Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Şizofren hakkında merak ettikleriniz varsa cevaplayabilirim

Psikoz06

Aktif Üye
Konular
39
Reaksiyonlar
1
Evet on yıldır tedavi görüyorum bana sorsalar hasta değilim derdim ama belli bir tedavi süreci gördükten sonra şizofren olduğumu anladım
merak ettikleriniz var ise cevaplayabilirim

Sayın skolyoz23 ilk uyandıgımda beni eleştiren sesler duyuyorum bu acıkca ses duymaya işitsel halüsinasyona girermi yoksa ilk uyandıgımda duydugum icin bu sesleri normal sayabilirmiyiz

Her sizofren birbirine benzermi yani agiri hafifi varmi?

ne oluyor nerden anladınız ? kendinden yoruluyormusun ? beyninden içinden geçen düşüncelerden?

erdal71 ağırı var hafifi var benim annemin amcası yüzde 80 şizofreni bende yüzde 40

Şizofreni bir Akıl hastalığıdır, tabi bunu bu şekilde uzun seneler ve zaman içinde kabullenmek zordur. Şöyle düşünebiliriz bir şeker hastası gibi İlaçlar kullanarak, Sürekli hayatımızın her anında bizi rahatsız edebilecek bir hastalıktır. Ayağımız taşa takılsa da tökezlesek de hayat oyun içerisinde de olsa da devam ediyor. Bizler için bu bir imtihan. Eğer böyle bir durum var ise neler yaşıyor sunuz ? Bana yazarsanız yaşadığım tecrübelerden sizlere bilgi verebilirim. Umarım açıklayıcı bir bilgi olmuştur.

Korku oluyor bu doğru fakat ilaçları düzenli olarak alırsa zamanla düzelir merak etmeyin. Tıp çok ilerledi ve yeni nesil antipsikotikler var. Ayrıca terapi olarak destek almalı. Katkısı çok sadece ilaçlar yeterli olmuyor.

kişilik bozuklugu olabilir doktor kesin paranoid şizofren dedimi arkadaşınıza

Ama herkesın ona ıhanet ettıgını dusunuyor bana ıhanet edıp etmeyecegımı soruyor..halısansyon ses yok sadece hayal kuruyor gercek sanıyor
Geçmişiyle alakalı yaşadığı bir tranva ya da ailesiyle yaşadığı belli sorunlar bunu tetikliyor olabilir.Bu hastalığın en belirgin özelliği hezeyanlar neticesinde oluşmasıdır.Yani şizofreni hastası olan birisi öyle olduğunu sanabilir ama aslında o düşündüğünden çok farklı şeyler vardır.Bütün dünyayı ona düşman görebilir.Kendisinin mükemmel veya çok kötü bir insan olduğunu sanabilir.Örnekler o kadar çoğaltılabilir ki.

@Skolyoz23 [FONT=sans-serif]Benim anlamadığım şu bundan iki sene kadar önce 15 gün sadece sanrılarım oldu bu sene de oldu kendimi önemli biri sanma ,yakınlarımda ki insanlardan kötülük görme düşüncesi ,internet ve tv de benden bahsedildiğini sanma, beni herkesin izlediğini hatta ünlü biri sanma kendini beni manisa ya yatırdılar ama şu an çok iyiyim ne dersiniz benim için bu sepepten emekli olsam ilk kontrolde maaşım kesilir çünkü şu an iyiyim .[/FONT]

Kardeş bende rüyalarımda sürekli silahlı çatışmaya giriyorum, vuruluyorum ama ölmüyorum çatışmaya devam ediyorum hatta istersen sana rüyamın birini özelden anlatabilirim aşırı detaylı oluyor rüyalarım ve sürekli görüyorum farklı mekan ve yerlerde bu durumun ne ile alakası olabilir?

Ben Ankarada yaşıyorum. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Engelli Memur Sınavı açtı. Bu sınavda başarılı oldum ve yaşadığım şehir Ankarada evime yakın olan bir ortaokula memur olarak atandım. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri sağolsunlar Engelli memur sınavında başarılı olup memur olmaya hak kazanan engellileri evlerine yakın mesafedeki devlet okullarına memur olarak yerleştirdiler. 2007 yılında doktor şizofreni teşhisi koydu. 2008 yılında engelli raporu aldım. Engel oranım % 50 dir. Doktorumun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanıyorum. Hastalığım tam olarak iyileşmedi. Ne kadar iyileştiğimi yüzdelik rakamla ifade edersem şöyle ifade edeyim. % 70 % 80 civarında iyiyim. Gündelik hayatımı çok şükür idare ettiriyorum. İlaçlar bir nebzede olsa beni rahatlatıyor.

