Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sol bacaktaki 4 cm kısalıkla özel tertibatlı araç ifadeli rapor alabilir miyim?

alonemisin

Hocam ötv raporunda ne yazıyor tam olarak özel tertibat mı yazıyor yoksa otomatik vites mi?

ötv raporundan kastınız hastane engelli raporu ise orada tertibat bilgisi yok il sağlık sadece otomatik vites içindir diye kod veriyor başka birşey yok bende

alonemisin

Hocam ötv den faydalanmak için hastane heyet raporunu diyorum ehliyet raporunu sormuyorum bende yeni rapor aldım heyet raporu raporumda ötv mufiyeti içindir yazılmış bu raporla bayiye gittiğimde sol bacğımda benim sorunum bayi bana sol bacağındaki bütün sıkıntıların açıkça yazılması gerek dedi bende tekrar sağlık kuruluna gidip durumu anlatım yazıcaklarını söylediler yarın raporu almaya gidicem bakalım sen raporun fotğrafını atabilirmisin bir baksam

35272150_1810023299054404_3330835043143647232_n.jpg

benim rapor bu

hastane yazacaksa iyi olur ama vergi dairesine gidersen orda net bilgi alırsın belki gerek yoktur. Bayiler biraz bilinçsiz benimde sol ayağımda sıkıntı var orana baktılar olmaz falan dediler ilk önce bayilerden ziyade vergi dairesi ile görüş alırsan daha iyi olur. Benimde sorunumun yönü yazmıyor hastane o şekilde vermiş raporu ama ehliyet raporunda sol geçiyor. Yine de hastane düzelti yapabiliyorsa hiç sorununuz olmaz. Süreç uzatmayacaksa hastane düzeltisi ileride de işinize yarar

hdoa Senin engelli sağlık kurulu raporunda bulgular kısmında rahatsızlıkların ve varsa vücut hareket kısıtlıklarının yazması ayrıca karar kısmında da ''Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.'' ifadesi yeterlidir.
Ayrıca İl sağlık Müdürlüğü komisyonunun da vermiş olduğu kodlar ile uyumlu olması gerekiyor. Buna da vergi dairesi verilen kodlar ile engelli raporunun uygunluğunu karşılaştırıyor.

raporun ön tarafındadır herhalde illa vardır sadece bu şekilde rapor olmaz.

karar kısmına özel tertibat yazılmıyor bana verilen bilgi onu il sağlık için verilen rapora yazıyorlar. Ehliyet alımında verilen raporda benimkiler o şekilde hep.
uNiQuE_54

[SIZE=2]@alonemisin Ehliyet alımı için sağlık raporunda zaten il sağlığa komşsyona sevki uygundur yazarlar ve o komisyonda kodlar verilir.
Ancak araç alımlarda kullanılarak olan Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında'' Özel Tertibatlı araç kullanması gereklidir.'' ibaresi yazarlar.
[/SIZE]
SAĞLIK RAPORLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
5.1.2- Engelli Sağlık Kurulu Raporları:

5.1.2.1-
Engelli Sağlık Raporları Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecektir.

5.1.2.2-
01.01.2016 tarihinde yürürlüğe giren Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre özel tertibatlı motorlu araç kullanılması gereken durumlarda özel tertibat kodunu ve sürücü belgesi sınıfını belirleme yetkisi il sağlık müdürlüğü bünyesinde oluşturulan komisyona verilmiştir.
Bu sebeple ÖTV indirimine esas işlemlerde kişi adına düzenlenmiş Engelli Sağlık Kurulu Raporu, sürücü belgesinde veya Sürücü Adayı/Sürücü Sağlık Raporunda (IV. Kısım) belirtilen tertibat kodları birlikte değerlendirilmelidir.

01.01.2016 tarihinden önce H Sınıfı Sürücü Belgesi sahibi olan kişiler, Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerine göre yeni Sürücü Adayları ve Sürücü Sağlık Raporu düzenlenmesi amacı ile sağlık hizmet sunucularına yönlendirilecektir.

5.1.2.3.-
ÖTV indirimli araç alımına yönelik Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında şu hususlara dikkat edilecektir.

a)
Ortopedik engellilerde sadece "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" veya "özel tertibatlı araç kullanmasına ihtiyaç yoktur" ibarelerinden biri ve engellilik oranı yazılacaktır. Kişinin sürücü belge sınıfı veya özel tertibat kodu kesinlikle yazılmayacaktır.
b) Engelli raporlarına sürücü olunup olunamayacağına dair bir hüküm yazılmayacaktır.

