Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürücü olamaz kararına karşı ne yapabilirim?

Bike

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Arkadaşım banada Dr beş metreden sürücü belgesi veremem dedi.ilce sağlığın heyetine gittim ilk gittiğim Dr un sürücü olamaz yazisi olduğu için onlarda rahat rahat sürücü olamaz dediler.simdi ilçe sağlığın raporu çıktı itiraz edecegim

Hiçbir Dr yönetmeliği bilmiyor veya işine gelmiyor.ama hakkımı sonuna kadar arayacağım.konuyla ilgili ileride yasayacaklarimi yazarim

İlçe sağlığın raporuna itiraz ettim.izmit seka devlet hastanesi ne yönlendirdiler.oradaki heyete girdim.yine olumsuz.hakem heyeti diye adlandırılıyor alakası yok.üç saniye de karara bağlandı. sürücü olamaz verdiler.

Şimdi ne yapabilirim.ilerleyen zamanlardan tekrardan heyete girme şansım varmı.

Bike

1 yıl kadar sonra mümkünse başka şehirde şansınızı deneyin. Mahkeme süreci de olabilir ama çok uzun sürer.

Geçmiş olsun,rahatsızlığınız nedir?Bu kadar net görme veya ruh sağlığı rahatsızlıklarından veririr.

İki elimde parmak bitişik ligi var 26 yıldır araç sürüyorum.

Bike

Parmak bitişikliğine nasıl sorun çıkartırlar yahu! Direksiyon kavramada çok çok ileri derece kısıtlılık yoksa bok yemiş sağlık kurulu

Sağ el kaba kavrama sol el ince kavrama var.sonucta kalem tutarak okul bitirdim.kuruldaki Dr lar kafalarına göre hareket ediyorlar.biyonik el alıp geleyim dedim.yonetmelikte yokmuş.el için müracaat ettim sana gerek yok dediler.nasil bir iş anlamadım.26 yıl önce normal b sınıfı için müracaat ettim o zaman ticari taksim vardı.6 yıl ticari taksi kullandım ehliyetsiz İstanbul da.o zamanki ile şimdiki heyetler aynı sağlık kurulu başkanları aday söyledim ama hala yönetmeliğe uyuyorlarmis alakasız bir durum.yonetmelikte iki elde üç parmak eksikliği veya ileri derecede foksiyon kaybı olanlara f sınıfı sürücü belgesi verilebilir diyor.

Ben bu işin peşini bırakmayacağım çünkü çok kişiye benimle beraber haksızlık yaptılar heyette gördüğüm çoğu arkadaşta mağdur.il sağlık müdürlüğü nede gittim onlarada söyledim.2020 de tüm ehliyetler değişeceği için çoğu kişi mağdur olacak buna eminim.dr lar engelli görünce şeytan carpmisa dönüyor.

Sürücü olamazdan kasiti engelli ehliyetli sürücü olamaz deniliyor yanılmıyorsam

Zaten dilekçede b engelli olarak yazmıştım.ama bunlar direk olarak sanki normal ehliyet muhamelesi yapıyorlar.makine mühendislerine de söyledim onlar sadece sabit biçimde hareket ediyorlar.yani Dr larin kanaatine bırakıyorlar.aslinda bence en güzeli simülatör de test etmeleri.dr karla işimiz olmaz.pratikte gorupte vermeseler tamam.

Bana sürücü olamaz raporu verdiler.aile hekimi hastane doktor beş metreden sürücü olamaz verdi.ilçe sağlığın heyetine girdim Dr yüzüme bile bakmadan karara bağladı .itiraz ettim başka hastaneye gönderdiler başka ilde heyet odasına girip çıkmam üç saniye.şimdi ne yapabilirim.Baska itiraz hakjim varmi.ileride tekrar heyete girsem sürücü olur raporu dahi alsam sistemde gözüküyor diyor arkadaş.

iki elimde sadece Baş Parmaklarım yok nereye gittimse Ehliyet için rapor alamadım ama arabamı aldım şehir dışı hariç şehir içinde kullanıyorum Kırıkkale biraz küçük oldugundan polislerle karşılaşmıyorum bi gün denk gelirsem anahtarı vericem galiba :D tabi anahtarı vermekle iş biterse

