Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde zorla tutuyorlar, nasıl çıkartabiliriz?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Benim arkadasim zorla akil hastanesine kapatildi. Sinir krizi gecirdi ve intihar kalkisiminda bulundu ertesi gün sonra zorla hastaneye yatirildi 6 ay yatacaksn demisler. Bi anlik sinir kriziydi. Pskolojik testi iyi ciktigi halde cikartamiyoruz ne ailesi ne ben arastiriyoruz ama henüz birsey bulamadik benim sorum zorla orda tutabilirlermi yada nasil ordan cikartabiliriz lütfen yardim edin

Arkadaşinizi zorla içeride tutan bir yargi kararimi ? Ailesinin haberi yoksa içeride tutan nedir ? Yargi karari ile içeride tutuluyorsa itiraz edebilirsiniz . Detayli bilgi verirseniz yapilabilecekler çesitlenir

Yargi kararimi bir fikrim yok ama arkadasim sinir krizi gecirdi ve inthiar kalkisiminda bulundu ailesi le kavga etti psikologa gitti ayni gün 1 saat sonra fln dha dogrusu gönderildi ve orda anlatmis onda klinige yatirilcaksn yada hap yazdim onu yutucaksn demis arkadasim klinigi tercih etti orda raporla la oynanmis denetmen yakalamis arkadasim da zorla akil hastanesine gönderildi ailesi istemiyo cözüm ariyoruz ama bulamiyoruz orda akil hastanesinde 6 ay yatacaksn demisler ama iyi olan birini yatirabilirlermi akli demgesi yerinde sadece bi anlik sinir krizi gecirdigi icin intihar kalkisiminda bulunmus yaptiklari test iyi cikmis psikoloji testi ama hala birakmiolar hic birseye izin yok hic bir sekilde ulasamiyorum lütfen yardim edin

Arkadasiniz 18 yasindan büyükmü ? 18 yasindan büyükse tedaviye zorlanamaz ancak toplum sağliğini tehlikeye atacak bir tavri olursa mahkeme karari ile hastaneye yatirilabilir. 18 yasindan kücükse karar verecek olan ailesidir. Daha fazla bilgi verirseniz yapilabilecekler cesitlenir

Peki hastane cikartmiyorsa ne yapabiliriz
Psikologa ilk gittigi hastane yatmadan önce sey demis insanlar bana batio ama smdiye kadar zarari olmadi ve olacagini da sanmiyorm hastne cikartmiyosa nasil cikartabiliriz ne yapmamiz gerekiyo

Evet 19 yasinda ondan haric ailesi de istemiyo yatmasini ama zorla yatiriolar

Bir yargi karari vardir. Kimse zorla 19 yasinda birini hastanede tutamaz. Detaylari öğrenin aile bir avukata yada direk savciliğa giderek sorumlulari hakkında suc duyurusunda bulunabilir.

Ben sorup size bildiricem zorla tutulamaz degilmi yani cikartabilinir sonucta psikoloji testi iyi cikmis

Toplum icersinde bir davranista bulunup kolluk kıvvetlerince savcıya o sekilde bilgi verildiyse ancak o sekilde tutulabilir. Mahkeme karari gerekir. Ben seni tuttum deyip kimse tutamaz.

Toplum icinde birsey yapmadi kimseye zarari dokundmadi dedigim gbi sinirli aninda insanlar bana batiyo hepsini öldüresim geliyo demisti am sakinlesince ztn sacma oldugunu anladi topluma zarari dokunmadi kimseyi yaralamadi

Ve bunu da ztn söylemisdir orda herseyi yasaklamislar telefon ben arkadasimdan uzagim hic bir sekilde ulasamiyorm hediye bile göndermek yasakmis ve meraklaniyorum o yüzden arastiriyoruz ama birsey bulamadik bulamiyoruz

Nasil cikartabiliriz

arkadaşınıza olan bu derece yakınlığınıza hayran kaldım doğrusu. onun adına size teşekkür etmek istiyorum. onu bırakmayın olur mu..

teşekkürler.

