Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapordaki eksiklik sebebiyle ÖTV'siz aldığım araca rayiç üzerinden ceza kesildi!?

Konular
88
Reaksiyonlar
0
Arkadaslar yardin edin lutfen 2015 yili 4. Ayda aldigim otvsiz aracim icin ceza geldi. Rapordaki eksiklik ve yanlislik vardi.. sonradan ogreniliyor. 3.5 yil sonra. Konumuz bu degill bu hataydi kabul ettik..

simdi bana gelen ceza bir diyorki takdir kimisyon karari 36.623..32 tl vergi dairesine iyadesine oy birligi ile karar verilmistir diyor.. bu benim arac alirken otv ve kdv haric fatura bedeli. 2. Bir nushadada ise 16.480.50 tl vergi dairesine iyadesine oy birligi ile karar varilmistir diyor.

Eksik bayan dan gelen ceza diye geciyor.. simdi hem 36 bini hemde 16 bini mi odeyecemm. Sadece otv de odemidigimi odeyip arabadan otv istisnasini kadirma sansim yokmu. Birde otv yi odedim 5 yil dolmadan arac alamayacakmiyim. Lutfen yardim. Ceza bildirgesi elimde kafaniza takilan olursa sorun yazayimm. Bana yol gosretin

Raporda nasıl bir eksiklik var,

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

1 yıl önce ÖTV'siz aldığım araç için vergi borcu ve ceza ile karşılaştım!?

Merhaba arkadaşlar,
Tam 1 yıl önce, sol alt ekstremite polio sekeli rahatsızlığımı belirten ve "özel tertibatlı araç kullanması uygundur" ibareli raporla ve 10,02 kodlu ehliyetimle hiç sorun yaşamadan ötv muafiyetli araç satın aldım. Ancak bugün, vergi daresinden gelen tebligatta geriye dönük tüm ötv ve mtv ler ile bu vergilerden daha yüksek tutarda ceza ile karşılaştım.

Vergi dairesine gittim ve söylenene göre, ilgili rapor bu haktan yararlanabilmem için yeterli değilmiş. Bakanlık inceleme sonrası bu kararı vermiş. 30 gün içerisinde uzlaşma talep edersem ana borcu komple, sadece ceza rakamının % 20 sini ödeyecekmişim. Bu bile ciddi bir rakama tekabul etmekte,. Mahkeme yolunu seçtiğimde olumsuz netice alırsam uzlaşma şansımda kalmıyormuş.

Şayet rapor en başta onaylanmasaydı ben zaten bütçeme göre araç almayı tercih ederdim. Şu an bir yönlendirmeye çok ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılar.

Ben de gelecek cevapları ve sizin durumunuzun sonucunu merak ediyorum. Son zamanlarda bu gibi durumlar çoğaldı gibi geliyor bana. Bu fikri forumdaki başlıklarının artmasından edindim. Eğer bu şekilde incelemeler yapılıyorsa hepimizin başına benzer şeyler gelebilir. Takipte kalalım. Destek olalım birbirimize.

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim, umarım başka kimsenin başına gelmez

Öncelikle çok geçmiş olsun aynı durum benim başıma geldi. yüzde 91 engelli raporuyla araç aldık.Aradan 4 yıl geçti bize de tebligat geldi.

Aldığımız rapor sağlık raporuymuş almamız gereken rapor engelli sağlık kurulu raporuymuş.Vergi dairesine gttik konuştuk. Neden raporu incelemeidni de bizi zor duruma soktunuz dedim. Adamların açıkçası umrunda bile değildi. 13 bin tl ucuza aldığım araç için 33,600 tl ceza ödedim.

Bügün vergi barışı yasasının son günü. Haberlerde öyle diyordu. Ben avukata dosyayı incelemesi için 2500 tl para ödedim.Davayı kaybedersin dedi. Sen yine de tanış. Vergi affına girip cezaları çok uyguna ödeyenler oldu. 31.7.2018 tarihi yani bugün vergi affının son günüymüş.ALLAH yardımcın olsun. iyi geceler

Vergi barışından faydalanamıyormuşum. Gerekçesi bakanlıktan gelen yazı tarihi tibariyle boçlanmış sayılmammış(temmuz 2018), vergi barışı mayıs öncesini kapsıyormuş.

