Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlü mü yoksa engelli mi?

ismi ne olursa olsun ne farkedecek sonuçta ifade edilen benim bedensel noksanlığım.ben ise engelimi dile getirenin uslübuna takığımdır.

Bu konuya bir alıntı ile katkı sağlamak istiyorum, çünkü benim o ya da bu denmeli şeklinde bir yorum yapma yetkinliğim yok.

STGM'nin Türkiye'de Hak Temelli STK'lar - Sorunlar ve Çözüm Arayışları adlı kitabında "Engelliler" başlığı altındaki alt başlık, sitemizdeki bu başlığın aynısı: "Özürlü Mü?, Engelli Mi?, Sakat Mı?"

Alıntılamak istediğim bölümün başında aynen şu yazmakta;
"Dil yaşayışımızın aynasıdır" (Oğuz Atay)

Türkiye'de pek çok konuda olduğu gibi sakatlar arasında da kavram kargaşası yaşandığı açıktır. Ülkemizde sakatlar üçe ayrılmaktadır: "Sakatlar", "özürlüler" ve "engelliler". Kendisini hangi kelimeyle tanımladığına göre, o insanın kendisine ve sakat sorununa bakışını anlamak mümkündür.

Yaşadığı sorunların nedeninin ayrımcılık olduğunu bilen ve kendisini toplumun diğer bireylerinden ayrı görmeyenlerin -ki bunlar ülkemizde bir avuçtur- tercih ettiği kelime "sakat"tır. "Sakat" tanımını sevimsiz, kaba, aşağılayıcı bulanlar ise kendilerini topluma kabul ettirme çabasının bir parçası olarak "özürlü" ya da "engelli" tanımını seçmekteler. Yasalar başta olmak üzere, hayatın her alanında ayrımcılık yapan devletlerin kullandığı ise "özürlü"dür.

...Tüm bu isim ve kavram değişikliklerine rağmen, sakatlara bakış açısının değişmediği de bir gerçektir...

Galiba kisaca sole ozetlenebilir.Yukarida Veritas arkadasimdan alinti yaparak Sorunlar ve Çözüm Arayışları adlı kitabı alip okuyan birinin beyni golf topu buyuklugundeyse kitabi bitirdiginde hayata bakisi o buyuklukle orantili olarak degisecektir.(Yok eger futbol topu kadarsa onunkide o kadar degisecektir diyebiliriz.)

çorbaya tuz atayım. bu işin doğrusu:engelli, (engel var yani). neye :bazı şeyleri yapmaya, bu bir özür mü? Elbette özür/gerekçe.Peki bu durumda mağduriyet var mı? Olmaz olur mu? Uzatırsın uzatabildiğin kadar. Burada sorun şu: İnsanların karşısında duyduğumuz acıyı ve üzüntüyü nasıl hafifletebiliriz.? Bence engel olduğunu belirterek, özrümüzden,mağduriyetimizden bahsetmeden.Çünkü onlar bizi ilgilendirir. Bence de az ya da çok, ne düzeyde ise o düzeyde; engellilik hali doğrudur.Diğerleri değil.;(Zincirlerimiz var kıramıyoruz,az ya da çok.Kıramıyoruz.İşte engeldir bu).

ha öyle ha böyle önemli olan toplumda kendini ifade edebilmek.yoksa engelli demişler sakat özürlü demişler ne farkeder.ben kızımla konusyorum bazen şakalaşıyorum merdivenlerden inerken hadi yarışalım diyorum oda ama baba sen sakatsın hızlı inemessin diyor 7 yaşında çocuk.yani bunlar normal şeyler.türkçedeki tanımlama diyelim sakat yada özürlü engelli vs

Insanlarin bir "engelliyi" gordugunde sekilden sekile girdiklerini goruruz,saskinlik hali vardir nasil davranacagim nasil davranmaliyim "engelliye" ... Bir akrabam bana sen bu hallere dusecek adammiydin diyordu yuzunde uzgunluk ifadesi,birgun yolda birini gordum benimle konusmaya calisiyordu yuksek sesle birseyler anlatiyordu bagirmadan konusursa benim anlamayacagimi saniyordu :) iyi cocuk iyi cocuk diyede ekliyordu :) yada bilirsiniz engelliyle konusmak yerine yaninda kim varsa ona nedir nasil oldu niye boyle oldu gibi sorular oyle ya engelliye sorarsa anlamayabilirdi :).... Dunyada iki ayakli essek cok var. Engel beyinde baslar biz herseyden kendimizi soyutlarsak ice kapanirsak engel o anda baslar...

13 yıldır engelliyim/sakatım/özürlüyüm siz seçin alın artık hangisini diyecekseniz. Fakat 13 senedir dönüp dolaşıp bu soruyla karşılaştıkça saçımı başımı yolasım geliyor, deliriyorum. :)

36 yıldır sakatım özürlüyüm engelliyim kim neyi yakıştırırsa yakıştırsın bu hayat benim engellimle sakatlığımla özürlülüğümle 36 yıl geride kaldı Poretez kullanıyorum gerekirse iki değnek ile yürür giderim kendimizle barışık olmak gerek kim ne derse desin hayat güzel yaşam acıda olsa yaşamaya değer gidipte geleni hiç görmedim o zaman geleçeği acısıyla tatlısıyla sevmek gerek.

