Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Rapordaki eksiklik sebebiyle ÖTV'siz aldığım araca rayiç üzerinden ceza kesildi!?

Ercan3877

Bir kaç ilin bu konufa daha hassas olduğunu gördüm. Özelgeleri incelediğmde sol ayaktaki problem nedeniyle normal debriyaj kullanıp kullanmayacağına ilişkin bir bilgi arıyor diye anladım. Böyle düşünmeleri tabii ki haklı oldukları anlamına gelmiyor.

Forumda İzmir de bir avukat arkadaş vardı belki bu konuda teknik olarak size daha fazla yardımcı olabilir.

Yorumlarim neden siliniyor..
Raporunda yanlislik veya eksiklik olan hastaneden yeni rapor alsa gecmise donelik islem yapilamazmi.. yani onceden gecersiz raporla alinmis arac icin yeni rapor kabul ettirilemezmi

Birde kafama takilan otv tamam eksik yetersiz veya sahte rapordan dolayi istiyorlar.. h sinifi ehliyetimiz vart mtv bizden istelemerli haksizlik dgilmi

2015 aralık ayında h sınıfı ehliyetime (otomatik vites ve özel tertibatlı araç kulanır) ötv siz araç aldım . Aynı raporla ve özelge ile manisa vergi dairesine sordum . Bizden Ötv siz araç alamazsınız dediler acayip bir durum

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Kasaya para girsin diye talimat verilmiş sineğin yağını çıkartın denmiş olmalı her iş bitmiş insanlar araçları almış bu ne şimdi.

2008 yılinda aldigim H sinifi surucu belgesi raporum var. OZEL TERTIBATLI ELDEN KUMANDALI OTOMOTIK VITES ARAC KULLLANIR. yaziyor. Simdi bu raporu o eksok veya sahte dedikleri raporun yerine kabul etmezlermi

Merhabalar Mustafa-Toprak hocam sorum size 60000 cezayı 12 bıne bagladım demiştiniz. Aynı şey benim de başıma geldi. 60 bini 12 bine nasıl indirdiler? Sizin ÖTV cezasız ne kadardı? Aftan mı yararlandınız?

Aynı durum benim de başımda. Maalesef vergi dairesinin tamam alabilirsiniz deyip ötv istisnalı olarak verdiği araç için 9 ay sonra bakanlığın kararına istinaden ötv ve mtv borcu çıktı. Daha 30 günlük sürem dolmadı vergi mahkemesine iptal başvurusu yapmayı düşünüyordum fakat bu konu fazlasıyla moralimi bozdu bakalım hayırlısı

Devletin bu yüzüyle hiç karşılaşmamışım büyük hayal kırıklığı yaşıyorum!

Ötv siz araba veren kim? (Devlet)
Ötv yi geri isteyen kim? (Devlet)
Ötv ye gecikme cezası kesen kim? (Devlet)
Ötv ye ayrıca ceza kesen kim? (Devlet)
Bütün bu cezaları ödeyecek olan kim? (Ben!!)

Gerçekten çok garip bir durum mahkemeye versek ve kaybetsek ki mevzuata aykırı hiçbir durum yok! Normalde 50bin olan borcu cezalarla 100bin olarak ödemek zorunda kalıyormuşuz tam emin değilim ama bilen varsa cevabına çok ihtiyacım var.

Mahkemeye vermesek anlaşmaya gitsek gönül razı değil ayrıca yine 50bin olan borç 60bin oluyor!

Konuya hakim bir avukat arkadaşımız bizlere yardımcı olsa çok sevinirim çünkü sayımız maalesef çok fazla

İyi bayramlar.
Ndr

Geçmiş olsun. Yaşadığınız durum gerçekten çok can sıkıcı ve üzüntü verici.
Hangi şehirde oldu bu durum?
Gerekçe nedir?
Raporunuzu paylaşma imkanı var mı?
Ben de 1 ay önce araç aldım. Haberleri okuyunca keyfim kaçıyor.