uNiQuE_54

35242661_1810023295721071_8986066585420562432_n.jpg

35272150_1810023299054404_3330835043143647232_n.jpg

raporum bu hocam. bu raporla bayiye gittim arkasındaki açıklamaya bir şey demedi sadece sol bacaktaki sorunu açıkca yazılması gerek dedi yani sol bacağımdaki engelim açıkca yazılırsa sorun kalkacak herhalde arkadaki açıklamaya şunuda eklettir demedi nitekim @alonemisin in raporunun açıklama kısmında da benimki gibi sadece ötv yazıyor özel tertibat yazmıyor ve aracı sorunsuz almış. ama yinede özel tertibatın yazması benim için dahamı iyi olur cevaplarsanız çok sevinirim

@hdoa Öncelikle şunu diyeyim Siz engelli sağlık kurulu raporunuzu araç bayilerine değilde sorumlu olduğunun vergi dairesindeki Müdür Yardımcısı ile gidin görüşün raporunuzu ve ehliyetinizi gösterin incelettirin ve onların istediği gibi işlemleri yapın diyorum. Hatta yeni, rapor derlerse karar kısmına nasıl bir ifade yazdırmam gerekiyor diyede sorabilirsiniz çünkü vergi muafiyeti onların elinden geçtiği için önce onları ikna etmelisin kararsız kaldıklarında Özelge isteyebiliyorlar.

Ayrıca her il de bu ÖTV muafiyeti farklı uygulamalar var mesela benim raporumu Ankara, Antalya kabul ederken izmir ve sakarya illerinde olmaz denildi.

Sağlık Bakanlığının ''SAĞLIK RAPORLARINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR'' ın ilgili maddesinde de
''Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' veya ''gerek yoktur'' yazılması gerektiği bahsedilmiş ve bu tüm hastane sağlık kurullarına ve vergi dairelerine gönderilmiş olduğundan buna göre işlem yapılmakta.

Vergi Dairelerinin asıl isteği rapordaki hastalıkla ilgili bulgular kısmında hastalığın yazılması hareket kısıtlılıkları ve karar kısmı ve ayrıca raporun ehliyet kodları ile uyumluluğu.

Raporunuza gelince sol bacağınızdaki engeliniz açıkça yazılması, varsa hareket kısıtlılığınızın yazılması ve karar kısmında da ''Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir.'' yazdırırsanız sorun yaşayacağınızı sanmıyorum çünkü ben bu şekilde aldım.

Forumda bazı arkadaşlar şu raporla aldım bu raporla aldım diyorlar ama altını çizerek söylüyorum bayiler tarafından rapor olur diyip araç satıp sonra vergi dairesinin engeli ile karşılaşan çok arkadaşımız var önemli olan sizin bağlı olduğunuz vergi dairesine gidip raporunuzu ve ehliyetinizi kontrol ettirin ona göre şekillendirin.

en sağlıklı bilgiyi vergi dairesi verecektir. Bayilere güvenerek hareket etmeyin derim. Ben istanbul ilindeyim vergi dairesi ötv servis müdürü ile görüştüm raporumun fotokopisini orada bıraktım ve işleme öyle başladım. Zaten onlarda vatandaş sorun yaşamasın diye biz fotokopi alıyoruz burada duruyor dedi. Sizin raporunuzda sadece kırık yazıyor. Benim raporumda bilek kısıtlığı vesaire gibi daha açık yazılmış ama etkisi nedir ne değildir en sağlıklı bilgi vergi dairesi. Oradan sizi yönlendirirler en azından. Sizin ehliyetiniz 78 kodlu ise vergi dairesinde sorun var ise ne gerekiyor diye sorup hastanede o işlemi yaparsanız bayi ile vakit kaybından kurtulursunuz. Benim bayi gerçekten bilgisizdi baya uğraştım noter işlemleri vesaire uNiQuE_54

sizin durum malesef gerçekten saçma daha önce araç alınmış şimdi niye sorun var? Tek açıklaması eski rapor olmuş olması olabilir mi acaba diyorum ama forumda böyle bir bilgi de göremedim. Şimdiki raporlarda ötv siz araç alabilir gibi bir ibare olmuyor bu mu neden diyorum bağlantı kuramıyorum. Acaba başka vergi dairesinde çok daha basit olabilir mi? Boşa zaman kaybı ve sinir bozucu bir durum var SU35

@SU35
Çok teşekkürler Allah razı olsun. Engelli sağlık kurulu raporunda şunu fark ettim. Raporun arka kısmında ''Özel tertibata gerek yoktur'' ifadesi seni uğraştırıyor olabilir ''Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' yazması gerek. Dediğim gibi sen yinede bayi yerine vergi dairesine git oradaki Md. yrd.'na göster evrakları o size tamam yada şurası eksik der halledersiniz.