Bende bugün Samsun Gazi devlet hastanesinde heyete girdim her iki elde sorun olduğu için sürücü olamaz verildi halbuki araç kullanıyorum ben seni dinlemiyorlar bile birde araç kullandırmaları lazım bence görmeden karar veriyorlar

Yönetmeliğe uymuyorlar . dediğin gibi araç üzerinde denemeleri lazım.o yüzden en iyisi bence simülatör.doktorlarla işimiz olmaz o zaman.simulator üzerinde deneyipte sonucu başarısız olursam tamam deriz.ceker gideriz.

Merhaba arkadaşlar bende aynı dertten müzdaribim 17 yıllık ehliyetim var 5 yıldır kendi aracım var ve kullanıyorum,eklem romatizmam var hastaneden il sağlığa sevk edildim ama sürücü olamaz verdiler...İtiraz ettim Kocaeli yada Tekirdağ seç dediler,koca istanbul'u bıraktık şehir dışına sevk ediliyoruz...Hani makina mühendisleri olacaktı bu il sağlıkta yine dr.kurulu peki hastanenin kararı bi işe yaramıyorsa neden ilk olarak ordan rapor alıyoruz nedir bu bize yaşattıkları anlamadım...

Doktorlar vengellileri trafikten silmek istiyorlar.şu anki heyetlerin durumu bu.yõnetmeligi kodları ya uygulayın yada bu kanunu iptal edin.engelli milletvekili arkadaşlar eğer ki milletin vekiliyseniz mağdur olan insanlara yardimci olmanızı bekliyoruz.

Bana sorduysan var.28 a hakem hastanenin verdiği karar yeni yönetmeliğe göre baktığımızda iki elde üç parmak noksanlığı veya ileri derecedeki durumlarda ortopedi doktoru nun kanaatine bırakıyor.madem doktorun o anki piskolojik durumuna birakiliyoruz o Zaman kanunlar neden çıkıyor.trafik kodlarinda protez kol kodları ve ayaktan kontrollü direksiyon sistemi kodlari neden var.

Sürücü adayları için kod tablosunda olanlar. 03.01 KOL/KOLLAR İÇİN PROTEZ/ORTEZ...40 MODİFİYE DİREKSİYON.....40.09 AYAKLA İŞLETİLEN DİREKSİYON SİSTEMİ.BU KODLAR UYGULANMASİ İÇİN ÇIKARILMIŞ.BUNLARİ UYGULAYAN DOKTOR VARMI?

Bike

Yönetmeliğin hangi maddelerine uymuyorlar, bir yakınımıza sürücü olamaz raporu verildi, mevzuatını paylaşırsanız, bahsettiğiniz gibi bir de sıkıntı varsa gerekli yerlere müracaat etmeyi düşünüyoruz, ama bunun için yönetmelikte sıkıntı olduğuna emin olmamız lazım.

Sıkıntılı kısmı paylaşırsanız çok iyi olur, teşekkürler.

Yeni ehliyet yönetmeliği.resmi gazete gov tr de var.

Sürücü adayları ve araçlar için.trafik kod tablosunda iki eli olmayanlar bile ehliyet alabilir.yeni yönetmelik ve trafik kod tablosuna bakıldığında.ortopedik engeli olupta ehliyet alamayacak kimse yok gibi.

Bike

Sürücü Yönetmeliği 8. madde b) başlıklı bölümde

"Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez." deniliyor, demek ki sürücü belgesi verilmeyen durumlar var.

Ama teknik kelimeleri bilmediğim için maddeleri yorumlayamadım, burada da sizlerin yardımlarına ihtiyacım var, sıkıntılı kısımlardan emin olduktan sonra gerekli başvuruları yapmayı düşünüyoruz, hakkımızı sonuna kadar arayacağız, şu anda araştırma içindeyiz, buradan da paylaşırım gelişme olursa, herkes istifade etsin.

Fonksiyonel olmayan ankiloz nedir, bunu anayamadık, bilen bir arkadaşın yardımlarını bekliyorum.

