Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik Yenilendi /16 Aralık

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

OturanBoğa

Yönetici
Konular
677
Reaksiyonlar
1,219
Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik 16 Aralık 2010 günü tüm ekleriyle birlikte yenilendi:
http://www.engelliler.biz/forum/sag...ari-hakkinda-yonetmelik-16-aralik-2010-a.html

Yönetmelik ve eklerindeki değişikliklere dair bilgi paylaşımları burada yapabiliriz...

Böylece ne getirildi ne götürüldü derli toplu bir bilgi ortaya çıkar...

Benim ilk gördüğüm (koagülasyon) hemofili faktör aktivitesi oranı biraz değişmiş eskiden %1 altında olanlara özürlülük oranı %80 iken şimdi %2 nin altına %80 baz alınmış 1 oran yükselmiş sadece bu oranı farkettim benim rahatsızlığımı ilgilendirdiği için

Bir de şu an farkettim belki eskiden de vardı malulen emekliliğe başvuranlarla özürlü olarak (5510/28) erken emekliliğe başvuranların alacakları rapor farklı mı oluyor?

Iyi incelendiğinde bazı özürlülük durumları eklenmiş ve bazı oranlarda iyi yönde arttırılmış kan hastalıklarında özellikle

özürlülük oranları bazı durumlarda arttırılmış durumunuzu kontrol edin

Yeni değişen özürlülük sağlık raporları yönetmeliği yer alan özürlülük oranlarında değişiklikler olmuş kendi özürlülüğünü ilgilendiren arkadaşlar özür oranlarını kontrol etsinler

İşitmede bir şey değişmiş mi ? Pek anlayamadım incelerken.

ben engelim ortapedik tekerlekli sandalye
Tablo 3.4- Yürüyüş bozukluğuna göre özürlülük oranları. (bkz tablo 3.1)bu tabloya göre %96

Tablo 4.2.b- Her iki üst ekstremite bozuklukları.
bu tabloya göre
4-Ağır Kişi her iki ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor %90

bunların hangisi dogru anlamadım

%40 almak için bastonmu kullanmak gerekiyor anlamadım ben bu işi

Yönetmelikte tespit ettiğim bazı yenilikler:
  • Özürlü sağlık kurulu raporlarının kişinin başvuru tarihinden itibaren en geç yirmi iş gününde tamamlanarak ilgiliye verilmesi esastır.
  • Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan hakem hastanelerden, kişinin ikamet ettiği yere en yakın bir hakem hastaneye, [OturanBoğa Not: Bu, "eve en yakın hakem hastanesi" ibaresi yeni eklendi. Böylece neredeyse başka şehirlere gönderilme illetinden kurtulmuş olduk!] kişi yeniden muayene edilmesi ve özürlü sağlık kurulu raporu tanzim edilmesi amacıyla yine il sağlık müdürlüğü kanalıyla gönderilir.
  • Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez.
  • İlgilinin talebi üzerine hazırlanmış olan özürlü sağlık kurulu raporlarından; özürlünün yararlanabileceği hakları sayısınca veya talep ettiği sayıda çoğaltılarak imza edilir, onaylanır ve mühürlenerek ilgiliye verilir.
  • 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.
    [OturanBoğa Not: Bu maddeyi tam anlayamadım. İki anlama gelebilir: 1) Hastanenin defterdarlığa gönderdiği rapor kesindir, vergi indirimi için bu rapor temel alınır; 2) Bireysel başvuru ile alınan ve defterdarlığa verilen rapor geçersizdir, ille de hastanenin defterdarlığa göndermesi gerekir. Bu ikisinden hangisi için yazılmış bu madde, anlamadım!?]
  • Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

şimdi rapor oranları eskiden aldığımız gibi mi olacak yüzdesi düşmeyecek mi bu kanunla

çoktandır bu müjdeli haberi bekliyordum :cool: şimdi vergi indirimi için rahat rahat başvurabilirm :D

Peki bülent bey malulen gönderilen rapor red geldiğinde aynı raporu 5510/28 den ankaraya gönderilir mi yoksa yeniden mi rapor alacağız bu yönetmelikte böyle bir şey var mı?

bülent abi ben 2007 de %88 sürekli raporum var bunlardan sonra her işimi bu raporla halledilir mi başka rapor gerekmiyecek mi

Diyabetli (Tip1 Tip 2) arkadaşlar farklılık aramasın 2006 tarihli rapor oranları devam.
Ancak daha önceden raporu olan bencileyin arkadaşlar için yeni yönetmeliğin can alıcı noktaları şurası,

• 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre, sakatlık indirimine esas olmak üzere düzenlenen raporlarda, raporu düzenleyen sağlık kuruluşu tarafından işverenin bulunduğu yerdeki il defterdarlığına gönderilen özürlü sağlık kurulu raporu esas alınır.
    [OturanBoğa Not: Bu maddeyi tam anlayamadım. İki anlama gelebilir: 1) Hastanenin defterdarlığa gönderdiği rapor kesindir, vergi indirimi için bu rapor temel alınır; 2) Bireysel başvuru ile alınan ve defterdarlığa verilen rapor geçersizdir, ille de hastanenin defterdarlığa göndermesi gerekir. Bu ikisinden hangisi için yazılmış bu madde, anlamadım!?]
  • Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

Fakat Sayın Oturanboğa arkadaşa katılıyorum zira yönetmeliğin bu kısmı açık olmaktan ziyade dene ve gör şeklinde bir mana taşıyor. Umarım yapacağımız denemeler 2006 dan bu yana devam eden muallakta kalmış uygulamaların devamı olmaz. Yeni yönetmelik herkese hayırlı olsun demek için henüz erken.

