Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol ayak kısıtlılığı olanlar ÖTV indirimli araç alabilir mi?

gfbaleks

Cok gecmis olsun .. 3 ay once beyin kanamasina bagli sol taraf hemipleji oldum .. b sinifi ehliyetim vardi bu ehliyetim iptal mi oldu simdi .. yeni ehliyet basvurusu mu yapmam gerekir .. biraz detayli anlatabilir misiniz

Merhabalar transvers miyelit hastasıyım solda gücsüzlük var yuzde 57 sureklı raporum varbu arada kas iskelet sisteminden hasar oranı 20 .Kas iskelet sistemimde raporda yazanlar (Yürüme fas evre 4.Dört ekstremi Eha ları açık.Sağ ekstremite +4/5 .Sol ektremite motor intakt.Sağ ekstremite hipoestezik.Dtr: +++/+++,Tcr:E/E.) parantez içindekilerdir .Bende ötv araç indiriminden faydalanabilirmiyim ?

Bu raporla araç alabilirmiyim b sınıfı kodlu ehliyetim var 8 yıldır kullandığım aracım var mtv istisnası yaptırmıştım ötv indirimli araç alamamıştım 2016 yılında şuan çoğu kişiden duyduğum alabilirsin rapor yenilemene gerek yok deniliyor.

@qnr, Geçmiş olsun

Alabilirsiniz diyenler bunu neye dayanarak söylüyorlar bilmiyorum şu an ki ÖTV indirimli araç alabilme kriterlerine uymuyor görünüyor raporunuz.

Özel tertibatlı araç kullanabilme durumunuz raporda belirtilmemiş. B sınıfı kodlu ehliyetinizde varmış zaten raporunuzu da yenilerseniz ve raporunuzun açıklama kısmında Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ibaresi olursa ÖTV indirimli araç alabilmeniz için bir engel kalmaz.

Raporunda sol ayak uzuv kaybın anlaşılıyorsa rapor yenilemeden de alabilirsin diye söylediler ayrıca mtv istisnası içinde aynı söylenmişti vergi dairesinde sonra aracın alındığı yerin ilgili vergi dairesine posta yoluyla göndermiştim ve ertesi gün ellerine ulaştığında aracımı mtvden düşürmüşlerdi. okuduğum ötv kanununda raporda sol ayak vs uzuv kaybı olduğu anlaşılıyorsa buna istinaden de ötv istisnası uygulanabilir yazıyor. Ayrıca rapor alsam vergi istisnası engelli kimlik kartı vs için tekrardan uğraşmam gerekiyor mu?

@qnr

MTV istisnası ile ÖTV indirimi biraz birbirinden farklı durumlar. MTV den zaten engelli olduğunuz faydalanmışsınız.

20/2/2019 tarihinden itibaren düzenlenen engellilik sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için raporun “Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir” değerlendirmesini içermesi şarttır. Bu tarihten itibaren düzenlenmekle birlikte söz konusu değerlendirmeyi içermeyen raporlara istinaden işlem yapılmaz.

ÖTV kanunu böyle diyor fakat sizin rapor aldığınız tarihlerde böyle bir mecburiyet istenmiyordu. Sizde kendiniz okuduğunuz ÖTV kanununun ilgili kısmını gösterip vergi dairesinden en doğru cevabı alabilirsiniz. Yine de olmaz derseler mecburen rapor yenilemesi yapmak zorundasınız. Çoğu kurumda artık barkodlu E-Rapor ile işlem yapmak istiyor. Yeni raporda engelli oranınız zaten %40 altına düşmesi imkansız gibi tekrar engelli kimlik kartını yenilemeye gerek yok.

@qnr,

hocam aracı sadece sizmi kullanabiliyorsunuz yoksa aile fertleri kullanabiliyor mu ?

@ziyaretçi_,

Ötv muafiyetli değildi ilk aracım. Yeni rapor alıp 8 yıl sonra ötv muafiyetli araç alma hakkımı kullandım ruhsatta kısıtlama yok, vergi dairesine verilen bir evrak vardı aracı ben kullanacağım gibi olanlardan tam hatırlamıyorum araştırdığınızda örnek dosya resmini bulabilirsiniz bana 1.derece yakınların kullanabilir dendi bayide benim için sorun teşkil etmiyor sadece ben kullandığım için.

@BnymnYldz,
Dostum hastane bana rapor verdi raporda Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir ibaresi de var. Ancak vergi dairesinde vergi memuru ( 6 yıl tıp okumuş!!! galiba :D )bu ayakla otomatik araç alıp kullanabilirsin dedi ve onaylamadı :)

Üst Alt