El eklemleri, her iki elin baş ve işaret parmaklarının hareketlerinin % 75âten fazla kaybında ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanı raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.
Arkadaşlar, burada kanun koyucu engellileri koruyan bir madde koymuş, demiş ki elin baş ve işaret parmakların hareketlerinde % 75 ten fazla kayıp dahi olsa doktorların görüşüyle rapor verilebilir, yani sizin kas, doku kaybınız atıyorum % 80-85 bile olsa doktorlar uygun görürse rapor alabilirsiniz, kanun koyucu engelliye zorluk değil, kolaylık sağlamaya çalışıyor bu maddeye göre.
Yanlış yorumlama varsa düzeltin lütfen
Bundan daha az hareket sınırlılığı yapan el parmaklarında fonksiyonel durumdaki ankiloz ve artrodezlerde ortopedi uzmanı ve/veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir.
Şimdi yukarıda % 80-85 gibi el hareketlerinin kaybında bile doktorların onayı ile rapor verilebiliyorken, hareket kaybı % 75âden az olanlar ve fonksiyonel bozukluğu olanların
daha kolay rapor alabileceği çok çok açıktır.
Bizim durumumuzda oran yazılmadı, hareket kaybına bakılmadı, muaeyene yapılmadı, sadece sorular sorarak uzaktan bakarak sürücü olamaz raporu verildi.
Sürücü olamaz raporu verilecekse bunun nedenlerinin açıkça ortaya konulması, bu kişideki hareket kaybının ve oranlarının açıkça belirtilmesi, gerekli muayenenin yapılmış olması gerekir,
Doktorların kanunları bilmediklerinden ya da yanlış yorumladıklarından hatalı kararlar verdiği, kendilerini sağlama almak isterlerken engelli insanların mağduriyetlerine sebebiyet verdiklerini düşünüyorum, kanunun amacı engellilere zorluk çıkarmak değil, bilakis kolaylaştırmak, maddelerden ben bunu görüyorum.
Gerekli araştırmaları yapmaya devam ediyorum, ancak şunu söylemeliyim ki bu forumdan gerekli yardımları alabilmiş değilim, birbirimize yardımcı olursak biz de gücümüzün yettiğince süreci burada paylaşmaya devam eder, aynı sorunu yaşayan arkadaşlara da bir yol haritası çizmiş oluruz, resmi işlemleri başlatmadan önce hukuki durumu net olarak ortaya koymak zorundayım, şu anda da hukuki kısmını araştırmaktayım, sonra prosedür ne ise uygulanacak.
Sizlerden istirhamım bildiklerimizi paylaşalım, birbirimize yardımcı olalım, mağduriyetler yaşanmasın ya da en az seviyeye indirgeyelim.
İkinci grup sürücü belgesi arastirirsan.agir ve ticari araçlar.engelliye zaten en fazla bildiğim kadarıyla hususi otomobil ehliyeti veriyorlar.
Hayır, engellilere 2.grup ehliyet yolu da açık, yönetmelik bu kapıyı da açık bırakıyor,
"Bir eldeki baş ve işaret parmağı dışındaki iki parmaktaki ankilozlarda ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez." denilmiş yönetmelikte örneğin.
Yani diyor ki baş ve işaret parmağında ankiloz, fonksiyonel bozukluk olsa bile 2. grup ehliyeti verebilirsin.
Baş ve işaret parmağı dışında fonksiyonel bozukluk varsa ve iki parmakta varsa, o zaman verme diyor, iki parmak şartı var, ama bir parmakta varsa verebilirsin diyor.