Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Pasta ve yemek tarifleri

Mayamı yaptım adı Asil, bu sefer siyez unu kullandım bugün ikinci besleme günüydü siyez ununu daha önce hiç kullanmamıştım iyi olur inşallah yalnız bugün ikinci günü maya haraketlendi kabarcıklar var ve mayalanmış gibi bir hal aldı bakalım nasıl olacak.

Dün siyez unundan ekşi mayalı ekmek aldım. 25 TL:rolleyes:
Kendi ekmeğimi yapsam iyi olacak.

Fy32U9.jpg

Bugün yaptım. Çok güzel oldu. Ağızda dağılıyor. Küğür küğür.

Mayamı yaptım adı Asil,

Mayanız nasıl oldu bilmiyorum ama ben size başka bir mükemmel ekmek tarifi daha vereyim... :)

5 DAKİKADA HAZIRLANAN YOĞURMASIZ EKMEK TARİFİ

Bu tarif ile elinizi kirletmeden, yorulmadan 5 dakikada ekmek hazırlayabilirsiniz. Tek gereken biraz sabır.

Malzemeler:
- 3 bardak kadar beyaz un
- 1,5-2 bardak kadar SICAK SU (Ilık veya kaynar değil.. Elimizi ancak yakacak kadar sıcak 50-60 derece)
- 1 paket kuru maya (1,5 tatlı kaşığı kadar)
- 1-1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
- 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ veya ceviz kadar tereyağı
- Büyükçe bir kapaklı yuvarlak borcam kap

1. Unu, mayayı, tuzu bir kap içinde karıştırın.
2. Bir kaşık yardımıyla karıştırarak suyu ve yağı ekleyin.
3. Normalden daha cıvık bir hamur elde edene kadar su ekleyin. Hamurun kıvamı alışık olduğumuzdan daha yumuşak ve ele yapışacak şekilde olmalıdır.
4. Güzelce karıştığından emin olunca (yoğurmanıza gerek yok) kabın üstünü streç veya bezle örtüp dinlenmeye bırakın.
5. Mayalanma için en az 3 saat beklemeniz gerekecek. 4-5-6 saat bekleseniz de bir şey olmaz. Ben 12 saat bıraktım yine oldu. Ne kadar beklerse o kadar güzel olur.
6. Hamur kabardığında üstü kabarcıklanacak ve iyice yumuşayacaktır.
7. Tezgahınızı unlayın ve hamuru kaptan gazını almadan, söndürmeden nazikçe tezgaha aktarın.
8. Hamurun üstünü de yapışmaması için unlayıp spatula ve elinizin yardımıyla kenarlarını içe katlayıp yuvarlayarak büyükçe bir beze yapın. Hamur oldukça yapışkan olacağı için sürekli elinizi ve hamuru unlamanız gerekebilir.
9. Yuvarlak bir kap içine pişirme kağıdı yerleştirip yaptığınız bezeyi koyun ve üstünü yine örtün. Bu şekilde 45 dakika-1 saat civarı yine mayalanmaya bırakın.

PİŞİRME:
1. Borcamı fırına koyun ve 230 derecede ısıtın. Isınmış borcamı çıkarıp pişirme kağıdı ile mayalanmış bekleyen hamurunuzu öylece alıp borcam içine aktarın.
2. Hamurun üstüne ARTI şeklinde 2 çizik atın.
3. Hamurun üstüne elinizle bir miktar su sıçratın.
4. Borcam'ın kapağını kapatın. Fırına sürün.

Bu şekilde yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra ekmeğiniz güzelce kabaracak ve kabuk oluşacaktır. Bu aşamada borcamın kapağını açıp yapabiliyorsanız pişirme kağıdını altından alın ve kapak açık olarak 185-190 derecede 30 dakika daha pişirin.

Nar gibi kızarmış, içi gözenekli ve yumuşacık, kıtır kabuklu ekmeğiniz hazır.

Ekmeğin hazırlanışı 5-10 dakika sürmektedir. Geri kalan bekleme ve pişirme süresidir.

Şuradan izleyip fikir edinebilirsiniz.