@alonemisin tabikide uğraştırıcı ve sinir bozucu durumlar. Ben hastanede rapor raporu çıkarmak için başvurduğum sırada engelli bir arkadaş gelmişti ve bayiden aracını almış parasını vermiş sonrasında Vergi Dairesinde bu rapor olmaz demiş hastaneden yeni rapor istemiş bu durumla karşılaştım. Ayrıca Forumda da bazı arkadaşlarda vardı vergi dairesi önce rapora olur diyerek sonra ÖTV yi geri isteyerek mağdur arkadaşlarda vardı. Allah kolaylık versin.

uNiQuE_54 yok benim sol dizde sorun olduğu için o ibareyi özellikle istiyorlar otomatik vites özel donanım sayılıyor bana. Daha önce aldım aracımı ben aynı raporumla hiçbi sorun çıkmadı. Raporunda bi sorun yok ama özelge isterim diye tutturdu memur

uNiQuE_54

Bir önceki mesajımda raporumu gördünüz anlatmıştım bu raporla bayiye gitmiştim vs vs... sonra sizin mesajlarınızı da okuduktan sonra tekrar hastaneye sağlık kuruluna gittim ve oradaki memura raporumda eksik ibareler var bunları ekleyin dedim raporumu verdim. onlara ne eklemeleri gerektiğini de anlatım '' sol bacaktaki tüm hastalıkları ayrıntılı olarak ekleyin dedim zaten muheyene esnasında fizik tedavi doktoru tüm bulguları yazmıştı sadece bu bulguları rapora geçirmemişler onları geçirin dedim birde açıklama kısmına özel tertibat ibaresini ve otomatik vites ibaresini de ekleyin dedim oradaki memur özel tertibat ibaresini ekleriz ama otomatik vites yazmayız o yazılmıyor artık özel tertibat onun yerine de geçiyor dedi tamam dedim bende ve raporu verdim. dün raporumu aldım eksiklikler eklenmiş. yeni raporumun fotoğrafını ekliyorum aşağıya bir göz atın

36391965_1830790873644313_237510175345344512_n.jpg

36283422_1830790690310998_5977208928172244992_n.jpg

Şuanki raporum bu hastaneden raporu alır almaz bulunduğum bölgedeki vergi dairesine gittim Balıkesir edremitte oturuyorum edremit vergi dairesinde tanıdık vardı ona gittim sağolsun yardımcı oldu sordurdu falan ve oradaki kişiler bir sorun çıkmaz dediler ama artık balıkesir merkez vergi dairesi bakıyor bu işlere asıl oraya sor dediler sonra müdür yardımcısına gittik o adamında birşeyden haberi yok gibi bir hali vardı rapora baktı biz anlatık sol bacak otamatik vites yetiyor dedik o burda özel tetribat yazıyor ama dedi bende sol alt ekstremite de otamatik vites özel tertibat yerine geçiyor dedim tamam o zaman dedi çıktık gittik. ama dediğim gibi vergi dairesindekilerde sanki birşeyden haberi yokmuş gibi davrndılar bilgi sıfır oradaki tanıdık heryere sordurmasına rahamen hemde, neyse sonra ben birde bayiye gidelim dedim daha önce gitmediğimiz ford bayisine gittik oradaki yetkili kişi ile konuştuk raporu gösterdik bu raporla alırsın dedi ama yinede garanti olsun diye raporun fotoğrafını çekip balıkesirdeki yetkilimize göndereyim o balıkesir vergi dairesine sorsun dedi çekti fotoğrafını şimdi haber bekliyorum onlardan. olay bu şekilde daha ehliyetimide değiştirmedim şu rapor kesinleşsin sonra değiştiryim sonra olumsuz birşey olursa boşuna ehliyetimden olmayım dedim şuanda elimde eski ehliyetim var bu rapor ötv için yeterliyse ehliyetimi engeli ehiliyeitne çevirticem daha @alonemisin @SU35

Bu arada çok yardımcı oldunuz sayenizde çok şey öğrendim hepinize çok teşekkür ederim umurım hepimizin işi sorunsuz halolur

Güzel yol almışsın ''Özel tertibatlı araç kullanabilir'' değilde ''Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' olsaymış daha iyi olacakmış umarım vergi dairesi buna takılmazsa (Bende yeni rapor çıkartırken vergi dairesi kullanabilir yerine kullanması gereklidir diye düzelttirmişti) Kullanabilir demek herkes kullanabilir alabilir ama kullanması gereklidir deyince kesin ifade olduğundan yani.. İşi bilmeyen vergi dairesi memurları senden H sınıfı ehliyette isteyebilir H Sınıfı ehliyet kaldırıldı dersin ve ''Sadece Otomatik vites araç kullanabilir'' Kod lu Ehliyeti alırsam olur mu diye vergi dairesine sorarsınız..
Vergi dairesi işini hallettikten sonrada İlk Sağlık Müdürlüğündeki komisyondan da komisyonu ikna edersin hatta elindeki engelli sağlık raporunu da gösterirsin onlar da şöyle bir süzerler seni ona göre de uygunsa verirler. Hayırlısı olsun diyorum şimdiden