Ben şey soracam şimdi ben bu rapor yönetmeliğine göz gezdirdim bende spastik dil konuşma bozukluğu var ama bunların oranı yok ayrıca bi şey daha ben işitme cihazı aldım 2006 ylında raporum 2005 yılına ait rapor alırken işitme problemim vardı ama cihaz olmadığı için doktor KBB bölümüne sağlam diye yazdı ve geçti rapor oranım %50 idi şimdi bu işitme probblemide yeni rapor alırsam girecek bana acaba bu yeni yönetmeliğe göre kaç oranlı rapor verirler

benim sol bacağımda kalça çıkığı var bacağımda kısalık var daha önceki raporlarım hep %40 tı.. rapor için başvurduğumda düşürüyordu hastane şimdi rapor alsam tekrar %40 alabilirmiyim bu çıkan kanunla açıklarmısın oturan boğa anlamadım ben

benim bilgisayar linki açmıyor göz oranları iyileştimi acaba

[FONT=Arial][SIZE=2]Yeni Özür Oranları cetvelini inceledim. Benim rahatsızlığım olan sipnal kord ile ilgili bozukluklarda değişiklik olmuş; %19 olan oran bu yeni yönetmelikle %20, %39 yerine %40 olmuş... [/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Ayakta Durabilme, Yürüme Ve Hareket Bozuklukları ise[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Hafif-Orta ( kısa mesafeyi zorlukla ve yardımsız yürüyebiliyor, fakat yürüyüşü düz zeminle kısıtlı) , eski yönetmelikte %19 iken şimdi %40 olmuş! [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Bence bu harika bir gelişme!![/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Aynı şekilde değerlendirerek bu yönetmeliğe göre rapor alırsam, raporum %76'dan %82'ye yükselecek.[/SIZE][/FONT]

1999 eski %40 süreklidir raporum geçerlimi yeni yöntmelikte

1999 yılı %40 raporum geçerlimi değilmi onu bilmek istiyorum

Böbrek Transplant hastalarına iyi haber...

Daha önce %40 ve üstü olan oran, durumuna bakılmaksızın %70 olarak değiştirilmiş.

...

Yok, maluliyet söz konusu olduğunda yine bu cetvel geçerli olmayacak (maluliyet cetveli'nde yeni bir düzenleme yok). Ama en azından 3. derece vergi indiriminden 2. dereceye yükseliyor ve yine aynı şekilde 5510/28 açısından da %60 üstüne çıkıyor. Bu da erken Yaşlılık emekliliğine başvuruda avantaj sağlar...

Palio sekeliler nal toplamış bu cetvelde snırım ele avuca tutulur bişe yok gibi, 1-2 puanlık artışlar var sadece yalnız rahatsızlıkların kombine edilmesinde değişiklik olmuşmu onu tam anlıyamadım?

Gözüme çarpan bazı yenilikler:

1.(6) Sadece bir organ ya da sistemi ilgilendiren özürü bulunanlar için özürlü sağlık kurulu, o özürü ilgilendiren branştan üç uzman ile oluşturulabilir. Bu kurulun başkanlığını ilgili şef ya da anabilim dalı başkanı yürütür.
2.a) Ağır özürlü: Özür durumuna göre özür oranı %50 ve üzerinde olduğu tespit edilenlerden günlük yaşam aktivitelerini başkalarının yardımı olmaksızın yerine getiremeyeceğine özürlü sağlık kurulu tarafından karar verilen kişileri;

3. Yürürlükten kaldırılıan yönetmeliğin kapsamı dışında bırakılan şu kısım bu yeni yönetmelikte yok:"[FONT=ArialMT][SIZE=2]
[SIZE=2][FONT=ArialMT]ve vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilmez."[/FONT][/SIZE]
[SIZE=2][FONT=ArialMT]Vergi indirimi için istenecek özürlü sağlık kurulu raporlarının nihai kararları yürürlükteki bu yönetmeliğin kapsamına alınmış. [/FONT][/SIZE]​
[/SIZE][/FONT]

Bülent abi ve arakdaslar tek gözu görmeyen monokuler arakdaslar yenı sısteme göre oran % kac olacak bilgilendirrseniz sevinirim eklere baktım ama bısey anlamadım

ben koah hastasıyım.malunen emeklilik için hacetepede %60 rapor alıp ankara bağkur il müdürlüğüne vermiştim.bana gelen yazıda raporunuz 25/11/2010 tarihinde bölge sağlık kuruluna gönderilmiştir yazmış.bu yeni yasaya göre bana bir faydası varmı acaba

sevgili oturan boğa daha önce %40 raprum maliyeden %36 diye döndü ikikere. sağ bacak 4 cm kısa sağ kalça ciddi ankiloz protez olacağım., sol kalça total kalça porıtezi. yeni değişiklik ile %40 oluyormu anlayamadım. siz bir bakabilirmisiniz. bir de önceeki raporumu ekleyerek maliye merkez sağlık kuruluna dilekçe ile onaylanması için göndeersem olurmu ki. selam ve saygılar

bende böbrek naklı oldum1,5 sene oldu artı gözumun bırı görmesını kaybetı eskı raporumda %58 dişimdi kac olur acaba (bilgi veren olursa sevınırım?

arkadaşlarr işitme engellilerr hakkında bilgii verirseniz sevinirim....;)

Bülent abi ve arakdaslar tek gözu görmeyen monokuler arakdaslar yenı sısteme göre oran % kac olacak bilgilendirrseniz sevinirim eklere baktım ama bısey anlamadım

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt