Ne akla ne de vicdana uymuyor. Ailenizden biri sizin ikamet ettiğiniz il dışında aracı kullanmıyorsa alakasız kişilere aracı teslim etmediyseniz. Neye istinaden yazacak cezayı. Ruhsatta ismi yok diyecek. Hadi mahkemeye gittiniz kara yolları yönetmeliği ortada nüfusta aracı kullanan kişi eşiniz çocuğunuz görünüyor aynı evde ikamet ediyorsunuz. Ben mahkemenin kararının bu nitelikler sağlandığı takdirde olumsuz olacağını düşünmüyorum açıkçası. Ben araba bulursam şayet alırım. Benim hakkım bu. Benim eşiminde çocuğumunda aynı derecede hakkı.

Kamu kurum ve kuruluşlarının(idarenin) eylemleri ve işlemleri ile kamu görevlilerinin tutum ve davranışları karşısında mağdur olduğunu ya da haksızlığa uğradığını düşünen herkes mahkemeye gitmeden önce Kamu Denetçiliği Kurumu’na(Ombudsmanlığa) başvurabilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının kanunları yorumlama ve uygulama şekilleri konusunda,

Kamu kurumlarının yönetmelikleri, tebliğleri, kararları ve uygulamaları konusunda,

Kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet sunmak ile görevli olan tüm kamu görevlilerinin tutumları ve davranışları konusunda,

Mahkemeye gitmeden önce Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuru yapılabilir.
Arkadaşlar yukarıdaki bilgileri KDK'nın resmi sayfasından aldım. Dolayısıyla mahkeme sürecini beklemeye gerek yok. Cimer'e yaptığımız başvuruya Maliye'nin verdiği cevap yeterli diye düşünüyorum. Veya diğer kurumların size verdiği resmi cevaplar. Burada gerçekten bir hak ihlali var ve KDK genellikle hak ihlalleri lehine karar veriyor.

Bana gelen cevap konunun idari başvuru sürecinin tamamlanıp yargı süreci sonrası değerlendirmesinin yapılacağı yönündeydi.
Size gelen yanıt idari başvuru sürecinin tamamlanması şeklindedir. Bu yargı tarafı değil.

6328 sayılı KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNU der ki:

Madde 17-
(3) Yapılan başvurulardan;

a) Belli bir konuyu içermeyenler,
b) Yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olanlar,
c) İkinci fıkrada belirtilen şartları taşımayanlar,
ç) Sebepleri, konusu ve tarafları aynı olanlar ile daha önce sonuçlandırılanlar,
incelenmez.

Yani önce idari başvuru sonra olumsuz yanıt alırsanız KDK gerek olursa idare mahkemesi. Hiç aklınızı karıştırmayın. Bu böyle.

Bence toplanıp Aile ve sosyal hizmetler binasına yürüyüş yapalım anca o zaman sesimizi duyururuz

acemi61

2023'ten önce alınan %90 altı engelli araçları için nasıl bir uygulama olacak acaba? Malum o tarihten önce alınan araçlar için herhangi bir imza vs. atılmadı.

REsmi gazete de yayınladı mı ? Geçerliliği nedir ki bu olayın ? bana bilhassa ortopedıklerde değişir gibi gelıyor bu olay . Adam evde değil cocuğu hastalandı araba kapının önunde eşi cocugunu hastaneye götüremeyecekmı ?

user06

Bildiğim kadarıyla 2023 öncesi alınan araçları kapsamıyor bu durum, yani eski düzen devam edilmesi gerekir.

Bu arada CİMER'den henüz cevap gelmedi bana hala ancak cevap gelen arkadaşlarla aynı cevap muhtemelen bana da iletilecektir. Hukuken hiçbir dayanağı yok bu yazının ama umarım insanları daha fazla zor duruma düşürmeden en azından +1 kullanıcı daha eklenecek şekilde düzenleme getirilir.

Adnan007

Benimde sürücülüğümü iptal ettiler, aracım var, evin tek arabası, şimdi babamda kullanması yasaklandı anladığım kadar, nasıl ne olacak bilemiyorum.

% 90 ve üzeri raporda almam çok zor, hem ortopedik engelli, hem solunum hastasıyım,
İşin içinden bir türlü çıkamıyorum,
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da yazdım bakalım ne cevap verecekler,

Aklımdan acaba Müge ANLI ya çıksak daha mı kolay sesimizi duyarlar ki ?