uNiQuE_54

Çok teşekkür ediyorum hocam sizin vermiş olduğunuz değerli bilgiler sayesinde yol alabildim yoksa hiçbir şey bilmiyordum. Bakalım bayinin raporumun fotoğrafını çekip gönderdiği yerdeki vergi dairesi ne diyecek onlardan cevap bekliyorum bayideki yetkili kişi ötv işlemlerini oradan hallediyoruz dedi eğer onlarda okey verirse sorun yok demektir. eğer sizin dediğiniz gibi o ibare ''kulanabilir'' kısmına takılırlarsa bunu tekrardan hastaneye gidip düzltirme şansım var değil mi? tekrar hastaneye(sağlık kuruluna) gidip o ibareyi ''kullanabilir'' den ''kullanması gereklidir'' e çevirtirme talebinde bulunmam onlar için sorun olmaz değil mi?

bu ikinci müracatım olacak çünkü. birde eğer o ibare sorun olmazsa yani vergi dairesinin kabul ettiğini var sayarsak ileride o ibare yüzünden sorun çıkma gibi birşey olurmu yani vergi dairesi şimdi kabul etse bile ben yinede hastaneye gidip ''kulanabilirden'' ''kulanmalıdır''a çevirteyim mi garantiye almak için.

hdoa Rica ederim umarım yardımcı olabilmişimdir. Bence rapor işlemlerin yeni olduğu için hastane saglık kuruluna gidipte onları aynen şunu söyle Vergi Dairesine gittim ordan bana yukarıda yazdığım sağlık bakanlığının ilgili rapor yazısı var ya "Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir" diye onun yazılması gerektiğini, o yüzden sadece otomatik araç kullanmam gerektiği için değiştirilmesini söylediler de inanın bende çok uğraşıyorum felan de onların suyuna git rica et bi şansını dene eğee olmaz deelersede başhekim yrd. na felan çık yaptırmaya çalış illa ki olmaz derlersede o şekilde yoluna devam et umarım yaparlar. Çünkü dediğim gibi "kullanabilir" ifadesini herkez alabilir ancak kullanması "gereklidir" ifadesi onun haricinde kulanamayacağını ifade eder.

arkadaşlar ehliyetimizdeki kısıtlama kodları zaten bunun için var sağlık sorunundan dolayı otomatik vites haricinde başka bir araç kullanmaz olan 78 ve 102 kullanabilir yada kullanır sorun o değil. sorun bunların işi bilmemesi. özel tertibatlı deyince bu kez memur tertibat istiyor otomatik vitesi anlamaıyor benim raporumda acık acık yazıyo tertibata gerek yoktur otomatik vitesli araç kullanabilir yazıyo ve 5.5. yıl önce bu raporumla ben aracımı aldım.

SU35 Önceden nasıl bir araç kullanman gerektiği konusunda engelli sağlık kurul raporlarına yazılıyordu artık Sağlık Bakanlığı il sağlık komisyonlarında karar verildiği için algılamakta zorluk çıkıyor. ve ayrıca kullanabilir ifadesi herkes alabilir anca raporda ''kullanması gereklidir'' veya ''sadece otomatik vites araç kullanabilir'' ifadeleri olsa sorun olmazdı bence ama kullanabilir yazdığında sadece senin kullanabileceğin anlamına gelmiyor.

uNiQuE_54 İl sağlık komisyonu zaten girdim arkadaşım oda sadece otomatik vites kullanabilir raporumu verdi 78,102 kısıtlama kodlarını ekledi.vergi dairesi ibarede sorun var demiyor zaten bu hastalıkla ilgili daha önce hiç özelge talebinde bulunulmamış özelge isteyeceğiz diyor.İbarade sorun olsa söylerler ve düzeltirim ayrıca ben ağlık personeliyim zaten kurumdan sol bacak engellilere bu şekilde rapor verilip il sağlığa gönderiliyor.

Bende de Sol bacak koksartroz var eklem hareket kısıtlılığı kısalık vs. benimde otomatik vitesli 78, 102 kodlarıyla bende 5 yıl önce almıştım sorunsuz 4 ay önce 1,5 gecikmeyle aldım sorunlar sebebiyle hakkımızda hayırlısı olsun..

uNiQuE_54

Tamamdır hocam o sağlık bakanlığının ilgili yazısının gerekli olan kısmını atabilirmisiniz bir daha. bide artık tüm otomatik vitesli araç alacak kişilerden özelge istiyorlarmış her ne kadar özel tertibat yerine geçse de yinede istiyorlarmış

Şimdi sıra ehliyet değişiminde bunun süreci nasıl işleyecek ötv raporundan dahamı zor dahamı kolay.

ilk Aile hekimi oradan ortapedi uzmanına sevk sonra il sağlık sanırım

Üst Alt