Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Süreğen ve ortopedik engelli raporum var. ÖTV'siz araç nasıl alabilirim?

Hiç ehliyeti olamayan biri olarak ötv indirimli arac almak istedim. İlk iş aile hekimine başvurdum. sürücü aday formu doldurarak beni uzman hekim görüşü gereklidir işaretleyip "göz, ortapedi ,nöroloji " yazarak bana verdi. Devlet hastanesine sağlık kurulu bölümüne başvurdum ilgili hekimlere görünüp sağlık kuruluna belgelerimi verdim. Bir form doldurarak komisyona sevkimi yaptılar .Komisyon için 1 ay sonra cep telefonuma mesaj geldi .Bildirilen yere gittim komisyona göründüm.2000 yılında aldığım engelli raporumun fotokopisinide götürdüm. B engelli sürücü olur raporu ve kodlar yazdılar. ötv indirimini bu kodlar sağlıyor. Tertibat ,hareket ettirici aksam kodlarda varsa ötv indiriminden yaralanılacağını biliyorum.

Forumlarda konu ile ilgili bilgisi olmayan arkadaşlarıma hatırlatmak ve bilgilendirmek amaclı olarak 20.02.2019 yılında önce alınan raporlar için yapılan açıklama çok net buna gore:
Bununla birlikte, 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden işlem yapılabilmesi için ise raporun, maluliyeti veya engelliliği ile sadece özel tertibat yaptırılan taşıtların (veya engelliliği ile başkaca hareket ettirici özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın sadece otomatik vitesli taşıtların) kullanılması gerektiğine dair değerlendirme içermesi gerekir. 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz. Ancak, taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirmeyi içermemekle veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeler içermekle birlikte, raporda yer alan tespit ve açıklamalardan (sağ veya sol kol/bacak uzuv yokluğu veya uzuvların fonksiyonlarını yitirdiği/yerine getirmediği/kullanılamadığı ve benzeri) özel tertibat gerekliliğinin açıkça anlaşılması halinde, bu raporlara istinaden de işlem yapılabilir.

Nevotek

Son noktayı koymuşsunuz Maliyenin istediği tamda bu taporumda yazanı ifadeyi maliyeye gönderdim evet bu şekilde olursa kabul ederiz dediler önceki sürekli raporumu kabul etmediler olasılık ifade ettiği için kullanabilir yazdığı için. Son raporumdaki ifade”Sadece Hareket Ettirici Aksamda Özel Tertibatlı Araç Kullanması Gerekir.”

Serkal bey,sizin raporunuzda yazan ifadeleri bilmemekle beraber 20/2/2019 tarihinden önce düzenlenen raporlardan; taşıtın hareket ettirici aksamında özel tertibat yaptırılması gerektiğine dair değerlendirme bulunmayanlar ile “Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz denilmektedir dolayısıyle raporunuzda yukarıda ifade edilen olasılık içermeyen ibarelerin olması aynı zamanda sürücü belgenizdeki kodlarında raporla uyuşuyor olması gerekmektedir bir başka deyişle tek basina rapor yeterli olmamaktadır raporunuza uygun sürücü belgenizdeki kodlarında raporunuzu desteklemesi gerekmektedir.Özel tertibatlı araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanabilir”, “Otomatik vitesli araç kullanması uygundur” gibi bir zorunluluğu değil, tercihi veya olasılığı ifade edebilen değerlendirmeleri içeren raporlara istinaden işlem yapılmaz denilmektedir yani raporunuzda bu ibareler mevcutsa yukarıda açıkça vurgulandığı gibi zorunluluğu ifade ettiği için işlem tahsis edilebilir.

herkese merhaba. 64, 102, 78, 47, 10.02 kodları yazan ehliyetimi yeni aldım. aşağıda fotolardaki sağlık raporumu da yeni çıkarttım. bu engelli raporum ile ötvsiz araç alımda herhangi bir sorun yaşar mıyım (ortopedi doktorunun açıklamaları vs. kısmında sorun çıkar mı? açıklama kısmında zaten özel tertibatlı araç yazısı yazıyor.) kesin bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse çok sevinirim. teşekkür eder, herkese iyi günler dilerim.

https://hizliresim.com/nuv9u4

https://hizliresim.com/UjsKvP

aydinmehmet

hocam merhaba. bende de ötv ile ilgili bir ibare yok sadece sizinki gibi açıklama kısmında o ifade yazıyor. ne yaptınız başvurdunuz mu acaba bir sorun çıktı mı? haberdar ederseniz sevinirim.