Teşekkür ederim iyi bayramlar sayın Corpus

Olayı şöyle özetleyeyim

Fiyat araştırması yaptım ve en uygun fiyat veren ile evraklarımı gönderdim ardından bayii vergi dairesinden oluru aldı ve ben gittim aracını aldım. İkametim aracı aldığım ilden farklı olduğundan mtv yi ikametim olan il yapmak zorunda... evrakları istediklerinde mtv yi düşmek için karar veremiyorlar ve bakanlığa görüş soruyorlar. Görüşün sonucuda maalesef olumsuz geliyor.

Anladığım kadar ile tanıyı manuel araç kullanabileceğim yönünde değerlendirmişler fakat ben kesinlikle devriyaja basamıyorum ayrıca sağlık kurulu da kişi özel tertibatlı araç kullanmalıdır demiş sonuç olarak...

Gerekçe aşağıdaki gibi

————————————
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu yönünden;
Bilindiği üzere, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendiyle, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tâbi mallardan;
a) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, engellilik derecesi %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler tarafından,
b) 87.03 G.T.İ.P. numarasında yer alan (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilenler, sürücü dâhil 8 kişiye kadar oturma yeri olan binek otomobilleri, yarış arabaları, arazi taşıtları hariç), yük taşımasında kullanılıp azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan ve yolcu taşıma kapasitesi istiap haddinin %50'sinin altında olanlar ile sürücü dâhil 9 kişilik oturma yeri olanların, engellilik durumlarının araçları bizzat kullanamayacak ve sürekli olarak tekerlekli sandalye veya sedye kullanmalarını gerektirecek nitelikte olduğunu ilgili mevzuat çerçevesinde alınan engelli sağlık kurulu raporuyla tevsik eden ve engellilik derecesi %90 veya daha fazla olup tekerlekli sandalye veya sedye ile binilmesine ve seyahat edilmesine uygun tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından,
c) 87.03 (hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200.000 TL'yi aşanlar hariç), 87.04 (motor silindir hacmi 2.800 cm3'ü aşanlar hariç) ve 87.11 G.T.İ.P. numaralarında yer alanların, bizzat kullanma amacıyla engelliliğine uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malûl ve engelliler tarafından
beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiş olup, bu istisna uygulamasının usul ve esaslarına ilişkin açıklamalar, Özel Tüketim Vergisi (II) Liste Uygulama Genel Tebliğinin (II/C/1) bölümünde yapılmıştır

Mezkur Genel Tebliğin söz konusu bölümünde, Kanunun (7/2-c) maddesi uygulamasına ilişkin olarak;
- Engellilik durumunun, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olması gerektiği, bu çerçevede örneğin, sağ veya sol el parmaklardan herhangi bir ya da birkaçının olmamasına rağmen vitesin değiştirilmesine engel, vites kolunda tadilat yaptırılmasını gerektirecek bir durumun bulunmaması halinde manuel veya otomatik vitesli taşıt alımında istisna uygulanmayacağı,
- Bu uygulamada, taşıtı hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunun kabul edileceği, ilk iktisaptan önce hareket ettirici aksamda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerektiği, yapılan özel tertibatın da kişinin engelliliğiyle uyumlu olmasının zorunlu olduğu,
- Manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtların, özel tertibatlı taşıt olarak kabul edileceği,
- Engellilik durumunun tevsikinde ibrazı zorunlu olan engelli sağlık kurulu raporunun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli taşıtların) kullanılabileceğine dair değerlendirmeyi içermesi ya da bu hususun anlaşılabilmesini sağlayacak şekilde açık olması gerektiği
belirtilmiştir.
Bu kapsamda, engellilik oranı %90'ın altında olan engellilerden yalnızca, engellilik durumu, ilk iktisabı yapılacak taşıtın hareket ettirici aksamında (debriyaj pedalı, fren pedalı, gaz pedalı ve/veya vites kolunda) tadilat yaptırılmasını gerektirecek nitelikte olanlar, mezkûr Genel Tebliğde öngörülen diğer şartları da haiz olmalarına bağlı olarak, söz konusu istisna uygulamasından yararlanabilmektedir.
Buna göre, ekte yer alan ..... tarihli ve ..... numaralı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda yer alan engellilik durumu (Sol ayak opere pes ekinovarus deformitesi. Dejeneratif değişilikler mevcut. - %8) itibariyle, söz konusu rapora istinaden, adı geçenin ÖTV Kanununun (7/2-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanması mümkün değildir.
197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu yönünden;
Bilindiği üzere, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde"Motorlu Taşıtlar vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir." hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde, sakatlık dereceleri %90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu istisna hükmünün uygulama esaslarının belirtildiği 10/01/2004 tarihli ve 25342 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 21 seri no.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "II İSTİSNALAR" başlıklı bölümünde gerekli açıklamalar yer almaktadır.
Bu hükümler çerçevesinde, malul engellinin özürlülük durumunun % 90 dan az olması halinde, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edilecek taşıtın, engellilik durumuna uygun olarak özel tertibatlı hale getirilmiş (otomatik vites hariç) olması şartıyla, söz konusu taşıtın özel tertibatlı olarak kayıt ve tescil edildiği tarih itibarıyla, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanılması mümkün bulunmakta olup, özürlülük durumunun % 90 dan fazla olması halinde ise söz konusu istisna hükmünden faydalanılabilmesi için kayıt ve tescil edilecek taşıtın, engellilik durumuna uygun olarak özel tertibatlı veya özel tertibatlı hale getirilme şartı bulunmamaktadır.