Bike slm kimse yönetmeliği saymıyor arkadaşım iki elimde ayağımda var ama eklem romatizmasina bağlı kisitliliklarim var hastane uygun gördü sevk etti il sağlığa ama il sağlık sürücü olamazsın dedi saçma sapan sebeplerle mesela hastalığım ilerleyiciymiş olabilir ama o zaman muayene şarti koy daha yapabilirliğim varken sen bana ilerde yapamayacaksın diyip elimden alma hakkın varmı? Sonra masa başı heyet zaten hastanede olur demiş 2.heyetin tertibat üzerine bir heyetten oluşması gerekir yine aynı branş doktorların değil.Ben itiraz ettim kocaeline gidicem cvp geldiğinde bekliyorum...

Zeynebuum

Arkadaşlar, mevzuat kısımlarını, hangi maddeler problemliyse buradan paylaşalım, buradan beraber yorumlarız, sonra hakkımızı resmi yollardan ararız, ama bunun için emin olmamız lazım, bunun için de bildiklerimizi paylaşalım burada.

Arkadaşlar yakınıma sürücü olamaz demelerinin nedeni 8.1.c ve 8.2.a maddeleri.

8.1.c maddesinde ; "El eklemleri, her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75’ten fazla kaybında ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanı raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

Bundan daha az hareket sınırlılığı yapan el parmaklarında fonksiyonel durumdaki ankiloz ve artrodezlerde ortopedi uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez." deniliyor.

"El eklemleri, her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75’ten fazla kaybında ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanı raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Burada % 75 fazla kayıp varsa doktorların görüşüyle sürücü belgesi verilebilir diyor, burada takdir tamamen doktora aiti

Bundan daha az hareket sınırlılığı yapan el parmaklarında fonksiyonel durumdaki ankiloz ve artrodezlerde ortopedi uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Burada da yine takdir doktora bırakılmış, ancak maddeler çok anlaşılır değil, sizlerin de yorumlarına ihtiyacım var.

Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez."

Baş ve işaret parmağı dışındaki parmaklar dışında iki parmakta ankiloz olursa ikinci grup sürücü belgesi verilemez deniliyor.

Burada iki parmaktaki ankiloz ifadesinden ne anlamalıyız, yorumlarınızı bekliyorum.

Arkadaşlar mesajları neden ayıramıyorum, yazdığım mesaj son yazdığım mesajın altına ekleniyor, böyle olunca da anlaşılmaz oluyor, mesajı ayırmam için ne yapmam lazım ?

Benim kendimce anladığım şu 2 bacağın olmayıpta üst ektrimitelerin sağlamsa ehliyet alırsın,üstte tek kolun olmasada alırsın,ama heriki üst kol dirsek omuzda kısıtlılık varsa burda almamıza engel durum çıkıyor ortaya...yani 2 bacağın olmasada olur ama iki omuz dirsek bilekte sorun varsa ayakların sağlamlığı pek bişey ifade etmiyo ki bu çok saçma bence..Yönetmelikten benim anladığım bu...

O zaman trafik kodlarında neden protez var.ayaktan kontrollü direksiyon sistemi kodlari var.işimiz doktorlara bırakılmamalı bence.

En son girdiğim hakem heyette.makine mühendisi ne biyonik el alıp heyete gelsem durum ne olur dedim.yonetmelikte yok diyor.size şu kadarını söyleyeyim ne doktorlar nede makine mühendisleri yönetmelikte kodlarla alakasız kararlar veriyorlar.

Tek kolu olupta veya tek kolunda fonksiyon kaybı olan ehliyet alan arkadaşlar neden birşeyler yazmıyorsunuz.benim gördüğüm kadarıyla gemiyi kurtaran kaptan misali...herkes bireysel takılıyor biz engelliler bir olsak sekiz buçuk milyon sadece anne babası olsa yirmi beş buçuk milyon yaparız.buda tüm Türkiye nüfusunun üçte biri neredeyse.

Ama benim sadece gördüğüm şu.benim işim hallelsunda gerisi önemli değil.heyette denk geldiğim engelli arkadaşlara da söyledim ama herkes bireysel takılıyor.