MeTePe Güzelmiş engüzelide spatula veya kaşıkla elimizi batırmadan yapılacak olması. Normalde bir buçuk bardak su aynı bardak ile 5 bardak unu yiyor bu epey yumuşak hamur olacak belliki.
Denerim mutlaka. Ne kadar aza indirsekte ekmek sofraların vaz geçilmezi evde yapilanlari tercih ederim.. Mayam iyi oldu hatta ilk Ekmekler süperdi noluyor napıyorum yanlış mı besliyorum buzdolaba koyunca hergün beslemiyorum ondanmı mayanın enerjisi düşük zaman geçince ekmekler ilk ekmekler gibi kabarmıyor çözemedim.
Tekrar maya yapmayı düşünüyorum evdekileride alıştirdım arz talep çok.:)

Bu yöntemle kendi yaptığım ekmek...

omptXY.jpg

ompOWo.jpg

buzdolaba koyunca hergün beslemiyorum ondanmı mayanın enerjisi düşük zaman geçince ekmekler ilk ekmekler gibi kabarmıyor çözemedim.

Buzdolabında beslemeye gerek yok. Ancak çıkardığınız mayada cimri davranmayın. 1 bardak dolusu mayayı yarım bardak ılık su ve yarım bardak un ile karıştırın, hafif şeker atın ve 2-3 saat dinlenmeye bırakın.

MeTePe Süper olmuş videodaki ekmek bu kadar kabarık değil elinize sağlık. Ekşi mayayı bu tarifede kullanabiliriz en azından denemeli.

@MeTePe
lütfen bir fikir ver.
bahceyi istila eden, çiçekleri yiyen bu canlıları nasıl yok edebilirim ?
bildiğin kolay bir tarif varsa yardımcı ol.
bağırsakları nasıl boşalır, sürekli dışkılıyorlar.
binlercesi etrafımızı sardı.
İnternete baktım ama hepsi faydalarından bahsediyor.
nasıl pişer, temizlenir diye yer bulamadım.
lWcll6.jpg
[/IMG]

bildiğin kolay bir tarif varsa yardımcı ol.
nasıl pişer, temizlenir diye yer bulamadım.

Pişirme tarifi istiyorsan bir kaç yolu var. Haşlama veya ızgara yapılabiliyor. :)

Bunlardan nasıl kurtulurum diyorsan granül helmintisid alıp bahçenin çeşitli yerlerine koyacaksın. Kokusuna gelip yerler ve yaklaşık 1 hafta içinde 1 tane bile kalmaz.

En kolay yöntemlerden biri bu. İstersen mangal versiyonunu da bulabilirim. O da güzel. :)

Bu da mangal çeşidi... Adam öyle iştahlı yiyorki izlerken benim bile canım çekti. :)

Pişirme tarifi istiyorsan bir kaç yolu var. Haşlama veya ızgara yapılabiliyor. :)
bunları yapmama imkan yok :)
kısa sürede yapılması lazım. mesela midye tava gibi
veya sote gibi. video da sote var ama içindeki çeşnileri bilemiyorum.
mangal asla olamaz. ön hazırlığını yaptıktan sonra pişirmek için sadece 1 veya 1.5 saat zamanım olacak.

bir tadına baktıktan sonra imha etme seçeneğinide kullanacağım.
teşekkürler.

veya sote gibi. video da sote var ama içindeki çeşnileri bilemiyorum.
mangal asla olamaz. ön hazırlığını yaptıktan sonra pişirmek için sadece 1 veya 1.5 saat zamanım olacak.

Çeşnilerin önemi yok.

Temel olarak içine parmağını sokarak suda çalkalaman ve bir kaç kez sudan geçirerek temizlemen yetiyor. Sonrasında herhangi bir ateş yakıp saç veya ızgara üstünde pişirebilirsin. Veya fırın tepsisine dizip fırına sürebilirsin.

Pişerken mantar pişirir gibi ağızlarına tereyağı, tuz, acı toz biber, ince kıyılmış taze soğan, kıyılmış sarımsak, köri, ince kıyılmış yeşil biber ve sevdiğin herhangi bir baharatlı karışımı koyabilirsin.

Bunları hazırlamak ve pişirmek 1 saat sürmez.

Midye gibi de pişirebilirsin. Sonuçta aynı familyanın hayvanı ama çiğ halde kabuğundan çıkarmak gördüğüm kadarıyla zor. Genellikle biraz haşlayıp büyük kürdan saplayarak çıkartıyorlar.

Japonlar daha büyük deniz kabuklularını çiğ olarak çıkartıp ayıklıyor ama o da ayrı bir mesele...

Bak adam en ilkel koşullarda pişirmiş... :)

Çeşnilerin önemi yok.