Buna göre, ekte yer alan ..... tarihli ve ........ numaralı Engelli Sağlık Kurulu Raporunda yer alan engellilik durumu (Sol ayak opere pes ekinovarus deformitesi. Dejeneratif değişilikler mevcut. - %8) itibariyle, söz konusu rapora istinaden, adı geçenin 197 sayılı Kanununun (4/1-c) maddesinde düzenlenen istisna uygulamasından yararlanması mümkün değildir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
——————————

mustafa-toprak

senin raporda ne sahtekalığı veya ne eksiklik var arkadaş bunu bi açıkca yaz yazılarından bir şey anlaşılmıyor. Hatta raporunu buraya bir at bakalım

Arkadaşlar 2015 de bende oğlumun engelli raporu ile( % 95 ) araç aldım.

Bu gün bunları okuyunca gerçekden hem üzüldüm hem korktum. Yabancı ülkelerde engellilere verilen hakları duyunca bir de bizim engelli arkadaşlarımıza yapılanları okuyunca insan üzülüyor.

Zaten zor şartlarda hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar birde devlet zorlaştırıyor. Şimdi her şeyin doğru düzgün ve yasalara uygun yapılmış olmasına rağmen acaba bizede olurmu korkusu yaşatıyorlar.

Birde küçük bir anımı yazayım 4 5 sene önce iş yerime 2 tane vergi memuru geldi. İş yerimi 1 saat incelediler bir şey bulamadılar memurun biri çıkardı ceza koçanını ceza yazmaya başladı. Hayırdır dedim neye ceza yazıyorsunuz. Memur ceza koçanını gösterdi ben bu koçanı bitirmeden gidersem müdür beyden fırça yerim dedi. En alt seviyeden yazıyorum ona da itiraz edersin küçük bir mebla yatırırsın dedi. Malesef ülkemizde bazı işler böyle ters işliyor.

Vay be şaka gibi ya hem suçlu hem güçlü bu vergi daireleri.
Arkadaşlar yani mağdur olanlar için söylüyorum siz aracı alırken ÖZELGE talebinde bulunmadınız değil mi? Yani elinizdeki rapora vergi dairesi ONAY verince sizde aracı aldınız ve daha sonra vergiyi cezasıyla geri istediler sizden demi. Şöyle yapsaydınız nasıl olurdu ''ilk başta işi garantiye almak için ÖZELGE yazsaydınız ve ÖZELGE sonucuna göre hareket etseydiniz nasıl olurdu?''

ÖRNEĞİN: Raporunuzla direk ÖZELGE yazmış olsaydınız ve ÖZELGE sonucu olumlu gelseydi yani ÖTV onayı verilseydi ve o zaman aracı alsaydınız yine böyle sorun çıkartabilirlermiydi? yine geçmişe dönük vergiyi geri isteyebilirlermiydi? Ndr Ercan3877 61selman61 bhsahin Mehmetyilmaz UZAKLAR mahdur arkadaşları etiketledim fikirlerini söylerlerse sevinirim.

