Ben de sosyal fobi' den çok çektim. Erhenlik dönemimden başlayarak ağır bir şekilde de yaşadım.
Bir kere bu hastalıktan kurtulmak mümkün değil demeyi bırakın. Sonra (sizi kastetmiyorum) tipsizim, aptal görünüyorum vs. inançlarınızı düşünmemeye çalışın. Düşünmeyin demiyorum, çünkü bunlar aklınıza otomatik olarak geliyor. Tamamiyle sosyal fobinin yarattığı duygulardan kaynaklı otomatik negatif düşüncelerden. Kimse tipsiz değildir, gergin veya telaşlı olduğunuz zaman çoğunlukla bunu kimse fark etmez ya da fark etse bile sizi aşağılık bulmaz (kendisin de de bir problem yoksa).
Eğer okumayı seviyorsanız şanslısınız. Çünkü bu hastalığın asıl ilacı hastalıkla ilgili bilinçlenmektir. İyi bir doktor bulun. En kabul edilmiş tedavi şekli bilişsel davranışçı terapidir. Bu terapide önce bilinçlendirilirsiniz, sonra aşama aşama kaygı yaratan ortamlara maruz bırakılırsınız (Bunu genel anlamda bilinçli olmadığınız anlamında söylemiyorum. Sizin hissettiğiniz duygulara hangi normal insan maruz kalsa sisinle aynı durumda olurdu). İlaç genelde sorunları çok kısa sürede çözmüş gibi görünür ve yardımcı olarak kullanılır. Ama bırakmanız gerektiğini bilerek kullanın derim.
Bilişsel davranışçı terapinin nasıl etki ettiğini görmeniz için küçük bir uygulama öneriyim. Kendinizi diğer insanların olduğu ortamlarda düzenli olarak koşu, hızlı yürüme, yüzme vs. spor aktivitesi yapmaya alıştırın. Spor yaparken kaygı düzeyi ve depresyon büyük oranda azalacaktır. Yaptığınız spor aktivitesi esnasında, kademeli olarak diğer insanları izleyin. Yani ilk gün bir kişiyi, diğer gün daha rahatsanız iki kişiyi gibi. Zaman içinde kaygınızın azaldığını görürsünüz. Bu da size gelecekte tamamen düzelebileceğiniz konusunda fikir verebilir.