Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Sürücü olamaz kararına karşı ne yapabilirim?

James Eastwood

Kısaca yazacağım, uzun mesajları birleştiriyorlar, hiçbir şey anlaşılmıyor mesajlardan. Sürücü olamaz raporu verildi tekrar, ÖTV muafiyetinden yararlanmak için önce idari yoldan, sonra da hukuki yollardan hakkımızı arayacağız. Sürücü olamaz raporu verilen kişilerin tamamına; "engelli kişinin ailesinden göstereceği üç kişi aracı kullanabilir" şeklinde ÖTV muafiyeti verilmesi gerekiyor, burada çok ciddi bir eksiklik, negatif ayrımcılık ve engelli mağduriyeti var. Uygulama var olan yasalar ve mevzuatla tamamen çelişiyor. Yapılması gereken tek şey bunun idareye ve kanun koyuculara doğru düzgün anlatabilmesi.

Hüseyin İlik

Moral bozmak istemem ama, bu davaların % 90'ı olumsuz sonuçlanır, sürücü olamaz raporlarına itiraz dahi etmedik, çünkü gelecek cevap belli, orta sahada top çevirmeye, tencerede taş kaynatarak kendimizi avutmaya hiç gerek yok, inanın boşa zaman kaybı. iki defa red aldık, artık üçüncüye girmeme kararı aldık.

Yapılacak en mantıklı şey SÜRÜCÜ OLAMAZ RAPORLARINA ÖTV MUAFİYETİNİN verilmesi sağlanarak hukuksuzluğun ve engelli mağduriyetinin giderilmesi. Emin olun ÖTV muafiyeti olsun, sürücü olamaz raporlarının yarısı sürücü olur şeklinde olur.

metin13

Benim söylediklerim her engelli açısından farklı sonuçlanabilecek bir yöl. Zira bütün sürücü olamaz raporlarına karşı başarılı olabilecek bir yöntem yok. Zaten olmamalı da, gerçekten sürücü olamayacak engelliler de var.

Ancak hem şahsi hem de mesleki tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim, ortada giderilebilecek bir mağduriyet varsa bunu gidermede mahkemeler her zaman idarenin bir iki adım önündedir.

Sizin söylediğiniz ise başka bir mağduriyet. Sürücü olabilecekken olamaz denilenleri kapsamıyor. Belirttiğiniz mağduriyetin giderilmesi için siyaset nezdinde ciddi girişimlerde bulunulması gerekiyor. Ancak bunu yapabilecek sivil toplum kuruluşlarının kendine hayrı yok. Bunun da kabahati bizde maalesef.

Hüseyin İlik

Çok açık yazacağım, idareye sürücü olamaz raporuna itiraz edip olumlu sonuç alan kaç engelli arkadaşımız var, 100 itirazdan 99 tanesine red geliyordur diye tahmin ediyorum, red gelmeyen varsa yazsın.

Benim yakınım araba kullanabilir, ancak süreci iyi kötü tahmin ettiğim için sizin yolunuzdan gitmiyorum, mahkeme bilirkişiye başvuracak, bilirkişiler doktor, mühendis vs aynı kadrodan teşkil edecek, heyettte hayır diyen doktor, mühendis vb. mahkemede de olumlu görüş vermez kolay kolay. Hakim bilirkişi raporuna göre karar verir, kısaca oradan sonuç çıkmaz, % 90 olumsuz neticelenir mahkeme, emin olun.

Bu işin çözümü SÜRÜCÜ OLAMAZ RAPORLARI VERİLEN İSTİSNASIZ HER ENGELLİYE ÖTV MUAFİYETİ VERİLMESİ, çünkü sürücü olamaz dediğiniz kişi AĞIR ENGELLİ sayılır, hem ehliyet vermiyorum, hem muafiyet vermiyorum, olmaz, engelliyi korumuyor, aksine mağdur ediyorsunuz, öyle olmaz.

Hem Ötv muafiyeti verilirse bu kişilere benim yakınım gibi birçok engellliye Sürücü Olur Raporu verirler, emin olun, ehliyet alması gerekirken ehliyet alamayan kişilerin mağduriyetinin de önüne geçilir.

Ayrıca Sürücü Olamaz Raporlarından sonra ÖTV muafiyeti verilmemesi Anayasayada, mevzuata da aykırı, uzun uzun tekrar yazmayacağım, aracını kullanan engelliye ÖTV muafiyeti ver, kullanamayana verme, negeatif ayrımcılık var, bu düzenleme bile Anayasanın 10.maddesine, eşitlik ilkesine aykırı bir kere, bir sürü şey var.

Sizin talebiniz kanun değişikliği gerektiriyor. İnşallah değişir ancak o ayrı bir mesele. Konu başlığı mevcut düzenlemeye göre yapılabilecekleri soruyor. Benim yazdıklarım da onunla ilgili. Mahkemeye gidip gitmeme konusu herkesin kendi kararıdır. Ancak mahkeme süreci sandığınız kadar kesin ve basit değil. Bunun uzman görüşü raporu var, gelen raporlara itiraz hakkı var, emsal raporlar var... Kazanma ihtimali her somut olay ve her dava için farklıdır. Siz yararlı olacağını düşünmüyorsanız açmayın tabii.