Merhaba Geçmiş olsun

Bu raporlara göre alabilirsin.

Ehliyet kodlarında 64 yazıyor.Normal hız sınırının 10 km altında yol alman gerekiyor
64. Araç hızı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.

yildizzozkan Benim raporda her hangi bir ötv açıklaması olmamasına rağmen raporum 2017 Aralık ayında çıktı sol diz kısıtlama olduğu için 102 78 47 kodları ile araç aldım senin raporda da net kısıtlama belirtilmiş alırsın vergi dairesi için açıklama çok önemli net olarak rahatsızlığın belirtilmesini istiyor

yildizzozkan

Merhaba Hocam,

Daha başvurmadım, bugün Sağlık kuruluna girip kodlarımı aldım, orada ki hocalara da gösterdiğim de yeterli olacağını söylediler. ÖTV ibaresi yok sorun olur mu diye tekrar sorduğumda da açıklama kısmında ki ibare yeterli, kabul etmeleri gerekir dedi.

Günaydın sonuç ne

Merhaba hocam. Uzun zaman oldu ben araç için engelli raporumu yeniledim ve ibareyi eklettim. Herkesin dediği gibi son alınan engelli raporu geçerli olur ve eski tarihlileri geçersiz kılarmış. Ancak şu anda sistemde hem eski hem yeni Engelli raporum görünüyor yani kurumlarda eskisini çıkarıp kullansam nasıl anlayacaklar pek çözemedim. Yani eski tarihlileri geçersiz kılan bir sistem göremedim belki de ilerleyen zamanlarda eski raporumu sistemden silecekler bilemiyorum.

yildizzozkan

selamlar aynı durumu bende yaşadım hastane araç için alacağın raporla istihdam için olan farklı şeyler dedi. ve bikaç rahatsızlığım olmasına rağmen sadece ortopedi ve ftr ye gönderdi. %11 verildi ve ötv indirimi onaylandı.

1 sene oldu raporu alalı iş ile ilgili herhangi bir problem olmadı. olursa direkt mahkemeye giderim çünkü araç alımı için rapora başvurduğumda verilen formda sadece ötv indirimi için başvuru kısmını işaretledim ve belirttim.

zaten mantıken düşündüğünde sürekli %44 raporu olan birinin bi mucize olup %33 lük kısmının iyileşmesi gerekir :)

[FONT=sans-serif]İlk kez 15.09.2020 tarihinde b engelli sürücü belgesi ehliyetini aldım.2019 tarihli komisyon da engelliler için teribatlı araç kodlarımda var.. [/FONT][FONT=sans-serif]kısıtlama kodlarım.[/FONT]
[FONT=sans-serif]01.01. Gözlük[/FONT]
[FONT=sans-serif]102. Ambulans, ticari araç veya resmi araç kullanamaz[/FONT]
[FONT=sans-serif]78. Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir[/FONT]
[FONT=sans-serif]25.08 Soldaki hız pedalı[/FONT]
[FONT=sans-serif]20.03 Sol ayağa uyarlanmış fren pedalı[/FONT]
[FONT=sans-serif]47 İki tekerlekli araç kullanamaz[/FONT][FONT=sans-serif]
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
toplamda 7 resmi engelli sağlık kurulu raporum var en son aldığım Haydarpaşa numune hastanesinden [/FONT]
[FONT=sans-serif]11.12.2000 tarihli -tanı sağ alt ekstremitade ağır polio sekeli. kullanım amacı 193 gelir vergisi %50 çalışma güç kaybı ve sürekli engelli sağlık kuurlu raporum var .Haydarpaşa numune hastanesinden başhekim yardımcısının imzasını ve mührünü kaşeletip sağlık kuruluna vererek 28.08.2019 tarihinde ulusal engelliler veri tabanına işlettirdim.[/FONT][FONT=sans-serif]engelli raporumun bulgularında sağ ayakta 10 cm kısalık mevcutsağ uylukta 15 cmsağ kuriste 12 cm atrofik.hasta diz üstü ortez ile yürüyor.sağ kalçada exüz fleks 2/5sağ dizde ext 2/5 kas gücü 2/5 yazıyor.