Gündelik hayatta sana ne gibi düşünceler geliyor diye sorarsanız. Evden dışarı çıktığım andan itibaren sokaklarda, caddelerde, alışveriş merkezlerinde yürürken, bir yerde otururken herkes bana uzun uzun bakıyor hissi geliyor. Bazı insanlar bana uzun süre ve tuhaf tuhaf bakıyorlar. Bu bakışlardan aylarca çok rahatsız oldum. İnsanların çoğu sana neden durup dururken uzun uzun baksınlar ki diye soracaksınız Bende şu cevabı veririm. Tipimde acaiplik var, dikkat çekici bir tipim var, farklı bir görünüşüm var, bundan dolayı çok sayıda insan gündelik hayatta bana uzun süre bakıyor derim. Ben hiç kimseye rahatsız edici ve uzun süre bakmıyorum ama bazı insanların ( çok sayıda insanın ) bana uzun uzun baktıklarını hissediyorum. Bu insanların bana bakışlarından çok ama çok rahatsız oldum. 2007 yılında Bu yazdıklarımı Ankarada Gazi Üniversitesinin Psikiyatri doktoruna anlattım. Bana birkaç test yaptı ve bana Şizofren teşhisi koydu

2 yıllık üniversiteden Açıköğretimden Halkla İlişkiler bölümünden mezun oldum. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği 2 yıllık üniversite mezunlarının girdiği sınava girdim. Sınavda ruhsal engellilere sorulan sorular çok kolaydı. Bu sınavda başarılı oldum ve yaşadığım şehir Ankarada evime yakın olan bir ortaokula memur olarak atandım. Çalıştığım okulda Okul Müdürü ve Müdür yardımcıları Psikolojik yönden engelli olduğumu Şizofren olduğumu biliyorlar. Okulda benden başka bir tane daha çalışan memur var. Bu memurda psikolojik yönden engelli olduğumu biliyor. Bana okul müdürü ve müdür yardımcıları psikolojik yönden engelli olduğumu bildikleri için yapabileceğim, yaparken zorlanmayacağım işleri veriyorlar. Milli Eğitimde düz bir memurun bir okulda yapması gereken işlerin hepsini yapamıyorum. Ben çoğunlukla getir götür işlerini yapıyorum. Çalıştığım okuldan ilçe milli eğitim müdürlüğüne evrak götürüp, tekrar ilçe milli eğitim müdürlüğünden çalıştığım okuluma evrak getiriyorum. 2010 yılının Eylül ayında da memurluğa başladım. 16 yıl çalıştıktan sonra engelli memur emekliliğinden yararlanarak emekli olmak istiyorum. İnşallah emekli olduğum günleri görürüm.

Son düzenleme:
erbin

Hakkında hayırlısı olsun. Ben de Sakarya üniv. Türkçe öğretmenliği bölümünden mezun oldum. 2004 ocak ayında normal Kpss ile atandım Beş sene öğretmenlik yaptıktan sonra şizofreni yüzünden düz memurluğa geçirildim. Son 6 senedir açık öğretim lisesinde çalışıyorum 2022 yılında senin hedeflediğin engelli emekliliği hak edeceğim. Ama elimin altında bulunsun bakalım. Belki çalışmaya devam ederim. İşimde çok rahatım. Allah hepimizin hakkında hayırlısını nasip etsin...

bende şu aralar iyi hissediyorum kendimi geçen sene bir yıl boyunca sürekli evdeydim hiç dışarı çıkmadım mecbur kalmadıkça sürekli evde oturdum ama her gün daha kötüye gidiyordum
bu sene bir sene aranın ardından iş hayatına dönmeye karar verdim 2016 ağustos ayından beri çalışıyorum şirkette ve şükürler olsun şu anda kendimi daha iyi hissediyorum
size tavsiyem evde durmayın gidin dolaşın kafanızı dağıtacak şeyler ile uğraşın , iş bulun çalışın ne bileyim evde oturup pc ye vs bağlı kalmayın

Arkadaşlar bu forum ve değerli katılımcıların sayesinde askerlik dönemini çürük alarak çok şükür atlattım. Hakederek mi aldım orası benim için her zaman bir vicdan sorunsalı olacak. Ama normal bir tip değilim ona eminim. Asosyal birisiyim, kalabalıktan vs.'lerden fazla haz etmem. Fakat psikolojik sıkıntıların giderilmesinde en önemli faktörlerden bir tanesi spor yapmak olduğunu inanıyorum. Çocukluk dönemimde kaldığımız muhiti ailem değiştirmesi nedeniyle arkadaşlarımdan ayrıldığımda artık hayat benim için evden ibaretti. Ve bilgisayar-internet ikilisi... Daha sonrasında lise başladığımda ilk yıl zorlu geçse de (ki sınıfta kalmıştım) ertesi sene yaptığım spor dalının (basketbol) sosyalleşmeye tanıdığı olanla arkadaşlarım oldu. vs. vs... Spor yapmak gerçekten de bedenen ve ruhen faydalı bir aktivite. Ki yürümek, yavaş tempoda koşmak bile eminim sıkıntılarınıza fayda getirecektir. Hatta tedavi için gittiğiniz doktorlara bile sorabilirsiniz kesinlikle tavsiye edecektir. Tabi işin kronik tarafında olan dostlarım var. Lütfen vazgeçmeyin. Tedavilerinizi sürdürün. Şifa dileyin yüce yaratıcıdan.