Erkek arkadasim 7/24 yazistigim biriyle 5 dkkıka bıle konusamıyorum birakmakmi tabiki asla ama elim kolum bagli oturmak istemiyorm o yüzden arastiriyorm ama malsef birsey bulamiyorum bilgisi olan yazsin lütfen zor durumdayim

Arkadasini hastaneye yatiran kim ? Polismi ? Olayi bir anlatirsan

Polis degil ilk sinir keizinden sonra psikolga gitti orda iste olayi anlatmis normal klinige yatmis orda raporlarla oynanmis ve zorla akil hastanesine yatirilmis

Ailesi de kendisi de istemiyo topluma zararida yok olmadi

erkek arkadasınız olduğunu düşünmememiştim ama olsun hatta daha güzel belkide... genellikle bu gibi durumlarda insan yalnız kalır ama siz tersini yapıyorsunuz o yüzden çok takdir ettim.

merakla okuyacağım devamını belkide eşlik ederim nasıl oldu anlatsanıza..

ama kötü bir haberim var, erkek arkadasınız kilo alacak ona kilo aldıracaklar...

ben normalde dış görünüşüne çok dikat eden bir erkeğim ve her tedaviden sonra kilo alımı olur.. merak ettim bu durumda ondan uzaklaşır mısınız?

Anlattigim gibi zorla yatirdilar normal klinikden alip zorla akil hastanesine yatirildi istemedigi halde ailesinin istegi olmadigi halde

@Selin0182919 Öncelikle geçmiş olsun. Bundan dört yıl önce ben de zorla yatırılmak istedim. İntihardan dolayı. Öncelikle topluma zarar vermiş olması gerekmez. Kendisine zarar verdiği için ya da buna teşebbüs ettiği için mahkeme kararı ile yatışı yapılır. Mahkeme kararı da öyle günleri alan bir karar değil. Benim üniversite dekanım doktora yalvarmasaydı benim de yatışım yapılacaktı. İntihar etme sebebinin ne olduğu önemli değil.

Burada yargının baktığı şey sebep değil sonuçtur. Arkadaşınız kendisine zarar verme girişiminde bulunmuş bu da onun zihninin sağlıklı olmadığını gösterir. ( Akıl sağlığı yok demiyorum, mantıklı düşünememiş diyorum.) Bu sebeple mahkeme kararı ile yatırılması gerekiyor. Bana da iki seçenek sunulmuştu. Ben düzenli kontrol ve ilaç kullanmayı seçtim. Arkadaşın tedavi olmayı istemediği için devlet toplum ve kendi sağlığı için - kendisi de bir birey olarak toplumun bir parçası- onu yatırıp tedavi etmeyi seçmiş. Bu durumda stabil hale gelene kadar onu tutarlar. Onun dışında yargı yoluyla yatırılmışsa bir şey yapamazsınız.

Kavga illaki etmisdir

Stabil hal alana kadar derken yani ne olmasi gerekiyo

Test yapiyolar testde pakolojisi iyi cikmis kactane test yapilmasi gerekiyo

Ortada bir savcilik emri veya mahkeme karari yoksa cikip gidebilir hastaneden. Dediğim gibi kimse kimseyi zorla tutmaz. Mahkeme karari varsa da itiraz yolu aciktir. Aile bir avukata basvursun. 18 yasindan büyük bir kimse tedaviye zorlanamaz

Bu intihar olayı onun sağlıklı olmadığını gösterir. Yani testler istediği kadar normal çıksın. Zihninin berrak olması lazım. Kaç gün sürer bilmiyorum, ama şu an ona yapabileceğiniz en iyi yardım destek olmanız. Ama bu ''seni haksız yere tutuyorlar, çıkartacağız'' şeklinde olmamalı. Hangi hastanede yatıyor? Söylerseniz daha net yardımcı olabilirim.

Ya benim türkcem okadar iyi degil yani herseyi cok anlamiyorm berrak olmasi derken ne demek istedin

fmrtsvl Eğer kendine zarar verici davranışları varsa tedaviye zorlanabilir. Bunu avukat arkadaşım ve de ailemin danıştığı avukatlar da söylemiş. ''On sekiz yaşından büyüğüm kendimi keserim imzayı da atarım kimse beni zorla tutamaz.'' tarzında bir cümle dahi kurulamaz. Be yoğun bakıma girdim geçen yaz, oradan çıkmak isterken bile doktor onay vermeden çıkamıyorsun. Yani bu tedaviyi reddetme olayı her koşulda geçerli değildir. Arkadaşı tenzih ederek söylüyorum, sokakta cebinde jiletle dolaşan insanların olması hukuken ve toplum açısından doğru bir şey değil. Ben de psikiyatride tedavi görüyorum, arkadaşın ne hissettiklerini anlıyorum.O ortamları gördüm çünkü. Ama iş zarar verme boyutuna girince, imzamı atarım çıkarım olayı yok psikiyatri için.