Pişerken mantar pişirir gibi ağızlarına tereyağı, tuz, acı toz biber, ince kıyılmış taze soğan, kıyılmış sarımsak, köri, ince kıyılmış yeşil biber ve sevdiğin herhangi bir baharatlı karışımı koyabilirsin.

Bunları hazırlamak ve pişirmek 1 saat sürmez.
bunu fırında deneyeceğim.
2 duble rakı alınca yemeyeceğim hiç bir yemek yok :)

Evde pastil yaptım mis gibi oldu ister şeker yerine ye ister pastil. YouTube de birçok tarif var ordan bakarak yaptım..

Bir su bardak şeker bir bardak suyu ocağa koyduğumuz gibi karıştırarak iyice eritin yarım limon suyu biraz pekmez 5-6 tane karanfil 5-6 tane yeni bahar biraz zencefil ve tarçın arzuya gore biraz acı pul biber dövüp toz haline getirin atın içine
koyulaşana kadar kaynatın kivama geldigini anlayinca ocaktan alin. yağlı kağıda kaşıkla damlaciklar halinde dökün bekleyin üzerine pudra şekeri serpin..

(pasta ve yemek tariflerinde pastil tarifi ;) )

PASTANE POĞAÇASI

Çok çeşitli tarifler olmakla birlikte, kendi deneyimlerimle yaptığım tarifi paylaşacağım.

Malzeme:

- 1 bardak oda ısısında su
- 1 yumurta
- Yarım paket margarin (tereyağı kullanmayın veya çok az kullanın. Teremyağ gibi çakması olabilir)
- Yarım paket yaş maya veya 1 paket hazır toz maya
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 kaşık yoğurt (süzme değil, mümkünse sulanmış)
- Yarım çay kaşığı mahlep (şart değil)
- Yaklaşık 4-5 bardak kadar beyaz un
- İçi için Lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir (maydanız, kırmızı pul biber vs. eklenebilir.)

Yapılışı:

Bir kap içerisine yumuşatılmış yarım paket margarin, sıvı yağ, yumurtanın beyazını (sarısı sonra kullanılacak), yoğurt, mahlep, şeker, tuz ve mayayı koyalım.
Bir bardaktan biraz az su ekleyelim.
Unu bardak bardak ekleyerek bir kaşık yardımıyla karıştıralım.
Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklemeye devam edelim.
Hamur kıvama gelince unlanmış tezgaha alıp bir miktar yoğuralım. Ekmek hamuru gibi esneterek, ezerek değil, katlayıp karıştırarak yoğrulması gerekiyor. Hamur lastikleşene kadar değil, toparlanıp ele az yapışana kadar yoğurmak yeterli.

Hamuru beze haline getirip üstünü streçle örtelim. 10 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlenen hamuru fitil şeklinde bölüp mandalina büyüklüğünde parçalar keselim. Bunları yuvarlayıp beze haline getirelim.

Tüm bezeleri yaptıktan sonra, bezeleri alt kısmı üste gelecek şekilde ters çevirelim.

BURASI ÇOK ÖNEMLİ!!!

Elimizin yan tarafıyla dik şekilde bezenin ortasına bastırarak uzunlamasına bir oyuk açalım. Tüm bezelerin ortasını bu şekilde açtıktan sonra bu oyuklara peynirimizi koyalım. Hamuru oyuk hizasından katlayıp avucumuzun ayasıyla dudak kısmına DEĞİL, orta kısmına basarak yassıltalım.

Yani dudaklar ezilmemiş, kalan kısmı ezilmiş olacak.

pastahane%2Bpo%25C4%259Fa%25C3%25A7as%25C4%25B11.jpg

images

NOT: RESİMLER ALINTIDIR!

Bu şekilde hazırladığımız poğaçaları 30-40 derecelik fırına koyalım. Fırının böyle bir özelliği yok ise, fırın içine bir kapta sıcak su koyabiliriz.

Yaklaşık 30-40 dakika içinde poğaçalar tepside mayalanıp kabaracaktır. Bu süre fırın içinin sıcaklığına göre değişir. Sık sık kontrol etmek gerekir.

Tepside mayalanan poğaçaları fırından çıkartıp fırını kökleyelim. Bu arada daha önce ayırdığımız yumurta sarılarını poğaçaların üzerine sürelim. İstenirse yumurta sarısını sürdükten sonra çatalla iz yapılabilir.

