Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Paranoyak mı oldum? Böyle düşünmek normal mi?

@Pickle Bende anksiyete var. Kendi başıma yenebilir düşüncesi ve yaşadığım birçok acı olayı atlattığım için ilaçlarımı bıraktım. Bırakalı 1 ayı geçti. İlaçların etkisi vücudumdan yaklaşık 2 hafta önce geçti. Şu anlık bir problemim de yok.

Ama aynısını psikotik bozukluklar için söyleyemem. Psikiyatri ve ilaç sektörü gerçekten güvenilmez bir sektör. Hastaları müşteri olarak görürler ve sömürebildikleri kadar sömürürler. Ama aynı zamanda psikoz hastaları için şu anki en güvenilir yol da doktor kontrolünde bu ilaçları kullanmaya devam etmek. Çünkü günümüzdeki bilim ve teknoloji ile psikotik rahatsızlıklardan kurtulmanın bilinen daha iyi yolu yok.

Yalan söylemeyeceğim. Mevcut sistem istese şu anda bilinen birçok hastalığı kalıcı olarak ortadan kaldırabilirdi. Ama öyle yaparsa altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olur. Ama yine de maalesef psikotik bozukluk gibi rahatsızlıklar için ilaçlara devam etmekten başka yol yok.

Şu anda ilaçların getirdiği rahatlama sebebiyle iyileştiğini düşünüyor olabilirsin. Ama ilaçları bıraktıktan sonra ve bir süre sonra ilaçların etkisi geçince yine belirtiler devam edecek, hatta eskisinden de ağır bir şekilde. Çünkü sektör ilaçları kişiyi bağımlı etmek üzere tasarlamış.

Bu yüzden naçizane tavsiyem; ne olursa olsun ilaçları bırakma. İlaçlarına devam et. Eğer doktorundan memnun değilsen araştırıp daha iyi bir hastanede kontrollerine devam edebilirsin. Aynı zamanda bütün umudunu ilaçlara da bağlama. Hastalığınla yaşamayı öğren. Her ne kadar zor da olsa hayata ve kendine karşı farkındalığını arttır. Bu seni iyileştirmez ama hastalığınla beraber yaşamanı kolaylaştırır.

@Ahmet T, ozaprin 10 mg
Sadece tek ilacım var ve dozu yüksek değil.
@berke26, ben zaten ilaçlar yüzünden hasta oldum. Bu döngüye bi dur demek için ilaçsız bir şekilde mücadele edicem.

@Pickle, ozaprin 10 mg bırakırsan psikoza girmen 99% ihtimaldir. Maalesef psikozun günümüzdeki tek tedavisi ilaç. Ama sen illa bırakıcam diyorsan bence doktorun gözetiminde ailenin bilgisi dahilinde azaltarak bırak ve bir günlük tut, her akşam o günki duygu durumunu ve düşüncelerini yaz. İnşallah 1% lik kısımdasındır ama tedbiri de elden bırakma. Korkutmak gibi olmasın ama eğer psikoza girersen öncekilerden daha ağır olma ihtimali yüksek bilgin olsun. Ve hastane yatışı ile sonuçlanabilir bu denemen. Seçim senin.

Cedrina içiyorum hem psikozdan koruyor hem gece uyutuyor başka da ilaç kullanmıyorum .

@sokr@t, senin bipolar olarak tek ilaç kullanman garip geldi, duygudurum dengeliyicisi kullanmıyorsun yani, normalde bir dengeleyici bir de antipsikotik verilir. Hiç mi kullanmadın yoksa belli bir süre kullandıktan sonra mı bıraktırdı doktor merak ettim ?

@Elijah, valla bipolar olduğumdan bende şüpheliyim zaten yıllarca okb +depresif bozukluk dendi birkaç kez psikoza girdim bipolar dendi okb dendiğinde prozac ,risperdal ,cedrina yazılıyordu bipolar dendiğinde de hastane aynı hastane teşhis değişti ilaçlar değişmedi
Prozac ve risperdali doktora falan sormadan kendim bıraktım cedrina içiyorum gece yatarken yoksa uyuyamam zaten uyku sorunu var .

@sokr@t,
Risperdal 8mg içiyorum lustral bir de depresyon ve Psikoz var.

@çılgın bipolar
Çok kötü bir şey bu, bende sürekli arkamdan gelenler beni takip ediyor hissi de oluyor. Bu ikisi bir türlü geçmedi. Ne yapsam bilemedim.

@Elijah, elimde 3 kutu ilaç var, azaltarak bırakma durumum yok. Temmuza kadar ilaçlı gözüküyorum sistemde. Risk alıcam. Aileme söylicem tabii ki.

Eğer psikoza girersem dikkat etmem gereken hususlar:
-Okula kesinlikle git. Sakın ihmal etme. Her ne olursa, ölsen bile yine de okula gitmek zorundasın.
-Toplum içinde dikkat çekici şeyler söyleme. Bırak içinde kalsın.
-Olumsuz konulardan bahseden içerikleri tüketme. Bunlar sana hezeyan olarak geri dönecek.
-Bu yazdıklarını sık sık kendine hatırlat, oku.