Bende yeni rapor aldım sol bacak trafik kazası sonucu alt ve üst parçalı kırıldı şuanda güç kaybı falan var raporumu atıyorum fikir verirseniz sevinirim şuanda ehiliyeti mi engelli ehliyetine değiştirme aşamasındayım.

Raporun arkasındaki açıklama kısmında : ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANMASI GEREKLİDİR. ÖTV VERGİ MUAFİYET VE ENGELLİ DURUM BİLDİRİR RAPORUDUR YAZIYOR

Son düzenleme:
hdoa

Diğer arkadaşlar ne düşünüyor bilmiyorum, ben sadece kendi adıma cevap vereceğim. 1 kere "hem suçlu hem güçlü" lafını kabul etmiyorum ayrıca da bunu diyerek ayıp ettin. Çünkü ben kendimin hatalı olduğumu kabul ediyorum mevzuatı tam ayrıntılı okumadığımdan dolayı. Zaten mahkemeye falan gitmek yerine de cezamı ödemeyi kabul ettim. 2. olarak ben dolandırıcılık falan bir konu ile ilgili istenmedi sadece son raporu ibraz etmedim diye ve ben o raporun böyle bişey için işe yarıyacağını aklıma gelmediği için o raporu göz önüne almadım. oysaki şimdi yeni aldığım raporda yüzde 96 engelli oranım var yani iyileşip de gizlediğim bir durum da yok. 3. olarakta galiba sen özelge yazdın mı kısa sürede cevap alıyorsun ama ben bir özelgeme cevabı 4-5 aydan kısa sürede alamıyorum, araç almamda da bu kadar süre bekleyemezdim.

bhsahin

Üstadım yanlış anlamışsın ben size demedim onu vergi dairesine dedim. Yani vergi dairesi hem suçlu hem güçlü önce tamam ötv den faydalanabilirsiniz diyor sonrada biz aracı aldıktan sonra aa siz ötv den faydalanamzsınız deyip bizleri mahdur ediyor. Siz sonuna kadar haklısınız madem ötv den faydalanamıyorsunuz bunu baştan söyleyeceklerdi

Sayın hdoa

İllerde vergi dairesinin bir tık üstü müdürlükler var onların da özelge verme yetkisi var ama bence bu da garanti değil.

En garanti olan her ilin de tanıdığı karar vergi dairesi başkanlığından çıkıyor. Direkt Ankaraya yazarsanız özelgenizi garanti olur diğer türlü bir ilin olumlu olarak verdiği özelgeyi başka bir il bakanlığa sorabilir ve bakanlık aksini söylerse bakanlığın kararı geçerlidir.

@Ndr

Yok direk Ankaraya yazılan özelgeden bahsediyorum

İlk alınan ortapedik yüzde 26 lık raporla ÖTV den faydalanıp daha sonrasında 2. bir rapor alarak hem ortapedi hemde piskiyatriden oran alıp 40 tamamlayarak engelli haklarındna faydalanmak mümkün mü? iki rapor olmuş olacak @Mehmetyilmaz @UZAKLAR

@hdoa emekli olmadığını varsayarak yazıyorum eğer emekli olsaydın tekrar rapor çıkarıp emekliliğini riske atmanı önermezdim.

sen ne için rapor almak istiyorsun ? ilk önce buna karar ver ,zaten ötv den faydalanacağın raporun var belirtmişsin. bu durumda tekrar otv ile ilgili sağlık raporu çıkarmayacağına göre tabikide ortepedi ve psikiyatriden rapor çıkarıp eğer tamamlayabilirsen % 40 ve üzeri almaya diğer engelli haklarından yararlanabilirsin.

burada dikkar etmen gereken bu çıkartacağın sağlık raporunu ötv veya ehliyet ile ilgili olmaması gerekir sen sadece bu raporu vergi indirimi için ve engelli kimlik içn çıkartacağını belirtmen gerekir ,bu şekildeki raporun otv ile ilgili olmayacağı için eğer araba aldıysan ötv siz bunu ilgilendirmez.

alacağın ikinci rapor vergi indirimi engelli kimlik kartı ve ileride olacağın erken emeklilikte işe yarayacak

arkadaşlar 7 ay oldu özelgeme cevap yok. bugün görüştüm izmir ile 2 yıldır cevabı gelmeyen özelge ler var dediler böyle bişey mümkün müdür. 2 yıl ne demek arkadaş.