Bu konuyu daha öncede görmüştüm sanırım ve o zamanda yzmıştım ama tekrar yazmak istedim..
Engelli, özürlü, sakat, hasta ne derlerse desinler ben milletin ne dediğine değil nasıl yaşadığıma bakarım.. Elimden geldiğince en iyi standartlarda yaşamaya çalışırım.. Çünkü milletin dediği hiç bir kelime benim durumumu değiştirmeyecek benim yaşam tarzım benim hayatımı güzelleştirir..

aslında durumu şöyle değerlendirebiliriz. düşününki rutin şehir hayatı yaşayan insanlar düşünün. işten ewe ewden işe. şimdi insanlar hayatlarının %95 inde hep aynı şeyi yaparlar. alışık oldukları şeylere doğru tepkiler verebilirler. ama alışık değillerse bir anda düşüncesizce hareket edebilirler. mesela engelsiz bir insan işten normal bir halde çıkmış yürüyo sokağı bir dönüyo görme engelli biriyle çarpışıyo. görebilen insan haliylen bir tepki vericek. ve insan beyni ilk 1 saniyede tepkiyi verir böyle bir durumda. ve haliylen alışık olduğu hayata bağlı bir tapki verecektir. bir anda "körmüsün kardeşim?" diyo. o bir saniyenin sonunda fark ediyo kime çarptığını. ama iş işten geçmiş. bu şunada benziyo. hala motorsikletlere trafikte alışılamaması ve onlar yokmuş gibi sollama yapılabilmesine benziyo. yani insanlar alışık değiller. tepkilerde bilgisizce veriliyo. tok açın halinden anlamaz. o yüzdende yaşamadan bilemiyo. nasıl ki ilk depremde tüm istenbul bilgisizce hareket etti, doğrusu bilmem nerde saklanmak iken, en üst kattan panikle atlayan vatandaşlarımız bile oldu maalesef. yani eğitimsizlik, alışık olmamak ve bilgisizlik. bide insanlığın çoğu empatide kuramadığından, tepkiler konuşmalar hareketler beklenditer hep çatışıyo. ama doğrusu kesinlikle sakatlık özürlülük filan değil. sadece bir engel. ona bakılırsa sağlamlar çokmu sağlam? adam boylu poslu bilmem ne ama cahilin hırsızın teki. ama diğer taraftan görme engelli biri satranç şampiyonu..

Ne özürlü ne engelli'yim ben çokkk ÖZEL'İm varmı ötesi...:)

Kafamda SORUN yok öyle görende önce kendine baksın tepedennn tırnağa..;)

hazaan 42;

zor başarılır, imkansız uğraştırır.

LaiLa;

HHHAAARRRİİİKKKKAAAA :):):) işte olay budur :)

aslında özürlüyüz. ama insanlar tarafından engellendiğimiz için hem özürlü hem engelliyiz :)
bende laila arkadaşımıza katılıyorum.
her şeyi kafamıza takarsak evden çıkamayız.

arkadaslar hangi kelimeyi kullanirsak kullanalim bir noksanlik, eksiklik ifadesi karsimiza cikacak. yani haliyle olumsuz bir ifade olacak. devlet bunu özürlü olarak secmiş, pek çok kişi ise engelliyi tercih ediyor. şahsen ben de engelli olarak kullanıyorum çünkü bildiğiniz gibi ülkemizde sakat, özürlü gibi tabirler küfür anlamında kullanılıyor. Ayı, köpek gibi.

Bence "politically correct" olarak kullanımı o yüzden "engelli" dir. Ingilizcede kullanılan tabir ise "disabled" ya da xxx impaired (hearing-işitme/speaking-konuşma vs.) her iki kelimenin de küfür ya da argo taşıyan bir anlam değeri yok, bu yüzden sorun tamamen çevremizdeki insanların hal ve tavırlarına bağlı kalıyor. benim sorunum bir miktar isitme kaybı. resmi islerde engelliyim diyorum bunun disinda "az duyuyorum" diyorum, sonuçta her insan empati yeteneğine sahip değil. büyük çoğunda şaşkınlık ve acıma olgusu ortaya çıkıyor, bu insanlarda gayet normal.
bu yüzden yaşadığımız koşullara ayak uydurabilmeli ve engelimizi espri konusu yapabilmeliyiz. metin şentürk bunun en güzel örneği. inanın ki espri konusu yapabildiğiniz sürece insanlar bir süre sonra sizin engeliniz olduğunu unutup gayet normal davranmaya başlıyor. çok çok basit bir psikolojik saptama bu yüzden kendinizle barışık olmanızı tavsiye ederim ;)

arkadaşlar hani bir laf var perşembenin gelişi çarşambadan bellidir gibi bir şey söylenir,zihniyet çok önemli,yaklaşım bir okadar.sakat kelimesi bir defa çok kaba bir yaklaşım,biraz zihinsel engeli olanı çağrıştırıyor o bakımdan,toplumumuzun uygarlık düzeyi ile elbette tüm sorunlar gibi bunu da kendimizde çözeceğiz.Ne yazıkki insanları katagorilere ayırmışlar engelli arkadaşlarımızda acaba zihinlerde hangi katagoriye koyuyorlarsa ,kendi vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum.slm.saygılar

uğraşacak çok şey var bula bula bunumu buldun hiiiç kafana takma öyle yada böyle geçiyo hayat

oracle;