Konuyla ilgili farklı bir sorumda şu, ben bu raporu 1 yıl önce aldım. özel tertibatlı araç kullanması uygundur" ibaresinin yanı sıra oran kısmına %18 yazmışlar. Oysa benim 2005 yılında almış olduğum %40 oranlı vergi indirimi raporum var ve ben bu raporla 2012 de emekli oldum.

Kafamı kurcalayan, bu rapordaki 18 oranı, diğer raporuma, dolayısıyla emekliliğime de bir zarar verir mi? Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlarım cevaplarına çok ihtiyacım var. Saygılar.

rapor surelı mıydı?

Ötv muafiyetini hakkınız olmadığına dair gerekçeleri nedir. Size tebliğ edilen belgelerde bu detay var mı? Paylaşabilir misiniz o kısmı? Ercan3877

Heyetin yaptığı hatanın ceremesini neden sen çekiyorsun anlamadım? Maliye hastaneye dava açsın.

mutineer901

Maliye niye hastaneye dava açsın, hazır yakalamış işte engelli kardeşimizi. Hastaneye dava açarsa hastane kendini en iyi imkanlarla savunur. Biz öylemiyiz, en savunmasız çaresiz taraf biziz bize saldrmak en kolayı olduğu için zaten direk borcu da cezayıda bize gönderiyor. Devletde bulmuş işte işin kolayını kaşıkla verip kepçe ile alıyor. Bu işte yıllar sonra çözülür bi şekilde düzene girer o güne kadar ceza ödeyenlerin yanınada ödedikleri ceza kar kalır. Devletin CAHİL YÜZÜNÜ en çok bizler görüyoruz işte yapacak bir şey yok.

@Ercan3877 senin raporunda ne eksiklik varmış ki ? raporun ve gelen yazıyı buraya yükleyebilirsen herkezin bir fikri olabiiir. Ancak şu var GİB'in özelge sistemine baktım mesela [FONT='inherit']Sol alt ekstremite polio sekeli, Bacak uzunluk ölçümü: 7 cm kısalık - %36 olan birisi için Maliye ÖTV'den muafsın demiş size neden bu sorunu çıkarmışlar anlamadım..
[/FONT]

Sol alt ekstremite polio sekeli, 7 cm kısalık | Gelir İdaresi Başkanlığı

ruhsatınızla, raporla vergi dairesine gidin vergiden düşürtün..

Bende bu durumla karşılaştım şubat ayında. ötv ve mtv ile cezaları toplam 60 bin ceza yazıldı bana. Şanslı yanım vergi affından yararlanmam oldu, böylelikle peşin ödemede cezayı 14 bine kadar düşürdüler. bana ceza yazılmasının nedeni " En son rapor dikkate alınır" mevzuat maddesinden dolayı yani ben 2005 deki raporumu gösterdim araç alırken ama benim 2009'da da raporum vardı yüzde 88 oranında. bizimki ceza bakımından aynı olsada içerik olarak biraz farklı.

Benim size önerim; Mahkeme işi sıkıntılı. En kısa sürede mevzuata uygun şekilde yeni rapor almaya çalışmanız. Eğer alırsanız uzlaşmaya girin. cezanızı ödeyin. aracınızı satın. Sizden bunları istediklerine göre geçen yılki faydalandığınız ötv indirimi de yok sayılması gerekir. Yeni rapor alırsanız da tekrardan ötv indirimli araç alabilirsiniz.

Bizlerin yapması gerekli olan durum; cezaya konu olan ötv indirimimizi yok saydırabilmek. gerek bakanlık ile gerekirse mahkemelerle.

Ben bu konuda özelge istedim "2016 yılında ötv indirimli araç aldım. sonra benden cezası ile ötv sini istediler, o yıl ki faydalandığım ötv muafiyeti yok sayılıp yeni aldığım raporla hemen araç alabilir miyim?" onlarda özelgeye cevap olarak alabilirsin dediler.

Merhaba arkadaşlar, bana yaptıkları açıklamaya göre mevcut sağlık durumunuzla haktan faydalanamazsınız şeklinde. Detayda ise verilen bilgiye göre, nedenin temelinde sorunumun sol bacak olması varmış, özetle bakanlık mevcut rapora göre, sol bacağımı kullanarak debriyaj ı kullanabilecrğim kanısına varmış. Bu vergi dairesindeki memurun sistemden bilgilerime ulaşarak, bana yaptığı yorumdur.

Ercan3877 nasıl olurya ? debriyaja nasıl basabilirsin zaten biz sol alt polio sekelilerin sorunu güçsüzlükten dolayı debriyaja basmamak hatta bacağı hiç yerinden oynatamıyoruz bile . siz demedinizmi zaten kanunda yazıyor sol ayağını kullanamayanlar otomatik kullanır benimde hastalığımda sol alt polio sekeli yazıyor ve bu hastalık tamda bu kanunu temsil ediyor diye hem bu memur doktormuki nasıl karar verebilir sizin debriyaja basabileceğinize ? kesinlikle ne uzlaşması?

Bazı arkadaşlar uzlaşmaya git falan demiş , ne uzlaşması arkadaşlar siz kafayımı yediniz bile bile hakkımız olan kanunu yok sayacaz ve bir tane kuraldan kanundan bi haber memurun dediğinimi yapıcaz ? Bazı arkadaşlar örnek vermiş ben uzlaşmaya gittim diye,iyide bu örnek sizinkiyle aynı değilki ! resmen kendi hakkımızı vermeye çalışıyoruz gerçekten beni çok şaşırtıyorsunuz. Ama galiba siz memurun arkadaşa ne dediğini anlamamışsınız bide ben değişik yoldan anlatayım.

Sol ayağı ampute yani hiç olmayan bir arkadaşa siz kalkıpta debriyaja basabilirsiniz diyebilirmisiniz? işte bu memur resmen arkadaşa bunu demiş ,gerçi arkadaşımız ampute değil ama poli sekeli olan birisi sol yada sağ hangi ayaksa onu kullanamaz tabi çok istisna durumlar var burada da zaten doktor raporu vardır orada açıkça yazar yada yazması lazım motor zafı ve sol alt polio sekeli diye .
he ben bunları yazarken ercan arkadaşımızın tam anlamıyla sol ayağını kullanımıyor diye düşünerek yazıyorum aksi durum varsa bu raporda yazıyordur yada kendi zaten bunu biliyordur .
Ya SERCAN kardeşim sen sol ayağını kullanabiliyormusun ? sol ayağında güç varmı çok merak ediyorum memur sende bişeymi gördü de bunu söyledi ?gerçi buda olmazki seni nerede görecek ve nasıl senin yada doktorun adına karar verecek ?

Memura demedinmi kardeşim raporumda her şey var görüyorsun ben sol ayağımı kullanamıyorum benim hastalığım zaten tamda buna karşılık geliyor zaten.
yav çıldırıcam bişeyler yaz hemen.

http://i.hizliresim.com/RDrLy6.jpg

Mehmet Bey merhaba,
Öncelikle foruma resim yüklemeyi bilmediğim için daha önce raporu yükleyememiştim. Şimdi oldu mu bilmiyorum ama sağ tıklatıp siteye git deyince açılıyor. eksik bişe yapmışsam kusura bakmayın.

bana yönelttiğiniz sorulara gelince, öncelikle tabiki memura tüm soruları fazlasıyla sordum. Böyle durumlarda sonradan farkediyorsunuz ki aslında o memur "nasıl olur" tarzında sorularınızın muhatabı değil. Çünkü karar mercii o değil. Zaten ilgili memur da durumun adil olmadığının farkında ve riskleri almak kaydıyla mahkemeye verebileceğim konusunda o da yönlendirmelerde bulundu.

Kas gücümle ilgili somut sorunuzu yine somut cevaplamaya çalışayım. Sol ayağımı kas gücümü kullanarak debriyaj üzerine koyamam, ancak elimle kaldırarak mümkün, debriyaj üzerinde sürekli tutmak koşulu ile ve ilk baskı gücünü yine elimle bacağımı desteklemek koşulu ile ancak debriyaja basabilirim. umarım bu örnek durumu anlatmaya yeterli olmuştur.

konuyla ilgili bugün bir avukat ile görüştüm. Avukat mevcut raporun haktan faydalanmam için yeterli olduğunu söylemekle birlikte, vergi mahkemesi vb. mahkemelerde açılan davalarda enteresan kararlarla da karşılaşabilindiğini, yani kesin gözüyle bakılan davalarda bile sıklıkla olumsuz sonuçlar görülebildiğini ve bu nedenle uzlaşmama nedeni ile doğacak maddi riski göz ardı edemeyeceğimi belirtti. kısacası kazanma ihtimali yüksek ama riski de göze almalısın, buna göre karar vermelisin dedi.Şu aşamada bu risk benim için çok büyük bir rakam olduğu için, 30 günlük süre içinde araştırmaya ve düşünmeye devam edeceğim gibi görünüyor. Tabiiki bu sürede değerli önerilerinize de çok ihtiyacım olacak. Saygılar.

ercan bey kesinlikle anlattığınız duruma göre tipik polio sekeli siniz yani otomatik vitesli ötv muafiyetli araç kullanır bir engellisiniz 2+2:4 bukadar basit kanun vs herşey apaçık ortada . ben diğer polio sekeli arkadaşlarında düşüncelerini merak ediyorum ve onlarında yazmasını bekliyorum. ama sakın ha sakın benimde başıma geldi ben uzlaştım diyen bir yada iki arkadaş var hayır sizin ile ercan beyin durumu aynı değil hemde hiç değil.

bu arada ercan bey raporunuzu inceledim sonuç kısmı biraz eksik olmuş heralde bu yüzden karar veren memur yada yaetkili kimse kafası karışmış. ama hiç önemli değil çünkü hastalık kısmında engeliniz açıkça sol alt polio sekeli yazıyor işi bilen memurlar yada yetkili kişi bu engellilik durumunu görünce otamatikman sizin debriyaja basamıyacağınızı anlıyor ve sonuç kısmından ziyade engel durumuna yada tanısına bakıp onaylıyorlar.
raporun eksik kısmı içinde açıklama yapayım :
açıklama kısmında yazılmışki özel tertibatlı araç kullanması uygundur. Halbuki şöyle yazsaydı ki benim raporda böyle yazıyor:
Özel donanımlı,otamatik vitesli otomabil kullanır.
Burada aracınızın otomatik vites yada özel donanımlı olacağı anlatılmak isteniyor . ikiside olacak demiyor!!!

Ama yinede tekrar söyliyorum engel durumunuzdaki tanı kesinlikle sizi haklı çıkarır daha ötesi yok. bu benim fikrim değil devletin engellilere ötv muafiyet gerekçeli kurallarından bize uygun olanı

[/B Hüseyin İlik beyinde bu konuda görüşlerini merak ediyorum Hüseyin İlik

Bunlara emir gelmiş belli ne kadar rapor varsa inceleyip kesin yazı olmayan raporlara borç çıkartıyorlar. acaba bunu tespit edenlere prim de veriyor mu devlet?

Aynı durum bizdede oldu arkadaşlar ben ne uzlaşmaya gittim nede benim babamdada aynı sıkıntıyı çıkardılar 6 ay sonra tekrar ötv ve mtv istediler biz yargı yoluna gittik şuan mahkemede kanunun kestiği parmak acımaz gerekirse avrupa insan hakları mahkemesine gidicez hakkımızı sonuna kadar arıcaz.ben sizin yerinizde olsam böyle yaparım.kanun açık ve net sol alt extremite ve polıo sekeli sakatlığı olan her engelli otomatik vites aracı özel tertibat statüsünde indirimli alabilir.BU ARADA BABAM GAZİ EMEKLİSİ gerisini siz düşünün....

Tipik bir Türkiye gerçeği başınıza gelenler. Öncelikle geçmiş olsun ve baştan kolaylıklar diliyorum. @Mehmetyilmaz arkadaşımız gerekli açıklama ve bilgilendirmeyi yapmış. Raporunuzda eksiklik var gibi görünsede ÖTV muafiyeti için yeterli derecededir. Bunları size bir maliyeci olarak yazıyorum. Şimdi yapılması gereken 30 günlük süre içersinde dava açmanız olacaktır. Bu süreye dikkat edin size tebliğ tarihinden itibaren başlar yasal süreç.

Başta sunduğunuz rapor ilgili vergi dairesi tarafından onaylanmış ve ÖTV muafiyet belgesi düzenlenerek araç almanız ilgili idare tarafından yasal güvence altına alınmıştır. Buradan hareketle ilk önce vergi dairesinden düzeltme talep edebilirdiniz ama burada geçecek süre dava açmanızı sağlayacak 30 günlük süreyi geçireceğinden direk bağlı olduğunuz vergi mahkemesine davanızı açınız. Ben davayı kazanacağınızı ön görmekle beraber ortada bir kusur varsa da siz değil ilgili kurumlardır.