Toros42

KDK yı uzun süredir bendce inceleme yapıyorum, hatta gazetenin birinde, engellinin birini tekrardan sağlık kurulana sevk edip, Sağlık Bakanlığına da uyarı da bulunmuşlar.,
Şuan elimde kalan son imkanda bu kaldı bunu da deneyeceğim hayırlısı bakalım ne olur....

hayat76

Aracanizi hangi tarihte satin aldiniz. Bu sene almadiysaniz gecmis 2022 ve daha onceki yillarda aldiysaniz eski kanunlar gecerli.

Sizin ehliyetiniz olmadigi icin siz kullanamazsiniz. Ama daha onceden kullanan akrabalariniz yine araci kullanabilir.

Maa böyle bir saçmalık yaptılar. Suistimalleri önlemek isterken bizi mağdur ettiler.

Arkadaşlar KDK'ya yazalım lütfen. Bu şekilde mağduriyet giderilir diye düşünüyorum.

mchi

Ehliyetim çok eski 1997 de aldım, 23 24 yıllık sürücüyüm, aracım tertibatlı, bilmiyorum artık kim kullanır.
Kaçak göçek, kullanacağız artık, evin tek aracı, arabasız adım atamam ki ben, hem ortopedik hem solunum hastasıyım, yakalanırsak da nasip diyeceğiz,

Bizi bu hale getirenleri Allaha havale ediyorum, yinede aklımın erdiğince, gücüm yettiğince mücadeleme devam edeceğim,

KDK bencede mutlaka yazalım arkadaşlar,
Birde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da yazıp baskıları artıralım lütfen...

Merhaba bu kdk başvurusu konusunda işlemleri nasıl yapıyoruz. Örnek bir metin payşlaşacak birisi var mı ? Cimer başvurusu yaptım. Kdk içinde başvuru yapmak istiyorum. Süreç nasıl işliyor.

hayat76

Suruculugumu iptal ettiler dediniz ya o yuzden dedim

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mchi

Kusura bakmayın ([FONT=sans-serif]21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi) bu kısmı anlayamadım...[/FONT]

Bugün istanbul Ümraniye vergi dairesiyle görüştüm,konu yeni araç alıcakları ilgilendiriyor önceden alanlar için bir taahhüt yok dediler

hayat76
Telefon onu otomatik yaziyor telefonumun modeli o

21121210G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

forsa

Video'yu izledim. 18 Ocak'ta gönderilen belgenin fotoğrafını koymuşlar fakat o belgede 1.derece yakın kimdir tereddütüne dair bir açıklama yapılmış. Belgede ortopedik engellerle ilgili bir ibare göremedim. Video'daki arkadaşın yorumu gibi geldi bana, hatta videonun altında birisi sormuş bizce kullanabilir gibi bir yorum yapılmış.

[FONT=Roboto]Tertibatlı teslim ettiğimiz araçta ruhsat üzerindeki açıklama 1.derece yakını kullanması üzerine..
Bu yazı alıntı ruhsata bunu işliyorlarmış .. ilk genelgede benim okuyup anladığım birinci derece idi zaten. Devlet yazışmalarından anlamam fakat çıkardığım anlam bu idi .. engelli ve aparatlı bir kulanıcıya ruhsat 1 derece yakınları olarak çıkmış diyor satıcı..[/FONT]

Yerinde bir karar olmuş. Engelli adına alınan araçlar anlamını yitiriyordu. En azından ilgili kişinin yakınında kalması sağlanır.

Tekrar genelge gelmiş 18 ocak ta Aparat ile kullananlar %90 altı için.

Ortopedikl araç alımında 1 derece akrabalar olmuş..

https://www.youtube.com/watch?v=TkdpwkDM7XE&ab_channel=OpelArdenOtomotiv

Bu bilgi yanlış... Videdoda da bu yonde bir bilgi yok... Halen ortopedik engelilerde aracı sadece engellinin kendisi kullanabilir... Maliyede halen bu yondekı taahhutname imzalatılıyor, trafik polislerinin insiyatifi yada TSE belgesi veya noterin ruhsata yazdığı şeyler bu durumu değiştirmiyor... Sıkıntı yaşardisınız... Umarım yeni bir genelge vs ile dğzeltilir

Üst Alt