Arkadaşlar, musait olur olmaz uzun yazicam, doktorlara tanınan takdir hakki sınırsız degil, aksine kanun koyucu engellileri korumaya calismis.

Kanunlara baktığımızda zaten sıkıntı yok.sorun uygulamayanlarda.

İkinci grup sürücü belgesi arastirirsan.agir ve ticari araçlar.engelliye zaten en fazla bildiğim kadarıyla hususi otomobil ehliyeti veriyorlar.

El eklemleri, her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75’ten fazla kaybında ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanı raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.

Arkadaşlar, burada kanun koyucu engellileri koruyan bir madde koymuş, demiş ki elin baş ve işaret parmakların hareketlerinde % 75 ten fazla kayıp dahi olsa doktorların görüşüyle rapor verilebilir, yani sizin kas, doku kaybınız atıyorum % 80-85 bile olsa doktorlar uygun görürse rapor alabilirsiniz, kanun koyucu engelliye zorluk değil, kolaylık sağlamaya çalışıyor bu maddeye göre.

Yanlış yorumlama varsa düzeltin lütfen

Şimdi yukarıda % 80-85 gibi el hareketlerinin kaybında bile doktorların onayı ile rapor verilebiliyorken, hareket kaybı % 75’den az olanlar ve fonksiyonel bozukluğu olanların daha kolay rapor alabileceği çok çok açıktır.

Bizim durumumuzda oran yazılmadı, hareket kaybına bakılmadı, muaeyene yapılmadı, sadece sorular sorarak uzaktan bakarak sürücü olamaz raporu verildi.

Sürücü olamaz raporu verilecekse bunun nedenlerinin açıkça ortaya konulması, bu kişideki hareket kaybının ve oranlarının açıkça belirtilmesi, gerekli muayenenin yapılmış olması gerekir,

Doktorların kanunları bilmediklerinden ya da yanlış yorumladıklarından hatalı kararlar verdiği, kendilerini sağlama almak isterlerken engelli insanların mağduriyetlerine sebebiyet verdiklerini düşünüyorum, kanunun amacı engellilere zorluk çıkarmak değil, bilakis kolaylaştırmak, maddelerden ben bunu görüyorum.

Gerekli araştırmaları yapmaya devam ediyorum, ancak şunu söylemeliyim ki bu forumdan gerekli yardımları alabilmiş değilim, birbirimize yardımcı olursak biz de gücümüzün yettiğince süreci burada paylaşmaya devam eder, aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da bir yol haritası çizmiş oluruz, resmi işlemleri başlatmadan önce hukuki durumu net olarak ortaya koymak zorundayım, şu anda da hukuki kısmını araştırmaktayım, sonra prosedür ne ise uygulanacak.

Sizlerden istirhamım bildiklerimizi paylaşalım, birbirimize yardımcı olalım, mağduriyetler yaşanmasın ya da en az seviyeye indirgeyelim.

İkinci grup sürücü belgesi arastirirsan.agir ve ticari araçlar.engelliye zaten en fazla bildiğim kadarıyla hususi otomobil ehliyeti veriyorlar.

Hayır, engellilere 2.grup ehliyet yolu da açık, yönetmelik bu kapıyı da açık bırakıyor,

"Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez." denilmiş yönetmelikte örneğin.

Yani diyor ki baş ve işaret parmağında ankiloz, fonksiyonel bozukluk olsa bile 2. grup ehliyeti verebilirsin.

Baş ve işaret parmağı dışında fonksiyonel bozukluk varsa ve iki parmakta varsa, o zaman verme diyor, iki parmak şartı var, ama bir parmakta varsa verebilirsin diyor.

Bende bir kaç kez başvuru yaptım ama sürücü olamaz verdiler benim sorunum İki elde sadece Baş Parmagım yok Traktör ehliyeti veriyorlar ama normal husisi araç için vermiyorlar.

Ayri yazdigim mesajlar neden birleştiriliyor, bu sekilde birlestirmelerde mesajlar anlasilmaz ve kafa karistirici oluyor, zaten uzun mesajlar.

Mesajlari ayri yazmak gerekiyor bazılarını, bunun nedenini bilen var mi ?

Üst Alt