170-180 derece ısınmış fırına poğaçaları atalım. Yüzleri güzelce kızarana kadar pişirelim. Yaklaşık 15-20 dakika sürecektir.

MeTePe Teşekkürler. Kesinlikle resimdeki anlatım püf noktası..şekil vermek epey zor oluyor. bende de poğaça tarifi vardı fakat bu farklı..

pazar herkes evdeyken deniyeyim. ;)

Kahvaltı menüm; Maske böreği ve corona köftesi :):);) @MeTePe sıkıyosa bundan yap bakalım ;)

fXeXJN.jpg

Kahvaltı menüm; Maske böreği ve corona köftesi :):);)

Maske böreği dediğin bildiğin gözlemeyi katlamışlar. Hiç bir numarası yok. Ben bugün Bişi yaptım, o daha zor.

Köfte hiç cazip görünmüyor. O sapladıkları şeyler mantar mı nedir onu anlayamadım.

O sapladıkları şeyler mantar mı nedir onu anlayamadım.

Enoki mantarı
Enoki, Enokitake olarak da bilinen Japon mutfağındaki rolü ile tanınan bir mantardır. Ticari olarak yetiştirilen enoki, uzun, ince beyaz bir mantardır ve özellikle Doğu Asya mutfağında çorbalar için popüler bir malzemedir, ancak salatalar ve diğer yemekler için kullanılabilir.

d1AatY.jpg

Karantina günleri mutfak işlerini artırdı yeğenler kardeşler istekler çok.:)

3 hafta önce yeniden ekşi maya yaptım Adı Şifa, şifa olur inşallahhh :D ekmekler fena değil iyi kabarıyor ne yazıkki hiç istediğim gibi hamur çatlağı oluşmuyor yandan alttan çatlayıp gazı atılıyor.. Nasıl kesik atacağımı şaşırdım, bıçakla kestim, jiletle kestim, en son kretuarım la kestim.:D yine benim kestiğim yer kapandı..
93771321_240598157126650_2083105459782287360_n.jpg

93422698_229507861730904_2011163799796580352_n.jpg

Bugün çıtayı biraz daha yükselttim galiba.

94132034_2538954916208321_4495089669364514816_n.jpg

93116296_1598454986977597_6429781318757777408_n.jpg

Kendimle yarış halindeyim..:cool::)

Bunlarda galiba resim var ama bende çıkmıyor.

Ben çok seviyorum ekşi maya ekmeğini.
Resmi görünce çocukluğuma gittim.annem yapardı hey gidi günler.valla anlamam istiyorum onlardan:)
mineuy10

Pastane poğaçasını iki sefer yaptım. Buradaki tarife uygun olarak.. İlk tarifte fırını kizdirip pişme sırasına kadar herşey istediğim gibiydi şekillendirmedede sorun olmadı çok güzel bir yöntem parmaklar değmeden muntazam bi görünüm oluyor. Evde yaşmaya kuru maya kalmamış bende instant maya kullandım ondanmı bilmiyorum bir kabardı pufidik birsey oldu görünüm olarak pastane poğaçası nin yanından geçmedi 🙈 ama lezzet harikaydı.
Bugün tekrar denedim özenli ve itinali bir şekilde yaptım görünümü yakaladım çok şükür mutluyum. :) Bu olmadi bida denemem gibi huyum yoktur bu tarif anlatildigi gibi oluyorsa yapmaliyim..Ama günlerde bitti tarifı isteyen isteye olacaktı eminim.:) Resim konusunda hatalar yapiyorum koyamıyorum o yuzden foto yok.🙏

Pastane poğaçasını iki sefer yaptım. 

Eline sağlık...

Buradaki tarife ek olarak bir yöntem daha söyleyeyim. O daha pratik oluyor.

Poğaçaları tepsiye dizdikten sonra 10 dakika kadar tepside bekletip sonra 100 derece fırında kabarıp şekillenene kadar tutup ardından 180 dereceğe çıkartınca oldukça güzel sonuç alınıyor. Üstelik daha pratik.

Bu arada ekşi mayalı ekmekler harika görünüyor.. Bu bilgisayarda görebildim resimleri.
İçi biraz az gözenekli görünüyor. Su miktarını biraz arttırabilirsiniz hamurun. Veya katlama sayısı az geliyor.
Son tavsiye ise fırına ısıtılmış kapaklı borcamla koyarak denemek.

Bunlar da benim poğaçalar.. Kaşarlı ve dudaklı...

Üst Alt