17.09.2020 de nakil vasıtaları vergi dairesine gittim. engelli raporu 2002 ötv tebliğinden önce alındığı için olmaz dediler grup müdürümüz bize böyle emir verdi dedi. .Ben sürekli engelli raporumu ulusal engelliler veri tabanına işlettiridim.b engelli özel tertibat raporuda yeni. sürekli engelli raporu olana yeni rapor istenemez. bu sebeble bu raporu ulusal engelli veri tabanınada işletttirdim. kendi isteğimle kimse bana yeni rapor aldıramaz dedim.Kazanılmış haklarım var .Anayasada engellilere pozitif ayrımcılık var dedim. Siz tekrar hastaneye sevk yazısı ile gönderirseniz belki giderim dedim. Engelli muafiyetli araç alım istediğimi belirten dilekçe yazdım..Vergi dairesi üst makama yazı yazarak görüş isteyecek. sonucu ne zaman alırım dedim çıkınca telefonla haber veririz dediler.

Olumsuz cevap verirlerse mahkemeye gideceğim.
[/FONT]

ÖTV Mevzuatı 1.5 Ortak husu lar kısmını inceleyin.

Engellilere, (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER” şeklinde, “engelli sağlık kurulu raporları” ibaresi “engellilik sağlık kurulu raporları veya ÇÖZGER’ler [FONT=arial]verilmesine dair ilgili mevzuatın değişmesi halinde, değişiklik tarihinden önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan engelli sağlık kurulu raporları ÖTV istisnası uygulamasında geçerlidir.[/FONT] Ancak, Özel Tüketim Vergisi Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önce alınmış sağlık kurulu raporlarına dayanılarak bu istisna kapsamında işlem tesis edilmez.

Malul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.

Cümleten Selamün Aleyküm
Engelli Sağlık Kurulu Raporu (Sağ dirsek Eklem Hareket Azlığı "-90 120") %11 Ortopedik Engel (Rapor sonucumda Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir. yazıyor.)
Sürücü Sağlık Kurulu Raporu 24.09.2020 Komisyona gireceğim.
Sorum Şu: Tertibatlı/Tertibatsız otomatik vitesli aracı ötv indirimli alabilir miyim?
Tertibatsız olması durumunda ehliyette hangi kodlar olmalı?
Tertibatlı olması durumunda ehliyette hangi kodlar olmalı?
Önceliğim tertibatsız otomatik vites araç olur mu, acaba?
Acil şekilde cevap verirseniz çok makbule geçer. Şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınız için

senin engelin neyse ona göre kodlar yazan ehliyet alıyorsun. Kodlu ehliyetini aldıktan sonra Türkiyeden ötv siz Yurt dışından da ötv, kdv, gümrük vergisiz araç alabilirsin. ama önce ehliyetini al. cafer_5401

Bu ehliyetinize göre yurtdışından araba alabilirsiniz ötv, kdv, gümrük vergisi yok. hem buradan ucuz hem buradan daha kaliteli (Vw, Audi, Bmw, Mercedes) delikanlibankaci

