Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Profil sorularındaki Tanrı kelimesi yerine Allah yazılamaz mı?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Gökmen

Aktif Üye
Konular
50
Reaksiyonlar
0
Öncelikle Selam olsun;

Şimdi kısa ve öz yazayım ..

Kişinin profilindeki TANITIM kısmında 20 soru da Ben in en son sorusu olan TANRI bana saçma geldi. Hani o Allah olamaz mı.? Belki bi kaç kişi çıkıp Allah Tanrı aynı şey diyebilir ama ; Aynı şey değil .. Sanırım bizim kelimelerde böyle yok olup gider. torunlarımız Allah kelimesini unutup Tanrı derse şaşmamak gerek :)

Şahsen onu değiştirip yerine Allah yazmak daha güzel ve makul olur diye düşünüyorum.

Ve burdaki ardaşlarımız da görüşlerini belirtirse sevinirim..

Saygılarımla..

gökmen aynen katılıyorum sana tanrı diye birşey yok yaradan allahımız var

Tanrı sözcüğü Öztürkçe Tengri sözcüğünden gelir ve Gök, ulu, yüce, tek tanrı anlamlarını taşır. Yani torunlarımız değil de büyük büyük büyük dedelerimiz bu sözcüğü kullanıyordu.

Azınlık olsa da foruma katılanlar içinde başka dinlere mensup kişiler de olabilir. Tanrı sözcüğü tüm dinler, inanışlar için aynı anlamı taşır.

Tüm dinleri inanışlar için aynı anlamı taşımaz. Misal Müslümanlar için Tanrı diye bi Dua eylemi filan yoktur. Yaradan, Rabbım, Hak Teala, Allah vardır.

"Tanrım" denildiğinde siz başka bir şey mi anlıyorsunuz? Aklınıza başka bir tanrı mı geliyor? Arapça "ilah" sözcüğü ne anlama geliyor? Hiç merak ettiniz mi? Yoksa klişe laflarla mı konuşuyorsunuz? İbranice "Eloah", Keldanice "Alaha laha", Süryanice "Alaha" sözcüklerinin aynı anlamı taşıdığını biliyor musunuz? Bkz: Allah - Vikipedi

Tanrı sözcüğü bir kavramdır. Allah'ın Kuranda geçen özel isimlerinden biri değildir. Ama bu, bir sözcük olarak kullanılmasında bir sakınca doğurmaz. Bize, atalarımızdan miras kalan herhangi bir sözcük kadar Türkçe'dir.

MeTePe;

Bu konuya Türkiyede yaşamış çok değerli bir KURAN TEFSİRCİSİnin satırlarıyla açıklık getirelim..
1940-larda yazılmış en kapsamlı ve detaylı Kuran tefsiri olan Elmalılı Hamdi Yazı ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bastırılmış "Hak Dini Kuran Dili" isimli eserde bakın bu konuda ne deniyor:
Şimdi guzel kardeşim aşağıyı dikkatlice okumanı isterim;
"Gerek ismi özel olsun gerek ismi genel, "Allah" ismi celali ile, yine "Allah" tan maada hiçbir mabud anılmamıştır...
Mesela "TANRI", "HUDA" isimleri, "Allah" gibi özel isim değidir!. "İLAH", "RAB", "MABUD" gibi genel mana ifade eden kelimelerdir...
Arapça`da "İLAH"ın çoğuluna "ALİHE"; "RAB"bın çoğuluna "ERBAB" denildiği gibi; Farsça`da da "HUDA"nın çoğuluna "HUDAYAN" ve lisanımızda dahi TANRILAR, MABUDLAR, İLAHLAR, RABLAR denmiştir; çünkü bunlar haklıya ve haksıza ıtlak edilmiştir...

Peki şimdi soruyorum hiç AllahLAR denildiğini duydunuz mu :)
Denilmemiştir ve denemez!!!

Yani şimdi kalkıpta Tanrı ile Allah aynı şey demeyin.. Atalarımız diyorsun .
Atalarımız islam dinini tam anlamıyla öğrenemeden parçalandı zaten (Osmanlı)

Allah tanrının belasını versin.. (NFK) demiş...

