Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü mü yoksa engelli mi?

ticet77

Aktif Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Özürlü mü engelli mi sakat mı? Hangisini kullanıyorsunuz?

valla kusura bakmıyorum sen bakıosun ben dünyayı bile tiye almıyorum ne kadar ömrüm varsa yaşar ve çekip giderim ama öyle ama böyle

umut ben duyarsız değil sadece acıtasyon yapmıyorum anlarımda gayet düzenli ama senin patavatsız olduğun ortada

slm arkadaşım senin sözüne bende katılıyorum sonuçta engelli demek en güzeli ama her insan farklı bunu insanlara anlatmak zor engelli harici kelimeler zaten kulaga hoş gelmeyen kaba kelimeler öyle sananlar kendi basına gelmicek sanan insanlardır ama hayat bu kimsenin ne olcagı belli degil sonuçta her insan engelli adayı..

gizemim bizde kötü bişey demedik zaten sadece morel verelim dedik ama arkadaş anlama zorluğu çekti anlamayana anlatmayıda bilenlerdeniz patavatsızlığın manası yok zoruna gidecekse yorumlar konu açmayacak

Umut şekle bakma öze bak.Sonuçta durumumuz bu kelimelerin hepsine karşılık geliyor.Bunu söyleyen kişinin ne maksatla söylemeside önemli.Gerisi teferruat.

hasan eyvallah kardeşim ya umarım tatmim olmuştur

..Ne engelli nede özürlü bence en iyisi engellenenler olsunn:)...engellenenler.. topluluğu..:)

arkadaşlar kötü bişey yok bunda arkadaşımız sonuçta halimiz belli ama daha anlayışlı olsunlar istiyo ama sonucta darılcak gücencek birbirimizi kırcak bisey yok ticet77 arkadaşımızda şakacı morel verici bir arkadaştır onuda yanlış anlama arkadaşım

bu tamamen bize insanların bakış açısını özetliyor!
engelli daha kibar bencede daha insanca özürlü ağır

sakin olun arkadaşlar bugün yaşadıgımız girdigimiz ortamlarda sen sakatsın sen engellisin sen madursun yüzümüze kimse cemkirmiyo bizler neden sınıflandırma yapıyoruz kimse kimsenin cektigi acıyı bilemez sıkıntılarımızı agır geciren arkadaşlar var sıkıntıyı orta gecirenler var sıkıntıyı hafif geciren arkadaşlar var burada bu ortamda lütfen birbirimize saygılı sevgili olalım cünkü biz birbirimizi anlamaz birbirimize cemkirirsek kendi savaşımıza kendi beynimize ters düşmüş oluruz herşey kenara kendimizle sıkıntımızla barışk olalım insanları sevelim sevelim sevgi ekelim herkesi seviyorum:)

gizemim iyi niyetinden şüphem yok bilirsin ama beni savunmana gerek yok çünkü savunulacak bir söz sarf etmedim kapasite meselesi olduğundan üstelemmem asla

hayrettin bu arada bende seni seviyorum dostum:)

Önemli olan engelli vs...demeleri değil engel olmamaları.

gokce benide öyle tanıtıyordu biri bi ara dedimki sende kafadan sakat idin değilmi dedim? hahah dedi evet bendede haha dedim :)

sakat kelimesi hep canımı acıtırdı ilk dönemlerde..ama birgün dr.yazıhanesinenin önünde arabayı park etmek isteyen babam ve trafik polisinin diyaloğu beni kendime getirdi..babam en yakınım
polis:arabayı buraya park edemezsiniz
babam:arabada sakat kızım var dr.gidecek..
işte bukonuşma canımı cok yakmıştı..ama eve geldiğimizde düşündüm uzun uzun babamdı en yakınımdı ama böyle bi laf kullanmıştı..ve evet ben sakatım niye canım bu kadar acıdı dedim ve ve dostlar anladım ki bu kelime daha cok karşıma cıkacak dedim ve içimden defalarca tkrladım bu lafı BEN SAKATIM...o günden sonra,o yüzleşmeden sonra hiç gocunmadım artık o laftan hatta ben kendime sakat diyorum artık..özürlü,engelli veya sakat ne farkeder sen kendin ile barışık ol gerisi sadece laf..

biz sakat değil engelliyiz asıl sakat olanlar engellileri hor görenlerdir.

engelli mi, özürlü mü, sakatmı, önemlimi ben hiç bir tabir önemli değil önemli olan tek şey var olduğumuzu herkesin kabullenip empati yapmasıdır..

konu başlığını görünce sevgili Bayke ağbimizin bir sözünü yazmak geldi içimden gene. daha önceki bu tür başlıklardan birinde onun yanıtı şuydu: " ne özürlü,ne sakat,ne engelli... azeri tv de seyrettim, bize "zedeli" diyorlardı " .:) ve "bana uyar "diye de eklemişti :) ne gülmüştüm ,hala anımsadıkça gülümserim.
seni saygıyla anıyorum sevgili Bayke...

bana göre ise,biz özürlünenen insanlar değiliz,sakatlananan da değiliz ama engellenen insanlarız. önümüze konan engeller aşılsa bizde herkes gibi uzun boylu kısa boylu,kızıl saçlı,yada sarışın veyahut zayıf yada kilolu tanımlanan ve bunlarıda gayet normal algılayan kişilerden olabiliriz pekala...

bu konu en son dusunulecek konu, kelimelere takılmamak lazım..
ben sakat bile diyorum kendime cunku adı ustunde kaza gecirdim ve sakatlandım :)