Biraz çetrefelli bir süreç olacak ama paraya kıyıp vergi konusundan anlayan avukatlardan yardım almanız sizin lehinize olacaktır. Ama dediğim gibi sonuç aleyhinizede olabilir. Burada vergi dairesinin düzenlemiş olduğu tüm belgeleri görmek lazım. Tarhıyatın neye dayanılarak yapıldığını görmek lazım. Mahkeme bu belgeleri kurumdan isteyip belge üzerinden inceleme yapıp karar verecek. Olmadı istinat mahkemesi, olmadı danıştay olmadı avrupa insan hakları mahkemesi. Bence hemen pes etmeyin. Kolaylıklar diliyorum tekrar.

Aynı dertten bende muzdarıbım bende hastanedekı memurlarla araba bayısındekı evraklarla ilgılenen kısı kurbanıyım raporda oynama yapılmıs. Sorumlu olarak benım bunu kanıtlama sansımda yokk.. Bunu kabullendım 60000 cezayı 12 bıne bagladım geldımm. Bura kadar tamam. Sımdı benım hastane saglık kurulundan ozel tertıbatlı arac kullanır otvden faydalanır raporunu alsam. gıttım dr la muayene oldum ortotopedı ve norolojı dr una senın rapor almanda sıkıntı olmaz dendı. zaten h sınıfı ehlıyetımde varr. Bu raporu aldık dıyelımm gıdıp bu raporla gecmısde otv ındırımınde aldıgımız araba ıcın kulanabılırmıyız.. Aha sıze gercek tam rapor dedık eksik raporu alıp bunu versek aldıgımız haklar devam edermı bu cezalar sılınırmı. Bunu arasdıralım

Arakadaslar arastirdigima gore bir cok engelli kardesimiz madur bende madurum raporlarda eksikler varr veya bayilerle hastane arasinda cikar icin raporlarda oynama var.. simdi heyete girip gercek bir rapor alinca otv den faydalanolir diye.. bu raporlarla gecmise yonelik islem yaptiramazmiyiz.. 3 4 yil onceki tapor yenine yeni raporlari kabul etmezlermi

Konunun devami neden gelmiyor.. bundurumda olanlar neden olaylari neden paylasmiyor . Herkez yasadigi yazsinki ortakbir yol izleyelim

Ercan3877
ercan kardeşim lütfen sana kaba sorduğum soruları yada biraz sinirli konuşmalarımı maruz gör asla sana karşı bir art niyetle yazmıyorum aksine sana yapılan yanlışlığa çok kızıyorum bugün sana olan yarın bizim başımıza gelebilir .
eğer beni yanlış anlayıp seni kırdıysam özür dilerim.

Estağfurullah Mehmet kardeşim, benim derdimle dertlendiğinin çok farkındayım, teşekkür ederim

Raporda bariz eksiklik fark edildiği için ceza talep edilen bir arkadaşım atlayıp sandalyesiyle vergi dairesinde soluğu almıştı ve müdüre çıkıp durumu izah etmişti. Başta mırın-kırın etmiş olsalar da daha sonra müdür inisiyatif kullanıp yeni raporu dosyaya koyarak işlemi kapatmıştı.
Bence mahkemeden önce bu yol denenebilir. Yürekli bir müdüre denk gelebilirsiniz...

mustafa-toprak yeni alacağınız raporun geriye dönük işleme imkanı zor gibi hatta imkansız görünüyor. Aslında her zamanki dediğim yolu izleyerek de bu işten zararsız çıkılır diye tahmin ediyorum; borcu ödedikten sonra bu arabayı satmanız, geçmişte faydalandığınız ötv indirimini yok saydırmanız (Çünkü sizin insiyatifiniz dışında ötv ile cezası isteniyor. o zaman bu haktan faydalanamamış durumuna düşersiniz.) yeni alacağınız raporla tekrardan yeni bir araç almak.

Ben bu yolu deniyorum ve baya da yol aldım. Sadece aracımı satıp yeni araç almak kaldı.

Ercan3877
Ercan bey geçmiş olsun. Maalesef son zamanlarda sık görülen bir durumla karşı karşıya kalmışsiniz.
Benim sormak istediğim engelli sağlık raporu yanında ehliyet raporu istemedi mi?
Varsa orda ne yazıyor?
Çünkü sizin durumunuza ilişkin sinirlamayi ehliyet raporu belirliyor.

Tabiiki istendi, ehliyet kodum 10,02 (yalnızca otomatik vites)

Üst Alt