Ben sizler kadar ayrıntıya girmek istemiyorum sadece düşüncemi söylemek istiyorum Tanrı kelimesini bende onaylamıyorum açıkcası ve hayatımda hiç bu kelimeyi kullanmadım o güzel 99 isim varken ...:):)

Kur'anda Allah diye geçer. Kesinlikle katılıyorum.

tanrı kelimesi müslüman olmadan önce ateşe tapanlarda şaman inanışında ve put pereslerde vardı metepe nin dedeleri müslüman olmadan önce kullanıyordu fakat islamiyet geldikten sonra bu kelimeyi yanlız ata isler ve ve putlara inananlar kullana bilir bence ayrıca ordumuzdada ataisler çok oldugu için önceki dönemlerde bilen bilir allah demek yasaktı yemeklerde tanrıya dua ederdik ve tanrı demeyen mehmetciklerde hergün dayak yerdi işlerine geldikleri zaman peyganber ocagı dedikleri işlerine geldikleri zaman da içki içmiyor eşi kapalı namaz kılıyor diye ordudan atanların cıkardıgı safsatadan başka bir şeydegil bu tanrı dedikleri benim tanrım yok elhamdülillah müslümanım

bencede ALLAH olmalı buradakilerin çoğu müslümansa eğer başka dindeki biride gelirse allah kelimesini anlar yada anlamazsada boş bırakır o zaman:)

Avrupa devletlerinde hiç site gazete tv vs. gibi soyal ağ ve kanalllarda Allah kelimesini kullananı gördünüz mü :confused: Eger Allah ve Tanrı aynı şey ise onlar niye arada bir de olsa Allah demiyor ?. bu forum geniş bir kitleye ve farklı mezheplere (ırk) hitap ediyor diyorsunuz eyvallah dogru.. Allahın gavuru Amerikada da çeşitli ırklar var ama adamlar Ne olursa olsun Tanrı diyorlar.. bizde kendi ülkemizde ( güya müslüman ) bari Allah sözcüğünü kullanalım..

KORKUYORUM DİLİMİZ BİLE ASİMİLE OLUYOR :)

Öncelikle
Aleyküm Selam,

;) ;)
Şimdi diceksiniz bu delimi neye gülüyor,

Bir arkadaşım sosyal paylaşım sitesi olan facebook tan bi guruba davet etti.Birgün baktım sayfa kurucusu tanrı tanrı yazıp duruyor "Gökmen"gibi zoruma gitti ve anlamı ne ne biliyim dedim yazdım hocam bu tanrı ne ?
Neyse laf düellosundan sonra "ben müslüman değilim ben şuyum buyum sen Allah'a inanıyorsun ben tanrıya inanıyorum"ulan sabah sabah çattık belaya :D
Neyse 3-5 yalaka bayan demeyede dilim varmıyor ama bayanlıktan çıkma sohbete katılıp onu desteklemeye başladılar saanki ne bilgileri varsa artık :rolleyes: beni o guruba götüren arkadaşıma bahsettim konuyu ya o şöyle Atatürk düşünceli o böyle Atatürk düşünceli o çok iyi birisi vs vs yahu düşüncesi ne olursa olsun inancı ne olursa olsun o nasıl bana ayrımcılık yapıyorsun diyorsa bende ona derim,ve o guruptan ayrıldım :D

Benim; Kürt,Alevi,Hırıstiyan,Müslüman, arkadaşlarım dostlarım bana saygı duyuyorlarsa bende onların dinine inancına saygı duyarım ama bu tanrı kelimesi gerçekten hiçte hoş değil...

Benim cesaret edipte açamadığım konuyu "Gökmen" açmış...

:eek:ev sahibi evini nasil isterse oyle dekore eder gelen misafirdir begenmeyen isine gelmeyen ceker gidermis:eek:
bu site bulent beyin sitesi:)okuyup faydaalaniyormuyuz iste
taptigina herkes tanri diyormu diyor
ister allah deyin ister yaratan deyin ister tanri deyin inandiginiz kendinizedir nasil isterseniz:eek:
TURKIYE LAIKTIR LAIK KALACAKTIR

Al işte burdan yakalım :)

laik ne alaka ise .. laiklik dininin dilinin asimile olmasına göz yumuyorsa LAİK DEĞİLİM arkadassss ...

tanrı tanrı.. ne diyor ya tanrı kim tanımıyorum ben.. Allah diyorum ya beni yaratan O'dur. Allah akıl fikri versin diyorum "tanrı" diyenlere..

Gökmen;

Sevgili kardeşim; Eline koluna yüreğine sağlık, ne güzel yazmışsın, yazdıklarına kelimesi kelimesine katılıyorum, site yöneticimizin bu duruma ilgisiz kalmayacağını umuyor ve Cenabu ALLAH'ccdan tüm engellilerbiz ailesine sağlıklı ve mutluluk dolu bir ömür diliyorum.

Sagol kardeşim , amin..

