Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Remisyonda yenileyen depresif bozukluğu olan kişilere yeni cetvelde verilen oran?

serchar

Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
yenileyen depresif bozuklugu olup remisyonda olan kişilere engelli raporu verilmemektedir diye not yazılmış yeni engelli taslaga göre artık bipolar hastaları için engelli raporu alamayacak anlamınamı geliyor? veya erken emeklilik işi yattımı?

Son düzenleme:
yönetmeligin altında not yazıyor sıkıntı iyi bakın en altta yazıyor

remisyonda olan kişiler için geçerli yani düzelme tanısı konacak kişilerde

bir yıl kontroldan sonra eski yönetmelikteki gibi oran sürekliye döner

serchar

f2046ccaef9315011729e5c2734fccac.jpg

Bu yazıdan mı bahsediyorsunuz?

Arkadaşlar bu not benimde dikkatimi cekti yalnız en alt bendin kişilik bozukluklarının altında not bu dikkat edin yoksa bipoların vergi indirimi alamaz diye bir şey varmış bu cok önemli bir not bipolarda ciddi bir akıl hastalığıdır lütfen bu cetveli iyi bilen biri yorumladım üstte yazan not cok önemli dikkat bu hastalıklar vergi indirimi alamıyorlarmı bilen biri acıklasın

geçici fonksiyon kayba neden olan ruhsal hastalıklar yazıyor altında not iyi bak
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2-1.pdf

benim anladıgım remisyon döneminden bahsediyor yani remisyon dönemi hastalıgın yeni başladıgı dönemler yani yeni hasta olup düzelme olanagı yüksek olan kişiler için geçerlidir atıyorum 17yıldır tedavi gören bipolar hastası için degil

ABİ şimdi diyorsunuz bipolar Vs gecici fo ksiyon kaybına dahil hastalıklar vergi indiriminden yaralanamazmı diyorsunuz kusura bak ayında cok kişiyi etkiler vergi indirimi olmadan emekli olamazlar

doktorlar bu hastalık düzelmez diyor hepsi ömür boyu ilaç diyor tıp şimdi hukukla devletin aldıgı kararla hiç bir alaksı yok bunun ozaman 10yıldır tedavi gören için pardonmu diyeceksiniz acaba

Eğer bu piskiyatrik hastalıklar vergi indirimi alamaz notuysa bu not cogu kişinin emekliliği yandı ömür boyu gecmeyen hastalık de ilacı daya rapora gelince yok de hasta hasta ölelimmi yani

benim anladıgım remisyon döneminden bahsediyor yani remisyon dönemi hastalıgın yeni başladıgı dönemler yani yeni hasta olup düzelme olanagı yüksek olan kişiler için geçerlidir atıyorum 17yıldır tedavi gören bipolar hastası için degil

Yeni cetvelde geçici psikiyatri hastalıkları olanlara rapor verilmeyecek!?

piskiyatrik hastalıklar vergi indirimi alamaz

piskiyatrik hastalıklar vergi indirimi alamaz geçici ruhsal hastalıklar alamaz

yeni ruhsal hastalıklar oranlarının altında yazıyor

Olur mu öyle şey ya buranın da bi ciddiyeti var

Askadaşlar cetvelle bakın gecici fonksiyon grubuna dahil olan piskiyatrik hastalıkların en altında not var vergi indiriminde derecelendirme olmaz diye inşallah yanlış anlamışızdır

sakatlık oranı cetveli'nde GEÇİCİ FONKSİYON KAYBINA NEDEN OLAN RUHSAL HASTALIKLAR diye bir tanım var. Buna göre geçici olduğu düşünülen hastalıklarda 1 yıl sonra esas değerlendirme yapılacak.

Bu gruptaki hastalıklar 1 yıl sonra kontrol gerektirir. Engellilik oranları belirtilere göre değil, işlevsellik düzeylerine göre verilir.

I- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğu ve Bedensel Hastalıklara Bağlı Ruhsal Bozukluklar
a) Organik hâllusinozis, Organik katatonik bozukluk, Organik delüzyonel [şizofreni-benzeri] bozukluklar:
1. Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2. Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 40
3. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 70
b) Organik duygu [affektivite] bozuklukları, Organik anksiyete bozuklukları, Organik disosiyatif bozukluk, Organik duygusal labilite [astenik] bozukluk, Hafif bilişsel bozukluk
2. Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 25
3. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 40

II- Beyin Hasarı, Beyin İşlev Bozukluğuna Bağlı Davranış Bozuklukları
(Organik kişilik bozukluğu, frontal lob sendromunu, beyin sarsılması sonrası postkontüzyonel sendrom içerir.)
2. Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 25

III- Duygudurum Bozuklukları
a) Manik nöbet, bipolar duygudurum bozukluğu,

b) Yineleyen depresif bozukluk
2. Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 20

c) Yineleyen depresif bozukluk, şimdiki nöbet psikotik belirtili olan, olmayan, ağır
Yineleyen depresif bozukluğu olup, remisyonda olan kişilere engel oranı verilmemelidir.