Aynen dediğiniz gibi siz hangi raporu sunarsanız ona göre işlem yapılır. hangi kurum memur raporu alıp da eski raporu varmı yokmu araştırıyor hangi rapor işinizi görüyorsa onu götüreceksiniz :D yildizzozkan

yildizzozkan

vergi memurları sağlık bakanlığı sisteminden göre biliyor. hatta şöyle bir madde var ÖTV mevzuatında;

alul veya engellinin, birden fazla (Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) engellilik sağlık kurulu raporunun veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde, en son tarihli rapor bu uygulamada dikkate alınır. (Ek cümle:RG-10/8/2019-30858) İlgili mevzuat uyarınca, malul veya engelli adına düzenlenen en son tarihli rapordan önce düzenlenen raporlar, süresine bakılmaksızın yeni rapor tarihinden sonra yapılacak başvurular bakımından geçersiz olduğundan, malul veya engellinin birden fazla engellilik sağlık kurulu raporu veya ÇÖZGER’inin bulunması halinde bu uygulamada en son tarihli rapora istinaden işlem yapılır. Malul veya engelli tarafından geçerli raporun ibraz edilmediğinin tespiti ve ibraz edilmeyen en son tarihli raporun da ilgili istisna uygulamasında aranılan mahiyette olmaması durumunda, ziyaa uğratılan vergi, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi ile birlikte malul veya engelliden aranır.
(Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.

ve devamında ;

Değişik ibare:RG-10/8/2019-30858) Engellilik sağlık kurulu raporunda veya ÇÖZGER’de, raporun süresiz olduğunun belirtilmesi halinde herhangi bir tarihle sınırlı olmaksızın; belirli süre içinde geçerli olduğunun belirtilmesi halinde, raporun süresinin bitimine altı aydan az bir süre kalmaması kaydıyla, bu süre içinde, ilk iktisabı yapılacak taşıtlar bakımından söz konusu raporlara dayanılarak istisnadan yararlanılabilir.

ben çözemedim olayı..

süresiz usulüne uygun eski raporlar geçerlimi değil mi
??

marto1
İyi günler bende yeni rapor aldim açıklama kısmi da hareket ettirici akşama yönelik özel tertibatlı araç kullanması uygundur yazıyor ötv ile ilgili bişey yazmıyor sıkıntı cıkartırlarmı acaba kodlu ehliyetimde var.

zombi41

Hayırlı olsun çıkarmazlar Özel tertibat yazmasıda yeterli olur....

Diğer arkadaşlara tavsiyem yeni rapor alıcaksanız ileriki yıllarda sorun olmaması adına rapor kullanım amacı mutlaka "ÖTV Muafiyeti Hk yararlanmak istiyorum" Tik işaretli olmalı...

açıklamada "özel tertibat belirtilmeli"

marto1

2016 tarihli sağlık raporu+kodlu ehliyetim mevcut raporumun acıklama kısmında SAKATLIĞI HAKKINDA+ÖTV yazıyo bu raporumun üstüne ötv siz arac aldım az bir süresi kaldı 5 yılının dolmasına acaba bu raporlan tekrardan arac alabilirmiyim raporum süresiz

asidadaş

5 yılın süresine göre son gününe kadar araç alabilirisn ama 1-2 gün kıstası olabilir az bir süre kaldıysa acele et yoğunluk vsvs olursa bu 1 ay da sürebilir 20 günde tabi bu bulunduğunuz ile göre değişkenlik gösterebilir.

Bir diğer husus B sınıfı engelli heyetinde kodlar olmak zorunda tertibat kodu.

Aklınızda takılan sorular olursa ÖTV MUAFİYETİ telegram grubu oluşturuldu....Katılım sağlarsaız ortak akıl kararlar araç model fiyatları falan paylaşılıyor...

https://t.me/joinchat/ST8-u0c9EDDvwLc851giBQ

Arkadaşlar merhaba ben Mayıs ayında ortapedi ve çeşitli hastalıklardan süresiz bağımsız %62 oranında bir rapor aldım.Normal ehliyeti mide sevk alıp komisyon girip kod yazdirarak engelli ehliyetine çevirdim
Fakat araç almak için başvurduğum araba firması vergi dairesinden yazı getirin dedi vergi dairesi de engelli raporu üzerinde özel terbitatli araç alabilir ibaresini olması gerektiğini söyledi bende şimdi ÖTV muafiyeti için sağlık kurulu başvuru yapacam diğer oranlarım değişir mi sadece ortapedi mi gircem uzun oldu kusura bakmayın tek bilgi kaynağım bu site şimdiden teşekkürler

Üst Alt