İnşAllah dikkate alınır :)

tebrik etmeyi unutmuşum gökmen.. Allah razı olsun iyi ki konuyu açtınız tebrik ediyoruz sizi :)

Gökmen,
Tanrısever, Tanrıverdi soyadı olanlar soyadını değişsin mi :rolleyes:;)

Gizemlimaske;
rica ederimm :)

Miray;
Toprak sen gırgıra vur işi bakalım sonumuz kötü asimile oluyoruz diyorum sırıtkan seni :)

*Miray*;

:) Mesajında ne ima ettin anlamadım ama cevap vereyim, o anki psikolojik durumuma bağlı :D

Bu yeni bişey değil asimile edilen ediline. Bi zencileri beyaz yapamadılar :D

[FONT=verdana]önemli olan her zamanki gibi niyettir. eğer bir kişi "tanrı" kelimesine kendi içerisinde "hz. muhammed'in ve diğer tüm peygamberlerin elçiliğini yaptığı yaratıcı" anlamını yüklediyse her hangi bir sorun yoktur. bizim dinimizin yahudilikten(daha çok son halinden) farkı sadece bir ırka, bir dile inmemiş olmasıdır. yani islam dini arap empozisyonu olmamalıdır.
kelimelere takılmıyalım, herkesi tek tip olarak düşünmeye zorlamayalım.
konuyu açan arkadaş Allah desin, bülent bey Tanrı desin ne farkeder, isteyen istediği gibi söyler.
önemli olan niyettir[/FONT]

Gökmen'e başkan diye hitap etmiştim :) boşuna üstüne almışsın Ali kardeş.

Bu olup bitenlerin en güzel özeti bence.

Allakasi ;

önceki dönemlerde bilen bilir allah demek yasaktı yemeklerde tanrıya dua ederdik ve tanrı demeyen mehmetciklerde hergün dayak yerdi işlerine geldikleri zaman peyganber ocagı dedikleri işlerine geldikleri zaman da içki içmiyor eşi kapalı namaz kılıyor diye ordudan atanların cıkardıgı safsatadan başka bir şeydegil bu tanrı dedikleri benim tanrım yok elhamdülillah müslümanım
arkadaşım iyi bi konuya değinmiş..teşekkürler..uydurma da değil haaa,birebir gerçek..askere gidip gelen bir sürü kişiden duydum..

shukufe;
ne alaka şimdi ' türkiye laiktir laik kalacak' demişsin..burda bir kelimeyi düzeltmek yada o soruyu profil tanımlarından kaldırmak senin laikliğini elindenmi alıyor..hem sorsam laiklik sana ne ifade ediyor diye,kalıplaşmış bir kaç cümle çıkar ağzından..bırakın bu lafları..laiklik iyi olabilir..ancak burda konu başka..hem şunu anlamam hiç,bir kesim 'laiklik' şemsiyesine sığınır,bir kesim ' milliyetçilik' şemsiyesine sığınır..bu ne yaw..sizi öteki tarafta bu ilkelermi kurtaracak..laiklik ile paralel olarak bir kesimin isteğini gerçekleştirmek çokmu zor iş..

mesela,askeriyede ki 'çürüğe ayrılma' sözünden nefret ederdim..şükür ki kalktı..şimdide özürlü ibaresi yerine engelli denilecek..bunlar güzel şeyler..koskoca devlet bunları değiştirirken bir bu sitede tanrı kelimesi Allah ismi ile değiştirmek zor olmasa gerek..baktınız diğer kesimlere hoşmu görünmüyor..o zaman o soruyu kökten kaldırırsın..bu kadar basit..

bi şey demiyorum sadece tanrı diyenlere akıl fikri versin dedim o kadar :)

Elçin; konuyu idrak edemedi.. burda konu 'demek' değil..herkesin profilinde gördüğü yazılı bir şeyin değiştirilmesi yada kaldırılması..

Eski türkçe olan "Tengri " sözcüğü bu gün Tanrı'ya dönüşmüştür. Tabi sözcükler sadece etimolojik bir çözümleme ile ne olduğunu ortaya çıkaramazsınız; ancak sözcüğün ortaya çıkışından bu güne gelene kadar ki sosyolojik etkilenimlerinin neticesinde oluşan anlamı da mühimdir. Sonuç itibari ile insan kendi düşünüş biçimine uygun olan sözcüğü kullanmalı. Teolojik alınganlıkların bu konuda bir manasının olmadığı gibi barış içinde yaşama maceramızın da içine edeceğini düşünüyorum...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst Alt