IV- Anksiyete bozuklukları( panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, agorafobi), obsesif-kompülsif bozukluklar, somatoform bozukluklar ve yeme bozuklukları:

a) Anksiyete bozukluları( panik bozukluk, yaygın anksiyete bozukluğu, agorafobi) ve somatoform bozukluklar
2. Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 20

b) Obsesif-kompulsif bozukluk
3. Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 60

c) Travma sonrası stres bozukluğu

d) Yeme bozuklukları (Anoreksia nervosa ve bulimia nervosa )

V- Psikoaktif Madde Kullanımına Bağlı Ruhsal ve Davranışsal Bozukluklar (duygulanım bozukluğu, alkol ve madde kullanımına bağlı psikotik bozukluk -alkol hâlusinozisi, alkol paranoyası-)
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 20
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen 40

VI- Kişilik bozuklukları
1-Tedavi ile işlevselliği tam düzelen 0
2-Tedavi ile işlevselliği kısmen düzelen 15
3-Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen
20
NOT: İş başvuruları ve vergi indiriminde bu derecelendirme dikkate alınmaz. Geçici fonksiyon kaybına neden olan ruhsal hastalıklar bir yıl sonra değerlendirilip kesin karara varılır.

Neye Göre

Kardeşim bi konuyu tam anlamadan kesinmiş gibi konuşman doğru değil
Ruhsal rahatsızlıkların altında yazıyor ama belki süreli raporlar içindir
İş Başvuruları ve Vergi indiriminden yararlanamayacaklarsa rapor ne işe yarayacak ki?

süngerbob_07

oturan boğa abi paylaştı çok söze gerek yok

ne remisyonu açık ve net işte yazıyor açık ve net kontrol gerektiren ruhsal hastalıklar en altında ise iş ve vergi indirimi alamaz çok açık

notun önünde üç yıldız var. bilirsiniz, yıldızlarla bir maddenin açıklaması yapılır genelde. fakat listede bu yıldızların konduğu bir yer göremedim. bu sadece bir veya bir kaç hastalık için geçerli olabilir, eğer değilse işler değişiyor. Geçici fonksiyon kaybına neden olan ruhsal hastalıkların tamamını kapsaması durumunda, alınan ilk rapor bir yıl süreli olacak, bu bir yıl içinde iş başvurusu ve vergi indirimi haklarından faydalanamayacaksın, rapor süren bittiğinde, eğer hastalığın devam ediyor ve aynı raporu tekrar alabiliyorsan, bu şart ortadan kalkıyor, raporun süresiz oluyor. benim anladığım bu, detaylı bir yoruma ihtiyaç var. çünkü net değil. bu maddenin bir çok kişiye ciddi sıkıntı yaratacağını düşünüyorum.

madde şöyle;
Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.

2002 öncesi ve süreli raporlarda da sürenin bitimine 6 aydan az kalmış ise rapor istenecek diyor.

Son düzenleme:
ruhsal hastalıklar kontrol gerektiren vergi indirim ve iş başvurusu yorumları alabilirmiyim

Arkadaşlar resimde görülen iki maddelik notu okuyup anladığınızda aslında yoruma gerek yok. Çok açık söylemiş yinede yorum yapayım
Vergi indirimi yine toplam orana göre %40 olduğunda vergi indirimi almaya hak kazanırlar. Emeklilik ve Engellilik durumu kontrole tabidir. İşe alınma da ayrı bir rapor ve işe aldıktan sonra hastalığın azalması ve artması halinde çalıştıran kurum tarafından yeniden rapor istenebilir.

hocam yazı nerede yazıyor tam göremedim kaçıncı sayfada kaçıncı maddede yazarmısın sana zahmet peki bu iki maddeyi niye not düşmüşler adli dengemiz zayıf oldugundan idrak edemiyoruz hakkkını helal et tam manasıyla koyarsan seviriz emegine saglık

serchar abi engelli puan cetveli 2019u indirirsin orada fonksiyon kaybına neden olan ruhsal hastalıklar altında not var iş başvurularında vergi indiriminde bu oranlar dikkate alınmaz diye acaba bazı ruhsal hastalıklar artık vergi indirimi alamıyormu henüz kimse acıklık getirmiş değil ayrıca bu sayfada oturan boga paylaşmış konuyu ve notu üstte incele

oturan boga arkadaş yönetmeligi paylaşmış açık bir yorum yazan yok kimse bişey bilmiyor özellikle neden bipolar vede digerinin altına atmışlar sıkıntı verici hepsidegilde işlevsellige göre nasıl olacak hiç tutar bir tarafı yok her yerden açık

Anlaşılan 2019cetveline göre bipolar vb gecici fonksiyon kaybına neden olan ruhsal hastalıklar herhangi bir kişi rapor alıp vergi dairesine başvurmadıkca bu konu anlaşılmayacak gibi

aynen öyle önümüzdeki ay netleşir herkes bişey yazıyor her yönü açık

eviss te kapalı göremiyoruz vergi indirimini maliyeden baktım gene göremedim düzenleme yapılıyor yakında çıkar

Aynen öyle bu dedigim . Hastalıklardan rapor alanların maliyeden raporları geri dönmez umarım beklemekten başka care yok şu an 170arasak doktora sorsak bile kesinlikle bir şey bilmezler eminim

Üst Alt