Ben de Temmuz ayında özelge istedim. halen cevaplanmadı... Benim ödediğim vergi cezasında hatası olan memurun İNŞALLAH çoluğundan çocuğundan çıkar.

61selman61

olay nedir hocam nasıl geldi vergi cezası. ilk başta normla ötv siz aracı alıp sonradan siz ötv den faydalanamazsınız deyiptemi ceza geldi.

Yeni raporla gecmişe dönük işlem

Arkadaslar bircok arkadas otv indirimli arac aldıktan sonra eksiklik yeya yanlis islemsonucu ceza yedi biride ben.

Sımdi gidip devlet hastanesinden özel tertibatlı arac kullanir raporu alsak ki ben aldim. Bunla.gecmisde aldigimiz arabanin eksik yeya yanlis raporunun yerine maliye bunu kabul etmezmi. Etmezse hangi yasaya gore etmez. Etmedigi takdirde biseyler yapabilirmiyiz. Lutfen bu konuyu tam olarak netlige kavusturalim cok magdur var

Neden kimse cvp yazmiyor.
Birde cezadan dolayi otv yi odedik yeni arac icin yine 5 yilin dolmasinimi bekleyecez

mustafa-toprak

siz arac almaya hakkınız var ise resmi raporlar la karşı dava açın. Nasıl devlet açıyor . Ödediğiniz vergiyi de faiziyle isteyin. Bunlar bundan anlar.

mustafa-toprak

raporunda ne eksiklik vardıda ceza geldi ve raporun nasıl olması gerkiyormuş tam olarak ne yazması geriyormuş raporda

mustafa-toprak

ben de takip ediyorum konunuzu, ama hiç rapordaki eksikliğin ne olduğunu yazmadınız. keşkes yazsanız da yorum yapabilsek.

Hasttaligin tam tanisi yokmus.
Ve rapor eksikmis. Sorun bu degil tamam eksiklik hata var kabul ettik.
Simdi iki tane raporum var yuzde 60 ve yuzde 80 oranli ikisindede ozel tertibatli arac kullanir yaziyor ozur durumu fiziksel isaretli surekli oldugu isaretli. Son 10 gunde aldim iki raporuda ayri ayri hastanelerden. Simdi bunlari kabul ettirmenin yolu varmi. Onemli olan buu. Bakin burda bircok kisi ayni sekilde magdur. Benim amacim kabul ettirme sansimiz varmi ayriyeten anlastik cezayi odedik 5 yili beklemeden arac alma sansimiz varmi. Bunlari netlestirelim

mustafa-toprak

Bu sordukalrınız hakında fikrim yok fikri olan varsa yardımcı olsun. ilk raporun hastalık kısmında hiç mi birşey yazmıyordu birde özel etrtibat falandamı yazmıyordu ilk raporda? şimdki aldığın yeni raporların fotosunu atabilirmisin belki onlarda da vardır eksiklik bir bakalım

o dönemdeki raporunuz neyse o kabul edilir. vergi dairesi yeni rapora göre geriye doğru işlem tesis etmez. yani önceki hatadan dolayı doğacak vergi ve cezalarını ödersiniz, yeni raporunuza göre de yeniden işlem yapılır.

Ankarayls tlf ds gorustum. Ceza geldi odedik arabamizi sattik yeni otv indirimi arac alsbilirmiyiz diye sordum. Cvp kanunds bu konuya iliskinkin bir madde yok dedi. Alabilirsiniz veya alamazsiniz diye cvp verenem dedin ozelge yijkkkŕ

Simdi otv yi cezaları odedikten sonra. Tekrar 5 yıl dolmadan arac alabiliyormuyuz. Kanunlarda bunla ilgili bir aciklama yok.. bazılari alabilir bazilari alamaz diyor. Amkarayla tlf da gorustum alip alamayacaginiz belli degil dilekce yazarsiniz ust mercilar karar verir dediler

mustafa-toprak ÖTV'i ödedikten sonra elinde olan araba zaten ÖTV'si ödenmiş bir araba oluyor ÖTV'siz araba almış olmuyorsun ki

Üst Alt