Haklisiniz.Tedaviyi red etmek kendisine ve topluma zarar verecek nitelikte olanlar icin gecerli degil

Bakınız: ...'' İlgili düzenleme uyarınca hastanın tedaviyi reddetme hakkını kullanabilmesi için tedavi için kanunen zorunlu hallerinin bulunmaması gerekmektedir. Psikiyatri hastasının zorla hastaneye yatırılma hususunda ülkemizde bu konuya özel yasal bir düzenleme bulunmamakla birlikte bazı kanunlarda düzenlenen toplum için tehlike teşkil eden bir akıl hastası ölçütüne göre psikiyatri hastasının zorla hastaneye yatırılması sağlanmaktadır.

Bu nedenle genel ölçüt olarak hastanın KENDİSİ yahut toplum için tehlikeli olması, tehlikelilik unsuru temel alınmakla birlikte özel düzenleme bulunmaması sebebiyle bu konudaki kararlar hekimin görüşüne ve kanaatine bırakılmıştır.'' Burada gördüğünüz gibi doktorun kararı önemli. İlla ki eline bıçak alıp insanları doğramasına gerek yok.

6 ay çok fazla ama. normal şartlar altında yatış süresi ortalama 15 gündür.

Yani hersey doktorun dedigine ve testlerine bakiyo öylemi?

Evet 6 ay demisler

Hastaneye girisinde

Öncelikle ona destek olun. Yattığı hangi hastane bilmiyorum. Ama telefon, kemer, ayakkabı bağcığı, cam bardak ve türü şeyler yasak. Sizin ona şu an her gittiğinizde moral vermeniz lazım. En önemlisi anne ve babasının doktorla iyi iletişim halinde olması lazım. Ki bence ikinci önemli nokta olarak, ailenin de bir psikolog ile görüşmesi lazım. Kendisini toparlaması lazım. Kendinizi ve arkadaşınızı korkutmayın. Şöyle düşünün, kanserli bir hasta nasıl tedavi görüyorsa arkadaşınız da tedavi görmek zorunda. Akıl hastanesi diye tabir ettiğiniz yer Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'dir.

Buraya girmek için zırdeli olması gerekmez. Şu an sağlıklı düşünemiyor ve ruhunda bir hastalık var. Kendine zarar verici harekette bulunduğu için onu normal klinikten buraya sevk ettiler. Çünkü normal kliniklerde çok ağır ya da kendine zarar verici davranışlarda bulunan hastalar yok. Çünkü geniş bir alana sahip değil. Bu yüzden onu daha kapsamlı hastaneye sevk ettiler. Bu onun deli olduğu anlamına gelmez ASLA. Hangi ildesiniz bilmiyorum. İlinizdeki eğitim araştırma hastanelerini araştırın, arkadaşınız yatıştıktan sonra, kendini iyi hissettikten sonra orada tedavisini MUTLAKA GÖRMELİ. İntihar ciddi bir boyuttur. Ve lütfen akıl hastanesi demeyin. Var olan kötü şartları güzelleştirmek sizin elinizde. Moral olmanız lazım.

Siz altı ay demelerini ciddiye almayın. Arkadaşın dediği gibi kısa sürede çıkar. Bana bir yıl demişlerdi. :)

Sorunda burda ben ona ulasamiyorum ziyarete gitme sansim yok türkiyede yasamamiyorm klinige sevk edilmesi orda kendine birsey yaptigi icin degil raporlarla oynanmis ve denetmen yakalamis

Peki siz nezaman cikmistiniz sorabilirsem eger 6 ay cidden cok fazla

Ortada bir mahkeme karari oldugu anlasiliyor. 6 aydan önce serbest kalmasini istiyorsaniz ailesi bir avukat araciliği ile karara itiraz edebilir.

Üst Alt