Bence oracle işi çözmüş. Herkes gibi bize adımızla hitab edilmeli.İllada bir tanımlama yapılacaksa engelli daha çok kulağa hoşgeliyor. Diğerleri sakat! ulan ....... özürlümüsün gibi argo ifadeleri çağrıştırıyor.
Ben kendimi hiç birini yakıştırmıyorum. Sizde yakıştırmayın. Kendinizi ne hissediyorsanız öyle yaşayın.

Bide olaya şurdan bakalım ;

Dünya üzerinde milyarlarca sakat olmayan eli, kolu, bacağı, gözü, orası burası normal hiç bir eksiği yada fazlası olmayan insan var.
Bide kendini düşün bakim, sence bi özelliğin bi farkın olmasa niye bedensel veya herhangi bir engelle dünyaya geldin ?
Sende diğer normal insanlar gibi sıradan (engelsiz) olmuş olsaydın hiç bir farkın yada özelliğin olmamış olsaydı niye bi şekilde farklı geldin bu dünyaya ?

Farkımız Engelimiz :D

Engelli olmak yürek ister. Sıradan bir kişiye sorsan her şeyin sağlam ama engelli olarak yaşayacaksın. Ne kadar tahammül eder. Biz bunu her türlü engele rağmen bir ömür boyu yaşıyoruz. Hepimiz şu ana kadar ne tür zorluklarla karşılandık. Ön yargılar, ulaşım sorunu, aile, eğitim, iş hayatında zorluklar.. Bence bu kadar zorluğa göğüs gerdiğimize göre ayrıcalıklı insanlarız. Varsın bize özürlü, engelli vs. desinler. Bizim için çokta önemli değil.

ben sakat kelimesini kabul etmiyorum.toplumun bir parçasıyım bizler diğerlerinden bir farkımız yok asıl sakat yada engelli bizleri sakat gözüyle görenlerdir.

Biz daha çok sakat,engelli, özürlü çamberinde döner dururuz.

Toplum adını koymuş birkere "sakat" ve bizler sakatız vede sakat diyoruz.

Sakat değil engelliyiz.

Sakat kelimesini kendime yakıştırmıyorum anlam itibarıyla işe yaramaz tedavülden kalkmış gibi sakat değil engelliyiz...

Engelli kelimesi daha iyi geliyor dile. Özürlü demek daha ağır geliyor bana göre..

engellilere iyi davranmayanlar birgün kendileride engelli olunca işte o zaman engellilere iyi davranmayı öğrenirler

Bence engelli,
Ülkemizde yaşayan engellilere sorunca ençok günlük hayattaki karşılarına çıkan engellerden bahsedeceklerdir ilk aklıma gelen toplu taşımadaki engeller,siyasetçilerin kendi kafalarınca oluşturdukları engeller,yardımlaşma engelleri bu engeller oldukça hayatımızda bizlerde birer engellenen olmuyormuyuz?

Engelli ya da özürlü ya da sakat kelimelerinden herhangi birini seçince iyileşiyor muyuz?
Ağaçlar çiçek açıp, kuşlar cıvıl cıvıl uzun hava kımanında türkü mü çığırıyorlar?
Karşınızdaki insan sizi yermek istedikten sonra bunun için illa bi sıfat kullanmasına gerek yok.Adınızı telaffuz ederek dahi bunu yapabilir..

bizim köyde bir laf vardır :)
Dünya bir şeyimin altında diyecen yada basacan gamatayı :) 2.şıkkı tercih ederim zevkli oluyor hihihi zevkli oluyordan kastım şöyle :Vergi dairesinde işim vardı gittim memurun yanına abla kolay gelsin kadın ne dese begenirsin:Ben senin ablan oluyorum diye bir bağırdı ee yeter dedim ya çocuk mu var senin karşında ben dedim senin çocugunmuyum sonra tapuya gittim memur kambur töbe töbe bekliyoruz kadın beni farketti bana dedi arkadaşım dedi sen bekleme senin işine görelim cocuk dedi sakat dedi milletin içinde benim sinir tavan yaptı :) bir şey diyemezsinde bi yerde durdurmasını bileceksin yoksa üstüne çıkıp duruolar
Artı :Sakat hakkaten çok ağır bir şey Bir ara abd de beyazların ve zencilerin çesmesi ayrışmış ya burda zenci biz oluyoruz tabi :):):)

insanoğlunun zekasında sorun yoksa engelli olara görmez kendini umut sağlığın yerinde güzel de bir işin var allaha şükür ettiğini biliyorum allah herşeyi kalbinin güzelliğine versin

Üst Alt