MAYDONOZ

18 senedir şizofreni tedavisi görüyorum ve dün gece rüya gördüm.

Maydonoz dogru söylüyor pisikozda rüya olmaz ama bu ilaçlı olmadıgın zaman olur alevlenme döneminde ama ilaç aldıgında normale döndügünde rüya görürsün ben şu an çok rüya görüyorum mesala

sokrates

psikoz başlangıcı olabilir bilmiyorum ben pek anlamıyorum valla ama iyi olmuşsan ne güzel çok sevindim. Eğer doktorlar iyi olduğunu tespit ederler ise emekli olamazsın tabi ama yinede bilen birine sormakta fayda var

Bende şizofrenim Rexapin olanzapin 20 mg günde bir ABILIPY aripiprozal 30mg günde bir üç saat arayla alıyorum iyi geldi birazdaha rahatsızlıklarım azaldı

@Skolyoz23

furkan-)

Aynen bende rexapin 20 mg + largactil vs bu tarz ilaçları kullanıyorum sürekli artık zombi gibi dolaşıyorum gün boyu her yerde. bana yaramıyor sanırım

furkan-)

uyuşukluk mu bilemiyorum ama sanki kırk yıldır hiç uyku uyumamış gibiyim gözlerimi açamıyorum bir türlü

ŞİZOFRENİ TÜRLERİ

Paranoid şizofreni:

Paranoid şizofreni hastaları zulüm gördükleri ya da birileri tarafından cezalandırıldıkları ile ilgili yanlış inançlara (sanrılar) sahiptirler. Fakat düşünceleri, konuşmaları, duyguları oldukça normaldir.

Hebefrenik Şizofreni:

Hebefrenik şizofreni hastalarının zihni karışık ve tutarsızdırlar, konuşmaları karma karışıktır. Dışarıdan bakıldığında davranışları duygusuz veya yüzeysel veya uygunsuz, hatta şapşalca ve çocuksu görülebilir. Çoğunlukla duş almak veya yemek hazırlamak gibi normal günlük işlerini yapma becerilerini bozan düzensiz davranışları vardır.

Katatonik Şizofreni:

Bu türün en çarpıcı semptomları fizikseldir. Katatonik şizofreni hastaları genelde hareketsizdir ve çevrelerindeki dünyaya karşı reaksiyon vermezler. Genellikle çok katı ve sert olurlar ve hareket etmeye isteksizdirler. Ara sıra yüzlerini buruşturmak veya biçimsiz duruşlar yapmak gibi garip hareketler yaparlar. Veya başkasının söylediği bir kelimeyi veya cümleyi tekrar edebilirler. Yetersiz beslenme, bitkinlik ve kendilerini yaralama riskleri çok yüksektir.

Ayrışmamış Şizofreni:

Kişinin semptomları yukarıdaki üç türden birine net olarak uymadığında bu tanı konur.

Kalıntı (Rezidüel) Şizofreni:

Bu türde şizofreni semptomlarının şiddeti azalmıştır. Halüsinasyonlar, delüzyonlar veya diğer semptomlar hala vardır, fakat şizofreni tanısı konduğu zamanki kadar şiddetli değildir.

Şizofreni türlerinde ki açıklamalara kısmen katılmaktayım. Çünkü bilim daha bu hastalığın tamamını çözmüş ve başarmış değil, ayrıca şizofrenide şikayetler aynı tür teşhis konmuş olsa bile kişiye göre değişiklik göstermektedir. Birde şunu belirtmek isterim tıpta en zor teşhis konulan ve teşhisin doğruluğu da tartışılan bir hastalık grubudur. Şizofreni ne kadar gerçek dışı, mantıksız gibi düşünülse de (dışarıdan) bugün dünyanın gelişim sürecinde büyük icatların, buluşların, sanatta farklılığın sesi olmuşlardır şizofrenler (yer çekimi kuvvetinden, matematiğe, müzikten, resime bir çok alanda yaptıkları ile örnekler mevcuttur.)

Öncelikle geçmiş olsun arkadaşınıza,
Kendi ile sınavını başarıyla geçmesi yani kendini sevip, kendine inanmalı. Tabi ki bu süreç tamamen ilaçlar ile olamıyor. İlaça tedavisi+kişinin azmi+iman+sosyallik ve sosyal beceriler ile bu durumdan çıkması hiçte şaşırtıcı olmaz.

MAYDONOZ

genelde zarar vermez diyor doktarlar ama demek ki istisnaları varmış ALLAH yardımcınız olsun

Üst Alt