@Pickle,
Eğer psikoz atağı geçirirsen gerçeklikle bağın kopacağından muhtemelen bu yazdıklarını uygulamayacaksın. Bu yazdıklarının yanlış, o anki düşüncelerinin doğru olduğunu düşüneceksin.

Psikozdayken bunları yapabiliyorsan psikozda değilsindir demek ki ?

@berke26, @sokr@t, doğru. Daha müsait bir zamanda bırakmak akıllıca olur. Hayatım mahvolur yoksa.
İlacı bırakmak mantıklı gelince buna uyumlu düşündüm, sanki yazdıklarımı uygularmışım gibi geldi. Sonra atağımın ilk dönemi ne kadar farklı dünyalarda yaşadığımı tam anlamıyla hatırladım. Yaz mevsimine denk geldiği için şanslıymışım cidden. Sağolun, eğitim hayatım buna bağlı.

kardeşim seni ya hastaneye yatırıllarsa iyi değil oralar

Ben de senin gibiydim 10 mg olanzapin kullanıyordum doktor iyileştiğimi zannedip dozu önce 7.5 sonra 5 mg' a düşürdü sonrasında ne mi oldu büyük bir atak geçirdim halada ataktan silik belirtiler var sen sen ol ilacı bırakma insanın beyni hasar alıyor ve düzelmiyor.
@Pickle,

Şurada yazılanları okudum da eski rahatsızlıklarım depreşti. Bence akıl hastaları kendi aralarında fazla iletişim kurmasınlar. Sürekli birbirlerini endişe, kaygı, korku vb yönlerden besliyorlar sanki. Merak etmeyin. Hepsi geçecek. Bütün korkular son bulacak. Uzun zaman alır ama bu olur. En azından hayatınız çok katlanilir bir düzeye gelebilir. Farkindakiginizi arttırdıkca Atak falan da olmaz. Benim hastalığımi sormayın. Sonuçta psikiyatrik hastalıklarin hepsi yoğun bir korku içerir. Ve çok spesifik hastalıklar dışında sınıflaması da yapılamaz. Psikiyatrin koyduğu çoğu teşhis yaklaşıktir. Umarım herkes iyileşir...

@Üzümlükekim,
49 yaşındayım. 18 yaşından beri hasta idim. 31 yıl falan ediyor herhalde. Tâbi tam olarak değil. Hastalık çok daha çekilir hale geldi. Eskisine göre çok daha az korku var. Farkindaligim çok daha fazla...

Teşhis önemli değil. Bana bakan psikiyatr Normal bir kişi olarak görür. Ama bir akıl hastasının yaşayabileceği her şeyi yaşadım. İlle çılgınlığını dışa vurmaya gerek yok. Teşhise takılmayın. Akıl hastası olduğunuzu anlarsınız zaten. Bunu size bir psikiyatrin söylemesine gerek yok. Dediğim gibi çok spesifik ve ileri olan rahatsızlıklar var tabi. Onlara bir şey diyemem. Ama psikiyatrik rahatsızlıklarin temel noktası yoğun korkudur...

Şizofreni yetmiyormuş gibi bi de diyabet belası çıktı başıma

Onu yeme bunu yeme
Günde bi avuç ilaç içer oldum

@gannicus Arkadaşımın kardeşi de (14 yaşında) diyabet oldu. Çocuk hem boğazını tutamıyor, hem de sıçmaya bile toplu taşımayla gidiyor. Ona da, abisine de hiçbir spor yapmasa bile en azından yürüyüş yapması gerektiğini söylüyorum. Ama sakalımız yok ki sözümüz dinlensin.

@Micro123 Sana da söylüyorum. Hiçbir spor yapamıyorsan bile belli sıklıklarla yürüyüş yap. Sadece diyabete değil, psikolojiye de iyi gelir. Benim için en iyi terapi yürüyüştür.

@berke26,

Kendimi bildim bileli her gün en azından yürürüm ve ağırlık çalışırım. Zaten yapmasa idim şimdi şeker hastasıydim. Cunku uykusuzluk ve stres zaten pankreası yeteri kadar yoruyor. Bir de spor yapmasam bittim. Her gün kalori alıyoruz. Onları yakmaz isek pankreasa çok yük biner. Ve Bir süre sonra o da isyan eder. Ayrıca spor bedava doğal uyuşturucu. İnsanlar neden yapmaz hakkaten ilginç.

Eğer yapabiliyor san umursama ve kafanı başka şeyler ile meşgul et sen sağlıklı da olsan rahatsızlığında olsa insanlar birilerini eleştirecek birşey buluyor zaten bu gibi durumlarda ilacını saatinde kullanman ve dış dünyayı insanları umursamamayı bilmelisin

Şunu fark ettim forumdaki kişilerin az çok içgörüsü var. Bu da bir başarıdır. Ortada bir gariplik olduğunun farkındalar, kimse hastanelik değil.

@gannicus, akıl hastaları iletişim kurmasınlar demişsiniz de içimize mi atalım? Zaten dışarıda kimseye anlatmıyoruz, sağlık forumunda rahat bir ortam çok faydalı.

Hamam vardı bizim burada önceden arada bir giderdim stres, sıkıntı, takıntı hiçbir şey kalmazdı acayip rahatlardım maalesef kapandı .

Üst Alt