Hüseyin İlik

Burası forum ortamı olduğu için ancak bu kadarını yazabiliyorum, artık herkes kendi kararını verip bir yol çizecek. Aslında burada ortak hareket edip süreci beraber götürecektim, ancak bu forumun mesajları birleştirme huyundan dolayı vazgeçtim, bireysel hareket edeceğim, paylaşımcı da olmayacağım, bu şekilde muhabbetle bilgi veririm sadece.

Mahkeme işleyişlerini iyi bilen biri ile yazışıyorsunuz, emin olabilirsiniz, yazdıklarınız kağıt üzerinde doğru, ancak sonuç almak zor, her dava farklıdır tabi, itiraz hakkı var, bunlar tabi ki var.

Bakın, çok açık bir şey yazdım, sürücü olamaz raporuna itiraz edip kabul alan kaç kişi var, 100 kişiden 99 kişiye red yazılıyordur diye tahmin ediyorum, itiraz hakkınız var, ama sonuç almak zor. Diyelim ki itiraz ettiniz, red geldi, idari başvuru yolunu tükettiniz, mahkemeye gittiniz, buradan da sonuç almanız çok zor, gerekçesini yukarıda yazdım, hakim mecburen bilirkişiye başvuracak, hadi itiraz ettiniz, 2. bir bilirkişi inceledi, bu kişiler yine doktor, mühendis vs teşkil edecek, heyette hayır diyen mahkemede neden evet desin, o anlamda sonuç almak zor mahkemeden.

Tabi size saygı duyuyorum, sizin sürecinizi beraber takip ederiz ve inşallah yanılırım, siz kazanırsınız, sizin ehliyet alma hakkınız benim haklı çıkmamdan çok çok daha önemli.

Evet, bahsettiğim şey için bir kanuni düzenleme gerekiyor, eksik düzenleme var, Anayasaya aykırılık var, mevzuatla tamamen çelişen ve engelliyi mağdur eden bir uygulama var. süreci aralık ya da ocak ayında başlatacağız, çünkü ancak o zaman müsait olabiliyoruz, özel işlerimizden buna zaman kalmıyor. Öncelikle heyete ÖTV muafiyeti için tekrar gireceğiz, onlar alamazsın derlerse idareye yazılı olarak başvuru yapacağız, oralardan olumsuz cevap gelirse ki gelecek, konuyu yargıya gidebilme hakkımız varsa intikal ettireceğiz, oradan da sonuç alamazsak yargı sonrası insan hakları mahkemesine gideceğiz, buradan da sonuç alamazsak elimizden geleni yaptık, bizden bu kadar diyeceğiz, oturduğumuz yerden gelsin biri bize yardım etsin demeyeceğiz, mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz.

Olur yada olmaz, takdir Allahın.

metin13

Siz beni yanlış anlamışsınız :) Benim engelli ehliyetim mevcut bu konunun mağduru değilim. Mesleğim avukatlık olduğundan forumda elimden geldiğince arkadaşlarımıza bilgi ve tecrübelerimi anlatmaya çalışıyorum.

Çıktığınız yolda da sizi destekliyor ve başarılar diliyorum. Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidebilmeniz için tüm iç hukuk yollarını tüketmeniz gerekiyor ki, bu da sürücü olamaz kararı aldığınızda buna karşı dava açmanızı, karar kesinleşince Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmanızı gerektiriyor. Aksi takdirde AİHM talebinizi hiç esasa girmeden reddeder.

Evet, tabi ki, yargı derken Anayasayi da kastettim,sonrasında İnsan Hakları Mahkemesi. Yargıya hiç gidememe ihtimalimiz de var, çünkü ortada var olmayan bir düzenleme var, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkımiz da olmayabilir, belli kurumlar ya da partiler başvurabiliyor özel durumlarda, bu konuya açıklık getirdikten sonra yargıya başvuracağız Anayasa Mahkemesi dahil, belki de sorunu idari yollardan çözeceğiz, kanuni düzenleme yapılacak vs vs, belki de hiçbir sonuç alamayacağız, hayırlısı ne ise o olsun.

Arkadaşlar Konuyu Açan benim.Av. Hüseyin beye telden ulaşıp hepberaber hareket edelim.Ben kendisine WhatsApp üzerinden ulaştım.onumuzdeki ayın 13 ünde itirazım üzerine Kocaeli devlet Hastanesi'nde heyetim var oradaki sonuçta aynı olacaktır.sonuctan hemen sonra Ankara ya gidip Hüseyin beyle yüzyüze görüşeceğim.Yazmam gereken o kadar olay varki buradan olmuyor.

@metin131,

Bana 2. grup sürücü olur seçip Tertibat kodlarına ticari araç ambulans kullanamaz demişler. Küfür eder gibi değil mi :)

Ben anlamıyorum sürücü olamaz diye rapor vermemelerine görmeden etmeden adamı araba sürerken işlerine geliyor olamaz atıyorlar çöpe bu sistemi yapanların Allah bildiği gibi yapsin

Üst Alt