-Sakat bedensel bütünlükteki bir arızanın olduğunu anlatır.. Bireyseldir..
-Özür ise Devletin bazı sorumluluklardan muaf tutmak ve pozitif ayrımcılık için uydurduğu bir terimdir.. Daha çok hukuksaldır..
-Engelli ise tam olarak bir karmaşayı ifade eder.. Şimdilik diyelim.. Engellenmekten bahseder.. Fakat önemli olan buradaki engellemenin/engellenmenin, sakatlığın mı yoksa Toplumun/Devletinmi olduğunun ayrımı sanırım..
Engelli kavramı içine o kadar çok sayıda grup koymaya başladılar ki işin suyu çıktı..
Engelin bedensel yönden geldiği değil de yapılan ve yapılmayanlarla kişinin engellenmesi olarak değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.. Böyle düşünürsek siyasi bir kavramdır ve doğrusu engellenendir.. Fakat bedensen ve ruhsal uyumsuzluğu yada ‘’Normal dışılığı’’ engelli diye genel bir eğilim var.. Bu kavramda bizlerin vurgulamak istediği şeylerin dışına çıkıyor.. Cinsel engelli, saç engelli, sapkın engelli, çalışma engelli.. Hatta terörist engelli..

Bence bu işi bizler ötekilenmiş düşüncesiyle bütünleştirmeliyiz.. Öteki ötesiyiz bizler..

herkese merhaba 41 yaşımdayım 22 yıldır hıc kımseye muhtac olmadan ekmeyımı kazanıyorum bır suru ınsana iş imkanı saglıyorum saglam hıc bır ınsandan gerı kalır bır yanım yok ama laf sırasına gelınce bende telavuz bıle etmek ıstemedıgım o cırkın gelımelerle anılıyorum haksızlık bu tek gelımeyle haksızlık. engellı kendı veya aileının dışında başka bırının yardımıyla yaşayan veya gecımını saglayan dıyecem ama o da olmuyor o zaman dılencılerınde engellı olması lazım onlara bıle bu paye verılmezken bızler ıcın kullanılması ustune basa basa söylüyorum haksızlıkkkkkkkkkkkk

bence engelli evet engel varsa biz engelliyiz bunu hiç bir zaman unutmadım vede unutamam ki

ben ise herkese muhtaç yaşadım vede yaşıcam

Ben hem engelliyim, hem sakatım, hem özürlüyüm, hem mağdurum vs vs :D
Bunu ben deyince noldu başkasından duyunca nolacak, bi yerimmi eksilecek zaten eksik :D
başkası beyninde olan noksanlığın farkında değilse benmiyim engelli yoksa bana bunları diyen mi :)

Bu kelimelerin hepsi bizi anlatıyor sadece ne şekilde ve nasıl bir yüz ifadesiyle söylendiği önemli olan

yüz ifadesi gerçekten önemli söyleniş tarzı tabikide genede kıbar olsalar daha iyi olur özürlü mü sakatmı diyeceklerine belki engellimi diye kıbarca güzelce sorsalar engelli arkadaşlarda kırılmaz vede kızmaz ben engelli annesi oldugum halde kızıyorum ama insanlar çok degişik düşüncelere sahip oldukları için yapacak bişey yok malesef genede aynı degiştiremiyoruz toplum olarak onların düşünmesi gerek kırılıp üzülürlermi diye

Umutacar arkadasim hassasiyetini anliyorum bu hassasiyette yasayabilmen icin insanlarin belirli bir kulture ulastigi bir toplumda yasamak zorundasin kultur icin temel sart ekonomik bagimsizliktir.Bu ulkede ekonomi Turk milleti icin veya milletini gelistirmek isteyenler icin baltalanmaktadir cunku ulkemiz altin madeni gibi eger ustunde yasayan millet birlik icinde duzgun kulturde olursa bu altin madenin soyulmasina izin vermez buda birilerinin isine gelmez.Senin dusundugun hassasiyet icin ekonomik bagimsizlik sart ki su anda toplum oyle bir durumdaki bir mucize olup Turk vatandasi insani kosullara uygun maddi yasama sahip olsa dahi bir cok kesim gene olumsuz seyire devam edicektir.Cunku uzun sure olumsuz yasayan toplumlar sartlar duzelsede 2 veya 3 nesilde ancak duzelebilirler.Unumuzdeki 50 yilda ekonomiyi duzelttigimizi varsayarsak
(Dis guclerden dolayi mucize cunku disarda oldugu kadar icerdede gucluler)100 yilda toplumun normale donmesi icin gerekli yani en iyi ihtimalle 150 yil alir gercek anlamda duzgun kulturlu bir topluma ulasmamiz.

sakat, özürlü, engelli demişler çok mu? "ah yazıık pek de gençsin neyin var bakim" , "doğuştan mı sonradan mı oldun" "yazık tüh tüh tüh" demelerindense engelli, özürlü, sakat deyip geçmelerini tercih ederdim :(

insanların çoğu zaten acuyarak bakıyor boşverin alıştık bakışlara halbuki bilmiyorlarki asıl engelli yada sakat onlar

evet bende engelli densin isterim sakat ve özürlü kelimeliri cok agır ve
kırıcı oluyor

ben hem işitme engelliyim hemde koah hastasıyım.dışarı çıktığım zaman sırtımda oksijen tüpüyle çıkıyorum.bana ne derseler desin ister engelli ister sakat ister özürlü kabulumdur fakat bakışları varya insanı deli ediyor.

Üst Alt